ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:283/881)

keks 115

Keks w moim domu jest jednym z tradycyjnych ciast pieczonych na Boże Narodzenie. Wykwintny (być może dlatego że pieczony raz do roku), a jednak łatwy do przygotowania. Delikatny, miękki i aromatyczny z dużą ilością pysznych bakalii, długo zachowuje świeżość. Przepis pochodzi ze starej książki kucharskiej mojej babci. składniki: 150 g masła 5 jajek 200 g cukru pudru cukier waniliowy(...)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło ucieram dodając stopniowo całe jajka, cukier z wanilią i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość ucieram na puch, na końcu dodaję bakalie i delikatnie mieszam. Ciasto wykładam do podłużnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiam do gorącego piekarnika. Piekę około 1 godziny w temperaturze 180 stopni (do "suchego patyczka"). Wierzch ciasta

babka w formie
Ciasto kokosowe z wiśniami... Obłędnie pyszne 141

łyżeczka proszku do pieczenia 100 g wiórków kokosowych Ponadto do lukru: cukier puder sok z wiśni oraz: 2 łyżki wiórków kokosowych do posypania ciasta Wykonanie: Masło utarłam z cukrem na puch i nie przerywając ucierania, dodawałam po jednym jajku. Kiedy już wszystkie jajka wmieszały się do masy maślanej, stała się ona puszysta. Mąkę przesiałam razem z proszkiem do pieczenia(...)wsypywałam do ucieranej masy łyżka po łyżce. Wszystko dobrze się utarło. Kolejnym składnikiem były wiórki kokosowe. Wsypałam do masy i dokładnie wymieszałam. Piekarnik włączyłam na 180 ° C. Foremkę (25x30 cm) wyścieliłam papierem do pieczenia. Masę przełożyłam do foremki, wyrównałam powierzchnię i ułożyłam na niej wiśnie lekko je wciskając. Foremkę z ciastem wstawiłam do gorącego piekarnika na około 30 minut. Kiedy

Kuchnia u Krysi
Sernik z kremówką 187

szklanki cukru 10 jaj 2 budynie śmietankowe 0,5 litra śmietany 30% 1 cytryna Sposób 1. Wykonanie spodu: z podanych składników zagniatamy ciasto, gotowe rozkładamy na natłuszczoną blachę. 2. Masa serowa: ser zemleć, ucierać razem z cukrem i budyniami śmietankowymi, dodawać kolejno żółtka, białka z kolei ubić na sztywną pianę i dodać do, podobnie postąpić ze śmietaną kremówką, którą należy

Kuchenne aromaty
,,Karnawałowe róże” 115

czerwonej porzeczki lub z soku z malin     Przygotowanie: Żółtka ucieramy z cukrem do momentu aż będą jasne i puszyste. Dodajemy przesianą mąkę a następnie wlewamy piwo i mieszamy. Złączamy wszystkie składniki w kulę dodając w razie potrzeby mąkę. Wykładamy je na podsypaną stolnicę i chwilę wyrabiamy. Ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy i wykrawamy krążki w 3 rozmiarach używamy(...)następnie mocno przyciskamy środek palcem. Róże smażymy wierzchem tak by się zarumieniły na złoto i odsączamy z tłuszczu. Cukier puder ucieramy z sokiem do gładkości. Gęstość lukru regulujemy dodając sok lub cukier. A wykonanie drugiej różyczki jest następujące: z ciasta wykrawamy szklanką kółka. Układamy po 4 kółka, nakładając do połowy jedno kółko na drugie, zwijamy w rulon i przecinamy

Podróż w kulinaria
Szarlotka z bezową pianką i malinami 256

świeżych malin Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka oraz masło i cukier, siekamy całość nożem aż powstaną grudki, wtedy zagniatamy ciasto szybko ręką. Ciasto dzielimy na dwie części jedną mniejsza drugą większą. Tą większą wylepiamy spód wyłożonej pergaminem blachy i wkładamy do lodówki. Mniejszą część formujemy w kulę i wkładamy na godzinę do zamrażarki(...)wymieszać, zagotować i wystudzić. Bezowa pianka: Białka ubić na sztywną pianę wsypując stopniowo cukier, miksować do rozpuszczenia cukru, następnie wsypać budyń i nie przerywając ucierania cienką strużką wlewać olej. Miksować tylko do połączenia. Złożenie ciasta: Na kruchy spód wyłożyć zimne jabłka, przykryć pianką i rozsypać świeże maliny, pozostałe ciasto z zamrażarki zetrzeć na wierzchu. Piec w nagrzanym

Wanilia i Kardamon
Mleczna kanapka/Milkyway 2881

pianę, dodając pod koniec ubijania cukier, a następnie żółtka. Zmiksować. Dodać olej i dalej miksować.   Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao, wmieszać delikatnie do masy jajecznej. Ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 23 x 40 cm (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia) i piec około 20 - 25 minut w temperaturze 170ºC, do tzw. suchego patyczka. na mleczną masę(...)zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym.   Ostudzić.   Masło utrzeć. Powoli dodawać do niego wystudzone mleko, dalej ucierając. Wsypać mleko w proszku i ucierać, do gładkości. Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż, przełożyć masą. Polać ciasto polewą i posypać po wierzchu wiórkami kokosowymi. Smacznego

