ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:283/881)

Najlepsze ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką 181

pozostawiamy na około 20 minut aby zaczyn podwoił swoją objętość.   UWAGA! Jeśli ciasto przygotowujemy na drożdżach instant mleko musi być gorące. Po zanurzeniu w nim palca powinniśmy odczuć lekkie parzenie. Masło topimy i odstawiam do wystygnięcia. Mąkę przesiewamy do miski. Żółtka ucieramy z cukrem, aromatem i cukrem waniliowym na gładką masę. Do mąki wsypujemy suche drożdże lub zaczyn(...)słupki. Przekładamy do miski. Do ostudzonego masła dodajemy mąkę z cukrem i ucieramy drewnianą łyżką, do momentu, aż uzyskamy kruszonkę. Jeśli kruszonka jest za mokra możemy dodać nieco więcej mąki. Na końcu dodajemy migdały i wszystko jeszcze raz mieszamy. Blachę smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Przekładamy ciasto do formy, układamy owoce i posypujemy wierzch kruszonką. Ustawiamy piekarnik na 180 stopni

Mania Gotowania
KAWOWA BABKA "ZEBRA" Z MAKIEM. 220

łyżki masy ciemniej i masy białej.Całość piekłam  około 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. Sprawdziłam dodatkowo patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Polałam kawowym lukrem. LUKIER KAWOWY /autorski;/ mocny napar kawy cukier puder Z podanych składników ucieram lukier (proporcje zależą od ilości zużycia). Musi być w miarę gęsty, aby nie spłynął z babki. Polewamy nim ciasto i odstawiamy

W kuchni Karmel-itki
Rogale marcińskie 139

stolnicy i wałkujemy w długi prostokąt. Tuż prze wałkowaniem musimy utrzeć masło w tym celu umieszczamy 200g masła w naczyniu Thermomix i ucieramy masło czas 2 min/obr.3 . Na rozwałkowany prostokąt dajemy połówkę utartego masła i zwijamy ciasto – w tym filmiku jest to bardzo fajnie pokazane http://www.youtube.com/watch?v=x69jR0BrgNE . Tak przygotowane ciasto wsadzamy do zamrażalnika na 30 minut następnie do lodówki

Themo przepisy
Chleb z maslem pietruszkowo-czosnkowym z cheddarem 149

łyżką masła miski. Przykrywamy i zostawiamy na godzinę by podwoiło objętośc.  Przygotowujemy w tym czasie masełko pietruszkowo-czosnkowe.  Miękkie masło ucieramy z posiekanymi listkami pietruszki i bazylii oraz posiekanym czosnkiem i szczyptą soli. Gdy ciasto wyrośnie walimy je pięścią i zagniatamy kilka razy, dzielimy na 2 części. Każda z części rozwałkowujemy na okrąg. Każdy smarujemy masłem pietruszkowo-czosnkowym

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasto z rabarbarem i orzechami włoskimi 141

kawałki ) orzechy włoskie (ile chcecie) 1 łyżeczka cynamonu szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki mąki 2 łyżki masła 2 łyżki cukru " document.write(" "); Sposób przygotowania Ciasto Krok 1 Utrzeć masło z cukrem. Dodawać po jednym jajku i dalej ucierać. Dodać mąkę i wszystkie sypkie składniki (prócz tych przeznaczonych na kruszonkę ;)). Dokładnie wymieszać mikserem. Na koniec dodać rabarbar pokrojony na kawałeczki i obrane

CoolinarniePL
Kruche ciasto z kremem i truskawkami 16055

złoty kolor. Krem Z mleka, mąki, żółtek i cukru ugotować budyń. Utrzeć masło z cukrami waniliowymi i dodawać po łyżce budyń i ucierać aż powstanie gładki krem. Wykończenie Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu. Na ciasto wyłożyć krem, położyć owoce a następnie zalać tężejącą galaretką. Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Pyszny makowiec drożdżowy 139

dodajemy jajka i wodę, mieszamy mikserem na średnich obrotach, kiedy składniki się połączą zaczynamy powoli dodawać po łyżce miękkiego masła, ucieramy aż masło całkowicie się wchłonie 2. Jeśli nie mamy miksera cały proces wykonujemy ręcznie, w czasie dodawania masła ciasto będzie się kleić do boków miski, należy je zeskrobywać, i podsypywać odrobiną mąki 3. Gotowe ciasto przekładamy do natłuszczonej miski(...)makowa - rodzynki zalewamy rumem i odstawiamy, mleko zagotowujemy następnie zalewamy nim mak, często mieszając gotujemy mak z mlekiem ok 15 minut  5. W czasie kiedy mak się gotuje ucieramy na jasną masę same żółtka z połową ilości cukru pudru 6. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy miód 7. Kiedy mak wchłonie całe mleko zdejmujemy z ognia, dodajemy masło z miodem

Słodki Kompromis
Ciasto z Truskawkami i Musli 238

600g pokrojonych truskawek Kruszonka: 1. Do miski przełożyć składniki na kruszonkę i rozcierać palcami, aż powstaną wilgotne okruchy ( patrz FILM ). Kruszonkę wstawić do lodówki. Ciasto: 2. Do miski przełożyć masło, dodać cukier, cukier wanilinowy i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach przez około 50-60 sekund

