ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:288/881)

Jagodzianki 194

mleko na lukier Jak zrobić jagodzianki? W ciepłym mleku rozpuszczamy łyżkę cukru i drożdże. Odstawiamy do wyrośnięcia. Rozpuszczamy masło i odstawiamy do przestudzenia. Jajka ucieramy z cukrem. Wszystkie składniki mieszamy razem w misce i wyrabiamy ciasto. Ja tym razem wykorzystałam do tego mikser, ale spokojnie można wyrobić je też rękami. Wyrobione ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce

Ciastkozercy
Kwiaty z konfiturą 111

chwilę pomaga. Spróbujcie! Maślane ciasteczka z konfiturą  200g mąki 150g masła 50g cukru cukier waniliowy 1 jajo 2-3 łyżki mleka (jeśli ciasto będzie zbyt twarde) konfitura (śliwkowa, wiśniowa, różana- wg uznania) Masło ucieramy z cukrem na puch. Nie przestając dodajemy jajo. Gdy masa osiągnie jednolitą konsystencję wsypujemy przesianą mąkę oraz resztę składników. Teraz możemy postąpić dwojako: 1. Jeśli

Zapiski Młodej Żony
Ciasto Kruszynka / Niebo 12478

jabłka i chwilę dusimy. Wsypujemy suche galaretki i smażymy kilka minut bez przykrycia.3. Robimy masę orzechową: Mleko zagotowujemy, wsypujemy orzechy i mieszamy. Studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem i stopniowo dodajemy zimne orzechy.4. Przekładamy ciasto od dołu:ciasto kruche-masa jabłkowa-ciasto kruche-masa orzechowe-herbatniki-polewa5. Można też pominąć warstwę herbatników i bezpośrednio na masę orzechową wylać polewę. Udekorować

Kuchnia domowa Ani
Ciasto ukraińskie 159

cukru pudru 250 gram masła sok z połowy cytryny Sposób przygotowania: Żółtka ucieramy z cukrem i masłem, pod koniec ucierania dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz śmietanę. Trzy jednakowe formy do pieczenia (25x40cm.) wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na trzy równe części, wykładamy do formy. Białka ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy cukier oraz kakao. Dzielimy na trzy(...)trzy części, posypujemy nimi każde ciasto. Pieczemy przez 20-30 minut w temperaturze 180 stopni, każde ciasto pieczemy osobno.  Mleko zagotowujemy z cukrem waniliowym, wsypujemy kaszę maną, gotujemy ciągle mieszając do momentu aż masa zgęstnieje. Pozostawiamy do ostudzenia. Masło ucieramy z cukrem pudrem do białości, ucierając dodajemy po łyżce masy grysikowej. Na końcu dodajemy sok wyciśnięty z cytryny. Gotowym

Bajeczna Kuchnia
Pyszotka 145

oraz posypać połową grubo krojonych orzechów włoskich. Tak samo przygotować drugą część ciasta. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 30 do 35 minut. Po upieczeniu ciasto wystudzić. Beza : białka ubić na sztywno. Kiedy ubite, małymi porcjami dodawać cukier puder. Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną. Bezę wyłożyć na blachę do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym(...)budyń na ogniu przez minutę. Gotowy zdjąć z ognia i wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Kiedy roztarte, małymi porcjami dodawać zimny budyń. Ucierać do momentu, aż w masie nie ma grudek. Złożenie ciasta : Na deskę do ciasta położyć pierwszą połowę kruchego ciasta, orzechami do wierzchu. Na ciasto wyłożyć połowę masy budyniowej, na masę bezę, na którą wyłożyć pozostałą

mecooks
Tarta cytrynowa - ulubiony deser Raymonda Blanc'a 127

drewnianej łyżki wymieszać w dużej misce miękkie masło z cukrem, aż powstanie krem. Następnie dodać 2 żółtka. Dodać przesianą mąkę i ucierać opuszkami palców, aż całość będzie przypominać okruchy chleba. Dodać wodę i uformować z ciasta kulę. Zagniatać na oprószonej mąką powierzchni, aż składniki dobrze się połączą (nie dłużej niż 30 sekund – jeśli będziemy wyrabiać zbyt długo,, ciasto będzie twarde

