ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:263/881)

Podwójnie czekoladowe ciasteczka J. Olivera 153

mąki140 g masła100 g cukru pudru2 żółtka3 łyżki ciemnego kakaotabliczka białej czekolady Wykonanie:Masło utrzeć z cukrem na gładką masę, dodać żółtka i kontynuować ucieranie. Wsypać  mąkę przesianą z kakao i dłońmi zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na godzinę.Rozwałkować ciasto  i szklanką wycinać z ciasta koła. Na połowie krążków ułożyć kostkę czekolady i przykryć drugim (brzegi zlepiamy

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Herbatniki cynamonowe z otrębami bez cukru 45

ciasto będzie za twarde - a nie powinno) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Przygotowanie:  Masło ucieramy z wanilią i słodzidłem. Po utarciu wbijamy jajko i dalej ucieramy, nastepnie wsypujemy mąkę i otręby, proszek i szczyptę soli oraz cynamon i zagniatamy ciasto w kulę. Rozwałkowyjemy na 0,75 cm na stolnicy a potem wycinamy nasz ulubiony kształt. Pieczemy

AZgotuj!
Piernik herbaciany z rumem 77

oleju 2 łyżeczki sody kieliszek rumu przyprawa do piernika ok. 3 szklanki mąki 150 g czekolady deserowej do rozpuszczenia i polania ciasta słoiczek własnego powidła lub dżemu Najpierw zaparzamy herbatę. Użyłam 4 torebek. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Ucieramy żółtka z cukrem na puszysta masę i dodajemy powoli płynny miód (jeśli nie jest płynny(...)rozpuszczamy go i wystudzony wlewamy do masy). Ucieramy i ciągle mieszając dodajemy olej, mąkę, sodę oraz przyprawę do piernika. Wlewamy herbatę i ucieramy na jednolita masę. Następnie ubijamy pianę z białek i już szpatułką, dodajemy do ciasta. Mieszamy delikatnie.Dodajemy rum. Wlewamy do średnich keksówek lub jednej dłuższej. Pieczemy ok. 45 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu, kroimy piernik na trzy

Z Kuchni Do Kuchni
Ptysie z masą piernikową 133

łyżką, aż składniki się połączą i ciasto będzie odchodzić od ścianek garnka. Odstawić do przestudzenia (ok. kwadransa). Miksując, dodawać po jednym jajku. Ucierać, aż masa zgęstnieje (po ok. minucie - dwóch) Nagrzać piekarnik do 200 stopni C. Ciasto na ptysie wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia za pomocą rękawa cukierniczego.Zostawiać pomiędzy nimi przerwy, bo ptysie urosną. Piec

Weekendy w domu i ogrodzie
Ptysie z pastą z groszku 159

łyżką, aż składniki się połączą i ciasto będzie odchodzić od ścianek garnka. Odstawić do przestudzenia (ok. kwadransa). Miksując, dodawać po jednym jajku. Ucierać, aż masa zgęstnieje (po ok. minucie - dwóch) Nagrzać piekarnik do 200 stopni C. Ciasto na ptysie wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia za pomocą rękawa cukierniczego.Zostawiać pomiędzy nimi przerwy, bo ptysie urosną. Piec

Weekendy w domu i ogrodzie
Kajmakowy sernik na bakaliowym spodzie. 152

zagniatamy ciasto. Wałkujemy i przekładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy kaszą manną, wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej. 2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem(...)puszystą masę, następnie wbijamy po jednym jajku i ucieramy, następnie wsypujemy budynie w proszku, dodajemy ser i kajmak i całość dokładnie ucieramy. Na koniec wsypujemy rodzynki i dokładnie mieszamy.  3. Pieczenie: Masę serową wykładamy na ciasto. Sernik pieczemy około 70-80 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Upieczony sernik studzimy. Ja studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam

Izabelawkuchni
Babka budyniowa(szybka) 115

Babka budyniowa to jedno z tych ciast do, których przymierzałam się zrobić tylko nigdy nie było czasu. Jednak ostatnio postanowiłam zrobić krok na przód i w

Ciasta z tradycjami
Ciasto z jagodami 161

waniliowego 1/2 szklanki mleka 2 jajka 100 g drożdży 200 g masła + jagody (ok. 1,5 szklanki) Składniki na kruszonkę Jak zrobić ciasto z jagodami? W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i połowę cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. Jajka ucieramy z resztą cukru, masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe

Ciastkozercy
Pierniczki z cytrynowym lukrem, bez tłuszczu 140

jajo - 3 łyżeczki przyprawy do piernika Lukier cytrynowy: - cukier puder - sok z cytryny 1. Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy przyprawę do piernika. Ksilitol ucieramy z jajkiem na puszystą masę. Łączymy wszystkie składniki, zagniatamy ciasto, a następnie odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. 2. Ciasto wałkujemy na grubość 3-4 mm, wykrawamy pierniczki, układamy na formach wyłożonych papierem

Apetyczna babeczka
Ciasto jogurtowe - ucierane z jagodami, malinami i ananasem 153

plastry ananasa z puszki Jajka ucieramy z cukrem na średnich obrotach. Dodajemy jogurt oraz przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Dolewamy olej. Wszystko ucieramy na gładką masę (powinna mieć dość gęstą konsystencję). Ciasto przelewamy do foremki keksowej (12x23 cm). W ciasto wgniatamy maliny, jagody oraz pokrojone dwa krążki ananasa. Pozostałe dwa układamy na wierzchu ciasta. Pieczemy

VioletoweKucharzenie
Przenno zytnie buleczki cynamonowe z orzechami czyli Niedzielne Sniadanie odc.61 155

jajka, mąkę żytnią, 350 g mąki pszennej i sól. Całość wyrabiamy mikserem na średnich obrotach przez ok. 10 minut. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką. Odtsawiamy na 1 godzinę do wyrastania. Powinno podwoić swoją objętość. W miseczce ucieramy na pastę masło z brązowym cukrem, cynamonem i kardamonem. Na blacie podsypanym maką rozwałkowujemy ciasto na prostokąt grubości 1-1 1/2 cm. Rozprowadzamy

Dzieje kuchennej Wiewióry