Fabryka pomysłów
Najlepsze ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką 173

pozostawiamy na około 20 minut aby zaczyn podwoił swoją objętość.   UWAGA! Jeśli ciasto przygotowujemy na drożdżach instant mleko musi być gorące. Po zanurzeniu w nim palca powinniśmy odczuć lekkie parzenie. Masło topimy i odstawiam do wystygnięcia. Mąkę przesiewamy do miski. Żółtka ucieramy z cukrem, aromatem i cukrem waniliowym na gładką masę. Do mąki wsypujemy suche drożdże lub zaczyn(...)słupki. Przekładamy do miski. Do ostudzonego masła dodajemy mąkę z cukrem i ucieramy drewnianą łyżką, do momentu, aż uzyskamy kruszonkę. Jeśli kruszonka jest za mokra możemy dodać nieco więcej mąki. Na końcu dodajemy migdały i wszystko jeszcze raz mieszamy. Blachę smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Przekładamy ciasto do formy, układamy owoce i posypujemy wierzch kruszonką. Ustawiamy piekarnik na 180 stopni

Mania Gotowania
KAWOWA BABKA "ZEBRA" Z MAKIEM. 210

łyżki masy ciemniej i masy białej.Całość piekłam  około 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. Sprawdziłam dodatkowo patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Polałam kawowym lukrem. LUKIER KAWOWY /autorski;/ mocny napar kawy cukier puder Z podanych składników ucieram lukier (proporcje zależą od ilości zużycia). Musi być w miarę gęsty, aby nie spłynął z babki. Polewamy nim ciasto i odstawiamy

W kuchni Karmel-itki
Rogale marcińskie 127

stolnicy i wałkujemy w długi prostokąt. Tuż prze wałkowaniem musimy utrzeć masło w tym celu umieszczamy 200g masła w naczyniu Thermomix i ucieramy masło czas 2 min/obr.3 . Na rozwałkowany prostokąt dajemy połówkę utartego masła i zwijamy ciasto – w tym filmiku jest to bardzo fajnie pokazane http://www.youtube.com/watch?v=x69jR0BrgNE . Tak przygotowane ciasto wsadzamy do zamrażalnika na 30 minut następnie do lodówki

Themo przepisy
Chleb z maslem pietruszkowo-czosnkowym z cheddarem 140

łyżką masła miski. Przykrywamy i zostawiamy na godzinę by podwoiło objętośc.  Przygotowujemy w tym czasie masełko pietruszkowo-czosnkowe.  Miękkie masło ucieramy z posiekanymi listkami pietruszki i bazylii oraz posiekanym czosnkiem i szczyptą soli. Gdy ciasto wyrośnie walimy je pięścią i zagniatamy kilka razy, dzielimy na 2 części. Każda z części rozwałkowujemy na okrąg. Każdy smarujemy masłem pietruszkowo-czosnkowym

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasto z rabarbarem i orzechami włoskimi 128

kawałki ) orzechy włoskie (ile chcecie) 1 łyżeczka cynamonu szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki mąki 2 łyżki masła 2 łyżki cukru " document.write(" "); Sposób przygotowania Ciasto Krok 1 Utrzeć masło z cukrem. Dodawać po jednym jajku i dalej ucierać. Dodać mąkę i wszystkie sypkie składniki (prócz tych przeznaczonych na kruszonkę ;)). Dokładnie wymieszać mikserem. Na koniec dodać rabarbar pokrojony na kawałeczki i obrane

CoolinarniePL
Kruche ciasto z kremem i truskawkami 16046

złoty kolor. Krem Z mleka, mąki, żółtek i cukru ugotować budyń. Utrzeć masło z cukrami waniliowymi i dodawać po łyżce budyń i ucierać aż powstanie gładki krem. Wykończenie Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu. Na ciasto wyłożyć krem, położyć owoce a następnie zalać tężejącą galaretką. Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Pyszny makowiec drożdżowy 133

dodajemy jajka i wodę, mieszamy mikserem na średnich obrotach, kiedy składniki się połączą zaczynamy powoli dodawać po łyżce miękkiego masła, ucieramy aż masło całkowicie się wchłonie 2. Jeśli nie mamy miksera cały proces wykonujemy ręcznie, w czasie dodawania masła ciasto będzie się kleić do boków miski, należy je zeskrobywać, i podsypywać odrobiną mąki 3. Gotowe ciasto przekładamy do natłuszczonej miski(...)makowa - rodzynki zalewamy rumem i odstawiamy, mleko zagotowujemy następnie zalewamy nim mak, często mieszając gotujemy mak z mlekiem ok 15 minut  5. W czasie kiedy mak się gotuje ucieramy na jasną masę same żółtka z połową ilości cukru pudru 6. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy miód 7. Kiedy mak wchłonie całe mleko zdejmujemy z ognia, dodajemy masło z miodem

Słodki Kompromis
Ciasto z Truskawkami i Musli 225

600g pokrojonych truskawek Kruszonka: 1. Do miski przełożyć składniki na kruszonkę i rozcierać palcami, aż powstaną wilgotne okruchy ( patrz FILM ). Kruszonkę wstawić do lodówki. Ciasto: 2. Do miski przełożyć masło, dodać cukier, cukier wanilinowy i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach przez około 50-60 sekund

Mała Cukierenka
Ciasto mleczna kanapka. 182

upieczeniu zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Na mleku gotujemy kaszkę, ma być bardzo gęsta, taka że łyżka stoi. Też odstawiamy aby sobie wystygła. Tak ciasto, jak i kaszkę dobrze jest sobie zrobić dzień wcześniej. Masło ucieramy z kilkoma łyżkami cukru pudru. Nie ma co za dużo dawać cukru,  dojdzie mleko w proszku, słodycz jeszcze się podniesie. Do zmiksowanego masła dodajemy

Dieta moja pasja