ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:250/881)

SZARLOTKA Z JABŁKAMI I BEZĄ | rita food channel 193

szkl. cukru pudru 👌 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej mus: 👌 1,8 kg. jabłek 👌 1 łyżeczka cynamonu 👌 2/3 szkl. wody 👌 4 łyżki cukru brązowego WYKONANIE:  Ciasto:  Do misy miksera wrzucamy kostkę margaryny i zaczynamy ucieranie, dodajemy 5 żółtek, 4 łyżki cukru pudru, 1 łyżkę wody, 3 szklanki mąki samorosnącej  przesianej przez sito. Miksujemy do dokładnego wymieszania się składników. Ciasto

RITA food channel
Jesień się zrobiła 125

przeznaczenie- jakaś kulinarna siła wyższa poukładała właśnie te składniki w kuchni, po to żeby mogło powstać. Na szczęście pamiętam co tam nawrzucałam i eksperyment można powtórzyć. Macie ochotę? MARCHEWKOWE CIASTO (luźna interpretacja przepisu Jamiego Olivera z Cook with Jamie) 100g orzechów włoskich 250g marchewki (naszej!) 250g miękkiego masła 250g brązowego cukru 5 jajek (żółtka i białka oddzielnie) 1 cytryna 170g(...)mieś obtartych kłykci;-)). Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Masło ucieramy z cukrem do otrzymania puszystej masy. Dodajemy po jednym żółtku, cały czas ucierając. Kolejny etap- cytryna. Ucieramy skórkę i wyciskamy sok- dodajemy do ciasta. Następnie dosypujemy mąkę, proszek do pieczenia, migdały, orzechy, wiórki kokosowe, przyprawy i rozdrobnioną marchewkę. Wszystko dokładnie mieszamy. W oddzielnej misce, ze szczyptą soli, ubijamy sztywną pianę

les mirabelles
Prosty makowiec + film 201

masła 1 puszka masy makowej z bakaliami 1 szklanka cukru kryształu 1/2 opakowania proszku do pieczenia 1/2 szklanki mleka cukier puder do posypania ciasta przepis Do miski przekładamy miękkie masło lub margarynę i ucieramy je z cukrem na puszystą masę, podczas ucierania stopniowo dodajemy po jednym jajku, wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko miksujemy aż uzyskamy jednolite

Smakowite Dania
Drożdżówki z truskawkami i bułeczki z nutellą i kruszonką 162

Składniki: * na ciasto: 500 g mąki pszennej 100 g roztopionego masła saszetka (7 g) suszonych drożdży 250 ml ciepłego mleka pół łyżeczki soli 6 łyżek cukru *na farsz: 300 g truskawek (umytych, odszypułkowanych i pokrojonych w kawałki) 3 łyżki cukru 2 łyżki budyniu waniliowego (w proszku) pół słoiczka nutelli *na kruszonkę: 50 g zimnego masła 50 g cukru(...)mleko z drożdżami i roztopione masło. Całość dokładnie wyrobiłam i odstawiłam pod przykryciem do wyrośnięcia. Truskawki wymieszałam z cukrem i budyniem waniliowym. Wszystkie składniki kruszonki dokładnie ucierałam, aż uzyskałam konsystencję mokrego piasku. Wyrośnięte ciasto podzieliłam na dwie części - połowę nadziałam kremem, a połowę truskawkami (z ciasta urywałam nieduże kawałki, rozwałkowywałam na okrągłe placki i nakładałam na środek po dwie łyżeczki

Kulinarny Pamiętnik
TRUSKAWKOWA ZEBRA – ciasto bez pieczenia! 130

szkoda mi nie fotografować, skoro każde ciasto za każdym razem inne i za każdym razem równie pyszne! Dziś przygotowałam dla Was przepis na pyszną, truskawkową zebrę – genialne ciasto bez pieczenia! Kruche herbatniki przełożone truskawkową masą i słodkim kremem mascarpone tworzą fantastyczną całość, której żaden łasuch się nie oprze! Gorąco polecam! SKŁADNIKI: * herbatniki – 1 duże(...)wrzątku, bo straci właściwości! Odstawiamy do tężenia. Blachę wykładamy warstwą herbatników. Wylewamy porcję musu, wygładzamy, przykrywamy kolejną warstwą – postępujemy tak do wykończenia składników. Zimne mascarpone ucieramy z żółtkiem i cukrem pudrem, dekorujemy ciasto, mocno chłodzimy. Smacznego

