ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:284/881)

Migdałowe ciasteczka z dżemem malinowym 74

jednolitą masę. Następnie dodajemy cukier, wszystko dokładnie ucieramy. Następnie dodajemy po jednym białku cały czas miksując. Mąkę przesiewamy i dodajemy całość do naszej masy, ucieramy do momentu aż wszystko będzie dokładnie wymieszane. Przekładamy ciasto do maszynki do ciastek i wyciskamy gniazdka, w środek nakładamy dżem. Pieczemy w 180 stopniach od 15 - 20 minut aż ciasteczka lekko zbrązowieją. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Delusional Trine
KOSTKA ALPEJSKA 147

oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, a następnie po 1 żółtku. Dodajemy resztę składników. Pieczemy ok. 18 minut. Po wystudzeniu przekrawamy ciasto na cienkie blaty. Krem: Kawę zaparzamy, studzimy. Masło ucieramy aż będzie puszyste, dodajemy partiami kajmak. Na końcu dodajemy fusy z kawy oraz ajerkoniak, a na końcu pokruszone bezy. Bita śmietana: Śmietanę ubijamy na sztywno

słodki bratek
PIERNIKOWE GRZYBKI 177

łyżeczki kakao LUKIER: 2,5 szklanki przesianego cukru pudru kilka kropli soku z cytryny 1 łyżka kakao 4-6 łyżek gorącej wody WYKONANIE: Masło ucieramy, dodajemy stopniowo cukier oraz po jednym jajku. Jak ciasto będzie już gładkie dodajemy przesianą mąkę, sodą oraz wszystkie przyprawy korzenne oraz jogurt lub mleko. Mieszamy i zagniatamy ręką. Ciasto chowamy do lodówki

Pani na deser
KORZENNE CIASTECZKA JAGLANE 156

mąki jaglanej, 2-3 łyżki mąki pszennej, 1 jajko, 1 płaska łyżeczka przyprawy korzennej, 2 łyżki mleka Dodatkowo: mąka pszenna do podsypywania WYKONANIE Miękkie masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajko a następnie pozostałe składniki. Ciasto owijamy folią, wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Następnie ciasto cienko wałkujemy podsypując mąką pszenną. Odciskamy stempelkiem wzór, wycinamy kółkiem ciastka, przekładamy na blachę

słodki bratek
Tort czekoladowo- malinowy 149

wody. Odstawiamy na ostygnięcia. Stężały Wierzch masy jogurtowo -agrestowej  delikatnie posypujemy intensywnie niebieskim cukrem, a następnie zalewamy tężejącą rubinową galaretką.  6. Mascarpone ucieramy i przekładamy do rękawa cukierniczego. Kokosem ozdabiamy brzegi ciasta.  Z kremu wyciskamy zgrabne rozetki na wierzch kładziemy kawałki brzoskwini. Rozetki posypujemy kolorowym cukrem.  Gotowe

vaniliowoczekoladowa
Tort na rocznicę ślubu 226

upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta. Biszkopt kroimy na 4 równe blaty. Krem Żółtka ucieramy z cukrem do białości, dodajemy oba rodzaje mąki i mieszamy do uzyskania jednolitej i gładkiej masy. Mleko doprowadzamy do wrzenia, dodajemy ajerkoniak i odstawiamy

Wędrówki po kuchni
Naleśniki z serem i wiśniami z mąki Teff i Kasztanowej. 178

jajka, cukier, cukier waniliowy,mąkę kasztanową i mąkę teff. Wszystko dobrze mieszamy żeby nie było grudek. Patelnię rozgrzewamy i smarujemy olejem kokosowym, następnie wylewamy porcję ciasta i smażymy z obydwu stron na rumiano. Ser ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i 3 łyżkami  jogurtu. Na każdy naleśnik nakładamy po 2,3 łyżki sera, następnie układamy wiśnie z kompotu lub dowolne

Sama słodycz i szczypta chili
Mistrz Wolowiny i Pomidorowa z bazyliowymi kluseczkami z kaszy manny czyli Zupowy Wtorek odc.66 142

przez sito. Dolewamy wywar i mieszamy. Śmietanę łączymy z mąką i zaprawiamy nią zupę. Zagotowujemy.Doprawiamy solą i pieprzem. Masło ucieramy z jajkami, stopniowo dosypując kaszę i make zagniatamy ciasto. Łączymy je z posiekaną bazylią. Masę odstawiamy na 15 minut by kasza napęczniała. Zagotowujemy wodę, solimy. Łyżeczka nakładamy do niej kluski. Gotujemy je ok 4 minut

Dzieje kuchennej Wiewióry
Piegowaty wieniec 212

Piegowaty wieniec, to ciasto w kropki, ten z dodatkiem maku. Bardzo delikatne, puszyste i elegancko wyglądające :) Do tego polane karmelem, a właściwie krówką i posypane kolorowymi

Ciasteczkowy Potwór
Kefirek 115

Kolejne z moich "odkurzonych" ciast, które leżakowało sobie przez wiele lat i nikt o nim nie pamiętał. Pewnie po to, by mogło nabrać mocy:) Aż do

Ciasteczkowy Potwór
Piernik z piwem 213

jajkami i odrobiną cukru. Piwo podgrzewamy z przyprawą do piernika, cukrem i miodem na małym ogniu. Studzimy. Obie masy łączymy, najlepiej kulą/ pałką do ucierania jak to robiły nasze babcie. Odradzam mikser ponieważ ciasto ma kleistą konsystencję i może przyczynić się do jago spalenia. Wedle uznania dosypujemy rodzynki, mielone orzeszki laskowe, migdały  i skórkę pomarańczową:) Z tej ilości ciasta

Luźna Kuchnia
Karpatka 146

jajka i miksujemy ok. 5 minut.   Na delikatnie posmarowaną blaszkę wykładamy połowę ciasta i wstawiamy do piekarnikanagrzanego do temperatury 180 st. C na ok. 30 minut.   Tak samo pieczemy drugą połowę ciasta.Placki wyjęte z blaszki studzimy.   Przygotowujemy krem.Margarynę ucieramy z cukrem pudrem a następnie dodajemy budyń i miksujemy.Możemy dodać odrobinę soku

Maminek kulinarny
Ciastka maślane 219

jajko 100 g cukru pudru Łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: W misce utrzeć masło (temperatura pokojowa) z cukrem. Potem dodajemy jajko, przesianą mąkę i dalej ucieramy. Na końcu dodajemy proszek do pieczenia i gotowe ciasto wkładamy na 2 godz do lodówki. Po tym czasie piekarnik nastawić na 180 stopni C. C iasto rozwałkować na grubość około 4 mm, podsypując blat

cookpl
Ciasto. Śliwki. Puszysty placek drożdżowy z węgierkami i kruszonką 344

kiedy ciasto jest już w piecu... Zapach domu rodzinnego, ciepła, miłości i serdeczności... Tak zwyczajnie a jednocześnie niezwykle... Lubię piec drożdżowówki . Masz problem z ciastem drożdżowym albo nie chcesz czekać aż wyrośnie ? Upiecz ucierany Placek ze śliwkami - też jest pyszny ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza