płyn z miseczki wylewamy a rodzynki zostawiamy. Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy łyżkę cukru i mieszamy aż się rozpuszczą. Ciasto można wyrobić całkowicie ręcznie, ja wyrobiłam je robotem. Do misy robota, przekładamy żółtka i cukier, ucieramy. Następnie dodajemy ostudzone masło, rozmieszane drożdże, mleko, chwilkę miksujemy. Następnie wsypujemy mąkę, rodzynki i wyrabiamy ciasto. Miskę nakrywamy ściereczką
Kulinarne Fantazje Marioliwykładamy papierem do pieczenia. Do foremki wkładamy ciasto, tak żeby sięgało ono brzegów foremki. W trakcie pieczenia te brzegi opadną na ciasto, dlatego też nie muszą być idealne. Jabłko obieramy i kroimy np. w plasterki Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy migdały, mąkę i jajko. Wszystko razem krótko miksujemy i wykładamy na ciasto francuskie. Masa będzie raczej gęsta
RelaxtimeCiasto jogurtowe, które zawsze się sprawdza! U mnie w wersji z rabarbarem i kruszonką, ale tak naprawdę jest to ciasto uniwersalne i pasują do niego prawie
Kuchnia MagdaLenyPrzepis na pyszne ciasto, które rośnie jak szalone pomimo braku drożdży ;) Justynka swoje przygotowała w Tefal Companion, ale prawda jest taka, że wystarczy zwykła rózga kuchenna
Kuchnia w czekoladzieZnane i lubiane przez wszystkich ciasto marchewkowe, ale trochę w innej odsłonie... z kremem bananowym 🍌🍌🍌 Ciasto to nie było planowane, ale zalegały mi w domu marchewki
Kuchnia MagdaLenyjasną i puszystą masę. Dodajemy do niej roztopioną czekoladę i ucieramy na jednolitą masę. Później przesiewamy do niej mąkę i proszek do pieczenia i ucieramy do połączenia się składników. Na koniec do ciasta dodajemy groszki czekoladowe i migdały. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto możemy schłodzić w lodówce żeby lepiej formowało się z niego ciasteczka, ale nie jest to konieczne. Ciasto nabieramy
PatiGotujeZnane i lubiane przez wszystkich ciasto marchewkowe, ale trochę w innej odsłonie... z kremem bananowym 🍌🍌🍌 Ciasto to nie było planowane, ale zalegały mi w domu marchewki
Kuchnia MagdaLenyKtoś nie lubi ciasta drożdżowego ? Ktoś nie robi, bo boi się, że i ta nie wyrośnie? Koniec z tymi obawami! Każdy, kto spróbował choć raz zrobić
Ostra na SłodkoO ile wszyscy moi domownicy przyzwyczaili się do tego, że moje wypieki są wegańskie tata pytany czy ma ochotę na jakieś konkretne ciasto zawsze odpowiada, że
greenscarfO tym, że warto czasem poszperać w starych gazetach przekonałam się ostatnio. Będąc u Mamy wzięłam sobie kilka egzemplarzy poradnika domowego sprzed 2000 roku. W jednej
Kuchnia w czekoladziejajka 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru kryształu 3/4 szklanki suchego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder do posypania ciasta przepis Pokrojone, miękkie masło przekładamy do miski, wsypujemy cukier i całość ucieramy na jednolitą masę. Nie przerywając ucierania, dodajemy kolejno po jednym jajku, partiami wsypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, pod koniec miksowania dodajemy suchy
Smakowite Daniagrama cukru <3 4 porcje: 1 kg twarogu sernikowego 500 g mrożonych malin 1/2 szklanki erytrolu 25 g agaru (lub żelatyny) Twaróg ucieramy z erytrolem. Spróbujcie masy, bo ja przygotowuję ciasta mało słodkie, więc może będziecie chcieli dosłodzić. 20 g agaru rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody, a następnie podgrzewamy i gotujemy ok. 2-3 minuty. Dolewamy rozpuszczony agar
KucharzycaMój tata życzy sobie co niedzielę dużą blachę ciasta, z uwagą „bez udziwnień i nie mów z czego zrobiłaś”. Oczywiście w między czasie ukochał
greenscarfłyżki cukru trzcinowego + 1 łyżka cynamonu Obydwa rodzaje mąki, cynamon i cukier wsypujemy do miski. Dodajemy zimne masło pokrojone w drobną kostkę. Składniki ucieramy do uzyskania kruszonki. Dodajemy jogurt i zagniatamy ciasto. Wkładamy je na 30 minut do lodówki. Po upływie wyznaczonego czasu, ciasto rozwałkujemy (podsypując mąką pełnoziarnistą) na cienki placek i kroimy je na małe kwadraciki. Układamy
Niunioki