ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:280/881)

Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką 112

składników. Wyrabiaj ciasto, stopniowo dodając letnie mleko. Na koniec dodaj rozpuszczone masło, wyrabiaj, do czasu, aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Następnie obsyp ciasto delikatnie mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. KRUSZONKA: Masło ucieraj z cukrem, następnie dodawaj mąkę i wyrabiaj do powstania grudek. NADZIENIE: Śliwki umyj, przetnij na połowy, wyjmij pestki i przełóż do miski. Całość zasyp

365 dni dookoła kuchni
Sernik dyniowy 137

zamrażalnika. Upieczoną wcześniej dynię zblendować i doprawić do smaku cytryną i cukrem, dodać wanilię. Oddzielić żółtka od białek, do żółtek dodać cukier i ucierać na gładką masę. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 170/180*C Zetrzeć ciasto na grubych oczkach tarki i wyłożyć do wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Nakłuć widelcem i podpiec na rumiano złoty kolor. Do utartych żółtek

Lubię to gotuję
Bezglutenowy i wegański mazurek czekoladowy z orzechami 188

masła orzechowego. Wierzchnia warstwa gorzkiego czekoladowego kremu nadaje mu wysublimowanej szlachetności a podprażone orzechy dodają wyjątkowego smaku i aromatu. Mazurek wielkanocny na ciepło i na zimno Niewątpliwą zaletą tego ciasta, jest to, że można je jeść praktycznie od razu po przygotowaniu. Masa czekoladowa będzie wtedy bardziej delikatna i płynna. Można też schować mazurka w lodówce, dzięki temu masa zgęstnieje(...)młynku na mąkę. 5 Mąkę z orzechów, amarantusa, 20g mąki ziemniaczanej i ksylitol mieszam w misce. 6 Do mieszanki dodaję pokrojony w kostkę olej i ucieram na kruszonkę. 7 Dodaję jogurt roślinny i mieszam ciasto do połączenia wszystkich składników. 8 Podsypując mąką ziemniaczaną wyrabiam ciasto do momentu aż przestanie się kleić do ręki. 9 Formuję spłaszczoną kulkę, owijam folią

Book of spells
Napoleonka z winogronami 116

ciasta francuskiego 500 ml mleka 4-5 łyżek cukru 2 op. budyniu waniliowego bez cukru (80g) 1-2 łyżki rumu 150 g masła 250 g jasnych, bezpestkowych winogron Ciasto rozwijamy, dzielimy na pół. Przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 10-15 minut (do zrumienienia(...)wraz z cukrem doprowadzamy do wrzenia. Na gotujące się mleko wlewamy mieszankę budyniową i, cały czas mieszając, gotujemy aż do zgęstnienia. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy rum oraz budyń. Na jednym płacie ciasta rozprowadzamy połowę kremu budyniowego. Rozkładamy owoce. Wykładamy resztę kremu. Przykrywamy drugim płatem ciasta

Smaki Na Talerzu
BABKA CZEKOLADOWA 135

łyżeczka sody 15 dag mlecznej czekolady . Wykonanie: Ucieramy masło z cukrem, następnie cały czas ucierając dodajemy po żółtku. Następnie dodajemy ser, potem mąkę. Ucieramy do połączenia składników. Białka ubijamy, następnie łączymy je z ciastem, dodajemy czekoladę drobno posiekaną. Całość przekładamy do natłuszczonej foremki i pieczemy 50 minut. Gotową babkę polewamy lukrem, obsypujemy rodzynkami

Z Majeczką w kuchni
Letni torcik z malinami na kakaowym cieście 109

kakao -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia -8 łyżek wody -8 łyżek oleju DODATKOWO -500g malin -2 galaretki malinowe -750ml wrzątku Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. Studzimy. CIASTO 3 jajka i 2  białka ubijamy z cukrem na jasną masę. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, wodę, olej i kakao i wszystko miksujemy. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem(...)garnka dajemy mleko, 2 budynie, cukier waniliowy, cukier,2 żółtka i wszystko podgrzewamy mieszając. zagotowujemy do zgęstnienia jak budyń. Powstałą masę studzimy. Masło ucieramy na puch, stopniowo dodajemy ostudzony budyń.  Masę wykładamy na ciasto,i zostawiamy trochę do dekoracji. Wyrównujemy i układamy na niej maliny.  Odstawiamy do lodówki. Całość zalewamy tężejącą galaretką.  Gdy galaretka całkowicie stężeje robimy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
KRUCHE CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ 126

miękkiego ciasta, 1/2 szklanki cukru, około 1 i 1/2 szklanki mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, jajko, 3/4 tabliczki czekolady deserowej. Przygotowanie: Masło ucieram z cukrem, następnie dodaję jajko i proszek do pieczenia, mieszam. Stopniowo wsypuję mąkę, wyrabiam ciasto do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Z ciasta formuję kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczam dłonią, w środku układam po 1/2 kostki czekolady, ponownie

