ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:298/881)

KARPATKA 125

KREM 0,5 litra mleka 200g masła/margaryny budyń waniliowy/śmietankowy szklanka cukru (jeśli budyń jest słodzony- to mniej) Zacznijmy od ciasta. W garnku zagotowałam wodę do której dodałam masło. Do wrzącej wody dodałam mąkę, dokładnie ucierałam i gotowałam około 1 minuty.  Mieszałam aż zrobiła się kleista masa. Odstawiłam ją do ostygnięcia. Do zimnej masy wbiłam jajka. Dodałam

potrawyregionalne
Ciasto z Masą Kawową 1401

zmielone orzechy i proszek do pieczenia. Mieszamy szpatułką do połączenia się składników. Wykładamy na drugie ciasto i całość pieczemy około 40 minut. Masa kawowa: 4 żółtka 240 g cukru kryształu 1 szklanka mocnej zaparzonej kawy 1,5 łyżki mąki pszennej 500 g masła Żółtka ucieramy z cukrem. Zalewamy chłodną kawą (przelewamy przez sitko, żeby fusy nie dostały się do żółtek(...)gotujące wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy, żeby nie powstały grudki. Całość gotujemy około 3 minut, wyłączmy i odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy na puch, następnie dodajemy po łyżce kremu kawowego, otrzymując puszystą masę kawową. Wykonanie: Na ciasto kruche z pianą bakaliową wykładamy masę kawową. Przykrywamy drugim ciastem z pianą orzechową, pianą do środka. Lekko dociskamy i polewamy czekoladowym ganache

Made By Mom And Son
Sernik chałwowy z masą makową z „pijanymi rodzynkami” 117

ciasto jest zbyt kruche wystarczy dodać jedną łyżkę wody. Ciastem wylepiamy tortownicę, dno i boki . (patrz rada 2) Formę z ciastem wstawiamy do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników. Masa serowa: Jajka rozbijamy, oddzielamy żółtka od jajek. Ser ucieramy z żółtkami, budyniem, proszkiem do pieczenia, cukrem, cukrem waniliowym. Pod koniec dodajemy rozkruszoną chałwę, skórkę z cytryny i ucieramy do momentu

Moniki Smakołyki
Naleśniki z truskawkami 221

białego sera (najlepiej półtłustego twarogu) 2 łyżki cukru 30 dkg truskawek lub innych owoców Wykonanie: 1.Składniki na ciasto miksujemy i odstawiamy żeby „odpoczęło” 30 min. 2. Ser rozgniatamy widelcem, posypując w trakcie cukrem. Ucieramy na gładką masę. 3. Truskawki także rozgniatamy widelcem i dodajemy do posłodzonego sera. Mieszamy. 3. Patelnię smarujemy cieniutko olejem. Na dobrze rozgrzaną patelnię

Mama z miasta
Pyszna, puszysta babka wielkanocna na maślance z czekoladą 209

łyżeczki proszku do pieczenia -2 jajka -1 szklanka cukru -0,5 szklanki oleju  -1 tabliczka czekolady mlecznej (pół tabliczki do ciasta, pół na polewę) *dodatkowo do polewy łyżka masła i 3 łyżki mleka  Jajka ucieramy na pulchną masę wraz ze szklanką cukru. Następnie dodajemy maślankę i miksujemy.  Do masy dodajemy olej i miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ciasto Forsetka 329

minuty. Budyń odstawiam do przestudzenia. Masło razem z cukrem pudrem ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję budyń. Ucieram. Wlewam alkohol i wszystko razem ucieram. 3. Na jeden blat biszkoptu wykładam 2/3 kremu. Wyrównuję. Przykrywam drugim blatem ciasta. Wykładam pozostały krem. Wyrównuję. 4. Galaretki rozpuszczam w 3 szklankach wrzątku. Studzę. Borówki amerykańskie układam na wierzchu ciasta. Zalewam tężejącą galaretką jagodową. Ciasto

Tradycyjna kuchnia Kasi
ciasto francuskie z masą malinową 338

mleka 2 budynie waniliowe cukier do smaku 250 g masła wykonanie: Z mleka, cukru i budyniu gotujemy budyń i odstawiamy do schłodzenia. Masło ucieramy na puch, dodajemy stopniowo budyń oraz mus, miksujemy na gładką masę. Gotowe ciasta przekładamy masą malinową. Odstawiamy w chłodne do stężenia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. (inspiracja z przepisu s. Anastazji

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto ucierane na maślance 155

Puszyste, wilgotne ciasto na maślance dzisiaj z dodatkiem śliwek , już chyba ostatnie ciasto ze śliwką tej jesieni ;) Czas pieczenia: 1 godz. 15 minut Wymiary blaszki: 24 x 29 cm   Temp. pieczenia 175 st. Składniki: 2/3 kostki masła lub margaryny 1 czubata szkl. cukru 1 op. cukru waniliowego szczypta soli 4 jajka 5 łyżek mąki ziemniaczanej 350 ml maślanki(...)solą.Ucierając , kolejno wbij jajka, dosyp mąkę ziemniaczaną, dodaj maślankę i skórkę z cytryny. Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami domieszaj do ucieranej masy. Śliwki umyj, rozetnij , wyjmij pestki. Formę wyłóż pergaminem. Napełnij ciastem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 st. Należy piec 1 godzinę i 15 minut.. Upieczone przestudzone ciasto oprósz cukrem pudrem

