ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:258/881)

Ciasto "4 w 1" 180

Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia, ocet i ucieramy. Do piany dodajemy masę z żółtek. Dodajemy również przesianą mąkę, a na końcu olej. Dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 4 równe części. Do pierwszej części dodajemy wiórki kokosowe, do drugiej - mak, do trzeciej - kakao, a do czwartej(...)mleko  z mąkami i gotujemy, cały czas mieszając. Masło ucieramy  i do niego dodajemy ostudzony budyń. Wszystko ucieramy, aby nie było grudek. Na biszkopt wykładamy frużelinę wiśniową i przykrywamy masą budyniową. Na nią kładziemy drugi biszkopt. Wierzch ciasta smarujemy dowolną polewą czekoladową i posypujemy płatkami migdałowymi. Schładzamy w lodówce. Smacznego

Pyszności Słodkości
Tarta ze śliwkami 140

folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto należy wyjąc i rozwałkować, wyłożyć nim foremkę do tart. Widelcem nakłuwamy ciasto.. Odstawiamy do lodówki na czas przygotowywania masy. Miękkie masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajka i nadal ubijamy. Dodajemy migdały, mąkę i rum. Ubijamy, a następnie gotową masę wylewamy na ciasto, na którym układamy połówki

Przysmaki Karolki
Ciasto z buraczkami 75

Robiłam kilka razy ciasto marchewkowe i jest pyszne, ale ciasta z buraczkami nie robiłam i nie jadłam nigdy. Postanowiłam w końcu upiec i powiem Wam, że jest naprawdę dobre. Robi się je szybko, jest bardzo puszyste i wilgotne. Spróbujcie sami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Ciasto z buraczkami Czas przygotowania 20 min Czas gotowania 1 godz Składniki 2 szklanki mąki ½ szklanki(...)pokroić w kostkę. W misce wymieszać pokrojone gruszki, starte buraki i rodzynki. Jajka ucieramy razem z cukrem na puszystą masę, dodajemy mąkę, proszek i kakao i sól przesiane przez sitko. Następnie stopniowo wlewamy olej i ucieramy do chwili połączenia się wszystkich składników. Do ciasta dodajemy wcześniej przygotowane gruszki, rodzynki i buraki. Dokładnie mieszamy i całość przekładamy do formy o wymiarach

To co lubię - gotuję i polecam
Orzeszki wg Siostry Anastazji 361

łyżki spirytusu (ze względu na dzieci tę część pominęłam:) 1 kostka masła Wykonanie: Żółtka, cukier waniliowy i cukier puder ucieram na puch. Mąkę z proszkiem do pieczenia mieszam i siekam nożem. Dodaje roztrzepane żółtka z cukrem i wyrabiam ciasto. Rozwałkowuję na cienki placek i wykrawam za pomocą kieliszka niewielkie kółka.  Foremki smaruję tłuszczem, wykładam ciastem i wstawiam do piekarnika(...)minut, do zrumienienia.  Gorące wyjmuję z foremek i odstawiam by wystygły. Czynność powtarzam do wyczerpania ciasta.   Na mleku gotuję budyń z cukrem i cukrem waniliowym, nakrywam folią spożywczą by nie utworzył się kożuch i studzę. Masło ucieram na puch,dodaję zmielone orzechy i zimny budyń. Jeśli dzieci nie będą konsumowały tego wypieku to możecie dodać spirytus

Ciasteczkowy Potwór
Tort chałwowy 156

sezamu gorzka czekolada  orzechy włoskie Sposób przygotowania Jasny biszkopt: Jajka, cukier i cukier waniliowy ubić mikserem na puszystą kremową masę. Mieszając łyżką dodawać niewielki porcje mąki z proszkiem . Ciasto wylać do foremki o średnicy 26 cm. Piec w temp. 180 C przez 25 minut. Ciemny biszkopt: Przyrządzić tak jak biszkopt jasny , tylko bez dodatku mąki ziemniaczanej a do mąki(...)żółtkami i mąką. Resztę mleka zagotować. Wlać mleko z żółtkami, zagotować. Masło utrzeć z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Dodać ostudzony budyń. Pod koniec ucierania dodać chałwę i śmietanę. Tort chałwowy: Ciemne ciasto przekroić wzdłuż. Pokropić rumem i wyłożyć część masy. Na ciemny biszkopt i krem kładziemy biszkopt jasny w całości , krem i na samą górę drugą część biszkoptu ciemnego

Różne smaki w kuchni
Puszyste ciasto ze śliwkami. 290

masła 3 jaja 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szklanka mąki pszennej ok. 10 średnich śliwek Puszyste ciasto ze śliwkami - przepis:  Masło w temperaturze pokojowej ucieramy za pomocą miksera z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem.  Do ubitego masła dodajemy jaja i na najwyższych obrotach miksera ubijamy przez(...)zważyła, ale po dodaniu mąki wszystko się zmieni). Po tym do masła z jajkami przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i krótko ubijamy do połączenia się składników.   Ciasto wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (tortownicy o średnicy 24 cm lub keksówki). Na górę ciasta układamy połówki umytych i oczyszczonych od pestek śliwek.  Ciasto pieczemy w rozgrzanym

