ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:280/881)

Napoleonka z winogronami 124

ciasta francuskiego 500 ml mleka 4-5 łyżek cukru 2 op. budyniu waniliowego bez cukru (80g) 1-2 łyżki rumu 150 g masła 250 g jasnych, bezpestkowych winogron Ciasto rozwijamy, dzielimy na pół. Przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 10-15 minut (do zrumienienia(...)wraz z cukrem doprowadzamy do wrzenia. Na gotujące się mleko wlewamy mieszankę budyniową i, cały czas mieszając, gotujemy aż do zgęstnienia. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy rum oraz budyń. Na jednym płacie ciasta rozprowadzamy połowę kremu budyniowego. Rozkładamy owoce. Wykładamy resztę kremu. Przykrywamy drugim płatem ciasta

Smaki Na Talerzu
BABKA CZEKOLADOWA 139

łyżeczka sody 15 dag mlecznej czekolady . Wykonanie: Ucieramy masło z cukrem, następnie cały czas ucierając dodajemy po żółtku. Następnie dodajemy ser, potem mąkę. Ucieramy do połączenia składników. Białka ubijamy, następnie łączymy je z ciastem, dodajemy czekoladę drobno posiekaną. Całość przekładamy do natłuszczonej foremki i pieczemy 50 minut. Gotową babkę polewamy lukrem, obsypujemy rodzynkami

Z Majeczką w kuchni
Letni torcik z malinami na kakaowym cieście 112

kakao -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia -8 łyżek wody -8 łyżek oleju DODATKOWO -500g malin -2 galaretki malinowe -750ml wrzątku Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. Studzimy. CIASTO 3 jajka i 2  białka ubijamy z cukrem na jasną masę. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, wodę, olej i kakao i wszystko miksujemy. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem(...)garnka dajemy mleko, 2 budynie, cukier waniliowy, cukier,2 żółtka i wszystko podgrzewamy mieszając. zagotowujemy do zgęstnienia jak budyń. Powstałą masę studzimy. Masło ucieramy na puch, stopniowo dodajemy ostudzony budyń.  Masę wykładamy na ciasto,i zostawiamy trochę do dekoracji. Wyrównujemy i układamy na niej maliny.  Odstawiamy do lodówki. Całość zalewamy tężejącą galaretką.  Gdy galaretka całkowicie stężeje robimy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
KRUCHE CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ 130

miękkiego ciasta, 1/2 szklanki cukru, około 1 i 1/2 szklanki mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, jajko, 3/4 tabliczki czekolady deserowej. Przygotowanie: Masło ucieram z cukrem, następnie dodaję jajko i proszek do pieczenia, mieszam. Stopniowo wsypuję mąkę, wyrabiam ciasto do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Z ciasta formuję kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczam dłonią, w środku układam po 1/2 kostki czekolady, ponownie

JejKuchnia
Babka piaskowa ucierana 109

Babka piaskowa, to bardzo łatwe i szybkie ciasto. Odpowiednio udekorowana może stanowić miły poczęstunek na każda okazję. Osobiście najbardziej lubię ją ze szklanką ciepłej czekolady lub

Gosia gotuje
Maślane ciastka wyciskane 175

cukru z wanilią - 4 żółtka - 2 łyżki mleka  - Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem z wanilią dodać po jednym żółtku cały czas ucierać  wsypać mąkę dodać mleko chwilkę miksować później zagnieść elastyczne ciasto rękami - Ciasto przełożyć porcjami do maszynki wyciskać ciastka na blachę wyłożoną papierem  do pieczenia piec 180 stopni ok 15 minut

W królestwie smaków Beaty
Sernik brzoskwiniowy z kratką 116

ciasto.Dzielimy na dwie równe części ,zawijamy w torebkę foliową i na godzinę wkładamy do lodówki.Formę (25x40 cm.) wykładamy papierem do pieczenia .Jedną część ciasta wałkujemy i wykładamy na dno formy. Ser mielimy trzykrotnie.Masło ucieramy z cukrem i żółtkami na puszysta masę.Dodajemy stopniowo ser i budyń w proszku,cały czas mieszając.Brzoskwinie odsączmy z zalewy,kroimy na mniejsze

Bajeczna Kuchnia
Ciasto z galaretkami 497

które można też przygotować w wersji dla dorosłych (do ponczu dodać ulubiony alkohol). Są dwie istotne rzeczy, o których trzeba pamiętać przygotowując to ciasto z galaretkami…1. Jeśli masa nam się zwarzy (w trakcie ucierania się rozwarstwi) należy ją przełożyć do rondelka i na bardzo małym ogniu podgrzewać jednocześnie mieszając aż wszystko się połączy…2. Pamiętać, że galaretki

UgotujmyTo.pl
Jesienna fantazja, czyli ciasto gruszkowo-orzechowe z pomarańczową nutą 79

