Sernik idealny z kajmakiem 206szklanki mąki 3 jajka 1 łyżka cukru waniliowego 1 szklanka kremówki 30 % 1 puszka masy kajmakowej Wykonanie: Piekarnik nagrzewam do 180'C. Masło ucieram z cukrem na krem, dodaję jajko, mąkę i miksuję. Ciasto przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika na 10 - 15 min, aż lekko się zarumieni. Wyjmuję i studzę. Twaróg rozcieram w malakserze
Ciasteczkowy Potwór
Ciasto Smakosz z serową wkładką 437proszek kisielowy. Miksujemy na najniższych obrotach, żeby składniki się połączyły. Pianę wykładamy na ciasto ciemne. Pieczemy w 180 stopniach 40 minut. Studzimy. Wkładka serowa: 7 żółtek 200 g cukru pudru 150 g masła budyń waniliowy (40 g bez cukru) 600 g zmielonego sera białego 1. Żółtka ucieramy z cukrem i masłem na puszystą masę. Dodajemy ser, miksujemy, dodajemy proszek budyniowy(...)mleka 2 budynie śmietankowe (40 g bez cukru) 8 łyżek cukru 250 g masła 1. Z budyniu i mleka gotujemy budyń. Studzimy. Miękkie masło ucieramy, stopniowo dodajemy budyń, miksujemy, żeby składniki ładnie się połączyły. Przełożenie ciasta: ciasto jasne z bezą czekoladową i bakaliami - połowa kremu - wkładka serowa - druga połowa kremu - ciasto ciemne z bezą wiśniową - polewa czekoladowa
kruche babeczki
Radiowy sernik bez sera, bo z jogurtów naturalnych, na kruchym spodzie 274szklanki mąki 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia Masa senikowa: 1000ml jogurtu naturalnego typu greckiego ¾ szklanki cukru 2 budynie śmietankowe (proszek) 7 białek Miękką margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, proszek do pieczenia i mąkę. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części 1/3 i 2/3. Każdą pakujemy osobno do woreczka lub w folię samoprzylepną i pozostawiamy około godziny w lodówce
Smakowy Raj
Ciasto czekoladowo-różane 196Ciasto czekoladowe znane jest w wielu wariantach. Ten przepis to połączenie mocnego smaku czekolady z nutą róży. To prawda, ciasto jest dość ciężkie i wilgotne, ale
Korniszonki
Pączki hiszpańskie 184zmniejszamy ogień i wsypujemy mąkę. Mieszamy energicznie do uzyskania gładkiej masy, która odchodzi od brzegów garnka. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Zimną masę ucieramy dodając stopniowo po jednym jajku. Miksujemy do momentu, aż powstanie gęste, jednolite, klejące ciasto. Tak przygotowane ciasto przekładamy do szprycy cukierniczej z tylką w kształcie dużej gwiazdki. Arkusz papieru smarujemy oliwą. Świetnie się tu sprawdza oliwa(...)tłuszczu. Odstawiamy do wystudzenia. Lukier Do cukru pudru dodajemy wrzątek i sok z cytryny. Ucieramy do uzyskania gładkiego lukru. Tak przygotowanym lukrem dekorujemy pączki. Notatki - papier do pieczenia można pociąć wcześniej na kwadraty o szerokości 10 cm i na tak przygotowany papier wyciskać gniazda - ciasto można również upiec, tak jak ptysie - do garnka należy nalać tyle oleju, by pączki
Wędrówki po kuchni
Kawowa delicja. 264garnka, w drugiej połowie rozpuszczamy budynie, cukier i mąkę. Gdy mleko zacznie wrzeć wlewamy mieszankę, gotujemy tak długo aż budyń będzie gęsty. Zimny budyń ucieramy z masłem na gładki krem, na końcu dodajemy likier. Ciasto ciemne przecinamy na pół. W cieście jasnym i w jednym górnym ciemnym wycinamy kieliszkiem kółeczka robiąc około 1,5 cm odstępu. Kółeczka
Sama słodycz i szczypta chili
Marchewkowe z kremem grysikowym 174ubijamy do białości, wlewamy olej oraz dodajemy po łyżce mąki wymieszanej z korzennymi przyprawami sodą i proszkiem do pieczenia aż do skończenia nie przerywając ucierania, na koniec dodać startą marchew mieszać delikatnie do połączenia. Ciasto wylać do wyłożonej pergaminem formy wstawić do piekarnika i piec 50-55 minut w temp 175 *c. Po upieczeniu ciasto wystudzić na kratce.Przekroi
Wanilia i Kardamon
Piernik z bakaliami i lukrem 319pomarańczy 1. Mód rozpuszczamy z masłem, studzimy. 2. Żółtka ucieramy z cukrem na puszysta masę. Dodajemy przestudzony mód z masłem, przyprawę do piernika oraz bakalie. Dokładnie mieszamy. 3. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do reszty składników. 4. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem. 5. Przekładamy je do dwóch małych keksówek(...)pieczemy około 5 minut w 180 stopniach. 6. Mleko podgrzewamy. Dodajemy do niego stopniowo przesiany cukier puder. Ucieramy. 7. Pod koniec wlewamy sok z pomarańczy. Miksujemy do momentu, aż lukier będzie puszysty i błyszczący. Gotowym dekorujemy zimne pierniki. Smacznego! Kategoria: Ciasta , Przepisy Tagged: bakalie , Boże Narodzenie , ciasto , lukier , miód , migdały , orzechy , piernik , pomarańcza , przyprawa , soda
