ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:241/881)

Bułeczki drożdżowe z serem i malinami. 213

Maliny w syropie od Eterno Wykonanie: Drożdże pokruszyć do miseczki , dodać łyżkę cukru,połowę mleka i 1 łyżkę mąki , ucieramy i odstawiamy aby rozczyn wyrósł. Do miski przesiewamy resztę maki, dodajemy cukier waniliowy, żółtka , resztę cukru i wlewamy rozczyn , zarabiamy ciasto , następnie wlewamy roztopione mas ło i zagniatamy ciasto, musi odchodzić od ręki. P rzykr ywamy ściereczką i odstawiamy(...)odcinamy mniej więcej 6 kawałków z kt ó rych formujemy bułeczki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia przekładamy bu łki .Ser ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami, białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z serem. W cieście robimy filiżanką wgł ębienie i nakładamy po łyżce sera, na serze układamy malinki. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy około

Sama słodycz i szczypta chili
Ptysie tradycyjne z cytrynową nutą. 193

dostać w cukierniach . Solidna porcja słodkiego , lepkiego kremu bezowego pomiędzy dwoma blatami ciasta parzonego  mmm smak dzieciństwa :) Ja postanowiłam troszkę przełamać słodycz kremu dodając sok cytrynowy . Składniki : Ciasto parzone: 1 szklanka wody (250ml) pół kostki masła (125g) 1 szklanka mąki (170g) 4 jajka (u mnie rozmiar M) szczypta soli Krem bezowy: 3 białka z dużych(...)energicznie mieszać , aż masa zbije się w kulę i będzie odchodzić od ścianek garnka. Wystudzić. Gdy masa jest już całkowicie zimna dodawać po jednym jajku i ucierać masę mikserem. Na koniec uzyskamy gładkie ciasto o konsystencji gęstego budyniu. Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem. Piekarnik nagrzewamy do 190'C Masę wkładamy do rękawa cukierniczego z tylko o dużym

Malinowa Kawiarenka
Ciasto kakaowe z aronią 115

nawet standardowy, ciasto urozmaiciłam owocami:) Składniki : 2 małe jajka 2 szklanki mąki pszennej 13 dag masła 4 łyżeczki kakao 1 szklanka drobnego cukru 1 szklanka zsiadłego mleka ( u mnie kefir i gęsta śmietana pół na pół) 1 łyżeczka sodki 7 - 10 łyżek owoców aronii  Przygotowanie : Jajka utrzeć z cukrem, dodać kakao Dodać pokrojone masło i ucierać nadal(...)uzyskania puszystej masy Sodkę dodać do mleka ( ostrożnie, bo się pieni i zwiększa objętość)- wlać, ucierać do połączenia składników Odmierzoną mąkę wsypywać porcjami i nadal ucierać Dodać owoce i ostrożnie wymieszać Przełożyć ciasto do natłuszczonej foremki z kominem Piec ok. 45 min. w temp. 180*C Ciasto piekłam w okrągłej formie o średnicy 24 cm. Owoce aronii pochodziły z nalewki

Proste Potrawy
Drożdżóweczka z jabłkami 117

piekarnika i pieczemy ok 35-40 minut . Robimy lukier , wsypujemy cukier puder dolewamy stopniowo wodę i sok z cytryny ,  mieszamy a raczej ucieramy aż będzie gładki i błyszczący. Jak ciasto jest już "rumiane "wyciągamy na kratkę do ostygnięcia ,jeszcze letnie polewamy lukrem . smacznego

Wypieki Rene
Szybki keks makowy – ciasto nie tylko na święta 342

dosłownie, po kropelce) cały czas mieszając, dodajemy sok z cytryny i rum – musicie sami zobaczyć ile cukier ich wchłonie aż osiągnie konsystencję bardzo gęstej śmietany. Całość ucieramy łyżką lub drewnianą pałką. Lukrem polewamy ciasto, szczyt zdobimy kandyzowanymi lub świeżymi owocami i zostawiamy lukier do zastygnięcia. SKŁADNIKI 150g mąki tortowej 130g maku 120g drobnego białego cukru 190g margaryny (używam klasycznej Kasi

