ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:273/881)

Ciasteczka z kajmakiem 170

marcepanu (przepis) - 120 g masła - 1 szklanka mąki pszennej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 żółtka - 2 łyżki cukru pudru Masło, cukier i żółtka ucieraj na puch, dodaj masę makową i mąkę. Wstaw do zamrażalki ciasto na kwadrans.  Rozwałkuj wycinaj ciasteczka i piecz 12-15 minut w temp. 180 stopni C. CIASTECZKA KRUCHE MAŚLANE - 3 żółtka - 200 g masła

SMYKWKUCHNI
Afrodyta 2318

ciemny biszkopt. Przykrywam biszkoptem jasnym. 4. Na mleku gotuję budyń. Masło ucieram z cukrem pudrem. Dodaję po łyżce zimnego budyniu. Wlewam spirytus i ucieram. Masę wykładam na biszkopt jasny. Przykrywam biszkoptem ciemnym. 5. Wierzch ciasta polewam polewą czekoladową i ozdabiam rozpuszczoną na kąpieli wodnej białą czekoladą

Tradycyjna kuchnia Kasi
Idealna karpatka 72

każdym razem. Składniki Ciasto: 1 szkl. wody 12,5 dag masła 1 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szklanka jajek (w zależności od wielkości jest to 4 lub 5) Krem: 2 budynie śmietankowe lub waniliowe 1 kostka masła Przygotowanie Ciasto: masło roztopić w garnku, dodać wodę i zagotować. Wsypać mąkę i przez chwilę ucierać drewnianą łyżką aż powstanie gęsta

Wasze Przepisy
Tarta z truskawkami 159

mąki pszennej - 2 żółtka - 1/2 szklanki cukru pudru - 100 g masła - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 2 galaretki truskawkowe - 500 g truskawek Przygotowanie: Masło ucieramy z cukrem pudrem. Następnie dodajemy żółtka oraz obie mąki. Ciasto zagniatamy a następnie schładzamy minimum godzinę w lodówce. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy wcześniej wysmarowaną masłem formę na tartę. Pieczemy ją około 40 minut

Zainspirowana w kuchni
Orzeźwiający Bananowiec 219

łyżki cukru pudru, Dodatkowo: 6 bananów, 3 opakowania galaretki bananowej, PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywną pianę. Stopniowo dodaję żółtka oraz cukier. Następnie do ciasta dodaję olej, mąkę tortową oraz ocet i proszek do pieczenia. Masę przelewam na blaszkę o wym. 25cm x 35cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piekę około 40 minut w temperaturze(...)mleko. Mieszam i gotuję około 2 minut. Budyń odstawiam do przestudzenia. Masło razem z cukrem pudrem ucieram na puszystą masę. Dodaje budyń i razem ucieram. Połową masy przekładam biszkopty. Drugą połowę wykładam na wierzchu ciasta. 3. Galaretki rozpuszczam w litrze wrzątku. Studzę. Banany obieram i kroję w grubsze plasterki. Układam na masie bananowej. Owoce zalewam tężejącą galaretką. Ciasto wstawiam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Princessa z karmelem 165

mleka gotujemy z cukrem.  Na gotujące się mleko wlewamy rozrobione mąki. Gotujemy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Studzimy.  Miękkie masło ucieramy na gładką masę,  dodając po łyżce zimnej masy budyniowej. Na cieście rozsmarowujemy dżem wiśniowy, następnie masę budyniową.  Na masie układamy biszkopty, jeden obok drugiego. Pomiędzy biszkoptami rozsmarowujemy  masę krówkową.  Posypujemy posiekanymi wafelkami

Pyszności Słodkości
Cukiniowy torcik z owocowo-śmietankowym kremem. 177

waflowy maliny jeżyny mini pianki mini biszkopty mini herbatniki listki melisy Wykonanie pysznego torcika: 1. Ciasto: Cukinię myjemy, osuszamy, obieramy ze skórki i usuwamy pestki, następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach, odmierzamy dwie szklanki i odciskamy z nadmiaru wody. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy stopniowo po jednym(...)jajku i ucieramy, wlewamy olej i jogurt naturalny i dokładnie ucieramy. Wsypujemy sypkie składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao i dokładnie ucieramy, na koniec dodajemy cukinię i dokładnie mieszamy. 2. Do pieczenia: Tak wykonane ciasto przekładamy do dwóch tortownic wyłożonych papierem do pieczenia o średnicy 16 cm i 18 cm. 3. Pieczenie: Ciasta pieczemy w temperaturze 180 stopni

Izabelawkuchni
Babka z wódką 218

kostka margaryny 5 całych jaj 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 ml czystej wódki (może być np. rum, ale moim zdaniem ciasto najlepiej smakuje z wódką) ekstrakt z wanilii (ew. sok z cytryny lub ulubiony aromat) Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajemy (cały czas miksując) jaja, ekstrakt z wanilii, proszek do pieczenia, mąkę i wódkę. Gotowe ciasto przelewamy

Zawsze głodna!
Ciasto piaskowe z ananasami. 200

Ciasto piaskowe z ananasami. Składniki : 1 puszka ananasów w plasterkach (446 ml) 13 dkg margaryny 10 dkg cukru 25 dkg mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia otarta skórka z 1 cytryny 5 łyżek wiórków kokosowych 5 łyżek likieru kokosowego lub rumu Do dekoracji : 10 dkg cukru pudru 2-3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki wiórków kokosowych(...)Sposób wykonania :  Ananasy osączyć z soku, pokroić na kawałki. Miękką margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku i dalej ucierać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać. Dodać do ciasta likier, wiórki kokosowe i przesianą mąkę , delikatnie wymieszać. Na końcu wsypać do ciasta kawałki ananasów, kilka odłożyć do dekoracji, wymieszać. Gotowe ciasto wylać do foremki

Przepisy i porady kulinarne
Placek z owocami na maślance 180

Przygotowanie : Cukier utrzeć z całymi jajkami na puszystą masę Dodawać mąkę zmieszaną z proszkiem na przemian z maślanką-  ucierać Wlać olej cienką strużką - ucierać do idealnego połączenia składników Wysmarować foremkę tłuszczem i przelać ciasto, ułożyć na wierzchu owoce, lekko wciskając je w ciasto Posypać po wierzchu kruszonką Piec w temp. 170-180*C przez ok. 50 min. , do suchego

Proste Potrawy
Sernik z ananasami 148

ciasto, wałkujemy i kładziemy na blachę. MASA SEROWA: Na początku mielimy ser, najlepiej 2 razy. Żółtka oraz jajko łączymy z cukrem i ucieramy, następnie dodajemy zmielony ser, olej, mleko oraz budynie, wszystko dokładnie miksujemy i wykładamy na ciasto. Na wyrównany ser nakładamy ananasy wyciągnięte z puszki i pokrojonych w mniejsze kawałki i lekko dociskamy. Następnie wkładamy do piekarnika na około

Gotuję Testuję
Ciasto czekoladowe przepis 163

cukru, 8 łyżek czekolady w proszku (albo 8 kostek czekolady delikanie rozmiększonej), 300 g mąki, 1/2 opakowania proszku do pieczenia. Przepis na ciasto czekoladowe. Do miski wlewamy mleko, wbijamy jajka, cukier waniliowy i zwykły cukier. Całość razem ucieramy. Dodajemy proszek do pieczenia, mąkę, czekoladę. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Nacieramy masłem formę, którą włożymy do piekarnika. Wlewamy do niej ciasto

MODA NA BIO