białka 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 szkl cukru garść owoców czarnej porzeczki cukier puder do dekoracji 1. Z podanych składników zagniatam ciasto i chowam do lodówki na 30 minut. 2. Białka ubijam na sztywno. Masło ucieram z cukrem, dodaje żółtko i po łyżce sera. Dodaje mąkę ziemniaczaną, ubite białka, owoce i mieszam delikatnie wszystko. 3. Ciasto wyjmuje
Gotowanie...to proste !konsystencje kwaśnej śmietany. Odstawiam przykrytą ściereczką w ciepłe miejsce na 30 minut. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję resztę mleka letniego, sól. Żółtka ucieram mikserem z cukrem. Puszyste dodaję do mąki, wlewam spirytus i wyrabiam ciasto mikserem. Masło roztapiam i zimne wlewam do ciasta i dalej wyrabiam mikserem. Im dłużej tym lepiej nawet 30 minut. Nakrywam miskę ściereczką(...)będą miały ładną obwódkę jak ciasto będzie dobrze wyrobione i wyrośnięte. Pamiętajcie o temp tłuszczu około 170 stopni. Wykładam je za pomocą łyżki cedzakowej na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Jeszcze ciepłe nadziewam ciepłym budyniem za pomocą szprycy. Budyń musi być ciepły bo za bardzo zgęstnieje jak będzie zimny. Jeszce ciepłe też lukruję. Puder ucieram z mlekiem ciepłym i smaruje
wesoła kuchniazmielonych goździków 2 szczypty soli 1 łyżeczka wody około 300-350g masy krówkowej (kajmakowej, użyłam o smaku orzechowym) Dodatkowo: cukier puder do posypania Ciasto: 1. Do miski przełożyć masło, przesiać cukier puder i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Dodać żółtko i wymieszać mikserem do połączenia składników. 2. Do mąki dodać proszek do pieczenia, przyprawy, sól i wymieszać
Mała Cukierenkaszklanki mąki 3 jajka 1 łyżka cukru waniliowego 1 szklanka kremówki 30 % 1 puszka masy kajmakowej Wykonanie: Piekarnik nagrzewam do 180'C. Masło ucieram z cukrem na krem, dodaję jajko, mąkę i miksuję. Ciasto przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika na 10 - 15 min, aż lekko się zarumieni. Wyjmuję i studzę. Twaróg rozcieram w malakserze
Ciasteczkowy Potwórproszek kisielowy. Miksujemy na najniższych obrotach, żeby składniki się połączyły. Pianę wykładamy na ciasto ciemne. Pieczemy w 180 stopniach 40 minut. Studzimy. Wkładka serowa: 7 żółtek 200 g cukru pudru 150 g masła budyń waniliowy (40 g bez cukru) 600 g zmielonego sera białego 1. Żółtka ucieramy z cukrem i masłem na puszystą masę. Dodajemy ser, miksujemy, dodajemy proszek budyniowy(...)mleka 2 budynie śmietankowe (40 g bez cukru) 8 łyżek cukru 250 g masła 1. Z budyniu i mleka gotujemy budyń. Studzimy. Miękkie masło ucieramy, stopniowo dodajemy budyń, miksujemy, żeby składniki ładnie się połączyły. Przełożenie ciasta: ciasto jasne z bezą czekoladową i bakaliami - połowa kremu - wkładka serowa - druga połowa kremu - ciasto ciemne z bezą wiśniową - polewa czekoladowa
kruche babeczkiszklanki mąki 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia Masa senikowa: 1000ml jogurtu naturalnego typu greckiego ¾ szklanki cukru 2 budynie śmietankowe (proszek) 7 białek Miękką margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, proszek do pieczenia i mąkę. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części 1/3 i 2/3. Każdą pakujemy osobno do woreczka lub w folię samoprzylepną i pozostawiamy około godziny w lodówce
Smakowy RajCiasto czekoladowe znane jest w wielu wariantach. Ten przepis to połączenie mocnego smaku czekolady z nutą róży. To prawda, ciasto jest dość ciężkie i wilgotne, ale
