ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:296/881)

Ciasto orzechowo-miodowe s.Anastazji 197

minut (do zarumienienia). Orzechy mielone przekładamy do miski. Zalewamy je gorącym mlekiem, mieszamy. Kawę rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puch. Dodajemy przestudzone orzechy i kawę. Na ciasto z masą orzechową wykładamy połowę masy kawowo-orzechowej. Dajemy biszkopt. Rozprowadzamy resztę masy. Przykrywamy ciastem miodowym. Dekorujemy polewą

Smaki Na Talerzu
Ciasto z rabarbarem i dżemem truskawkowym na oleju 156

Zawsze w maju niezmiennie poluje na rabarbar! Ciacho z rabarbarem musi być. Robiłam już wiele różnych - począwszy od tart , przez drożdżowe , aż po ucierane . Wszystkie wychodzą świetnie! Lubię rabarbar za jego kwaśny, orzeźwiający smak. Dziś prezentuję ciasto z rabarbarem na oleju, ale z dodatkiem dżemu truskawkowego dzięki któremu jest bardziej wilgotne. Idealne zarówno do kawki, jak i do grilla

Mania Wypiekania
Ciasto Kukułeczka 933

się mleko. Cały czas mieszając budyń gotuję przez 2 minuty. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Stopnowo dodaję zimny budyń. Dokładnie ucieram.  4. Na biszkopt ciemny wykładam masę budyniową. Wyrównuję. Na masie układam ciasto kokosowe. Na cieście rozsmarowuję masę kukułkową. Na masie układam biszkopty. 5. Polewa: Masło, cukier, wodę oraz kakao przekładam do garnuszka. Mieszam i gotuję

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasto czekoladowe intensywnie pomarańczowe. 166

Owoce parzymy, ścieramy skórkę. Miąższ kroimy na kostkę i gotujemy kilka minut aż płyn odparuje, miksujemy blenderem. Cukier puder zalewamy 4 łyżkami wrzątku, ucieramy ze skórką pomarańczy, dodajemy ugotowany miąższ i intensywnie mieszamy do połączenia. Zalewamy ciasto

BaRepas
Babka z kisielem i miętą 126

powinny mieć temperaturę pokojową. Masło ucieram z cukrem pudrem na puszystą masę, dodaję stopniowo po jednym żółtku i dalej ucieram mikserem. Do masła dodaje przesianą mąkę, proszek, startą skórkę z cytryny i sok z połowy cytryny i mieszam. Połowę ciasta odkładam do drugiej miski. Do jednej części dodaję kisiel żurawinowy, do drugiej kisiel kiwi i mieszam. Białka ubijam na sztywno(...)wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160-170 stopni góra na godzinę, przed wyjęciem sprawdzam patyczkiem czy ciasto jest dopieczone. Po upieczeniu wyjmuje babkę z formy na deskę do przestygnięcia. Lukier: Listki mięty, przekładam do moździerza, dodaje cukier puder 2-3 łyżki i ucieram aż liście ładnie puszczą kolor i rozetrą się, można dodać kilka kropel cytryny. Resztę pudru ucieram

wesoła kuchnia
Piernik z kremem orzechowym i dżemem wiśniowym 185

Krem orzechowy: Orzechy i mleko umieszczamy w garnku i podgrzewamy, przez cały czas mieszając aż się zagotują. Odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy na puszystą masę wraz z cukrem pudrem. Następnie stopniowo dodajemy ostygnięte orzechy.  Na pierwszy blat ciasta, wykładamy cały krem, przykrywamy drugim blatem, który smarujemy dżemem wiśniowym, następnie przykrywamy ciasto ostatnim blatem. Czekoladę łamiemy na kawałki i umieszczamy

kulinarne odsłony pati
Torcik limonkowy ze słodką nutką 214

Przygotowanie: sok cytrynowy, żółtko z cukrem mieszamy w miseczce. Dodajemy pocięte w kosteczki masło i skórkę cytrynową oraz serek mascarpone, mieszamy.  Ucieramy, aż masa stanie się puszysta, jasnożółta i gęsta.  Śmietanę ubijamy obie masy łączymy. Ciasto: 5 jajek 1 żółtko 1 szkl cukru 0,5 szkl mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli(...)ucieramy z cukrem za pomocą miksera przez 10-15 minut, aż masa zrobi się jasnożółta i puszysta. Przesiewamy do miski suche składniki.  stopione masło, cukier waniliowy, skórkę i sok z cytryny mieszamy i odstawiamy na bok. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dosypujemy suche składniki. Dodajemy masło i mieszamy, chwilę tak aby składniki się połączyły.  ciasto wlewamy do tortownicy

