ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:295/881)

Ciasto drożdżowe z kruszonką 192

cukru i mąki. Ucieramy składniki.Odkładamy do wyrośnięcia na 15 minut. W tym czasie rozpuszczamy margarynę z reszta mleka. Studzimy. jajka ucieramy z cukrem. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól i rodzynki.Dodajemy do maki ubite jajka i roztopioną margarynę. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do podwojenia objętości. Po tym czasie jeszcze trochę wyrabiamy i wkładamy ciasto do foremki. Łączymy ze sobą składniki na kruszonkę

Anioły w kuchni
Mazurek z suszonymi wiśniami w polewie czekoladowej 124

Studzimy. Cukier i wodę gotujemy ok 5-7 min, dodajemy masło i kakao, jeszcze chwilę gotujemy i zdejmujemy z ognia, ucieramy do uzyskania gładkiej polewy, dodajemy suszone wiśnie, mieszamy i szybko wykładamy na ciasto. Mazurek dekorujemy kolorowymi maczkami

Gotowanie jest łatwe
Fale Dunaju- ciasto 174

płaskie łyżki kakao 1 kg jabłek Masło wraz z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę, a następnie dodawać po jednym żółtku i stale ucierać.Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać mleko i wszystko zmiksować. Ciasto podzielić na dwie równe części. Do pierwszej dodać 2/3 ubitej piany z białek i delikatnie wymieszać. Na blaszkę o wymiarach 23x38 cm wyłożoną

O kuchni z uczuciem
Placek z kruszonką i jagodami 140

Placki z kruszonką znikają u nas najszybciej. Nic dziwnego. Takie ciasta są idealne do niedzielnej kawy. Przepyszne, szybkie i proste do zrobienia. Dzisiaj zapraszam na kolejny

dolcevitainmykitchen
Kostka kawowa 75

Dziś zapraszam na delikatne ciasto biszkoptowe z pysznym kremem na bazie mleka w proszku i serka homogenizowanego, a całości dopełnia kawowy poncz. Jest leciutko i pysznie, a przy tym ciasto wygląda dość elegancko i dobrze się kroi.  Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Oddzielamy białka od żółtek(...)biszkoptów Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Miękkie masło ucieramy na najwyższych obrotach miksera przez ok 10 minut, aż będzie niemal białe. Wtedy dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę ucieramy. Następnie nie przerywając ucierania stopniowo dodajemy serek waniliowy na zmianę z mlekiem w proszku.    Złożenie ciasta:  Połowę biszkoptu nasączamy ponczem, wykładamy na nią ok 1/3 masy

Cynamonowe szczęście
WIŚNIOWO MAKOWA FANTAZJA 195

margaryną, dodajemy żółtka i wyrabiamy ciasto, rozwałkowujemy i kładziemy na blaszkę. Pieczemy ok. 15 min. w temp. 180 stopni. Białka ubijamy z cukrem, dodajemy łyżkę mąki, nakładamy na podpieczone ciasto, pieczemy jeszcze 15 min. Masa wiśniowa: Wiśnie wraz z sokiem zagotowujemy, dodajemy galaretkę, żelatynę i rozrobioną w wodzie mąkę ziemniaczaną. Odstawiamy do stężenia. Biszkopt makowy: Białka oddzielamy do żółtek, białka(...)stopniach. Krem ajerkoniakowy: W ½ szkl. mleka rozrabiamy budyń i mąki. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem, do gotującego dodajemy budyń, studzimy. Masło ucieramy na gładką masę, dodajemy budyń i dalej miksując wlewamy alkohol.     PRZEŁOŻENIE CIASTA: Ciasto kruche z bezą – masa wiśniowa – biszkopt makowy – ½ kremu ajerkoniakowego – herbatniki – 1/2 kremu ajerkoniakowego – herbatniki – polewa – wiórki kokosowe

słodki bratek
Jagodowa Esmeralda 425

oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję żółtka oraz cukier. Następnie stopniowo dodaję olej, ocet oraz mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewam na blaszkę o wymiarach 24cm x24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu zdejmuję papier i przekrawam biszkopt na dwa równe blaty(...)ucieram razem z cukrem pudrem i kakao na puszystą masę. Stopniowo dodaję zimny budyń. Dokładnie ucieram. Na końcu do masy wlewam likier czekoladowy. Ucieram. Masę wykładam na jeden blat biszkoptu. Wyrównuję i przykrywam drugim blatem ciasta. 3. Jagody miksuję blenderem na mus. Mus przelewam na garnka i doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Miodownik, placek czeski, stefanka 243

kawałki pergaminu, a później piekłam jeden pod drugim. Upieczone blaty ciasta pozostawiamy do ostygnięcia. By nie bawić się zbytnio w sztukowanie ciasta, ścinki pokroiłam nożem w kwadraty i osobno upiekłam – dobre były z nich ciasteczka :) Miękkie masło ucieramy z cukrem waniliowym, dodając stopniowo cukier puder, a po nim po łyżce zimnego grysiku i stale miksujemy, by masa stała się jednolita

Smakowy Raj
Cytrusowe ciasto świąteczne 193

migdałowych50 g cukru trzcinowegoPrzygotowanie:Pomarańcze sparzmy i ścieramy skórkę. Cytrusy obieramy i kroimy w krążki o grubości 0,5 cm. Serem mascarpone ucieramy ze skórką pomarańczową i cukrem. Na koniec dodajemy 50 g płatków migdałowych.Ciasto rozkładamy, boki ciasta zawijamy. Na środek ciasta rozkładamy masę serową i układamy na niej cytrusy. Wszystko posypujemy pozostałymi płatkami migdałowymi i posiekaną czekoladą

