pudru1 płaska łyżeczka cynamonuszczypta zmielonych goździkówszczypta imbiru2-3 łyżki mleka1/4 łyżeczki aromatu waniliowegoDodatkowo:lukier plastyczny kremowy, biały, czerwony Ciasto:1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą, cynamonem. 2. Masło utrzeć z cukrem i miodem (ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 3-4 minuty). Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu ucierać mikserem(...)obrotach przez około 50-60 sekund, aż składniki połączą się w jednolitą masę. 3. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i wlać mleko, krótko, ale dokładnie wymieszać mikserem.4. Ciasto równomiernie przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami. Blaszkę wstawić do nagrzanego piernika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół (na funkcji termoobieg w temperaturze 160oC) przez około
Mała Cukierenkaminut. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem na puszystą masę, dodajemy przesianą mąkę, pozostałe mleko oraz rozczyn. Ucieramy i stopniowo dodajemy stopione masło. Ucieramy, aż wszystkie składniki się połączą, lekko oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 h. Dużą formę do babki smarujemy masłem i oprószamy lekko mąką. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, chwilę wyrabiamy(...)dzielimy na pięć części. Kawałek ciasta formujemy w wałeczek i wkładamy do formy (dookoła komina), smarujemy konfiturą, posypujemy rodzynkami i skórką pomarańczową. Tak postępujemy z pozostałym ciastem i składnikami. Gotową babkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 h. Pieczemy około 50 minut w 180 C. Cukier puder ucieramy z sokiem cytryny i polewamy wystudzoną babkę. Babka_drożdżowa_To_co_lubie
To co lubię - gotuję i polecamłyżeczek serka naturalnego łyżka pokruszonej chałwy waniliowej łyżka cukru pudru pół łyżeczki ekstraktu waniliowego żółtko szklanka jagód białko do posmarowania sakiewek Twarożek ucieramy z cukrem pudrem, chałwą, ekstraktem waniliowym i żółtkiem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Arkusze ciasta smarujemy mlekiem nakładając jeden na drugi. Ostrym nożem kroimy je na 12 części. Na środek każdej nakładamy po łyżeczce twarożku oraz łyżce
Mienta blogmokrego piasku, nie lepię kulki. Składniki na masę serową: 1 kg twarogu (może być z wiaderka) 6 jajek 3 białka pozostałe z ciasta 1 szklanka cukru 15 dag masła 2 łyżki kaszy manny cukier waniliowy bakalie Masło ucieram z cukrem, dodaję stopniowo żółtka i po łyżce zmielony twaróg. Następnie wsypuję kaszę manną i cukier waniliowy. Wszystkie białka ubijam i dodaję
Słodki sentymentProste ciasto czekoladowe typu murzynek. Nie jest to jednak standardowy przepis, a wzbogacony o gorzką czekoladę oraz piwo. I tu z pewnością fani piwa będą zadowoleni
Kuchnia MagdaLenyProste ciasto czekoladowe typu murzynek. Nie jest to jednak standardowy przepis, a wzbogacony o gorzką czekoladę oraz piwo. I tu z pewnością fani piwa będą zadowoleni
Kuchnia MagdaLenyTo najłatwiejszy przepis na szarlotkę, bez ucierania, zagniatania i ubijania, stary jak świat i sprawdzony milion razy. Bez jajek. Miesza się mąkę z kaszą manną i
Ugotujmy Cośżeby nie dotykały brzegów tortownicy. W połówki i jeden cały plaster włożyć po kandyzowanej wiśni (patrz zdjęcie poniżej). Ciasto: 3. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem oraz sodą. 4. Masło utrzeć z cukrem, ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 3 minuty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu, ucierać mikserem na niskich obrotach przez około
Mała Cukierenkaprzygotowujemy masę: mleko zagotowujemy z cukrami, stopniowo wsypujemy kaszę, energicznie mieszając aby nie powstały grudki. Gotujemy aż kasza zgęstnieje i studzimy. Masło ucieramy stopniowo dodając kaszę. Wszystkie składniki polewy mieszamy i chwilkę gotujemy. Teraz możemy składać ciasto. Pierwszy placek smarujemy gorącą polewą czekoladową, następnie powidłami śliwkowymi i połową masy. Na to kładziemy drugi placek i ponownie smarujemy