Luźna Kuchnia
Przepis z maminego zeszytu- ciasteczka orzechowe z lukrem żółtkowym 154

Stary przepis jeszcze od moich dziadków .Ciastka nie są skomplikowane a fajnie się je robi . przygotowanie ciasta orzechowego blaszka 24 na 24 20 dag margaryny 14 dag cukru kryształu to wszystko ucieramy potem dodajemy 14 dag zmielonych orzechów włoskich 7 dag mąki tortowej i dalej ucieramy na końcu dodajemy 3 ubite białka na sztywno i wymieszać łyżką . Masę wykładamy

Moje Wyroby
Karpatka z kremem czekoladowo - waniliowym 223

margaryny 1 szklanka wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka Zagotować wodę z margaryną, wsypać do niej mąkę i energicznie ucierać aż znikną grudki, gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, ok. 2- 3 minut. Ostudzić. Do zimnego ciasta dodawać stopniowo jajka, cały czas miksując, na koniec dodać proszek. Podzielić na 2 części i piec(...)parze i zostawić do ostygnięcia. Masło utrzeć na puszystą masę, dokładać – nie przerywając miksowania - po łyżce chłodnego budyniu, dokładnie utrzeć. Na koniec do masy dołożyć roztopioną czekoladę i chwilkę ucierać aż uzyskamy jednolity krem

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Karpatka 120

góry jak widać nie są wbrew pozorom łatwie do upieczenia.  Składniki na ciasto parzone: 1 szklanka wody 125 g masła 1 szklanka mąki pszennej 4 jajka Przygotowanie: Masło i wodę rozpuszczamy w rondelku. Doprowadzamy do wrzenia i wsypujemy mąkę, zmniejszamy moc palnika i chwilę ucieramy do powstania gęstej masy odchodzącej od brzegów garnka. Studzimy. Po całkowitym przestudzeniu wbijamy jajka(...)mleka. Gotujemy budyń, następnie przygrywamy ściereczką lub przykrywką i studzimy.  W misie miksera umieszczamy masło, ucieramy do powstania białej, lekkiej, puszystej masy maślanej. Dodajemy budyń, po łyżce, cały czas miksując.  Gotowy krem maślano – budyniowy wykładamy na jeden upieczony wcześniej błat ciasta, przykrywamy drugim. Chłodzimy w lodówce przez kilka godzin.. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem

Życie zaczyna się w kuchni
SERNIK Z BRZOSKWINIAMI + FILMIK 99

mniejszą część. Mniejszą odkładamy do lodówki.  Blaszkę o wymiarach 25/35 cm wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy większą część ciasta.  SER - Pianę ubijamy i odkładamy na bok, następnie do misy robota wkładamy masło i cukier, chwilę ucieramy. Wlewamy śmietanę, dalej ucierając dodajemy ser i wsypujemy budynie. Na koniec dodajemy pianę z białek i mieszamy. Ser wylewamy na przygotowany

Kulinarne Fantazje Marioli
Torcik kawowo-orzechowy 406

rozpuścić w 250ml mleka, ugotować budyń i ostudzić. Kawę zalać 50ml wrzącej wody, dokładnie wymieszać. Masło utrzeć z cukrem na puch, nie przerywając ucierania powoli dodawać przestudzone Cappuccino i budyń. Gotowy krem wyłożyć na blaty ciasta, wysmarować wierzch i boki, udekorować orzechami włoskimi. Smacznego