Right Behind The Kitchen
Kruche ciasto z brzoskwinią i budyniem 123

Mąkę , cukier puder i proszek do pieczenia przesiać i dobrze wymieszać. Zimne masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wszystkie składniki ucieramy na grubą kruszonkę. Następnie dodać żółtka, śmietanę i lodowatą wodę. Wyrobić w miarę szybko ciasto , podzielić je na dwie równe części i wstawić do zamrażalnika na 1 - 2 godziny. Masa budyniowa: Ugotować 3 budynie waniliowe

Różne smaki w kuchni
Ciasto makowo-kokosowe 132

szklanką mleka. 2 szklanki mleka gotujemy a na gotujące się mleko wlewamy mieszankę kokosową i mieszamy aż zgęstnieje i studzimy. Masło ucieramy na puch z cukrem pudrem i miksujemy z masą kokosową. 3. Ciasto makowe przekrawamy na dwa blaty. Na pierwszy blat wykładamy 2/3 masy kokosowej, przykrywamy drugim blatem, który pokrywamy pozostałą masą kokosową. Dekorujemy wg uznania, np. płatkami migdałów

Na Ciasteczkowych Papierach
Kruche ciasto z brzoskwinią i budyniem 412

Mąkę , cukier puder i proszek do pieczenia przesiać i dobrze wymieszać. Zimne masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wszystkie składniki ucieramy na grubą kruszonkę. Następnie dodać żółtka, śmietanę i lodowatą wodę. Wyrobić w miarę szybko ciasto , podzielić je na dwie równe części i wstawić do zamrażalnika na 1 - 2 godziny. Masa budyniowa: Ugotować 3 budynie waniliowe

Słodkości i nie tylko
Miodownik 140

orzechy włoskie Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto łączymy i zagniatamy. Dzielimy na 5 równych części. Blaszkę o wymiarach 22 cm x 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Porcje ciasta rozwałkowujemy, nakłuwamy i pieczemy każdy placek po 15 minut w 180 C, studzimy. Gdy blaty stygną możemy zabrać się za przygotowanie kremu. 500 ml mleka zagotowujemy(...)olejek. Mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy około 10 minut, aż masa zgęstnieje a następnie odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy i porcjami dodajemy wystudzoną kaszę. Kremem przekładamy upieczone placki. Gotowe ciasto możemy polać polewą. Wszystkie składniki na polewę przekładamy do garnuszka i gotujemy na małym ogniu 10 minut. Wylewamy ją na ciasto i posypujemy posiekanymi orzechami

Zainspirowana w kuchni
Jagodzianki 538

cukier puder i mleko na lukier W ciepłym mleku rozpuszczamy łyżkę cukru i drożdże. Odstawiamy do wyrośnięcia. Rozpuszczamy masło i odstawiamy do przestudzenia. Jajka ucieramy z cukrem. Wszystkie składniki mieszamy razem w misce i wyrabiamy ciasto. Ja tym razem wykorzystałam do tego mikser, ale spokojnie można wyrobić je też rękami. Wyrobione ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce

Ciastkozercy
Ciasto Gargamel 484

Ciasto piernikowe 6 jajek 1 szklanka cukru pudru 250 g płynnego miodu 1 przyprawa do piernika 1 łyżeczka sody 250 g masła 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki żytniej 200 g bakalii (rodzynki, orzeszki, skórka pomarańczowa,skórka cytrynowa,żurawina, owoce kandyzowane) dodatkowo dodałam 2 łyżki kakao Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo przy ucieraniu dodawać(...)żółtku, a następnie wlać miód. Cały czas ucierać.Mąki połączyć wraz z sodą , kakao i przyprawą do piernika. Dodać do masła i dalej ucierać. Wsypać bakalie. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia się składników. Ciasto podzielić na dwie części. Blaszkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać połowę ciasta

O kuchni z uczuciem
Ciasto porzeczkowa fantazja z czekoladą 351

mikserem na najniższych obrotach, ciasto ma pozostać pulchne. Wylewamy do wyłożonej pergaminem blaszki o wym 25/30 cm wstawiamy do nagrzanego do 180*c piekarnika, pieczemy około 35 minut-do suchego patyczka. Upieczone studzimy, kroimy wzdłuż, na dwa blaty. Warstwa biała: Jajka ubijamy z cukrem pudrem do otrzymania pulchnej puszystej piany. Miękkie masło ucieramy na puch, dodając po łyżce serka(...)sobą. Nasączamy pierwszy płat ciasta, wykładamy masę z mlekiem.  Przykrywamy drugą warstwą ciasta, nasączamy znów ponczem. Warstwa ciemna: Mleko, cukier oraz kakao i ¼ część masła zagotowujemy w rondelku mieszając aż masa się połaczy. Studzimy. Galaretkę rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody, studzimy .  Miękkie masło ucieramy na puch, dodajemy żółtka oraz po łyżce masy czekoladowej oraz rum cały czas