Mała Cukierenka
Ciasto mleczna kanapka. 185

upieczeniu zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Na mleku gotujemy kaszkę, ma być bardzo gęsta, taka że łyżka stoi. Też odstawiamy aby sobie wystygła. Tak ciasto, jak i kaszkę dobrze jest sobie zrobić dzień wcześniej. Masło ucieramy z kilkoma łyżkami cukru pudru. Nie ma co za dużo dawać cukru,  dojdzie mleko w proszku, słodycz jeszcze się podniesie. Do zmiksowanego masła dodajemy

Dieta moja pasja
Ciasto drożdżowe z serem i kremem budyniowym 209

dokładnie mieszamy i pozostawiamy na około 20 minut aby zaczyn podwoił swoją objętość. UWAGA! Jeśli ciasto przygotowujemy na drożdżach instant mleko musi być gorące. Po zanurzeniu w nim palca powinniśmy odczuć lekkie parzenie. Masło topimy i odstawiam do wystygnięcia. Mąkę przesiewamy do miski. Żółtka ucieramy z cukrem, aromatem i cukrem waniliowym na gładką masę. Do mąki wsypujemy suche drożdże(...)kruszonkę. Masło topimy w rondelku i odstawiamy do przestygnięcia. Do ostudzonego masła dodajemy mąkę z cukrem i ucieramy drewnianą łyżką, do momentu, aż uzyskamy kruszonkę. Jeśli kruszonka jest za mokra możemy dodać nieco więcej mąki. Blachę smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Przekładamy ciasto do formy, następnie wykładamy na nie masę serową, potem masę budyniową i posypujemy wierzch kruszonką. Ustawiamy piekarnik

Mania Gotowania
Ciasto piernikowe z masą ubijaną na parze 165

piany dodajemy masę kawową i mieszamy łyżką do połączenia się składników. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę i pieczemy około 35-40 minut w 180°C. Gotowe ciasto odstawiamy do wystudzenia. Masę będziemy ubijać na parze, więc przygotowania rozpoczynamy od zagotowania wody w garnku. Do metalowej lub szklanej miski wbijamy jajka i dodajemy cukier. Kiedy woda zacznie wrzeć(...)masę. W tym momencie możemy dodać alkohol do masy jeśli chcemy aby dłużej zachowała swoją świeżość. Całość ucieramy do połączenia składników. Na samym końcu ucieramy dokładnie mascarpone z nutellą i zabieramy się za składanie ciasta. Ciasto kroimy wzdłuż na dwa blaty. Na dolny blat nakładamy całą jasną masę i przykrywamy górnym blatem. Górę smarujemy ciemną masą. Jeśli używamy bakalii

PatiGotuje
Jagodzianki drożdżowe z mrożonych owoców 187

mrożonych- rozmrożonych, ale nic to nie zaszkodziło :) Śmiało można także użyć dostępnych świeżych owoców, a jeśli zachomikujemy takowe do zimy, to i wtedy możemy cieszyć się pysznymi drożdżówkami :) Składniki: Ciasto: 1/2 kg mąki pszennej tortowej 1/2 szklanki mleka 3.2% 1/3 szklanki jogurtu naturalnego 2 jajka 50g drożdży 4 łyżki cukru kryształu 2 łyżeczki cukru waniliowego 50g masła 3 łyżki oleju(...)cytryny Ponadto: 1 jajko Sposób przygotowania: 1. Mąkę przesiewamy. Mleko podgrzewamy delikatnie (nie gotujemy!) i łączymy z jogurtem oraz drożdżami. Masło topimy, jajka ucieramy z cukrem kryształem oraz cukrem waniliowym. Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą i wyrabiamy ok 10 minut. Jeśli nawet jest lekko klejące, to nie podsypujemy mąką, by drożdżówki były bardziej pulchne.Pozostawiamy na ok 40 minut

Kuchnia w czekoladzie
Sernik siostry Marii 193

wkładamy do lodówki na 30 min. Rozwałkowujemy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Najlepiej ciasto rozwałkować bezpośrednio na papierze, a następnie przenieść na blaszkę. Ciasto pieczemy w 180 st.C przez 15 min.  Masło ucieramy, stopniowo dodajemy po jednym żółtku i po trochę cukru pudru. Dodajemy ser, olejek pomarańczowy, sparzone rodzynki oraz kaszę mannę i mieszamy do połączenia. Białka ubijamy

kulinarne odsłony pati
Babka ucierana z nutellą. 170

łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 2 łyżki nutelli Wykonanie: Masło, cukier, cukier waniliowy i żółtka, utrzeć. Następnie wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Ucierać jeszcze chwilę. Białka ubić na sztywno. Dodać do ciasta. Większą część ciasta, przełożyć do foremki na babkę, wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Do pozostałej części ciasta, dodać kakao i nutellę. Utrzeć do połączenia

Agusiowe smakołyki
Ciasteczka orzechowe - zdrowe, pyszne i proste w przygotowaniu 129

przechowywane w odpowiednich warunkach, jak choćby te oferowane przez SklepAgnex.pl , pełen zdrowych inspiracji kulinarnych dla każdego. Przejdźmy do samych przygotowań. Zaczynamy od zmielenia orzechów. Ucieramy cukier z masłem, dodajemy orzechy i zagniatamy dokładnie ciasto. Z tak powstałej masy formujemy niewielkie kulki, wielkości orzechów włoskich. Układamy je na blasze, wyłożonej pergaminem. Trzeba pamiętać o zachowaniu odległości między nimi, żeby się

kruche babeczki