żurawina, suszone morele, orzechy włoskie, migdały, daktyle) mały banan na wierzch: garść moreli, sok jabłkowy lub pomarańczowy, bakalie do dekoracji np. migdały, żurawina, Ciasto : Z białek jaj i soli ubijamy pianę. Z żółtek i bakali ucieramy blenderem gęstą masę, dodajemy mąkę i banana. Orzechy można wcześniej pokruszyć ale mój blender świetnie sobie z nimi radzi. Bakalie można wybrać dowolne
prawdziwe jedzeniesmacznego Wam życzę :) Potrzebujemy: Na ciasto: 15 dag masła lub margaryny 1 jajko 1 łyżka kaszy manny pół szklanki cukru pudru 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1 szklanka płatków owsianych pół szklanki rodzynek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie pysznych ciastek z płatkami owsianymi: 1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem i jajkiem na puszystą(...)masę, następnie wsypujemy cynamon mielony i kaszę mannę i dokładnie ucieramy. Następnie wsypujemy mąkę tortową i proszek do pieczenia i ponownie dokładnie ucieramy. Na koniec wsypujemy rodzynki i płatki owsiane i dokładnie mieszamy łyżką. 2. Z ciasta formujemy ciasteczka. Można to zrobić za pomocą dwóch łyżek lub rękami, ciasto jest trochę lepiące. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
IzabelawkuchniWielkanocna babka drożdżowa jest dla niektórych obowiązkowym ciastem na świątecznym stole. Przyznam, że u mnie w domu nigdy takiej babki nie było, królowały babki ucierane, ale w tym roku postanowiłam przekonać się, jak smakuje tradycyjna drożdżowa baba. Przepis skomponowałam po przejrzeniu chyba kilkudziesięciu innych, dopasowałam do swoich upodobań i powiem Wam, że efekt finalny bardzo przyjemnie mnie zaskoczył. Babka jest(...)żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę (im dłużej będziemy ucierać, tym bardziej puszystą masę uzyskamy) - mąkę przesiać, dodać wyrośnięty rozczyn, utarte żółtka, ekstrakt z wanilii, resztę mleka (wody) oraz sól, składniki dobrze wymieszać, rozpocząć wyrabianie, po kilku minutach zacząć stopniowo dodawać roztopione masło, wyrabiać długo i dokładnie, aż ciasto będzie elastyczne, odchodzące od dłoni i z dużą ilością wtłoczonego
Smakołyki Berenikimarcepanu (przepis) - 120 g masła - 1 szklanka mąki pszennej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 żółtka - 2 łyżki cukru pudru Masło, cukier i żółtka ucieraj na puch, dodaj masę makową i mąkę. Wstaw do zamrażalki ciasto na kwadrans. Rozwałkuj wycinaj ciasteczka i piecz 12-15 minut w temp. 180 stopni C. CIASTECZKA KRUCHE MAŚLANE - 3 żółtka - 200 g masła
SMYKWKUCHNIciemny biszkopt. Przykrywam biszkoptem jasnym. 4. Na mleku gotuję budyń. Masło ucieram z cukrem pudrem. Dodaję po łyżce zimnego budyniu. Wlewam spirytus i ucieram. Masę wykładam na biszkopt jasny. Przykrywam biszkoptem ciemnym. 5. Wierzch ciasta polewam polewą czekoladową i ozdabiam rozpuszczoną na kąpieli wodnej białą czekoladą
Tradycyjna kuchnia Kasikażdym razem. Składniki Ciasto: 1 szkl. wody 12,5 dag masła 1 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szklanka jajek (w zależności od wielkości jest to 4 lub 5) Krem: 2 budynie śmietankowe lub waniliowe 1 kostka masła Przygotowanie Ciasto: masło roztopić w garnku, dodać wodę i zagotować. Wsypać mąkę i przez chwilę ucierać drewnianą łyżką aż powstanie gęsta
Wasze Przepisymąki pszennej - 2 żółtka - 1/2 szklanki cukru pudru - 100 g masła - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 2 galaretki truskawkowe - 500 g truskawek Przygotowanie: Masło ucieramy z cukrem pudrem. Następnie dodajemy żółtka oraz obie mąki. Ciasto zagniatamy a następnie schładzamy minimum godzinę w lodówce. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy wcześniej wysmarowaną masłem formę na tartę. Pieczemy ją około 40 minut
Zainspirowana w kuchniłyżki cukru pudru, Dodatkowo: 6 bananów, 3 opakowania galaretki bananowej, PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywną pianę. Stopniowo dodaję żółtka oraz cukier. Następnie do ciasta dodaję olej, mąkę tortową oraz ocet i proszek do pieczenia. Masę przelewam na blaszkę o wym. 25cm x 35cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piekę około 40 minut w temperaturze(...)mleko. Mieszam i gotuję około 2 minut. Budyń odstawiam do przestudzenia. Masło razem z cukrem pudrem ucieram na puszystą masę. Dodaje budyń i razem ucieram. Połową masy przekładam biszkopty. Drugą połowę wykładam na wierzchu ciasta. 3. Galaretki rozpuszczam w litrze wrzątku. Studzę. Banany obieram i kroję w grubsze plasterki. Układam na masie bananowej. Owoce zalewam tężejącą galaretką. Ciasto wstawiam
Tradycyjna kuchnia Kasimleka gotujemy z cukrem. Na gotujące się mleko wlewamy rozrobione mąki. Gotujemy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na gładką masę, dodając po łyżce zimnej masy budyniowej. Na cieście rozsmarowujemy dżem wiśniowy, następnie masę budyniową. Na masie układamy biszkopty, jeden obok drugiego. Pomiędzy biszkoptami rozsmarowujemy masę krówkową. Posypujemy posiekanymi wafelkami
Pyszności Słodkościwaflowy maliny jeżyny mini pianki mini biszkopty mini herbatniki listki melisy Wykonanie pysznego torcika: 1. Ciasto: Cukinię myjemy, osuszamy, obieramy ze skórki i usuwamy pestki, następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach, odmierzamy dwie szklanki i odciskamy z nadmiaru wody. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy stopniowo po jednym(...)jajku i ucieramy, wlewamy olej i jogurt naturalny i dokładnie ucieramy. Wsypujemy sypkie składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao i dokładnie ucieramy, na koniec dodajemy cukinię i dokładnie mieszamy. 2. Do pieczenia: Tak wykonane ciasto przekładamy do dwóch tortownic wyłożonych papierem do pieczenia o średnicy 16 cm i 18 cm. 3. Pieczenie: Ciasta pieczemy w temperaturze 180 stopni
Izabelawkuchnikostka margaryny 5 całych jaj 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 ml czystej wódki (może być np. rum, ale moim zdaniem ciasto najlepiej smakuje z wódką) ekstrakt z wanilii (ew. sok z cytryny lub ulubiony aromat) Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajemy (cały czas miksując) jaja, ekstrakt z wanilii, proszek do pieczenia, mąkę i wódkę. Gotowe ciasto przelewamy
Zawsze głodna!