Niezły Młynek
Rafaello 340

Składniki na ciasto:2 paczki krakersów 200 g wiórków kokosowych 125 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego ½ l mleka 250 g margaryny Kasia ¾ szklanki cukru 2 żółtka 2 opakowania budyniu kokosowego lub waniliowego Składniki na polewę: 20 dag białej czekolady 1/3 kostki masła 1 opakowanie cukru waniliowego 6 łyżek śmietany kremówki Żółtka utrzeć mikserem z cukrem waniliowym i ½ szklanki(...)tworzyła masa. Teraz przygotować polewę. Na misce z gotującą się wodą ustawić miskę w której rozpusz- czamy czekoladę z masłem ucierając drewniana łyżką. Kremówkę ucierać z cukrem wani- liowym i połączyć z masą czekoladową. Wierzch ciasta polać polewą i posypać wiórkami (fot.4). Wstawić do lodówki na kilka godzin

Świat Ciasta
Tort makowy 174

bardziej ze mak jest podstawa tego ciasta. Zawsze denerwowalo mnie we wszystkich makowcach, ze tak malo w nich jest maku, za to duzo za duzo ciasta. Tu typowego ciasta nie ma wcale, jest tylko mak i mak i mak... Niestety nie dysponuje ladniejsza fotka. Postaram sie to nadrobic w Swieta :) Tort makowy skladniki: duzea puszka maku okolo 750g(...)lyzki mleka 4 lyzki cukru wykonanie: Oddzielamy zoltka od bialek. Zoltka ucieramy wraz z cukrem do bialosci. Dodajemy maslo/margaryne, mak z puszki. Dokladnie ucieramy. Na koncu dajemy bialka ubite na sztywna piane i olejek. Gotowe ciasto przekladamy do natluszczonej tortownicy. Pieczemy okolo 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 180°C, ciasto musi odstawac od blachy. Skladniki polewy podgrzewamy w garnuszku

Przysmaki Karolki
EXPRESOWY JABŁECZNIK BEZ PIECZENIA + FILMIK 101

Pyszne i niezawodne ciasto, jabłecznik bez pieczenia na biszkoptach. Udaje się każdemu i smakuje każdemu :) polecam przepis.  SKŁADNIKI :  9 dużych jabłek  3/4 szklanki cukru  1 szklanka wody  2 galaretki cytrynowe 2 małe opakowania podłużnych, słodkich biszkoptów(...)ponowna porcja biszkoptów.  Zimną śmietanę przelewamy do misy robota, dodajemy cukry i ubijamy na sztywno. Następnie, kiedy jest już ubita dodajemy mascarpone, chwilkę ucieramy i na koniec wsypujemy śmietan- fixy. Śmietanę rozkładamy na wierzch ciasta równo ją rozsmarowując.  Ciasto chłodzimy w lodówce i podajemy po około godzinie jest gotowe do jedzenia. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Ciasto Rajski Obłok 196

smoothie: banan, jabłko, truskawki) 2 galaretki (truskawkowe) 330 ml śmietany 30% Ponadto: ok 150 g herbatników Przygotowanie Przygotowujemy biszkopt: jaja ucieramy z cukrem. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu dolewamy ocet. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary ok 24x24cm, ale proponuję wziąć większą, gdyż ciasto(...)wystygnięcia. Kiedy ciasto się piecze, możemy przygotować masę budyniową. Półtora szklanki mleka zagotowujemy z cukrem. Do pozostałego mleka wsypujemy mąkę ziemniaczaną, pszenną i budyń. Miksujemy blenderem lub mieszamy trzepaczką. Do gotującego mleka wlewamy powoli zmiksowaną masę. Zagotowujemy, ciągle mieszając, aby nie powstały grudki. Kiedy budyń zgęstnieje, zdejmujemy go z palnika i odstawiamy do wystudzenia. Następnie ucieramy mikserem masło, powoli dodajemy

e-PrzepisyKulinarne
Sernik krakowski 196

dodawać po 1 żółtku i części twarogu. Ucierać, aż składniki się połączą i masa będzie puszysta. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając pozostałe 50 g cukru. Pianę wmieszać delikatnie do masy serowej razem z mąką ziemniaczaną i rodzynkami. --> Podpieczony spód wyjąć z piekarnika. Wyłożyć na niego masę serową, wyrównać. Pozostałe ciasto(...)lodówce cienko rozwałkować i wykroić cienkie paski o szerokości 1 cm. Z pasków ułożyć na serniku kratkę, posmarować ją żółtkiem. --> Ciasto piec około 50 - 60 minut w temperaturze 170 stopni. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. --> Lukier: --> Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny (ja pominęłam). --> Jeśli lukier będzie zbyt rzadki, należy dodać więcej cukru pudru, a jeśli zbyt gęsty dodać

Marta Gotuje
Sernik z wiśniami w kakaowym cieście 209

przyprawa do sernika Delecta 6 jaj otarta skórka z cytryny suszone wiśnie ok 150 g Składniki na ciasto wkładamy do miski i zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie nierówne części i wkładamy do zamrażarki. na ok godzinę Ucieramy masło z cukrem i cukrem waniliowym dodając po jednym żółtku, następnie mąkę ziemniaczaną, przyprawę do sernika, otartą skórkę z cytryny i stopniowo

Gotowanie jest łatwe