Kuchnia Łukasza
Tort chałwowy 319

sezamu gorzka czekolada  orzechy włoskie Sposób przygotowania Jasny biszkopt: Jajka, cukier i cukier waniliowy ubić mikserem na puszystą kremową masę. Mieszając łyżką dodawać niewielki porcje mąki z proszkiem . Ciasto wylać do foremki o średnicy 26 cm. Piec w temp. 180 C przez 25 minut. Ciemny biszkopt: Przyrządzić tak jak biszkopt jasny , tylko bez dodatku mąki ziemniaczanej a do mąki(...)żółtkami i mąką. Resztę mleka zagotować. Wlać mleko z żółtkami, zagotować. Masło utrzeć z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Dodać ostudzony budyń. Pod koniec ucierania dodać chałwę i śmietanę. Tort chałwowy: Ciemne ciasto przekroić wzdłuż. Pokropić rumem i wyłożyć część masy. Na ciemny biszkopt i krem kładziemy biszkopt jasny w całości , krem i na samą górę drugą część biszkoptu ciemnego

Słodkości i nie tylko
Tort makowy z kremem rumowym 210

smarujemy margaryną. Białka oddzielamy od żółtek. Margarynę ucieramy z cukrem do białości, a następnie dodajemy po jednym żółtku stale ubijając, po czym stopniowo wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mak. Osobno ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli. Ubite białka dodajemy po trochu do masy makowej i jeszcze raz miksujemy. Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy(...)około 45 – 50 minut. Po upieczeniu pozostawiamy na około 10 minut w wyłączonym piekarniku. Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy do ostygnięcia. Zimne ciasto wyjmujemy z formy i przekrawamy na 3 lub 4 blaty. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym do białości, po czym dodajemy do niego po trochu kefiru, stale miksując. Pod koniec miksowania dodajemy kakao

Smakowy Raj
TARTA FRANCUSKA Z JAGODAMI I SERKIEM MASCARPONE 145

mikserze lub ręcznie. Wsypałam mąkę do miski. Rozmieszałam ją z cukrem pudrem. Miękkie masło pokroiłam na kawałki i dodałam do mąki. Ucierałam składniki. Wkropiłam aromat waniliowy i wbiłam jajko. Ręcznie ugniatałam ciasto, aż powstała kula. Zawinęłam ją w folię spożywczą i włożyłam na godzinę do lodówki. Jak macie czas, to czym dłużej tym lepiej. Wyjęłam z lodówki

potrawyregionalne
Ciasto z profesorskimi śliwkami 171

cukru  Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Oryginalny przepis jest na formę 34x42, ja zrobiłam w mniejszej prostokątnej- wyszło więcej bezy na centymetr kwadratowy ciasta;-)  Masło miksujemy z cukrem i cukrem wanilinowym. Pod koniec ucierania dodajemy żółtka. Kiedy masa jest jednolita dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wyjdzie nam z tego kruszonka. Dużą garść kruszonki zostawiamy do dekoracji

les mirabelles
Mega pyszny sernik z orzechowymi kulkami-nie opada i zawsze wychodzi mój HIT+FILM 122

wtedy kulki pięknie się formują. Robimy niewielkie kulki i układamy je koło siebie na powidłach. MASA SEROWA Żółtka oddzielamy od białek. 4 białka + 3 z ciasta ubijamy na sztywną pianę. W osobnej misce ucieramy 4 żółtka, cukier, cukier waniliowy i miękkie masło. Dodajemy stopniowo zmielony ser biały, wszystko dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, budyń, mleko i wszystko miksujemy(...)najniższych obrotach lub łyżką. Tak przygotowaną masę serową wykładamy na kulki.  Wyrównujemy, możemy delikatnie uderzyć blaszką o blat żeby masa dokładnie wypłynęła miedzy kulki. Wyciągamy z zamrażarki resztę ciasta trzemy je na tarce o grubych oczkach lub urywamy palcami i posypujemy górę ciasta.  Sernik pieczemy około 55-60 minut w temp 180 stopni grzanie góra-dół, wsadzamy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ciasto makowo- kokosowe 44

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Fantastyczne ciasto makowo- kokosowe, które urzeka Wszystkich swoim niepowtarzalnym smakiem. Pyszne ciasto kokosowe przełożone aksamitnym kremem to prawdziwy strzał dla podniebienia. Przepis na ciasto dostałam od córki i powiem, że okazał się rewelacyjny. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: SKŁADNIKI NA BLATY MAKOWE: 8 białek 1 szklanka mąki 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki suchego maku 1 szklanka maku(...)żółtko. Mieszaninę przelewamy do gotującego się mleka i mieszamy, aż powstanie budyń. Następnie pozostawiamy do wystudzenia. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy. Do masła dodajemy łyżka po łyżce zimny budyń i ucieramy ,aż mas będzie jednolita. Na pierwszy blat ciasta wykładamy połowę kremu. Na krem wykładamy drugi blat i smarujemy drugą połową kremu. Ciasto posypujemy wiórkami. Smacznego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł

Olcia gotuje!
Ciasto marchewkowe Moniki 340

Zdjęcia ciasta i przepis na jego wykonanie otrzymałam od Moniki.     Obiecałam zamieścić i czynię to z radością :)             Ciasto było bardzo smaczne, podobne do mojego marchewkowego, ale w szczegółach trochę inne.     Dlatego zamieszczam i ten sposób na słodkie " co nieco" do herbaty lub kawy porannej :) Składniki : 35 dag mąki(...)Mąkę, cynamon, proszek do pieczenia przesiewamy przez sito Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy do masy składniki sypkie - ucieramy Teraz dolewamy stopniowo olej oraz startą marchew - ucieramy Można dodać bakalie i ostrożnie wymieszać całość Ciasto pieczemy w temp. 180 stopni C. przez około 50 min. Watro tez zrobię polewę, która pięknie prezentuje się na ciemnym cieście :) Składniki : około szklanki cukru pudru

Proste Potrawy