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Ciasto czekoladowe z borówkami 267galaretki brzoskwiniowe 1/2 szklanki cukru pudru (jeśli brzoskwinie są mało słodkie) Dodatkowo: 200 - 250 g świeżych borówek Przygotowanie: Ciasto: Mleko podgrzać, rozpuścić w nim czekoladę i wystudzić. Jajko utrzeć do białości dodając stopniowo cukier i cukier z wanilią, ucierać do rozpuszczenia się cukru. Dodać olej, śmietanę, zmiksować, wlać mleko z rozpuszczoną czekoladą i zmiksować. Przesiać mąkę, kakao, proszek, sodę, dodać(...)zsuwaniu się z masy budyniowej, jeszcze nie zastygniętej masy z musu. Na masę budyniową wyłożyć tężejący mus brzoskwiniowy i dokładnie wyrównać. Wstawić do lodówki na około 3 godziny, aby ciasto zastygło. Najlepsze jest na drugi dzień. Masa budyniowa: W 3/4 szklanki mleka dokładnie rozmieszać budyń. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, na chwilę zdjąć z ognia
Kuchcik gotuje
Kruche ciasto z kremem i cukierkami. 196dokładnie studzimy. 2. Krem: Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę, następnie dodajemy cukier puder i ucieramy, na koniec wsypujemy kakao i dokładnie ucieramy. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. 3. Dekorowanie: Na wystudzone ciasto wyciskamy małe rozetki. Cukierki wkładamy do woreczka i za pomocą wałka lekko kruszymy. Następnie dekorujemy nimi ciasto. 4. Podanie: Tak wykonane ciasto kroimy
Izabelawkuchni
Babskie ule, pszczoły bąki i inne owady 241Pieczemy 35 minut w 180 stopniach Mleko zagotowujemy z cukrem i dodajemy do niego mąki tak aby powstał gęsty budyń. Gdy ostygnie ucieramy margarynę w mikserze i dodajemy przestudzony budyń. Gotową masę układamy na cieście. Wierzch dekorujemy biszkoptami i polewamy roztopioną czekoladą lub polewą z przepisu Usta Adama. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzie
BABKA KAWOWA 231smaku kawy. Zrobiłam ją na podstawie przepisu na babkę herbacianą, która niezbyt mi smakowała. Zamieniłam herbatę na kawę dołożyłam trochę cukru i wyszła pyszniutka babeczka. Osoby lubiące kawowe ciasta będą zachwyceni. Polecam tą babeczkę jest prosta do przygotowania i bardzo smaczna:) SKŁADNIKI : 8 dag margaryny 1 szklanki cukru 3 jajka 2 szklanki mąki pszennej 6 łyżek kawy zbożowej Inki(...)Mąkę razem z proszkiem,sodą i kakao przesiewamy, wsypujemy kawę mieloną. Dodajemy do masy na zmianę ze szklanką kawy (może być lekko ciepła), ucieramy tylko do połączenia składników. Białka delikatnie mieszamy z ciastem i w lewamy do formy na babkę nasmarowaną masłem i otrzepaną bułką tartą lub mąką, moja jest o średnicy 23 cm. Pieczemy ok. 1 godziny
Pani na deser
Tort makowo - migdałowy z kremem advocat 236pulchną masę. Białka ubijamy z solą na sztywno. Do puszystej masy dodajemy mak, migdały oraz proszek do pieczenia. Wszystko razem dokładnie ucieramy, do masy nie dużymi porcjami, dodajemy ubite białka następnie bardzo delikatnie wszystko łączymy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 26 cm. Piecyk rozgrzewamy do 180 stopni C pieczemy około 40-45 minut. Biszkopt studzimy w tortownicy. Krem advocat
kgwjanczewo
Ciasto czekoladowe a la torcik z kremem chałwowym 232Mieszamy dokładnie aby nie było grudek. Pozostałe mleko wstawiamy do zagotowania. Na gotujące się mleko wylewamy budyń i gotujemy do zgęstnienia. Studzimy. Miękkie masło ucieramy z budyniem. Dajemy pokruszoną chałwę ciągle miksując. Na wystudzone ciasto wykładamy krem chałowy oraz ulubione owoce i pokruszoną chałwę
Życie zaczyna się w kuchni
KOSTKA ADWENTOWA BEZ GLUTENU 184przyrządzić? Blachę do pieczenia smaruję masłem i wykładam papierem do pieczenia (masło powoduje, że papier przykleja się do blachy i nie przesuwa podczas przekładania ciasta do formy). Piekarnik rozgrzewam do 170 stopni Celsjusza. Masło ucieram z cukrem pudrem na jasną, gładką masę. Wbijam kolejno po jednym jajku, za każdym razem miksując do połączenia się składników (może pojawić się efekt
W kuchni Karmel-itki