ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:278/881)

Sernik z ajerkoniakiem i białą czekoladą. 179

posypania stolnicy 2 łyżki bułki tartej Wykonanie sernika z ajerkoniakiem i białą czekoladą: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę  i wkładamy do lodówki do schłodzenia na co najmniej pół godziny. 2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy(...)cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę, następnie wsypujemy budynie w proszku, dodajemy ser i dokładnie ucieramy. Dodajemy ajerkoniak i ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy. 3. Pieczenie: Ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 x 35 cm. Ciasto nakłuwamy

Izabelawkuchni
Torcik marchewkowy 103

łyżki CIASTO: Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie wlewać przestudzony tłuszcz i wsypywać produkty suche wcześniej przesiane i dalej ucieramy. Na końcu dodajemy starta marchewkę na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Mieszamy razem z ciastem. Formę keksową smarujemy tłuszczem i wysypujemy tartą bułką, przekładamy do niej ciasto i pieczemy w nagrzanym piekarniku 180stC przez 60 minut. Po całkowitym

Camilla w kuchni
Pysznie kokosowa babka piaskowa 219

szklanki drobnych wiórków kokosowych (u mnie od Pro-BIO  – produkt znajdziecie tu )* 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder do oprószenia ciasta *produkty możecie nabyć również w e-sklepach (lista) Przygotowanie: Margarynę ucieramy z jajkami i cukrem. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, miksujemy. Kolejno ciągle miksując powoli wsypujemy mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Na koniec do naszej masy

Słodkie okruszki
Truskawkowo- serowa fantazja 473

papierem do pieczenia. 2. Masa serowa: Masło ucieram razem z cukrem, cukrem waniliowym oraz żółtkami na puszystą masę. Dodaję ser oraz budyń. Ucieram. Białka ubijam na sztywno. Pianę dodaję do masy serowej. Delikatnie mieszam. Masę wykładam na ciasto na blaszce. Wyrównuję. Piekę około godziny w temperaturze 170 stopni. 3. Mus truskawkowy: Truskawki miksuję blenderem na gładki mus. Mus przelewam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ale piernik! 214

mąkę i zaparzamy ją. Mieszamy drewnianą łyżką, a następnie odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. W zimnym mleku rozpuszczamy sodę i dodajemy do ciasta wraz z solą. Ponownie mieszamy (można to robić łyżką lub mikserem z końcówką do ucierania, ale można również - po wstępnym wymieszaniu - przełożyć całość na stolnicę i zagniatać rękami). Następnie dodajemy jajka i ponownie mieszamy/zagniatamy ciasto, aż do uzyskania

Ratunku obiad
Torcik waniliowy 137

mleka Wykonanie: Ubijamy białka na sztywno i dodajemy cukier i żółtka. Na koniec delikatnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy 30 minut w 180 stopniach.  Margarynę ucieramy z cukrem na puch. Budyń gotujemy na mleku i dodajemy do niego mąkę ziemniaczaną. Ostudzony budyń dodajemy stopniowo do utartej margaryny i dalej miksujemy

ciastkarnia na kruchym spodzie
Tort orzechowy. 382

pieczenia i wlewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 170 stopni C przez około 1 godzinę, do tzw. suchego patyczka. Studzimy. Po ostudzeniu przekrawamy ciasto na 3 krążki. Nasączamy je kawą wymieszaną z wódką. Krem: Mascarpone ucieramy z mlekiem i sokiem z cytryny. Osobno ubijamy śmietankę dodając pod koniec ubijania cukier waniliowy. Do mascarpone dodajemy bitą śmietanę i czekoladę startą na tarce

Miksturownik
cytrynowe babeczki do koszyczka 161

mnie tradycją stało się już to, że opiekam rodzinę w babeczki do koszyczka. Robię je najczęściej z mojego niezawodnego przepisu na ciasto na oranżadzie. Lubię z niego korzystać, bo jest łatwe,bez ucierania (za którym nie przepadam) a babeczki są długo świeże. Zawsze foliuję je w ozdobny celofan więc spokojnie mogę upiec już w środę lub czwartek.  Składniki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Lukrowy torcik rabarbarowy z orzechami 108

Następnie wsypać cukry i gotować aż masa rabarbarowa sanie się szklista. Wykonanie lukru: Cukier wymieszać z wrzącym mlekiem, cukrem waniliowym, sokiem z cytryny i ucierać przez chwilę do utworzenia się jednolitej masy. Wykonanie torciku: Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć do tortownicy, tworząc podwyższone brzegi. Nakłuć widelcem w kilku miejscach , wstawić do nagrzanego piekarnika na 250 stopni i podpiec spód do zrumienienia

Tradycyjna Kuchnia
Tarta z rabarbarem 62

Powoli zaczuna się sezon na rabarbar, który najczęściej jest wykorzystywany w ciastach drożdżowych. Jednak ja postanowiłam zrobić tartę z rabarbarem na kruchym cieście z migdałową masą. Dla miłośników rabarbaru i lekko kwaśnych smaków ten deser będzie bardzo smaczny, gdyż masa migdałowa równoważy nam tą lekko kwaskowość rabarbaru. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Potrzebne składniki: 8 – 10 gałązek rabarbaru Spód(...)zagniatamy ciasto. Blaszkę na tartę wysmarowujemy masłem, wykładamy ciastem, wkładamy do lodówki na godzinę. Następnie, nakładamy na to pergamin, wysypujemy suchy ryż, fasolę, ziarna aby obciążyć ciasto. Pieczemy pod obciążeniem na rumiany kolor przez 15 minut w 175 stopniach. Migdały podpiekamy w piekarniku na rumiano, następnie mielimy na drobno w robocie kuchennym, dodajemy masło, cukier sól i ucieramy. Następnie dodajemy

Do Garów!
Poziomkowa tarta 193

krem - 1 budyń waniliowy bez cukru - 1 i 2/3 szklanki mleka - 2 łyżki cukru - 100 g masła oraz - 500 g poziomek - 1 galaretka poziomkowa Przygotowanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto i odstawiamy je do lodówki na 30 minut. Następnie wylepiamy formę na tartę, nakłuwamy ją widelcem i wykładamy papierem do pieczenia, który obciążamy np. grochem pieczemy tak 10 minut(...)grochem i pieczemy jeszcze 15 minut. Następnie wyciągamy i studzimy. Budyń gotujemy zgodnie z podanym na odwrocie przepisem a potem studzimy. Masło ucieramy z budyniem na puszystą masę, którą przekładamy na wystudzone ciasto a na wierzch układamy poziomki. Galaretkę rozpuszczamy w ilości wody podanej na opakowaniu i tężejącą wylewamy na poziomki. Ciasto schładzamy minimum 1 godzinę w lodówce

Zainspirowana w kuchni
Placek z rabarbarem i truskawkami z kokosową kruszonką 117

małych truskawek, ja dałam mrożone kruszonka 1/3 szklanki mąki krupczatki 2/3 szklanki wiórków kokosowych 1/2 szklanki cukru 125 g zimnego masła  Przygotować ciasto. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie cały czas ucierać i dodawać po jednym jajku. Potem dodać mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Jeśli masa byłaby zbyt sucha i składniki nie chciały się połączyć

Monia miesza i gotuje
SZARLOTKA Z KREMEM WANILIOWYM I KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ 459

mleka mieszamy z mąkami. Resztę gotujemy z cukrem i wanilią, wlewamy mleko z mąkami i cały czas mieszając gotujemy kremowy budyń. Studzimy. Masło ucieramy na puch, łyżka po łyżce dodajemy wystudzony budyń. Wykładamy na schłodzone ciasto. KRUSZONKA KOKOSOWA: Na patelni roztapiamy masło, dodajemy kokos i cukier, przesmażamy na złoto. Wysypujemy na krem waniliowy, chłodzimy kilka godzin Zajadamy! Smacznego

Ostra na Słodko
Pierożki Twarożki 108

łyżki cukru ·        400 g twarogu półtłustego ·        2 łyżki budyniu śmietankowego Składniki na ciasto: ·        4 dag drożdży świeżych ·        2 łyżki cukru ·        4 szklanki maki pszennej ·        Kostka(...)Sposób przygotowania: 1.   Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami. 2.   Twaróg rozdrabniamy widelcem i mieszamy z budyniem, następnie dodajemy do ucieranej margaryny. 3.   Białka ubijamy na sztywno i łączymy z masą. 4.   Przygotowujemy ciasto: drożdże kruszymy do naczynia i mieszamy z cukrem. 5.   Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy margarynę, wbijajmy żółtka, wlewamy śmietanę, łączymy

Kulinarna Chwila