ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:302/881)

Jabłecznik z dużą ilością jabłek i kruszonką kurkumową 92

łyżeczki kurkumy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli Kruszonka:  50 g masła 100 g cukru 100 g mąki 1 łyżeczka kurkumy Jak zrobić ciasto z dużą ilością jabłek i kruszonką kurkumową?  Jabłka myjemy i kroimy w dosyć dużą kostkę (ok. 2x2 cm). Jeżeli mamy jabłka z twardą skórką, to lepiej obrać, ale generalnie ze skórką smakuje(...)kruszonkę. Kruszonka nie musi się połączyć, ma pozostać w wielu drobnych kawałeczkach. Czym dłużej ją wyrabiamy, tym większe kawałeczki kruszonki otrzymujemy. Polecam, aby nie ucierać zbyt długo max 1-1,5 min. Do wcześniej przygotowanego ciasta dodajemy jabłka wraz ze wszystką pozostałą mąką. Mieszamy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia, lub posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką formy (wymiary

Kuchnia Łukasza
Makowiec z jabłkami 125

Składniki na ciasto łączymy i szybko zagniatamy. Połowę ciasta wykładamy na dno blaszki, nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180st. Resztę ciasta zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika. Żółtka oddzielamy od białek. Masło ucieramy na puch, nadal miksując dodajemy cukier oraz żółtka. Następnie dodajemy mak, kaszę manną, starte jabłka, proszek do pieczenia, sól i bakalie. Białka ubijamy

Gotowanie moimi oczami
Metrowiec 167

spożywczą, aby nie wytworzył się na nim kożuch i odstawiam w chłodne miejsce, by ostygł zupełnie. Masło ucieram z cukrem na pianę i dodaję po łyżce zimny budyń. Na końcu wlewam sok z cytryny i mieszam, aż połączy się z masą. Zimne ciasta kroję na jednakowe plastry i smaruję  masą raz ciasto jasne, raz ciemne. Układam na deseczce

Ciasteczkowy Potwór
sernik z ricotty z galaretką czereśniową 123

sernik na zimno przygotowany z domowego twarogu* przypominającego włoską ricottę. Całość na lekkim, olejowym  spodzie, z przecieraną galaretką czereśniową. Przepyszne połączenie, doskonałe na radosny początek wakacji :-) składniki na ciasto: 2 jajka 1/2 szklanki cukru 2 łyżki oleju 3/4 szklanki mąki  3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka spirytusu (ewentualnie octu) składniki na masę serową: 1 kg twarogu typu(...)pudru 6 łyżeczek żelatyny składniki na galaretkę czereśniową: 1/2 kg czereśni 1/2 litra wody 2 galaretki cytrynowe wykonanie: Jajka ucieram z cukrem i olejem na puszystą masę. Dodaję przesianą mąkę, proszek do pieczenia i spirytus. Całość mieszam delikatnie szpatułką. Ciasto wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę do suchego patyczka, około

babka w formie
Placek korzenny z czekoladą 43

ponownie ucierać Mąkę zmieszać z utartą czekoladą i kakao, proszkiem do pieczenia, goździkami i cynamonem- dodawać po łyżce do masy Mleko lekko ugrzać i dodawać strużką do masy- ucierać Białka ubić na pianę i dodać delikatnie do powstałej masy Przełożyć do natłuszczonej foremki, piec w nagrzanym do 180*C piekarniku przez ok. 60 min.Sprawdzić ciasto patyczkiem- musi być suchy

Proste Potrawy
Orzechowiec 145

dodajemy do niego kaszkę manną oraz cukier. Gotujemy cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Odkładamy do całkowitego wystudzenia *** *** Miękkie masło ucieramy na puszysty krem i dodajemy po łyżce zimnej kaszki. Mieszamy do połączenia się składników *** *** Składamy ciasto: Pierwszy placek smarujemy połową powideł śliwkowych *** *** Na powidła wykładamy połowę kremu *** *** Krem przykrywamy kolejnym ciastem i powtarzamy czynność: smarujemy drugą połową powideł

Blog z Apetytem
Tort miodowo-piernikowy 75

składników i przelewamy do foremek o średnicy 20 cm. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 45 minut (do suchego patyczka). Oba ciasta studzimy na kratce, a wystudzone przekrawamy na pół, aby uzyskać 4 krążki. Przygotowujemy krem. Masło ucieramy z cukrem pudrem i kakao. Obie czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Przestudzone dodajemy do masła, cały czas miksując na gładki krem

Mienta blog
Babka budyniowo-bananowa w misji pt."Żona" 149

patyczka sprawdzać stan upieczenia ciasta - jak suchy, mo ż na wyjmować! W tak ma ł ych foremkach lepiej piec babki krócej -bliżej 30 minut - aby nie doprowadzić do wysuszenia ciasta. Przy większej formie, czas pieczenia trzeba wydłużyć do 40-45 min. Gdy babki lekko przestygną, wyjąć je z foremek i pozostawić na metalowej kratce do zupe ł nego ostygnięcia(...)lukier, należy w wysokim naczyniu utrzeć mikserem cukier puder z mlekiem - ja używam do tego tylko jednej trzepaczki i wysokiego kubka . Pod koniec ucierania dodać ba rw nik spożywczy i aromat. O d razu dekorować ciasto, bo lukier szybko zastyga

