ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:283/881)

Szarlotka z bezową pianką i malinami 258

świeżych malin Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka oraz masło i cukier, siekamy całość nożem aż powstaną grudki, wtedy zagniatamy ciasto szybko ręką. Ciasto dzielimy na dwie części jedną mniejsza drugą większą. Tą większą wylepiamy spód wyłożonej pergaminem blachy i wkładamy do lodówki. Mniejszą część formujemy w kulę i wkładamy na godzinę do zamrażarki(...)wymieszać, zagotować i wystudzić. Bezowa pianka: Białka ubić na sztywną pianę wsypując stopniowo cukier, miksować do rozpuszczenia cukru, następnie wsypać budyń i nie przerywając ucierania cienką strużką wlewać olej. Miksować tylko do połączenia. Złożenie ciasta: Na kruchy spód wyłożyć zimne jabłka, przykryć pianką i rozsypać świeże maliny, pozostałe ciasto z zamrażarki zetrzeć na wierzchu. Piec w nagrzanym

Wanilia i Kardamon
Mleczna kanapka/Milkyway 2885

pianę, dodając pod koniec ubijania cukier, a następnie żółtka. Zmiksować. Dodać olej i dalej miksować.   Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao, wmieszać delikatnie do masy jajecznej. Ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 23 x 40 cm (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia) i piec około 20 - 25 minut w temperaturze 170ºC, do tzw. suchego patyczka. na mleczną masę(...)zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym.   Ostudzić.   Masło utrzeć. Powoli dodawać do niego wystudzone mleko, dalej ucierając. Wsypać mleko w proszku i ucierać, do gładkości. Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż, przełożyć masą. Polać ciasto polewą i posypać po wierzchu wiórkami kokosowymi. Smacznego

Fabryka pomysłów
Najlepsze ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką 177

pozostawiamy na około 20 minut aby zaczyn podwoił swoją objętość.   UWAGA! Jeśli ciasto przygotowujemy na drożdżach instant mleko musi być gorące. Po zanurzeniu w nim palca powinniśmy odczuć lekkie parzenie. Masło topimy i odstawiam do wystygnięcia. Mąkę przesiewamy do miski. Żółtka ucieramy z cukrem, aromatem i cukrem waniliowym na gładką masę. Do mąki wsypujemy suche drożdże lub zaczyn(...)słupki. Przekładamy do miski. Do ostudzonego masła dodajemy mąkę z cukrem i ucieramy drewnianą łyżką, do momentu, aż uzyskamy kruszonkę. Jeśli kruszonka jest za mokra możemy dodać nieco więcej mąki. Na końcu dodajemy migdały i wszystko jeszcze raz mieszamy. Blachę smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Przekładamy ciasto do formy, układamy owoce i posypujemy wierzch kruszonką. Ustawiamy piekarnik na 180 stopni

Mania Gotowania
KAWOWA BABKA "ZEBRA" Z MAKIEM. 216

łyżki masy ciemniej i masy białej.Całość piekłam  około 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. Sprawdziłam dodatkowo patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Polałam kawowym lukrem. LUKIER KAWOWY /autorski;/ mocny napar kawy cukier puder Z podanych składników ucieram lukier (proporcje zależą od ilości zużycia). Musi być w miarę gęsty, aby nie spłynął z babki. Polewamy nim ciasto i odstawiamy

W kuchni Karmel-itki
Rogale marcińskie 132

stolnicy i wałkujemy w długi prostokąt. Tuż prze wałkowaniem musimy utrzeć masło w tym celu umieszczamy 200g masła w naczyniu Thermomix i ucieramy masło czas 2 min/obr.3 . Na rozwałkowany prostokąt dajemy połówkę utartego masła i zwijamy ciasto – w tym filmiku jest to bardzo fajnie pokazane http://www.youtube.com/watch?v=x69jR0BrgNE . Tak przygotowane ciasto wsadzamy do zamrażalnika na 30 minut następnie do lodówki

Themo przepisy
Chleb z maslem pietruszkowo-czosnkowym z cheddarem 146

łyżką masła miski. Przykrywamy i zostawiamy na godzinę by podwoiło objętośc.  Przygotowujemy w tym czasie masełko pietruszkowo-czosnkowe.  Miękkie masło ucieramy z posiekanymi listkami pietruszki i bazylii oraz posiekanym czosnkiem i szczyptą soli. Gdy ciasto wyrośnie walimy je pięścią i zagniatamy kilka razy, dzielimy na 2 części. Każda z części rozwałkowujemy na okrąg. Każdy smarujemy masłem pietruszkowo-czosnkowym

