ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:257/881)

Muffinki z masą krówkową 185

składniki połączyć w rondelku i podgrzewać, aż uzyskamy gęstą, jednolitą masę - przestudzić Przygotowanie muffinek : Składniki sypkie połączyć Dodać do nich jajko, mleko - nie miksować, a jedynie ucierać Do foremek nakładać 1- 2- łyżki ciasta, potem łyżeczkę masy krówkowej, a potem dopełnić znów ciastem do 2/3 wysokości foremek Piec 20 min. w temp.180 stopni

Proste Potrawy
Ciasteczka cukrowe 83

Składniki : 25 dag cukru 1/2 kg mąki 15 dag masła 4 jajka Przygotowanie : Utrzeć masło z cukrem , a potem wbijać po jednym jajku i ucierać Wsypać mąkę i wyrobić na jednolite ciasto Po rozwałkowaniu wykrawać ciasteczka- na te porę najlepsze dla mnie - gwiazdki; ) Posypać cukrem kryształem, a wpierw posmarować cienko każdą gwiazdkę rozmąconym jajkiem Piec w temp. około 180 stopni

Proste Potrawy
Babka makowa 199

żółtka od białek.Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli.   Żółtka ucieramy z cukrem i aromatem migdałowym.   Dodajemy mak i miksujemy.   Dodajemy pianę z białek i mieszamy łyżką.   Masą makową wypełniamy przygotowaną wcześniej foremkę z ciastem.   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury(...)minut.Zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy ok. 20 minut.Drewnianym patyczkiem sprawdzamy, czy ciasto jest upieczone.   Jest upieczone.   Wyjmujemy z foremki i studzimy.   Polewamy przygotowanym lukrem.Lukier:-białko ucieramy mikserem z cukrem pudrem -dodajemy sok z cytryny-jeśli lukier jest zbyt rzadki - dodajemy cukru pudruSmacznego

Maminek kulinarny
Ciasto " Słodkie usta " 272

jajko, 5 żółtek, mąkę i proszek do pieczenia, dobrze wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę. Połącz z ciastem. Biszkopty posmaruj powidłami , złóż po dwa , ułóż na blaszce. Zalej ciastem.  Piecz 30-35 minut w temp. 180 C. Ostudź. Krem      1. Budyń , cukier , żółtka i mąkę utrzyj w miseczce.      2. Mleko nastaw(...)Chwilkę pogotuj cały czas mieszając.      5. Odstaw do ostygnięcia.      6. Schłodzony budyń ucieramy z masłem.      7. Przygotowany krem wykładamy na ciasto. Polewa : Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy 6 łyżek mleka. Mieszamy. Wylewamy na ciasto. Posypujemy kolorowa posypką Smacznego

Różne smaki w kuchni
Drożdżowy zawijas 116

Pyszne ciasto drożdżowe z orzechową wkładką. Składniki: Na dwie keksówki o wym. 25x10.5cm 1 szklanka mleka letniego 0.5 kg mąki 1/4 szklanki oleju 1/5 roztopionej kostki margaryny lub masła 1 całe jajko 2 żółtka 6 dkg drożdży 4 łyżki cukru połowa małej buteleczki aromatu pomarańczowego lub cytrynowego małe opakowanie rodzynek Masa orzechowa: 2 białka szklanka zmielonych orzechów włoskich 2 łyżki(...)Odstawiamy na 10 minut. Żółtka ucieramy z resztą cukru. Masło topimy i studzimy. 2. Do wyrośniętego lekko rozczynu dodajemy rozrobione z cukrem żółtka, jajko, resztę mąki, olej, przestudzone masło oraz aromat. Wszystko mieszamy łyżką lub ręką do całkowitego połączenia składników. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w cieple na ok 30 minut do wyrośnięcia. 3. Jeśli ciasto podwoiło swoją objętość, dzielimy

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto orzechowo-kakaowe z kremem 181

ziemniaczaną i jajka na jednolitą masę. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrami, jak zakipi to wlewamy powoli powstały budyń, chwilę gotujemy i zdejmujemy z ognia. Masło ucieramy i łączymy z zimnym budyniem. 4. Przekładamy : ciasto orzechowe przekrawujemy na pół, jedną część smarujemy połową masy, przekładamy ciastem kakaowym, smarujemy pozostałą masą i przekładamy drugą częścią ciasta orzechowego. Polewamy polewą i dekorujemy dowolnie

Kuchnia u Bietki
Drożdżowa zebra z makiem 85

minut. Po tym czasie wystudzić ciasto i  wierzch posypać cukrem pudrem. 4. Lukier: Cukier przesiać do miski, dodać sok z cytryny i ucierać łyżką aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. 5. Gotowym lukrem polać ciasto i posypać skórką pomarańczową

Szalona Kuchnia Eweliny
Szarlotka z lukrem i malinami. 133

część ciasta i wykładamy na jabłka, nakłuwamy widelcem. 4. Pieczenie: Ciasto pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Upieczone ciasto studzimy i kroimy w kwadraty. 5. Lukier i dekoracja: Zimne białko ucieramy z cukrem pudrem, cukier dodajemy stopniowo, gdy lukier będzie gęsty i biały smarujemy nim każdy kawałek ciasta, na koniec dekorujemy malinami, wcześniej umytymi

