ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:267/881)

Chałka drożdżowa 117

ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1.5 do 2h (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 5. W międzyczasie przygotuj kruszonkę: wszystkie składniki wsyp do miseczki, ucieraj palcami bądź widelcem. Gotową kruszonkę odstaw do lodówki; 6. Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę, wyrabiaj jeszcze przez chwilę, podziel na 2 części. Każdą z części pokrój na 3 równe kawałki i uformuj wałeczki

Prosty przepis na
Churros 149

rondlu zagotować wodę, cukier, sól oraz masło (cukier i masło powinny się rozpuścić!) Zdjąć mieszaninę z ognia, wsypać mąkę, cynamon i ekstrakt z wanilii. Ucierać drewnianą łyżką, aż składniki się połączą i powstanie gęste, jednolite ciasto (powinno odstawać od ścianek naczynia) Ostudzić. 2. Do wystudzonej masy dodać jajka i dobrze zmiksować. Przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie dużej

Nastoletnie Wypiekanie
Delikatny sernik z musem jeżynowo-malinowym 154

Mąkę pszenną mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia,dodajemy pokrojone na kawałki masło, dodajemy startą skórkę z cytryny,wbijamy jajko i zagniatamy kruche ciasto. Wylepiamy dno natłuszczonej lub wyłożonej pergaminem blaszki. 2. Masa: Twaróg ucieramy z jajkami i cukrem,wlewamy budyń rozpuszczony w mleku miksujemy z masłem,mąką kukurydzianą sokiem z cytryny i rumem.tak przygotowany sernik wlewamy

Wanilia i Kardamon
Babka ponczowa z białą czekoladą i migdałami 34

Miękka jak poduszeczka,  puszysta i idealnie wilgotna babka ponczowa nasączona rumem i sokiem z cytryny. Babka z polewą z białej czekolady i prażonymi płatkami migdałów. To ciasto zachwyca nie tylko wyjątkowym smakiem, ale też wyglądem.  Przygotuj je na Wielkanoc i wywołaj uśmiech na twarzach swoich bliskich :) Babka ponczowa z białą czekoladą jest efektowna i od lat zdobywa uznanie(...)ciepłe miejsce, na około 15-20 minut do wyrośnięcia. Krok 2. Masło utrzeć na puszystą masą, dodając kolejno żółtka i pozostały cukier. Następnie włożyć rozczyn, ucierać dalej, dodając po trochę mleka i mąki. Ciasto powinno być rzadkie, aby dało się wyrabiać łyżką. Dodać pianę z białek, esencję waniliową i szczyptę soli. Ciasto po wyrobieniu powinno być gładkie, lśniące i zawierać

Moja Książka Kucharska
Kołacz drożdżowy z serem 173

wyrośnięcia. 2. Masa serowa: Masło razem z jajkiem, żółtkiem, cukrem i cukrem waniliowym ucieram na puszystą masę. Dodaję pokruszony ser oraz rodzynki. Ucieram. 3. Kruszonka: Z masła, mąki i cukru zagniatam kruszonkę. 4. Wyrośnięte ciasto wykładam na tortownicę o średnicy 26 cm. Na ciasto wykładam masę serową. Wyrównuję. Wierzch ciasta posypuję kruszonką. Ciasto piekę około 50 minut w temperaturze

Tradycyjna kuchnia Kasi
Strucla z marcepanem i orzechami . 168

święta ale czy zawsze musimy trzymać się tradycji :) Do masy marcepanowej dodałam pyszny Syrop cynamonowy i cytrynki w rumie od firmy Eterno. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki na ciasto drożdżowe : 300 g mąki pszennej 150 ml mleka 22 g drożdży 30 g cukru 2 jajka 40 g roztopionego masła 1 cukier waniliowy  Masa marcepanowa : 200 g marcepanu(...)miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-20 minut. Gdy rozczyn urośnie mieszamy go z żółtkami, roztopionym masłem i szczyptą soli. Ciasto dokładnie wyrabiamy, aż będzie odklejać się od ręki. Odstawiamy do wyrośnięcia (musi podwoić swoją objętość). Marcepan ucieramy z jajkami , stopniowo dodając zmielone orzechy  i cukier puder. Masę dobrze wyrabiamy, na koniec dodajemy cynamon, sok cynamonowy

Sama słodycz i szczypta chili
Ciasto kruche z serem i truskawkami 60

pieczenia masa: ▸ 400 g twarogu mielonego ▸ 350 g truskawek  +cukier puder/zmielony słodzik Przygotowanie: 1. Masło ucieramy z cukrem, potem dodajemy jajka i ucieramy dalej. Następnie stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto na koniec powinno być konsystencji kruszonki.  2. Truskawki kroimy na pół lub w mniejsze kawałki i wrzucamy do sera mieszając delikatnie.  Możecie dosłodzić wedle

zdrowo i aktywnie
Ciasto kruche z serem i truskawkami 138

pieczenia masa: ▸ 400 g twarogu mielonego ▸ 350 g truskawek  +cukier puder/zmielony słodzik Przygotowanie: 1. Masło ucieramy z cukrem, potem dodajemy jajka i ucieramy dalej. Następnie stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto na koniec powinno być konsystencji kruszonki.  2. Truskawki kroimy na pół lub w mniejsze kawałki i wrzucamy do sera mieszając delikatnie.  Możecie dosłodzić wedle