JejKuchnia
Babka piaskowa ucierana 101

Babka piaskowa, to bardzo łatwe i szybkie ciasto. Odpowiednio udekorowana może stanowić miły poczęstunek na każda okazję. Osobiście najbardziej lubię ją ze szklanką ciepłej czekolady lub

Gosia gotuje
Maślane ciastka wyciskane 172

cukru z wanilią - 4 żółtka - 2 łyżki mleka  - Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem z wanilią dodać po jednym żółtku cały czas ucierać  wsypać mąkę dodać mleko chwilkę miksować później zagnieść elastyczne ciasto rękami - Ciasto przełożyć porcjami do maszynki wyciskać ciastka na blachę wyłożoną papierem  do pieczenia piec 180 stopni ok 15 minut

W królestwie smaków Beaty
Sernik brzoskwiniowy z kratką 113

ciasto.Dzielimy na dwie równe części ,zawijamy w torebkę foliową i na godzinę wkładamy do lodówki.Formę (25x40 cm.) wykładamy papierem do pieczenia .Jedną część ciasta wałkujemy i wykładamy na dno formy. Ser mielimy trzykrotnie.Masło ucieramy z cukrem i żółtkami na puszysta masę.Dodajemy stopniowo ser i budyń w proszku,cały czas mieszając.Brzoskwinie odsączmy z zalewy,kroimy na mniejsze

Bajeczna Kuchnia
Ciasto z galaretkami 490

które można też przygotować w wersji dla dorosłych (do ponczu dodać ulubiony alkohol). Są dwie istotne rzeczy, o których trzeba pamiętać przygotowując to ciasto z galaretkami…1. Jeśli masa nam się zwarzy (w trakcie ucierania się rozwarstwi) należy ją przełożyć do rondelka i na bardzo małym ogniu podgrzewać jednocześnie mieszając aż wszystko się połączy…2. Pamiętać, że galaretki

UgotujmyTo.pl
Jesienna fantazja, czyli ciasto gruszkowo-orzechowe z pomarańczową nutą 71

łyżki płynnego miodu – u mnie miód malinowy (ok. 40 g) garść orzechów włoskich ( ok. 50 g) 2 średniej wielkości gruszki cukier puder do oprószenia ciasta Wykonanie: Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 stopni. Miękkie masło ucieramy z cukrem na najwyższych obrotach miksera, aż składniki dobrze się połączą, następnie wbijamy jajka i ucieramy do momentu otrzymania jasnej i puszystej masy. Mąkę łączymy(...)dodajemy gruszki pokrojone w kostkę i ponownie mieszamy łyżką, aż składniki ładnie się połączą. Gotową masę gruszkowo-orzechową przelewamy do tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy około 50 minut do godziny. Jeśli w trakcie pieczenia nasze ciasto zacznie zbytnio się przypiekać, przykryjmy je od góry folią aluminiową. Wystudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem. Ciasto możemy upiec

KulinarneImpresje.pl
Ciasto Marchewkowe z Orzechami 439

stopni. Lukier : 150 g cukru pudru kilka kropel olejku waniliowego łyżka soku z cytryny 2 łyżki przegotowanej wody Z podanych składników ucieramy błyszczący lukier.  Dodatkowo: garść posiekanych orzechów włoskich Polewamy ciasto lukrem   Posypujemy posiekanymi orzechami Smacznego

Domowe ciasta
Rogaliki z marmoladą 137

około 200 g do podsypania marmoladę, nutellę lub dżem do nadzienia ½ szklanki płatków migdałowych lub kruszonka – przepis TUTAJ jajko do posmarowania ciasta. Przygotowanie: Ciasto Drożdże rozpuszczamy w mleku z łyżką cukru. Masło rozpuszczamy i studzimy. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem, aż będą jasne i puszyste. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy ubite żółtka, pastę waniliową, zaczyn w całości, jajka, przestudzone

ladykitchen