ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:302/881)

Placek korzenny z czekoladą 47

ponownie ucierać Mąkę zmieszać z utartą czekoladą i kakao, proszkiem do pieczenia, goździkami i cynamonem- dodawać po łyżce do masy Mleko lekko ugrzać i dodawać strużką do masy- ucierać Białka ubić na pianę i dodać delikatnie do powstałej masy Przełożyć do natłuszczonej foremki, piec w nagrzanym do 180*C piekarniku przez ok. 60 min.Sprawdzić ciasto patyczkiem- musi być suchy

Proste Potrawy
Orzechowiec 149

dodajemy do niego kaszkę manną oraz cukier. Gotujemy cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Odkładamy do całkowitego wystudzenia *** *** Miękkie masło ucieramy na puszysty krem i dodajemy po łyżce zimnej kaszki. Mieszamy do połączenia się składników *** *** Składamy ciasto: Pierwszy placek smarujemy połową powideł śliwkowych *** *** Na powidła wykładamy połowę kremu *** *** Krem przykrywamy kolejnym ciastem i powtarzamy czynność: smarujemy drugą połową powideł

Blog z Apetytem
Tort miodowo-piernikowy 80

składników i przelewamy do foremek o średnicy 20 cm. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 45 minut (do suchego patyczka). Oba ciasta studzimy na kratce, a wystudzone przekrawamy na pół, aby uzyskać 4 krążki. Przygotowujemy krem. Masło ucieramy z cukrem pudrem i kakao. Obie czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Przestudzone dodajemy do masła, cały czas miksując na gładki krem

Mienta blog
Babka budyniowo-bananowa w misji pt."Żona" 155

patyczka sprawdzać stan upieczenia ciasta - jak suchy, mo ż na wyjmować! W tak ma ł ych foremkach lepiej piec babki krócej -bliżej 30 minut - aby nie doprowadzić do wysuszenia ciasta. Przy większej formie, czas pieczenia trzeba wydłużyć do 40-45 min. Gdy babki lekko przestygną, wyjąć je z foremek i pozostawić na metalowej kratce do zupe ł nego ostygnięcia(...)lukier, należy w wysokim naczyniu utrzeć mikserem cukier puder z mlekiem - ja używam do tego tylko jednej trzepaczki i wysokiego kubka . Pod koniec ucierania dodać ba rw nik spożywczy i aromat. O d razu dekorować ciasto, bo lukier szybko zastyga

Grunt to przepis!
Orzechowy przekładaniec 199

części i rozwałkowujemy na wielkość blaszki (użyłam 23,5x35,5). Smarujemy 1/3  dżemu i posypujemy orzechami (można je posiekać, ale dość grubo). Na orzechy tarkujemy 1 część ciemnego ciasta. Podobnie przygotowujemy pozostałe 2 placki. Pieczemy  ok20 minut w temp. 180 st. (ja piekłam z termoobiegiem 2 placki jednocześnie). Krem: 500 ml mleka 1 budyń waniliowy lub śmietankowy(...)mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mieszamy proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną. Wlewamy na wrzące mleko i zagotowujemy. Budyń studzimy. Miękkie masło ucieram na puch, a następnie dodajemy do niego po łyżce budyniu. Złożenie ciasta: 1 placek, na niego połowa kremu, a następnie drugi placek, reszta kremu. Przykrywamy 3 i gotowe

Cynamonowe szczęście
Domowe Markizy Z Masą Czekoladową 86

świętach mamy mini odpoczynek od pysznych i przepysznych ciast ;) ale nie oznacza to że spoczęłam na laurach. Do kawki czy herbatki przygotowałam domowe markizy, są przepyszne i co tu dużo pisać, łatwe do przygotowania, a super zaspokajają chęć na coś słodkiego niezdrowego. Zachęcam Was do wykonania takich ciastek w domu, możecie oczywiście zrobić mniejsze wycinając ciasteczka małą szklanką czy kieliszkiem(...)masła 4 łyżki mleka w proszku Ciasteczka 1. Piekarnik nagrzewamy do 180-190 stopni. 2. Masło wraz z cukrem ucieramy na puch. Dodajemy jajko, ucieramy do wchłonięcia, a następnie dodajemy mąkę i całość zagniatamy. Gotowe ciasto wałkujemy na grubość 3 mm i wycinamy ciastka (ja swoje wycinałam małą foremką do kruchych babeczek aby uzyskać ładny falowany kształt, a nie zwykłe