Zainspirowana w kuchniosobnej misce ubijamy pianę z białek. Łączymy ją, delikatnie mieszając, z masą żółtkową (najlepiej w 2-3 turach). Ciasto przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x32cm). Pieczemy przez około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną masę. Dodajemy do niej proszek budyniowy, mąkę pszenną oraz 1/2 szkl. mleka, miksujemy(...)ucieramy na puch. Łączymy z przestudzonym budyniem. Kawę z cukrem zalewamy gorącą wodą, mieszamy. Przestudzony biszkopt kroimy na dwa blaty. Nasączamy kawą (część zostawiamy do nasączenia biszkoptów). Na jeden blat wykładamy połowę masy budyniowej, wyrównujemy. Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym (nasączamy go). Wykładamy pozostałą masę. Biszkopty kroimy na pół. Delikatnie nasączamy je naparem kawowym (najlepiej za pomocą pędzelka). Układamy na cieście
Smaki Na TalerzuRewelacyjnie czekoladowe ciasto na zimno, bez pieczenia, sprawiające, że przymkniesz oczy, żeby zatrzymać smak Takie ciasto przygotowałam dla Was do książki „Ósme życie” – tak wiem, książka nie jest nowa, już wszystko zostało zapewne o niej powiedziane i napisane, a w księgarniach pojawiła się niedawno nowa pozycja Nino Haratischwili. Ale Ósme życie wywołuje tyle emocji, ma taki rozmach i tak zatapia(...)czasie mielę orzechy na lepką masę, ale nie na masło. Do orzechów dodaję 2 łyżki cukru pudru i masło orzechowe. Masę dokładnie ucieram, a następnie wykładam na zastygniętą już warstwę czekoladową. Ponownie odstawiam ciasto do lodówki na około 40 minut. W tym czasie przygotowuję polewę. Śmietankę zagotowuję. Zdejmuję z ognia i dodaję pokruszoną czekoladę i miód. Czekam chwilę, aż czekolada
Słodki sentymentRewelacyjnie czekoladowe ciasto na zimno, bez pieczenia, sprawiające, że przymkniesz oczy, żeby zatrzymać smak Takie ciasto przygotowałam dla Was do książki „Ósme życie” – tak wiem, książka nie jest nowa, już wszystko zostało zapewne o niej powiedziane i napisane, a w księgarniach pojawiła się niedawno nowa pozycja Nino Haratischwili. Ale Ósme życie wywołuje tyle emocji, ma taki rozmach i tak zatapia(...)czasie mielę orzechy na lepką masę, ale nie na masło. Do orzechów dodaję 2 łyżki cukru pudru i masło orzechowe. Masę dokładnie ucieram, a następnie wykładam na zastygniętą już warstwę czekoladową. Ponownie odstawiam ciasto do lodówki na około 40 minut. W tym czasie przygotowuję polewę. Śmietankę zagotowuję. Zdejmuję z ognia i dodaję pokruszoną czekoladę i miód. Czekam chwilę, aż czekolada
Słodki sentymentwstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec przez około 45 minut (do suchego patyczka). Wyciągnąć z piekarnika i odstawić do przestudzenia. Następnie wyjąc ciasto z formy. Każde ciasto pokroić na kromki o grubości 1,5-2 cm. Dwie i 1/4 szklanki mleka przelać do rondelka, wsypać cukier i cukier wanilinowy. Całość wstawić na gaz i doprowadzić do wrzenia(...)Zdjąć z ognia. Odstawić do przestudzenia. Miękkie masło przełożyć do miski, utrzeć na puszystą masę. Następnie po łyżce dodawać przestudzoną masę budyniową i ucierać do wykorzystania całego budyniu. Odłożyć kilka łyżek kremu do posmarowania wierzchu ciasta. Pokrojone kromki ciasta smarować kremem, sklejać ze sobą na przemian raz jasną, raz ciemną część ciasta. W ten sposób powstanie długie ciasto. Wierzch ciasta
Danka Pichciwstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec przez około 45 minut (do suchego patyczka). Wyciągnąć z piekarnika i odstawić do przestudzenia. Następnie wyjąc ciasto z formy. Każde ciasto pokroić na kromki o grubości 1,5-2 cm. Dwie i 1/4 szklanki mleka przelać do rondelka, wsypać cukier i cukier wanilinowy. Całość wstawić na gaz i doprowadzić do wrzenia(...)Zdjąć z ognia. Odstawić do przestudzenia. Miękkie masło przełożyć do miski, utrzeć na puszystą masę. Następnie po łyżce dodawać przestudzoną masę budyniową i ucierać do wykorzystania całego budyniu. Odłożyć kilka łyżek kremu do posmarowania wierzchu ciasta. Pokrojone kromki ciasta smarować kremem, sklejać ze sobą na przemian raz jasną, raz ciemną część ciasta. W ten sposób powstanie długie ciasto. Wierzch ciasta
Danka Pichci