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasto z rabarbarem i orzechami włoskimi 137

kawałki ) orzechy włoskie (ile chcecie) 1 łyżeczka cynamonu szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki mąki 2 łyżki masła 2 łyżki cukru " document.write(" "); Sposób przygotowania Ciasto Krok 1 Utrzeć masło z cukrem. Dodawać po jednym jajku i dalej ucierać. Dodać mąkę i wszystkie sypkie składniki (prócz tych przeznaczonych na kruszonkę ;)). Dokładnie wymieszać mikserem. Na koniec dodać rabarbar pokrojony na kawałeczki i obrane

CoolinarniePL
Kruche ciasto z kremem i truskawkami 16050

złoty kolor. Krem Z mleka, mąki, żółtek i cukru ugotować budyń. Utrzeć masło z cukrami waniliowymi i dodawać po łyżce budyń i ucierać aż powstanie gładki krem. Wykończenie Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu. Na ciasto wyłożyć krem, położyć owoce a następnie zalać tężejącą galaretką. Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Pyszny makowiec drożdżowy 136

dodajemy jajka i wodę, mieszamy mikserem na średnich obrotach, kiedy składniki się połączą zaczynamy powoli dodawać po łyżce miękkiego masła, ucieramy aż masło całkowicie się wchłonie 2. Jeśli nie mamy miksera cały proces wykonujemy ręcznie, w czasie dodawania masła ciasto będzie się kleić do boków miski, należy je zeskrobywać, i podsypywać odrobiną mąki 3. Gotowe ciasto przekładamy do natłuszczonej miski(...)makowa - rodzynki zalewamy rumem i odstawiamy, mleko zagotowujemy następnie zalewamy nim mak, często mieszając gotujemy mak z mlekiem ok 15 minut  5. W czasie kiedy mak się gotuje ucieramy na jasną masę same żółtka z połową ilości cukru pudru 6. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy miód 7. Kiedy mak wchłonie całe mleko zdejmujemy z ognia, dodajemy masło z miodem

Słodki Kompromis
Ciasto z Truskawkami i Musli 232

600g pokrojonych truskawek Kruszonka: 1. Do miski przełożyć składniki na kruszonkę i rozcierać palcami, aż powstaną wilgotne okruchy ( patrz FILM ). Kruszonkę wstawić do lodówki. Ciasto: 2. Do miski przełożyć masło, dodać cukier, cukier wanilinowy i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach przez około 50-60 sekund

Mała Cukierenka
Ciasto mleczna kanapka. 182

upieczeniu zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Na mleku gotujemy kaszkę, ma być bardzo gęsta, taka że łyżka stoi. Też odstawiamy aby sobie wystygła. Tak ciasto, jak i kaszkę dobrze jest sobie zrobić dzień wcześniej. Masło ucieramy z kilkoma łyżkami cukru pudru. Nie ma co za dużo dawać cukru,  dojdzie mleko w proszku, słodycz jeszcze się podniesie. Do zmiksowanego masła dodajemy

Dieta moja pasja
Ciasto drożdżowe z serem i kremem budyniowym 202

dokładnie mieszamy i pozostawiamy na około 20 minut aby zaczyn podwoił swoją objętość. UWAGA! Jeśli ciasto przygotowujemy na drożdżach instant mleko musi być gorące. Po zanurzeniu w nim palca powinniśmy odczuć lekkie parzenie. Masło topimy i odstawiam do wystygnięcia. Mąkę przesiewamy do miski. Żółtka ucieramy z cukrem, aromatem i cukrem waniliowym na gładką masę. Do mąki wsypujemy suche drożdże(...)kruszonkę. Masło topimy w rondelku i odstawiamy do przestygnięcia. Do ostudzonego masła dodajemy mąkę z cukrem i ucieramy drewnianą łyżką, do momentu, aż uzyskamy kruszonkę. Jeśli kruszonka jest za mokra możemy dodać nieco więcej mąki. Blachę smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Przekładamy ciasto do formy, następnie wykładamy na nie masę serową, potem masę budyniową i posypujemy wierzch kruszonką. Ustawiamy piekarnik