łyżki płynnego miodu – u mnie miód malinowy (ok. 40 g) garść orzechów włoskich ( ok. 50 g) 2 średniej wielkości gruszki cukier puder do oprószenia ciasta Wykonanie: Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 stopni. Miękkie masło ucieramy z cukrem na najwyższych obrotach miksera, aż składniki dobrze się połączą, następnie wbijamy jajka i ucieramy do momentu otrzymania jasnej i puszystej masy. Mąkę łączymy(...)dodajemy gruszki pokrojone w kostkę i ponownie mieszamy łyżką, aż składniki ładnie się połączą. Gotową masę gruszkowo-orzechową przelewamy do tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy około 50 minut do godziny. Jeśli w trakcie pieczenia nasze ciasto zacznie zbytnio się przypiekać, przykryjmy je od góry folią aluminiową. Wystudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem. Ciasto możemy upiec

KulinarneImpresje.pl
Ciasto Marchewkowe z Orzechami 444

stopni. Lukier : 150 g cukru pudru kilka kropel olejku waniliowego łyżka soku z cytryny 2 łyżki przegotowanej wody Z podanych składników ucieramy błyszczący lukier.  Dodatkowo: garść posiekanych orzechów włoskich Polewamy ciasto lukrem   Posypujemy posiekanymi orzechami Smacznego

Domowe ciasta
Rogaliki z marmoladą 146

około 200 g do podsypania marmoladę, nutellę lub dżem do nadzienia ½ szklanki płatków migdałowych lub kruszonka – przepis TUTAJ jajko do posmarowania ciasta. Przygotowanie: Ciasto Drożdże rozpuszczamy w mleku z łyżką cukru. Masło rozpuszczamy i studzimy. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem, aż będą jasne i puszyste. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy ubite żółtka, pastę waniliową, zaczyn w całości, jajka, przestudzone

ladykitchen
SERCE KINDER COUNTRY 217

prażoną pszenicą w miodzie...mniam 😋 Jak dla mnie ta wersja jest lżejsza i mniej słodka od tej popularnej w internecie, a równie pyszna! Składniki: (forma w kształcie serca) Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki maki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 1 op. cukru waniliowego 200 g masła 4 jajka 4 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa(...)miodzie Wykonanie: W misce mieszamy przesianą przez sitko mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao. Masło ucieramy mikserem z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy jajka, a na końcu stopniowo dodajemy zmieszane składniki suche, ciągle ucierając. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Pieczemy przez 30-40 min. w temp. 180 stopni. Studzimy. Żelatynę zalewamy małą

Kuchnia MagdaLeny
Pani Ambasadorowa 176

Delecta do posypania. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt : Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję kolejno cukier, żółtka, olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto przelewam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (wym. 35cm x 25cm). Piekę około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu biszkopt przekrawam na dwa równe blaty. Biszkopty nasączam syropem(...)jeden blat biszkoptu. Wyrównuję. 4. Rodzynki zaparzam we wrzątku, odcedzam i studzę. Czekoladę drobno kroję. Do drugiej porcji masy dodaję kakao oraz spirytus. Ucieram. Następnie dodaję rodzynki i czekoladę. Mieszam. Masę wykładam na ciasto. Wyrównuję i przykrywam drugim blatem biszkoptu jasnego. 5. Białą czekoladę rozpuszczam nad kąpielą wodną. Dodaję mleko i mieszam, aż masą będzie jednolita. Polewę czekoladową rozsmarowuję

Tradycyjna kuchnia Kasi
RUBASZNY MAKOWIEC 186

ciepłym mlekiem, dodajemy 100g mąki, mieszamy - odstawiamy zaczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Oddzielamy żółtka od białek, żółtka ucieramy z pozostałym cukrem kryształem. Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, dodajemy żółtka utarte z cukrem, 1 białko, pozostałą mąkę oraz szczyptę soli. Ciasto wyrabiamy, aż przestanie kleić się do ręki, wlewamy rozpuszczone masło, wsypujemy cukier waniliowy, jeszcze wyrabiamy, przykrywamy czystą ściereczką, odstawiamy(...)ciasto w rulon, owijamy papierem, zakręcamy końce papieru. Krok 4. Do foremek wkładamy ciasto z papierem do pieczenia, odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Następnie wkładamy do piekarnika, pieczemy 30 minut w 200-220 stopniach, studzimy. Krok 5. Przygotowujemy lukier do polania : cukier puder ucieramy z łyżką wody, strucle smarujemy lukrem, posypujemy drobno pokrojoną skórką pomarańczową, podajemy. Smacznego :) *makowiec

Moja Książka Kucharska
SZARLOTKA Z BEZĄ 135

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 23 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 10-15 WYMIARY BLACHY: 35*25 CM Składniki na ciasto: 450 g mąki pszennej, 5 żółtek, 300 g masła, łyżka cukru wanilinowego, 1/4 szklanki cukru, łyżeczka proszku do pieczenia. Składniki na masę z jabłek: 4 duże kwaśne jabłka, łyżeczka cynamonu, opakowanie budyniu śmietankowego(...)cukru, szczypta soli, 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Przygotowanie: Do miski przesiewam mąkę, dodaję proszek do pieczenia, 2 rodzaje cukru oraz starte na tarce masło. Ucieram palcami, aż powstanie kruszonka. Następnie dodaję żółtka i zagniatam ciasto.  Z ciasta formuję kulę, dzielę na dwie części - 2/3 i 1/3, zawijam w folię spożywczą. Większą część ciasta wkładam do lodówki, mniejszą do zamrażalki

JejKuchnia