Zdrowie i pysznie na talerzu
Cytrynowy sernik z truskawkami 118

pysznych czerwonych truskawek, upieczony na spodzie z ciasteczek zbożowych z  dodatkiem masła orzechowego i odrobiny kardamonu. Tak naprawdę samo przygotowanie ciasta zajmuje chwilę, wystarczy tylko wymieszać wszystkie składniki. I to jest bardzo ważny element jego przygotowania: nie ucieramy masy, nie ubijamy jajek, tak jak to robiły kiedyś nasz babcie. Staramy się wprowadzić jak najmniej powietrza do naszego ciasta. Wtedy(...)cukru 1  budyń do ciast i kremów Waniliowy smak Winiary sok z 1 dużej cytryny skórka z 1 dużej cytryny 250 g świeżych truskawek cukier puder do posypania ciasta Wykonanie: Wszystkie składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową. Trzeba więc pamiętać, aby wyjąć je z lodówki wystarczająco wcześniej przed przystąpieniem do pracy Zwykłe masło roztapiamy w mikrofali

Kulinarne przygody Gatity
CIASTO UCIERANE Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ 99

oraz proszek, mieszamy, przesiewamy i odstawimy masło ucieramy na jasną masę, dodajemy cukier i sól nie przerywając ucierania, następnie dodajemy kolejno jajka, miksując po każdym dodaniu, na koniec dodajemy przesiane suche składniki i wszystko dokładnie ze sobą mieszamy , aż uzyskamy gładkie ciasto, blachę ( 25x30 /20x30cm) wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej cisto, na wierzchu układamy truskawki ( rozcięciem

Słodkie zapomnienie
Tarta z kremem budyniowym i jagodami 74

Każdego dnia pieczemy jakieś ciasto, a żeby nie było zbyt monotonnie, robimy raz drożdżowe, raz ucierane, a dzisiaj wybór padł na tartę. Zdecydowaliśmy się na prostą tartę z kremem budyniowym i jagodami , ponieważ jest to ciekawe połączenie świeżych owoców, budyniu i kruchego ciasta. Podobnie jak poprzednie wypieki, tak i to rozeszło się podczas jednego rozdania, więc daje nam to możliwość

niecodziennikpary
Ciasto z karmelizowanymi gruszkami 140

środkowej półce.  Do wystudzonej czekoladowej polewy dodajemy po jednym jajko i miksujemy. Następnie wsypujemy partiami przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i ucieramy na jednolitą masę. Dodajemy pokrojone owoce i mieszamy łyżką.  Gotowe ciasto wlewamy do blaszki. Układamy na wierzchu goździki i wstawiamy do piekarnika na 45 minut.   Pozostałe 2 gruszki obieramy i kroimy w cienkie

Kuchnia od dwojga
Ciasto ananasowe 149

aromat. Postanowiłam wypróbować nowy przepis na ciasto z ananasem. Akurat miałam kilka muszek na stanie więc pomyślałam, że akurat je wykorzystam. Ciasto mnie zawiodło, mokre i ciekawe w smaku, nie wiem jak wy ale ja właśnie takie ucierane lubię najbardziej:)  Składniki na dużą prostokątną blachę 3 szklanki mąki 2 szklanki mielonych płatków owsianych 2 szklanki maślanki lub jogurty naturalnego(...)Wykonanie: Jajka ubijamy i dodajemy maślankę olej i miksujemy wszystko na jednolitą masę. Płatki owsiane miksujemy na puch i wsypujemy resztę suchych składników i miksujemy. Ananasa kropimy w kosteczkę. Ciasto wylewamy na blaszkę i wysypujemy na wierzch ananasa. Ciasto pieczemy 50 minut w temperaturze około 170 stopni

ciastkarnia na kruchym spodzie
Zapiekanka z Mięsem Mielonym – Rozetka 173

pieczeniem użyłam foremki do zapiekania o średnicy 26 cm Link do filmu z przygotowania: Zapiekanka z mięsem mielonym https://www.youtube.com/watch?v=Uhj-TLoa1Vs Przygotowanie: Najpierw przygotuję ciasto: Do miski daję biały ser, olej, mleko, przez chwilę ucieram widelcem żeby ser połączył się z mlekiem i olejem (żeby nie było dużych grudek). Następnie dodaję mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli, składniki w misce

Uwaga Babcia Gotuje
Ciasto cappuccino 346

sztywno. Dodajemy żółtka i cukier. Delikatnie ubijamy i dosypujemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Mieszamy. Formę wyłożoną papierem smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Pieczemy podobnie jak ciasto kokosowe w temp.160-180 stopni przez 30-40 minut. Po upieczeniu przekrawamy na połowę.   Masa 5 żółtek cukier waniliowy 3 czubate łyżki mąki pszennej 1 budyń śmietankowy  3 szklanki mleka(...)kostki masła 25 g spirytusu 5 łyżek śmietankowego cappuccino w proszku Mleko, cukier, budyń, żółtka, cukier waniliowy, mąkę mieszamy i gotujemy budyń. Wystudzony budyń ucieramy z masłem. Dodajemy spirytus i kawę. Mieszamy. Przekładamy ciasto: ciasto kakaowe - masa - ciasto kokosowe - masa -ciasto kakaowe Wierzch ciasta smarujemy cienko masą i posypujemy kakao

Moje Kuchenne Rewelacje