Zapiski Młodej Żony
SERNIK NA MURZYNKU Z KAJMAKIEM + FILMIK 718

się połącza. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i wszystko delikatnie wymieszać.  Blaszkę o wymiarach 40/25 wyłożyć folią aluminiową, wylać ciasto i piec w piekarniku 25 minut w temperaturze 180 % C.  Ser - żółtka ucieramy mikserem z cukrem, następnie wlewamy mleko i ponownie mieszamy. Następnie ciągle ucierając dodajemy partiami ser, po zmiksowaniu wsypujemy budynie a na koniec ubitą

Kulinarne Fantazje Marioli
Bułeczki cynamonowe 155

Jeśli szukacie pomysłu na coś dobrego na podwieczorek mam dla Was puszyste aromatyczne bułeczki drożdżowe z cynamonem. Ciasto drożdżowe wymaga nieco cierpliwości, ale naprawdę opłaca się z nim nie śpieszyć, jeśli dacie mu dużo czasu na wyrośnięcie w ciepłym miejscu na pewno wyjdzie wspaniale :) Z podanych składników zrobiłam 9 bułeczek w kwadratowej foremce o wymiarach 25×25 cm. Składniki(...)czubata łyżeczka cynamonu 2 łyżki masła W ciepłym mleku rozpuszczamy łyżkę cukru i drożdże. Odstawiamy do wyrośnięcia. Rozpuszczamy margarynę i odstawiamy do przestudzenia. Jajka ucieramy z cukrem. Wszystkie składniki mieszamy razem w misce i wyrabiamy ciasto. Ciasto odkładamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce przykryte ściereczką. Powinno zwiększyć swoją objętość około 2 razy. W tym czasie rozpuszczamy masło i mieszamy cynamon

Ciastkozercy
Jabłecznik czy szarlotka – ciasto idealne 190

Ciasto idealne, dokładnie nic dodać nic ująć, wychodzi zawsze i każdemu. Przepis te jest ze mną od wielu lat. Połączenie perfekcyjne. W moim domu z blachy znika bardzo szybko. Nie jestem w stanie powiedzieć kto lubi je najbardziej, myślę, że wśród Was również znajdzie wielu fanów. Składniki: 5 jajek ( jak małe to 6 ) 1 kostka margaryny ½ szklanki cukru 3 szklanki(...)średnich jabłek ½ szklanki pudru cukru 1 op. cukru wanilinowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej Wykonanie: Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy ½  szklanki cukru, ucieramy. Dodajemy kolejno margarynę, proszek do pieczenia i mąkę. Z powstałego ciasta odkładamy 1/3 i tę część wkładamy do lodówki. Blachę smarujemy margarynę, przesypujemy bułką tartą i wylepiamy ciastem. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce

Smaki Ewy
Tort na roladzie z bananami 113

wlewamy rozpuszczony budyń i intensywnie mieszamy. Gotujemy ok. 3 min, nie przerywając mieszania. Budyń przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Masło ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy ostygnięty budyń. Połowę kremu wykładamy na ciasto, następnie układamy banany, tak jak jest to pokazane na zdjęciu i przykrywamy pozostałym kremem. Śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy śnieżkę w proszku i miksujemy

kulinarne odsłony pati
Piegusek 144

parzymy i pozostawiamy na sicie aby obciekł. Margarynę rozpuszczamy, dodajemy wodę i cukier - gotujemy 2-3 minuty. Gdy ostygnie dodajemy 3 żółtka i ucieramy na gładką masę. Dodajemy stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia (jeśli ciasto wyjdzie za rzadkie dodajemy trochę mąki).  Z białek ubijamy pianę i delikatnie mieszamy z ciastem, dosypujemy mak i również mieszamy. Pieczemy w formach

peggiwkuchni
Makowiec z jabłkami i kaszą jaglaną . 185

szklanki posiekanych migdałów  1 cukier waniliowy  cukier puder do posypania  Blaszka o wymiarach 24/36  Jeśli chcecie aby wasze ciasto było wysokie możecie upiec w tortownicy lub mniejszej blaszce . Wykonanie : Margarynę ucieramy z żółtkami ,  cukrem i cukrem waniliowym na puch . Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Masę makową i odciśnięte z soku jabłka mieszamy

Sama słodycz i szczypta chili