Wanilia i Kardamon
CIASTO CZEKOLADOWE Z KOKOSEM 468

Mleko mieszamy z mąkami, cukrem i żółtkami. Gotujemy gęsty budyń ciągle mieszając. Wylewamy go na dwa talerze i studzimy.  Mikserem ucieramy margarynę, dodając partiami budyń aż cały wyrobimy. W razie konieczności masę można dosłodzić.  Pierwszy blat ciasta nasączamy słodką herbatą, na to rozkładamy porcje masy, na to ciasto kokosowe, reszta masy budyniowej, następnie biszkopt czekoladowy i nasączamy

Kulinarne Fantazje Marioli
Austriacki torcik czekoladowy 127

masło z cukrem na gładką masę. Aby sobie ułatwić ucieranie czy miksowanie najlepiej wcześniej wyciągnąć masło z lodówki żeby zmiękło. Następnie rozpuszczamy czekoladę i dodajemy do masy, potem dodajemy kolejno po jednym żółtku a na końcu mąkę. Białka ubijamy na sztywno i stopniowo dodajemy do masy delikatnie mieszając. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez(...)dwie części. Dżem mieszamy w słoiczku żeby miał gładką konsystencję i smarujemy dolną warstwę ciasta i przykrywamy drugą. Wierzch ciasta polewamy polewą. Składniki na polewę: - 1/2 kostki masła - 5 łyżek cukru pudru - 3 łyżki kakao - 1 jajko Jajko ucieramy z cukrem na kogel mogel a potem podajemy kakao. Masło topimy i powolutku wlewamy do masy kakaowej cały czas mieszając. Polewę

Kuchenne Wariacje
Miodownik z kajmakiem 98

temp. 180 stopni. KREM: Mleko i cukier zagotowujemy. Do gotującego mleka dodajemy rozrobioną mannę, gotujemy na małym ogniu aż zgęstnieje. Studzimy. Ucieramy masło z cukrem pudrem, dodajemy wystudzoną mannę oraz aromat. Blaty ciasta nasączamy herbatą, pierwszy blat ciasta smarujemy powidłami, przekładamy kremem każdy blat. Wierzch ciasta smarujemy kajmakiem,układamy biszkopty nasączone w herbacie. Polewamy polewą i posypujemy wiórkami kokosowymi

słodki bratek
MIODOWNIK 174

temp. 180 stopni. KREM: Mleko i cukier zagotowujemy. Do gotującego mleka dodajemy rozrobioną mannę, gotujemy na małym ogniu aż zgęstnieje. Studzimy. Ucieramy masło z cukrem pudrem, dodajemy wystudzoną mannę oraz aromat. Blaty ciasta nasączamy herbatą, przekładamy kremem. Wierzch smarujemy masą orzechową, robimy esy-floresy rozpuszczoną czekoladą

słodki bratek
Orkiszowa tarta z prażonymi jabłkami 145

miałam już zamówienie na podwójną porcję. Dodam, że nawet tej było za mało.  Na szczęście tartę robi się szybko, więc problemu nie ma.  Jeżeli chodzi o samo ciasto, jest to zmodyfikowany przepis z książki "What Katie Ate" autorstwa Katie Davies.     Składniki: 260 g mąki orkiszowej typ 630 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli(...)prażonych jabłek   Wykonanie: Mąkę, proszek i cukier przełożyć do miski.  Dodać masło pokrojone w kostkę i ucierać palcami (można też wyrobić robotem i ja tak robię).  Kiedy ciasto zaczyna przypominać okruchy dolać łyżkę wody i wymieszać.  W razie potrzeby dolać jeszcze jedną, dwie łyżki, aż ciasto ładnie zacznie odchodzić od brzegów miski (ja dolewam zazwyczaj

Sto kolorów kuchni