Mania Gotowania
Ciasto piernikowe z masą ubijaną na parze 162

piany dodajemy masę kawową i mieszamy łyżką do połączenia się składników. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę i pieczemy około 35-40 minut w 180°C. Gotowe ciasto odstawiamy do wystudzenia. Masę będziemy ubijać na parze, więc przygotowania rozpoczynamy od zagotowania wody w garnku. Do metalowej lub szklanej miski wbijamy jajka i dodajemy cukier. Kiedy woda zacznie wrzeć(...)masę. W tym momencie możemy dodać alkohol do masy jeśli chcemy aby dłużej zachowała swoją świeżość. Całość ucieramy do połączenia składników. Na samym końcu ucieramy dokładnie mascarpone z nutellą i zabieramy się za składanie ciasta. Ciasto kroimy wzdłuż na dwa blaty. Na dolny blat nakładamy całą jasną masę i przykrywamy górnym blatem. Górę smarujemy ciemną masą. Jeśli używamy bakalii

PatiGotuje
Jagodzianki drożdżowe z mrożonych owoców 182

mrożonych- rozmrożonych, ale nic to nie zaszkodziło :) Śmiało można także użyć dostępnych świeżych owoców, a jeśli zachomikujemy takowe do zimy, to i wtedy możemy cieszyć się pysznymi drożdżówkami :) Składniki: Ciasto: 1/2 kg mąki pszennej tortowej 1/2 szklanki mleka 3.2% 1/3 szklanki jogurtu naturalnego 2 jajka 50g drożdży 4 łyżki cukru kryształu 2 łyżeczki cukru waniliowego 50g masła 3 łyżki oleju(...)cytryny Ponadto: 1 jajko Sposób przygotowania: 1. Mąkę przesiewamy. Mleko podgrzewamy delikatnie (nie gotujemy!) i łączymy z jogurtem oraz drożdżami. Masło topimy, jajka ucieramy z cukrem kryształem oraz cukrem waniliowym. Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą i wyrabiamy ok 10 minut. Jeśli nawet jest lekko klejące, to nie podsypujemy mąką, by drożdżówki były bardziej pulchne.Pozostawiamy na ok 40 minut

Kuchnia w czekoladzie
Sernik siostry Marii 191

wkładamy do lodówki na 30 min. Rozwałkowujemy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Najlepiej ciasto rozwałkować bezpośrednio na papierze, a następnie przenieść na blaszkę. Ciasto pieczemy w 180 st.C przez 15 min.  Masło ucieramy, stopniowo dodajemy po jednym żółtku i po trochę cukru pudru. Dodajemy ser, olejek pomarańczowy, sparzone rodzynki oraz kaszę mannę i mieszamy do połączenia. Białka ubijamy

kulinarne odsłony pati
Babka ucierana z nutellą. 164

łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 2 łyżki nutelli Wykonanie: Masło, cukier, cukier waniliowy i żółtka, utrzeć. Następnie wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Ucierać jeszcze chwilę. Białka ubić na sztywno. Dodać do ciasta. Większą część ciasta, przełożyć do foremki na babkę, wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Do pozostałej części ciasta, dodać kakao i nutellę. Utrzeć do połączenia

Agusiowe smakołyki
Ciasteczka orzechowe - zdrowe, pyszne i proste w przygotowaniu 126

przechowywane w odpowiednich warunkach, jak choćby te oferowane przez SklepAgnex.pl , pełen zdrowych inspiracji kulinarnych dla każdego. Przejdźmy do samych przygotowań. Zaczynamy od zmielenia orzechów. Ucieramy cukier z masłem, dodajemy orzechy i zagniatamy dokładnie ciasto. Z tak powstałej masy formujemy niewielkie kulki, wielkości orzechów włoskich. Układamy je na blasze, wyłożonej pergaminem. Trzeba pamiętać o zachowaniu odległości między nimi, żeby się

kruche babeczki
Migdałowe ciasteczka z dżemem malinowym 70

jednolitą masę. Następnie dodajemy cukier, wszystko dokładnie ucieramy. Następnie dodajemy po jednym białku cały czas miksując. Mąkę przesiewamy i dodajemy całość do naszej masy, ucieramy do momentu aż wszystko będzie dokładnie wymieszane. Przekładamy ciasto do maszynki do ciastek i wyciskamy gniazdka, w środek nakładamy dżem. Pieczemy w 180 stopniach od 15 - 20 minut aż ciasteczka lekko zbrązowieją. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Delusional Trine
KOSTKA ALPEJSKA 144

oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, a następnie po 1 żółtku. Dodajemy resztę składników. Pieczemy ok. 18 minut. Po wystudzeniu przekrawamy ciasto na cienkie blaty. Krem: Kawę zaparzamy, studzimy. Masło ucieramy aż będzie puszyste, dodajemy partiami kajmak. Na końcu dodajemy fusy z kawy oraz ajerkoniak, a na końcu pokruszone bezy. Bita śmietana: Śmietanę ubijamy na sztywno

słodki bratek
PIERNIKOWE GRZYBKI 171

łyżeczki kakao LUKIER: 2,5 szklanki przesianego cukru pudru kilka kropli soku z cytryny 1 łyżka kakao 4-6 łyżek gorącej wody WYKONANIE: Masło ucieramy, dodajemy stopniowo cukier oraz po jednym jajku. Jak ciasto będzie już gładkie dodajemy przesianą mąkę, sodą oraz wszystkie przyprawy korzenne oraz jogurt lub mleko. Mieszamy i zagniatamy ręką. Ciasto chowamy do lodówki

Pani na deser
KORZENNE CIASTECZKA JAGLANE 149

mąki jaglanej, 2-3 łyżki mąki pszennej, 1 jajko, 1 płaska łyżeczka przyprawy korzennej, 2 łyżki mleka Dodatkowo: mąka pszenna do podsypywania WYKONANIE Miękkie masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajko a następnie pozostałe składniki. Ciasto owijamy folią, wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Następnie ciasto cienko wałkujemy podsypując mąką pszenną. Odciskamy stempelkiem wzór, wycinamy kółkiem ciastka, przekładamy na blachę

słodki bratek
Tort czekoladowo- malinowy 147

wody. Odstawiamy na ostygnięcia. Stężały Wierzch masy jogurtowo -agrestowej  delikatnie posypujemy intensywnie niebieskim cukrem, a następnie zalewamy tężejącą rubinową galaretką.  6. Mascarpone ucieramy i przekładamy do rękawa cukierniczego. Kokosem ozdabiamy brzegi ciasta.  Z kremu wyciskamy zgrabne rozetki na wierzch kładziemy kawałki brzoskwini. Rozetki posypujemy kolorowym cukrem.  Gotowe

vaniliowoczekoladowa
Tort na rocznicę ślubu 217

upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta. Biszkopt kroimy na 4 równe blaty. Krem Żółtka ucieramy z cukrem do białości, dodajemy oba rodzaje mąki i mieszamy do uzyskania jednolitej i gładkiej masy. Mleko doprowadzamy do wrzenia, dodajemy ajerkoniak i odstawiamy

Wędrówki po kuchni
Naleśniki z serem i wiśniami z mąki Teff i Kasztanowej. 173

jajka, cukier, cukier waniliowy,mąkę kasztanową i mąkę teff. Wszystko dobrze mieszamy żeby nie było grudek. Patelnię rozgrzewamy i smarujemy olejem kokosowym, następnie wylewamy porcję ciasta i smażymy z obydwu stron na rumiano. Ser ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i 3 łyżkami  jogurtu. Na każdy naleśnik nakładamy po 2,3 łyżki sera, następnie układamy wiśnie z kompotu lub dowolne

Sama słodycz i szczypta chili
Mistrz Wolowiny i Pomidorowa z bazyliowymi kluseczkami z kaszy manny czyli Zupowy Wtorek odc.66 141

przez sito. Dolewamy wywar i mieszamy. Śmietanę łączymy z mąką i zaprawiamy nią zupę. Zagotowujemy.Doprawiamy solą i pieprzem. Masło ucieramy z jajkami, stopniowo dosypując kaszę i make zagniatamy ciasto. Łączymy je z posiekaną bazylią. Masę odstawiamy na 15 minut by kasza napęczniała. Zagotowujemy wodę, solimy. Łyżeczka nakładamy do niej kluski. Gotujemy je ok 4 minut

Dzieje kuchennej Wiewióry
Piegowaty wieniec 206

Piegowaty wieniec, to ciasto w kropki, ten z dodatkiem maku. Bardzo delikatne, puszyste i elegancko wyglądające :) Do tego polane karmelem, a właściwie krówką i posypane kolorowymi