Ostra na Słodko
Sernik w czarno -białej odsłonie. 157

skórka  starta z jednej pomarańczy cukier waniliowy WYKONANIE  Mąkę przesiewamy i łączymy z masłem i proszkiem. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. 1/4 ciasta wkładamy do zamrażarki pozostałą do lodówki.  Żółtka ucieramy z masłem i cukrem, następnie dodajemy ser i dalej dobrze ucieramy do połączenia składników. Wsypujemy budyń i starą skórkę z pomarańczy ( oczywiście owoc wcześniej sparzamy

W kuchennym oknie Ewy
W ogrodzie zapanował róż 234

mój ulubiony kolor. Rozważmy opcje. Możemy zrobić konfiturę z płatków ucieranych na zimno. A potem wsadzić ją w pączka albo kruche rogaliki . Lub posmarować nią drożdżówkę i zapiec . Albo udekorować migdałowe włoskie ciasteczka . Ewentualnie dodać do szarlotty . Możemy płatków dodać do kremu, który uświetni ptysie albo czekoladowe ciasto . Podnieść kruche ciastka lub skandynawskie bułeczki na następny poziom smaku, dodając(...)jajka 190g mąki 1/4 łyżeczki sody kilka łyżek konfitury z płatków róż Keksówkę wykładamy folią aluminiową i jeszcze natłuszczamy z wierzchu. To ważne, bo ciasto jest mocno wilgotne. Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jogurt, śmietankę i wanilię i ubijamy mikserem. Potem dodajemy po jednym jajku, po każdym dodaniu dokładnie miksując. W oddzielnej misce mieszamy mąkę

les mirabelles
Ciasto parzone – przepis podstawowy. 76

bardzo atrakcyjny. Z poniższego przepisu udało mi się zrobić ok. 60 sztuk profiterolek o średnicy ok 3-5 cm. Dokładny opis procesu powstawania ciasta parzonego możrcie znaleźć tutaj . Print Ciasto parzone – przepis podstawowy .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } SmartBake.pl – sprawdzone wypieki Course Dessert Cuisine French Keyword jaja, mąka, masło, mleko, profiterole, ptysie, woda(...)Przesiej mąkę i sól. Wlej do garnka 200ml wody, 200ml mleka i 200g masła. Rozpuść i zagotuj. Do gotującego się płynu wsyp mąkę. Na małym ogniu ucieraj energicznie drewnianą pałką lub szpatułką. Gdy ciasto osiągnie jednolitą konsystencję i zacznie odrywać się od brzegów, zdejmujemy garnek z ognia i dalej chwilkę mieszamy. Odstawiamy ciasto do ostygnięcia. W między czasie przygotowujemy blaszkę

SmartBake.pl
Murzynek z mąki pełnoziarnistej i gruszki. 120

możliwości, tak na słodko jak i na słono, wystarczy tylko uruchomić wyobraźnię i pozwolić jej zaszaleć. W tym cieście nie ma nic szaleńczego, mało tego to ciasto jest dla leniwych. Nie ma żadnego ucierania, ubijania i dokładnego mieszania, a takie przepisy to ja naprawdę bardzo, bardzo lubię. :) 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej  200 g mąki  pszennej 2 jajka(...)uwolnić glutenu, wiadomo ten gość jest złośliwy i może nam zaszkodzić. Spód tortownicy 27 cm  smarujemy tłuszczem i posypujemy obficie bułką tartą. Boków nie smarujemy, aby ciasto miało się pod czym wspinać.  Obrane gruszki przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne. Wierzch nacinamy kilka razy nożem i układamy na cieście, lekko dociskając. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100 stopni