Izabelawkuchni
Słodkie środy - Sernik z brzoskwiniami i czekoladą 161

proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka oraz posiekane masło i śmietanę. Zagniatamy szybko ciasto. Z ciasta odkrawamy 1/3 i wkładamy do zamrażalnika. Pozostałe ciasto wykładamy na blachę i nakłuwamy, wkładamy do lodówki. Masa serowa: masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy ser, jajka oraz budyń i cukier waniliowy - miksujemy. Masę serową wykładamy na ciasto. Na masie serowej układamy plastry brzoskwiń. Pianka

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Strucla makowa z nadzieniem jak w Rogalach Marcińskich 168

drożdzami. Zaczyn wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. W tym czasie z żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy  przesianą mąkę, wlewamy rozczyn, roztopione chłodne masło i resztę składników i wyrabiamy.  Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto pieczemy około(...)figi i daktyle mielimy drobno. Do masy marcepanowej, dodajemy cukier puder i trzy łyżki śmietany i ucieramy to na jednolitą masę. Po czym dodajemy powoli mak i bakalie, skórkę pomarańczową i skruszone drobno biszkopty. Masa jest gotowa.   Przygotowanie strucli:  Ciasto dzielimy na 2 części, bo wyrasta bardzo duże. Wałkujemy na prostokąt i smarujemy masą makową

Lili w kuchni
CIASTO DYNIOWE Z TWAROGIEM 87

Ciasto dyniowo - serowe jest jak ala babka. Smaczne i na każdą okazję. Nadmiar ciasta można smiało zamroić. SKŁADNIKI :  200 g masła  300 g mąki pszennej 3 jajka  3/4 szklanki cukru  1 cukier waniliowy  1 szklanka puree z dyni  2 łyżeczki proszku do pieczenia SER :  400 g twarogu mielonego  3 łyżki cukru(...)budyń waniliowy bez cukru 1 jajko  1/4 szklanka mleka 3/2 % dodatkowo - czekolada do polania  PRZYGOTOWANIE :  Miękkie masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy mus z dyni i jajka, ucieramy. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Ciasto wykładamy na blaszkę.  Ser przekładamy do miseczki, dodajemy wszystkie składniki i mieszamy.  Na ciasto wylewamy ser i lekko nakłuwamy

Kulinarne Fantazje Marioli
Tarta z kremem budyniowym i nektarynkami (bez glutenu, mleka i jajek) 260

instrukcji - musi być gęsty. Jeśli mamy budyń bez cukru, to oczywiście dosłodzić wg uznania. Ostudzić. Margarynę utrzeć mikserem, następnie dodawać po łyżce ostudzonego budyniu i ucierać do otrzymania gładkiej masy. Wyłożyć krem na ciasto, udekorować plasterkami nektarynki (zaczynając od obwodu) i wstawić do lodówki aby krem zgęstniał

głodny alergik
Sernik z rabarbarem 103

Doszłam też do wniosku, że w ogóle nie ma tu u mnie wielu przepisów z rabarbarem. Dlatego pisząc ten post, w piekarniku siedzi już ucierane. A z czym??? No właśnie z rabarbarem Ciasto szykowałam na rodzinne spotkanie i chyba wszystkim smakowało. Pierwszy raz robiłam też spód kruchy ze zmielonych migdałów. Okazuje się, że nie tylko ładnie kontrastował z ciastem

Relaxtime
Ciasto ze szpinakiem i kremowym serkiem 397

środek patyczek będzie suchy (czas pieczenia w dużej mierze zależy od grubości ścianek foremki). Studzimy przez 5 minut w piekarniku i wyjmujemy. Gdy ciasto ostygnie odcinamy czubek, którego środek kruszymy na okruszki. Serek ucieramy mikserem na gładko. Dodajemy po łyżce masła i ucieramy dalej. Dodajemy odrobinę skórki otartej z wyparzonej cytryny i stopniowo cukier. Miksujemy, aż do rozpuszczenia. Masę chłodzimy

Poezja smaku
Cytrynowe Ptysie z Kremem i Malinami 149

solą. Na gotującą wsypujemy mąkę z proszkiem. Odstawiamy i energicznie mieszamy. Po czym wstawiamy ponownie na palnik i mieszamy do momentu, aż ciasto będzie nam odchodzić od ścianek garnka. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy jajka i mikserem ucieramy do połączenia sie składników. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy za pomocą łyżeczki kupki ciasta, wielkości orzecha włoskiego, w sporych odległościach(...)śmietankowy: 400 g jogurtu greckiego 200 ml śmietany kremówki 36% 75 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego skórka i sok z 1 cytryny Śmietanę ubijamy na sztywno. Jogurt grecki ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy sok i skórkę ze sparzonej wcześniej cytryny. Dodajemy ubitą śmietanę, mieszamy i wstawiamy na około 30 min do lodówki. Lukier: 125 g cukru pudru

Made By Mom And Son