Ciasteczkowy Potwór
Kefirek 111

Kolejne z moich "odkurzonych" ciast, które leżakowało sobie przez wiele lat i nikt o nim nie pamiętał. Pewnie po to, by mogło nabrać mocy:) Aż do

Ciasteczkowy Potwór
Piernik z piwem 207

jajkami i odrobiną cukru. Piwo podgrzewamy z przyprawą do piernika, cukrem i miodem na małym ogniu. Studzimy. Obie masy łączymy, najlepiej kulą/ pałką do ucierania jak to robiły nasze babcie. Odradzam mikser ponieważ ciasto ma kleistą konsystencję i może przyczynić się do jago spalenia. Wedle uznania dosypujemy rodzynki, mielone orzeszki laskowe, migdały  i skórkę pomarańczową:) Z tej ilości ciasta

Luźna Kuchnia
Karpatka 140

jajka i miksujemy ok. 5 minut.   Na delikatnie posmarowaną blaszkę wykładamy połowę ciasta i wstawiamy do piekarnikanagrzanego do temperatury 180 st. C na ok. 30 minut.   Tak samo pieczemy drugą połowę ciasta.Placki wyjęte z blaszki studzimy.   Przygotowujemy krem.Margarynę ucieramy z cukrem pudrem a następnie dodajemy budyń i miksujemy.Możemy dodać odrobinę soku

Maminek kulinarny
Ciastka maślane 214

jajko 100 g cukru pudru Łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: W misce utrzeć masło (temperatura pokojowa) z cukrem. Potem dodajemy jajko, przesianą mąkę i dalej ucieramy. Na końcu dodajemy proszek do pieczenia i gotowe ciasto wkładamy na 2 godz do lodówki. Po tym czasie piekarnik nastawić na 180 stopni C. C iasto rozwałkować na grubość około 4 mm, podsypując blat

cookpl
Ciasto. Śliwki. Puszysty placek drożdżowy z węgierkami i kruszonką 336

kiedy ciasto jest już w piecu... Zapach domu rodzinnego, ciepła, miłości i serdeczności... Tak zwyczajnie a jednocześnie niezwykle... Lubię piec drożdżowówki . Masz problem z ciastem drożdżowym albo nie chcesz czekać aż wyrośnie ? Upiecz ucierany Placek ze śliwkami - też jest pyszny ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Korzenna rolada z musem dyniowym 153

cytryny Wykonanie : Jajka rozbić oddzielając białka od żółtek Białka ubić na sztywno, dodawać porcjami cukier. Następnie dodać po jednym żółtku , olej  i jeszcze chwile ucierać. Wsypać suche składniki i delikatnie wymieszać łyżką. Rozsmarować ciasto  cienką warstwą na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. piec ok 12 min w 170'C. Czystą ściereczkę rozłożyć i opruszyć cukrem pudrem , na niej

Malinowa Kawiarenka
piernikowe serducho 137

mleka. Wykonanie: Białka ubijamy na sztywno i dodajemy cukier z żółtkami. Na koniec delikatnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Gotujemy budyń. Ucieramy margarynę z cukrem i dodajemy ostudzony budyń. Na sam koniec dodajemy rozpuszczona czekoladę. Gotową masą przekładamy biszkopt. Dekoracja według uznania. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Babeczki na zyczenie 136

pieczenia składniki na polewę: 80g czekolady gorzkiej 100ml śmietany 18% wykonanie: Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Ucieramy cukier z masłem, dodajemy jajka i nadal ucieramy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do ciasta. Na końcu dodajemy roztopiona, przestudzona czekoladę. Gotowym ciastem napełniamy 8 papilotek do muffinek. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180°C. W międzyczasie podgrzewamy 100ml śmietany, doprowadzamy

Przysmaki Karolki
Świąteczne pierniki 596

szklanki płynnego miodu - 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej - 1 łyżeczka mielonego imbiru - 1 łyżeczka cynamonu - 1 łyżeczka sody oczyszczonej Przygotowanie: Masło z cukrem ucieramy na puszystą masę, dodajemy pozostałę składniki i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię i odkładamy do lodóki na 30 minut. Ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy foremkami pierniczki. Pieczemy je w temperaturze 180 C około

Zainspirowana w kuchni