Korniszonkizmniejszamy ogień i wsypujemy mąkę. Mieszamy energicznie do uzyskania gładkiej masy, która odchodzi od brzegów garnka. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Zimną masę ucieramy dodając stopniowo po jednym jajku. Miksujemy do momentu, aż powstanie gęste, jednolite, klejące ciasto. Tak przygotowane ciasto przekładamy do szprycy cukierniczej z tylką w kształcie dużej gwiazdki. Arkusz papieru smarujemy oliwą. Świetnie się tu sprawdza oliwa(...)tłuszczu. Odstawiamy do wystudzenia. Lukier Do cukru pudru dodajemy wrzątek i sok z cytryny. Ucieramy do uzyskania gładkiego lukru. Tak przygotowanym lukrem dekorujemy pączki. Notatki - papier do pieczenia można pociąć wcześniej na kwadraty o szerokości 10 cm i na tak przygotowany papier wyciskać gniazda - ciasto można również upiec, tak jak ptysie - do garnka należy nalać tyle oleju, by pączki
Wędrówki po kuchnigarnka, w drugiej połowie rozpuszczamy budynie, cukier i mąkę. Gdy mleko zacznie wrzeć wlewamy mieszankę, gotujemy tak długo aż budyń będzie gęsty. Zimny budyń ucieramy z masłem na gładki krem, na końcu dodajemy likier. Ciasto ciemne przecinamy na pół. W cieście jasnym i w jednym górnym ciemnym wycinamy kieliszkiem kółeczka robiąc około 1,5 cm odstępu. Kółeczka
Sama słodycz i szczypta chiliubijamy do białości, wlewamy olej oraz dodajemy po łyżce mąki wymieszanej z korzennymi przyprawami sodą i proszkiem do pieczenia aż do skończenia nie przerywając ucierania, na koniec dodać startą marchew mieszać delikatnie do połączenia. Ciasto wylać do wyłożonej pergaminem formy wstawić do piekarnika i piec 50-55 minut w temp 175 *c. Po upieczeniu ciasto wystudzić na kratce.Przekroi
Wanilia i Kardamonpomarańczy 1. Mód rozpuszczamy z masłem, studzimy. 2. Żółtka ucieramy z cukrem na puszysta masę. Dodajemy przestudzony mód z masłem, przyprawę do piernika oraz bakalie. Dokładnie mieszamy. 3. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do reszty składników. 4. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem. 5. Przekładamy je do dwóch małych keksówek(...)pieczemy około 5 minut w 180 stopniach. 6. Mleko podgrzewamy. Dodajemy do niego stopniowo przesiany cukier puder. Ucieramy. 7. Pod koniec wlewamy sok z pomarańczy. Miksujemy do momentu, aż lukier będzie puszysty i błyszczący. Gotowym dekorujemy zimne pierniki. Smacznego! Kategoria: Ciasta , Przepisy Tagged: bakalie , Boże Narodzenie , ciasto , lukier , miód , migdały , orzechy , piernik , pomarańcza , przyprawa , soda
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatygalaretki brzoskwiniowe 1/2 szklanki cukru pudru (jeśli brzoskwinie są mało słodkie) Dodatkowo: 200 - 250 g świeżych borówek Przygotowanie: Ciasto: Mleko podgrzać, rozpuścić w nim czekoladę i wystudzić. Jajko utrzeć do białości dodając stopniowo cukier i cukier z wanilią, ucierać do rozpuszczenia się cukru. Dodać olej, śmietanę, zmiksować, wlać mleko z rozpuszczoną czekoladą i zmiksować. Przesiać mąkę, kakao, proszek, sodę, dodać(...)zsuwaniu się z masy budyniowej, jeszcze nie zastygniętej masy z musu. Na masę budyniową wyłożyć tężejący mus brzoskwiniowy i dokładnie wyrównać. Wstawić do lodówki na około 3 godziny, aby ciasto zastygło. Najlepsze jest na drugi dzień. Masa budyniowa: W 3/4 szklanki mleka dokładnie rozmieszać budyń. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, na chwilę zdjąć z ognia
Kuchcik gotuje