Gotowanie...to proste !
Ciasteczka z lemon curd 56

skórka starta z całej cytryny sok z całej cytryny 30 g cukru trzcinowego 40 g masła Masło ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę. Dalej ucierając dodajemy śmietanę i żółtka. Następnie dodajemy przesianą mąkę oraz startą skórkę z pomarańczy. Zagniatamy na gładkie ciasto i odkładamy na 40 minut do lodówki. W tym czasie przygotowujemy krem cytrynowy. Do metalowej miski, którą(...)garnku wbijamy jajko, żółtko i dokładnie ucieramy z cukrem. W garnku zagotowujemy wodę, ustawiamy na niej miskę tak aby ogrzewała się parą. Dodajemy sok, skórkę z cytryny oraz pokrojone w kosteczkę masło i cały czas mieszamy trzepaczką. Trwa to kilka minut, a gdy krem zgęstnieje przecieramy go przez sitko. Ze schłodzonego ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układamy

Mienta blog
Wilgotna babka cytrynowa 113

szklanki mąki ziemniaczanej, - 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Wykonanie : Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę. Dodajemy miękkie masło, serek, sok, skórkę i dalej ucieramy. Obie mąki i proszek przesiewamy do masy i dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą foremki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około godzinę, sprawdzając patyczkiem

Przepisy Mikołaja
Ekspresowy mazurek kawowo-kajmakowy 326

domowej 3 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej migdały, skórka pomarańczy do przybrania CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN+ studzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Masło drobno siekamy lub ucieramy na tarce, dodajemy mąkę i cukier puder. Zagniatamy na jednolite ciasto, wylepiamy nim formę o średnicy 30 cm (bok wyklejamy na wysokość około 2 cm), nakłuwamy wielokrotnie widelcem i wstawiamy do lodówki na czas rozgrzewania

My Culinary Art
Budyniowy przekładaniec 139

mleka, w którym rozrabiamy budyń z mąką ziemniaczaną. Pozostałe mleko zagotowujemy razem z cukrem, cukrem wanilinowym, ugotować budyń, odstawiamy do przestygnięcia. Margarynę ucieramy na puszystą masę dodając po łyżce ostudzonego budyniu.Wykładamy masę budyniową na ostudzone ciasto z dżemem porzeczkowym przykrywamy drugim ciastem. Posypujemy płatkami migdałów odstawiamy w chłodne miejsce, aby masa całkowicie stężała. Smacznego

kgwjanczewo
Ciasto "Szachownica" (jak Metrowiec) 368

temperaturze pokojowej Polewa Czekoladowa: 100 ml śmietanki kremówki 100 g czekolady gorzkiej łyżka wódki  Ciasto "Szachownica" (jak Metrowiec) - Sposób przygotowania: Ciasto: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Wlewamy wodę oraz olej - mieszamy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i znów delikatnie mieszamy do połączenia

Słodka Strona
Metrowiec - Najlepszy Przepis 3249

masła w temperaturze pokojowej   Polewa Czekoladowa: 100 ml śmietanki kremówki 100 g czekolady gorzkiej łyżka wódki Metrowiec - Najlepszy Przepis - Sposób przygotowania: Ciasto: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Wlewamy wodę oraz olej - mieszamy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i znów delikatnie mieszamy

Słodka Strona
Babka pomarańczowa 130

wysypanej bułką tartą formy na babkę. Piekę 50-55 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzoną babkę wykładam z formy. 4. Cukier puder ucieram z wodą do momentu, aż powstanie gęsty lukier. Przygotowanym lukrem polewam babkę. Wierzch ciasta posypuję owocami kandyzowanymi

Tradycyjna kuchnia Kasi
Sernik ze śliwkami 185

śliwek węgierek Cukier puder Kruche ciasto: Ok 100g mąki 50g masła 2 łyżeczki śmietany 2 łyżeczki cukru pudru Sposób przygotowania: Składniki na kruche ciasto zagniatamy, przekładamy do zamrażarki i chłodzimy przez ok 20 minut. Sernik- Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy ser oraz serek mascarpone, śmietankę i budyń rozmieszany wraz z mąką ziemniaczaną w mleku. Do masy serowej dodajemy masło, mieszamy

Kuchnia w czekoladzie
3 bit z czarną porzeczką 330

Zapraszam kochani tym razem na ciasto bez pieczenia. Bardzo słodkie ciacho z masą kajmakową, bitą śmietaną, kremem budyniowym, przełamane kwaskowatym dżemem  z czarnej porzeczki.  Składniki(blaszka 23/33): masa budyniowa: mleko 500 ml, budyń śmietankowy 1 opakowanie, cukier 2 łyżki, masło 200 g, bita śmietana: śmietanka 30% 500 ml, śnieżka w proszku 3 szt, do nasączenia: herbata(...)układamy warstwę ciastek (każdą warstwę ciastek nasączamy herbatą).  Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu. Gotowy przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy ostygnięty budyń. Krem wykładamy na ciasto i ponownie przykrywamy go ciastkami.  Następnie ciastka smarujemy dżemem porzeczkowym i ponownie przykrywamy ciastkami.  Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy śnieżkę

kulinarne odsłony pati