Różne smaki w kuchni
Konesso- Kawa ziarnista LavAAza Crema E aroma. Kostka kawowa 111

cukrem na gęsty kogel mogel, następnie dodajemy olej i zimną kawę. Mąkę przesiewamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto.  Pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka. Składniki na krem kawowy: 720 g serków waniliowych Danonków 3 łyżki cukru 1 szklanka kawy Lavaaza Crema 2 żelatyny deserowe Dr. Oetkera(...)gorącej wody Do garnuszka wlewamy gorącą i zimną wodę, wsypujemy żelatynę deserową i mieszamy chwilkę mikserem.  Serki przekładamy do misy miksera, ucieramy z cukrem,zimną kawą.Ciągle mieszając dodajemy żelatynę. Upieczone i przestudzone ciasto wkładamy do blaszki wyłożonej folią aluminiową tworząc wysoki brzeg.Ciasto nasączamy herbatą i wykładamy masę kawowo- serkową, odstawiamy do zastygnięcia. Masa śmietanowo-krówkowa 1 puszka masy

Sama słodycz i szczypta chili
Ciasto bez pieczenia – ciasto z masłem orzechowym 675

pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 2 jajka 100g wiórek kokosowych 100g orzeszków ziemnych (niesolonych) 1 łyżka cukru waniliowego 200g masła Ciasto z masłem orzechowym – przepis Żółtka oddzielamy od białek , a następnie ucieramy z cukrem. Dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i 250 ml mleka. Całość miksujemy. W międzyczasie gotujemy pozostałą część mleka z cukrem waniliowym . Jak się(...)budyniu i kolejno… herbatniki, masło, budyń, herbatniki budyń. Wierzch posypujemy uprażonymi na suchej patelni wiórkami kokosowymi i orzeszkami . Wstawiamy na ok. 3-4 godziny do lodówki. Smacznego! Post Ciasto bez pieczenia – ciasto z masłem orzechowym pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ciasto kajmakowo-makowe z jabłkami 195

szklanki cukru 1 kostka masła lub dobrej margaryny Dodatkowo: 1 puszka gotowego kajmaku 80 g wiórek kokosowych białych Sposób przygotowania 1. CIASTO MAKOWE: Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem dodając stopniowo same żółtka jaj,następnie nie przerywając ucierania dodać śmietanę, mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i makiem,dodać do masy,wymieszać.Białka jaj ubić na sztywną lśniącą pianę

Wanilia i Kardamon
Puszyste leniwe pierogi 81

Sezon na kluchy jest zawsze, prawda? A szczególnie na takie puszyste leniwe pierogi. Kluski są bardzo delikatne, zawierają dużo białego sera, a dodatkowo do środka dałam ubite na sztywno białka. Ciasto przy wałkowaniu będzie się trochę kleiło, wiec należy je delikatnie podsypywać mąką. U nas leniwe pierogi jada się na słodko posypane cukrem i z dodatkiem tartej bułki z masłem(...)podsypywania   Wykonanie: W dużym garnku zagotowujemy wodę. Biały ser przeciskamy przez praskę, wkładamy do miski, dodajemy żółtka i sól i przez chwilę ucieramy. Dodajemy przesianą mąkę. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do ciasta delikatnie mieszając. Ja robię to takim metalowym tłuczkiem do ugniatania ziemniaków. Ciasto będzie delikatne i klejące.  Wykładamy na omączony blat, posypujemy mąką, odkrawamy

Kulinarne przygody Gatity
KRÓLEWIEC Z MANNĄ 170

temp. 180 stopni. KREM: Mleko i cukier zagotowujemy. Do gotującego mleka dodajemy rozrobioną mannę, gotujemy na małym ogniu aż zgęstnieje. Studzimy. Ucieramy margarynę z cukrem pudrem, dodajemy wystudzoną mannę, jajko oraz zapach. Blaty ciasta nasączamy herbatą, przekładamy kremem. Wierzch smarujemy polewą czekoladową

słodki bratek
Ciasto makowe z masą kokosową 138

podgrzewamy a następnie na gotujące się mleko wlewamy masę kokosową i mieszamy aż zgęstnieje, pilnując aby się nie przypaliło, następnie masę studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem i razem z masą przestudzoną masą kokosową miksujemy. Ciasto makowe przekrawamy na dwa blaty lub trzy. Na pierwszy blat wykładamy większą część masy (zostawiając tylko trochę do posmarowania wierzchu), następnie przykrywamy drugim plackiem

Tagebuch po polsku