Grunt to przepis!
Orzechowy przekładaniec 194

części i rozwałkowujemy na wielkość blaszki (użyłam 23,5x35,5). Smarujemy 1/3  dżemu i posypujemy orzechami (można je posiekać, ale dość grubo). Na orzechy tarkujemy 1 część ciemnego ciasta. Podobnie przygotowujemy pozostałe 2 placki. Pieczemy  ok20 minut w temp. 180 st. (ja piekłam z termoobiegiem 2 placki jednocześnie). Krem: 500 ml mleka 1 budyń waniliowy lub śmietankowy(...)mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mieszamy proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną. Wlewamy na wrzące mleko i zagotowujemy. Budyń studzimy. Miękkie masło ucieram na puch, a następnie dodajemy do niego po łyżce budyniu. Złożenie ciasta: 1 placek, na niego połowa kremu, a następnie drugi placek, reszta kremu. Przykrywamy 3 i gotowe

Cynamonowe szczęście
Domowe Markizy Z Masą Czekoladową 83

świętach mamy mini odpoczynek od pysznych i przepysznych ciast ;) ale nie oznacza to że spoczęłam na laurach. Do kawki czy herbatki przygotowałam domowe markizy, są przepyszne i co tu dużo pisać, łatwe do przygotowania, a super zaspokajają chęć na coś słodkiego niezdrowego. Zachęcam Was do wykonania takich ciastek w domu, możecie oczywiście zrobić mniejsze wycinając ciasteczka małą szklanką czy kieliszkiem(...)masła 4 łyżki mleka w proszku Ciasteczka 1. Piekarnik nagrzewamy do 180-190 stopni. 2. Masło wraz z cukrem ucieramy na puch. Dodajemy jajko, ucieramy do wchłonięcia, a następnie dodajemy mąkę i całość zagniatamy. Gotowe ciasto wałkujemy na grubość 3 mm i wycinamy ciastka (ja swoje wycinałam małą foremką do kruchych babeczek aby uzyskać ładny falowany kształt, a nie zwykłe

Gotowanie...to proste !
Ciasteczka z lemon curd 53

skórka starta z całej cytryny sok z całej cytryny 30 g cukru trzcinowego 40 g masła Masło ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę. Dalej ucierając dodajemy śmietanę i żółtka. Następnie dodajemy przesianą mąkę oraz startą skórkę z pomarańczy. Zagniatamy na gładkie ciasto i odkładamy na 40 minut do lodówki. W tym czasie przygotowujemy krem cytrynowy. Do metalowej miski, którą(...)garnku wbijamy jajko, żółtko i dokładnie ucieramy z cukrem. W garnku zagotowujemy wodę, ustawiamy na niej miskę tak aby ogrzewała się parą. Dodajemy sok, skórkę z cytryny oraz pokrojone w kosteczkę masło i cały czas mieszamy trzepaczką. Trwa to kilka minut, a gdy krem zgęstnieje przecieramy go przez sitko. Ze schłodzonego ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układamy

Mienta blog
Wilgotna babka cytrynowa 110

szklanki mąki ziemniaczanej, - 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Wykonanie : Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę. Dodajemy miękkie masło, serek, sok, skórkę i dalej ucieramy. Obie mąki i proszek przesiewamy do masy i dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą foremki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około godzinę, sprawdzając patyczkiem

Przepisy Mikołaja
Ekspresowy mazurek kawowo-kajmakowy 323

domowej 3 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej migdały, skórka pomarańczy do przybrania CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN+ studzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Masło drobno siekamy lub ucieramy na tarce, dodajemy mąkę i cukier puder. Zagniatamy na jednolite ciasto, wylepiamy nim formę o średnicy 30 cm (bok wyklejamy na wysokość około 2 cm), nakłuwamy wielokrotnie widelcem i wstawiamy do lodówki na czas rozgrzewania

My Culinary Art
Budyniowy przekładaniec 136

mleka, w którym rozrabiamy budyń z mąką ziemniaczaną. Pozostałe mleko zagotowujemy razem z cukrem, cukrem wanilinowym, ugotować budyń, odstawiamy do przestygnięcia. Margarynę ucieramy na puszystą masę dodając po łyżce ostudzonego budyniu.Wykładamy masę budyniową na ostudzone ciasto z dżemem porzeczkowym przykrywamy drugim ciastem. Posypujemy płatkami migdałów odstawiamy w chłodne miejsce, aby masa całkowicie stężała. Smacznego

kgwjanczewo
Ciasto "Szachownica" (jak Metrowiec) 365

temperaturze pokojowej Polewa Czekoladowa: 100 ml śmietanki kremówki 100 g czekolady gorzkiej łyżka wódki  Ciasto "Szachownica" (jak Metrowiec) - Sposób przygotowania: Ciasto: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Wlewamy wodę oraz olej - mieszamy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i znów delikatnie mieszamy do połączenia

Słodka Strona