Dieta moja pasja
Pasta tahini 178

przysmak na Bliskim i Środkowym Wschodzie, a także w kuchni arabskiej i żydowskiej. Zastosowań tahini jest wiele, możemy ją dodać do sosów, sałatek, dań jednogarnkowych, jak również do zup, ciast (np. z bakaliami), jako pastę do pieczywa (koniecznie wcześniej zrumienionego w opiekaczu), a nawet jako zamiennik jajek jak robili arabowie :) (możemy założyć że dwie łyżeczki pasty i odrobina wody(...)powietrzu zacznie unosić się zapach, ziarna przesypujemy do miski, pozostawiamy do wystygnięcia. Po ostudzeniu przesypujemy je do blendera, dodajemy olej i 3 łyżki wody. Ucieramy na gładką masę o konsystencji gęstego ciasta na naleśniki. Gotowe :) Pastę wykorzystujemy od razu lub przekładamy do słoiczka, w lodówce może być przechpwywana przez kilka

Taste Of My Day
Sernik w łatki ( szachownica ). 270

kremówki 30 % 2 budynie waniliowe   100 g margaryny Składniki na ciasto kakaowe: 3 jajka  150 g masła 2 szklanki mąki  2 łyżeczki proszku do pieczenia  1 cukier waniliowy 2 łyżki kakao Duża i wysoka blaszka Wykonanie : Masło ucieramy z cukrem,cukrem waniliowymi i żółtkami. Białka ubijamy na sztywną pianę.Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem(...)sztywno, dodajemy do sera i delikatnie mieszamy.Następnie dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy łyżką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia , przekładamy ciasto i pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka. Ser z wiaderka przekładamy do miski. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym , margarynę roztapiamy i studzimy,dodajemy wszystko do sera i mieszamy.Następnie dodajemy budynie i pianę

Sama słodycz i szczypta chili
Słodka "pornografia" czyli ciasto Cycki... Miksturownika :) 3285

zwanym Cycuszki Basi - od imienia Mamy, która je przygotowywała... Ciocia natomiast robiła: Cycuszki Iwonki... Idąc za tym przykładem niech będzie: Cycuszki miksturownika... No dobra!!! Patrycji :) Ciasto cycuszki.... Składniki: Ciasto: 9 białek; 200 g cukru; 200 g maku; 200 g kokosu; 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia; 1 płaska łyżeczka soli. Masa budyniowa: 1/2 l mleka; 1 1/2 łyżki mąki(...)szklanki mleka gotujemy z cukrami. Do pozostałego zimnego mleka dodajemy żółtka i mąki i dokładnie mieszamy. Wlewamy do gotującego się mleka - gotujemy budyń :) Studzimy. Margarynę ucieramy z budyniem, dodając go stopniowo. Wystudzone ciasto przekrawamy na pół i przekładamy połową kremu. Na wierzchu (na drugiej połowie kremu) układamy biszkopty, które wcześniej moczymy w ponczu przygotowanym z herbaty i wódki - ilość

Miksturownik
Słonecznikowiec z pianką krówkową 84

kopiata łyżka żelatyny 200 g słonecznika (u mnie firmy Helio ) 2 łyżki masła 2 łyżki cukru Wymiary formy 30 x 25 cm. Rozpoczynamy od upieczenia ciasta. Całe jajka wbijamy do miski i dobrze ucieramy. Powinny ubić się na piankę. Następnie dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy i dalej ubijamy do lekkiego zgęstnienia tej piany. Na koniec dodajemy budyń i przeciekawy mąkę

PatiGotuje
Ciasto bananowe z górskimi płatkami owsianymi 127

gałki muszkatołowej 2 normalne łyżeczki proszku do pieczenia 170ml mleka 3.2% 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Sposób przygotowania: 1. Piekarnik nagrzewamy do 180st C. Formę do ciasta smarujemy margaryną i posypujemy mąką. Resztę tłuszczu ucieramy z cukrami na puch za pomocą miksera. W dalszej kolejności dodajemy jajka i mieszamy ale już za pomocą drewnianej łyżki. Stopniowo dodajemy rozgniecione widelcem banany, sól

Kuchnia w czekoladzie