Karo in the Kitchen
Wielowarstwowy tort korzenny 1156

prawie całą śmietanę, cały czas ucierać- dodać żółtko i skórkę pomarańczową, sodę rozpuścić w pozostałej śmietanie (1-2 łyżki), od razu dodać do masy, ucierać, a gdy masa jest już mocno gęsta, wyrobić gładkie ciasto- ciasto podzielić na osiem równych części (u mnie każda ważyła około 66g)- kawałki ciasta zafoliować (najlepiej osobno), schłodzić w lodówce przez 40-60 minut- każdy(...)masła dodawać małymi porcjami budyń, ucierać do połączenia się budyniu z masłem i uzyskania gładkiej masy- gotową masę schłodzićPRZEŁOŻENIE- na talerzu/paterze ułożyć jeden z placków, posmarować go cienką warstwą powideł (1-2 łyżeczki)- drugi placek posmarować dość cienką warstwą masy budyniowej - należy rozplanować ilość masy tak, by starczyła na przełożenie wszystkich placków oraz posmarowanie ciasta z wierzchu, ja na każdy

Smakołyki Bereniki
MURZYNEK KAWOWY Z MIGDAŁAMI NA BĄBELKACH 174

wodę mineralną stąd nazwa "na bąbelkach", dzięki temu ciasto stało się mega puszyste. A oprócz tego część mąki wymieniłam na zmielone migdały i zmniejszyłam ilość kakao na rzecz kawy. Ciasto wyszło genialne! Zachęcam Was gorąco do takiego eksperymentu 😊   Składniki: 4-5 żółtek 3/4 szklanki cukru  1 szklanka wody mineralnej gazowanej 1 szklanka zmielonych migdałów (część migdałów może być(...)łyżeczki kakao 4-5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 50 g czekolady gorzkiej 1 łyżka masła garść dropsów czekoladowych Wykonanie: W misce ucieramy żółtka z cukrem za pomocą miksera aż zjaśnieją. Następnie dodajemy do nich porcjami wodę mineralną gazowaną, nie przerywając miksowania. W drugiej misce mieszamy ze sobą składniki suche: przesianą przez sitko mąkę, zmielone

Kuchnia MagdaLeny
Pora przeddeszczowa 157

miski smarujemy oliwą i wykładamy ciastem francuskim (u nas pół opakowania na miskę, tak żeby można było zawinąć brzegi). Wlewamy zupę do wysokości 2/3 miski, ucieramy trochę sera na wierzch i przykrywamy niedokładnie rogami ciasta. Pieczemy w piekarniku według przepisu na opakowaniu ciasta. Jemy po przestygnięciu, bo zupa zamknięta w cieście jest bardzo gorąca. A kiedy zupa stygnie zapraszam

les mirabelles
Łabędzie 122

szklanki cukru 2-3 łyżeczki żelatyny sok z 1/2 cytryny Wykonanie: Wodę i masło gotuję, na gotujące wsypuję mąkę i mieszam do uzyskania kuli. Ciasto studzę,do zimnego wbijam po jednym jajku i ucieram mikserem na jednolitą masę. Odstawiam na jakieś 30 min. Piekarnik rozgrzewam do temp 250'C, blachę smaruję tłuszczem i na to wykładam małą łyżeczką, nie wielkie(...)ładnie zarumieni, wyjmuję i odstawiam do ostygnięcia To będą tułowia łabędzi. W taki sposób wykładam prawie całe ciasto. Wcześniej odkładam 3-4 łyżki ciasta na szyję dla łabędzi. Pozostawione ciasto nakładam do rękawa cukierniczego i wyciskam na blachę małe znaki zapytania i piekę to to w 250'C przez jakieś 4-6 min. Kiedy wszystkie części łabędzi są już upieczone

Ciasteczkowy Potwór
Biszkopt z Makiem (Makowiec na Biszkopcie) 229

ciastami powinny uważać z dodatkową ilością lukru lub nawet z niego całkowicie zrezygnować i jedynie oprószyć ciasto np. cienką warstwą cukru pudru . Jednak amato rzy ciast słodkich mogą spokojnie przygotować lukier: Cukier puder ucieramy razem z wodą do otrzymania gładkiej, błyszczącej konsystencji. Gdyby lukier okazał się za gęsty dodajemy więcej wody - gdy za rzadki - więcej cukru pudru. Powstałym lukrem polewamy

Słodka Strona
Ciasto z jeżynami, masą serową i kruszonką 176

czas dalszego przygotowywania ciasta.  Przygotowanie masy serowej  : Ser krótko utrzeć ze śmietanką kremówką, budyniem w proszku i cukrem, na jednolitą masę. Przygotowanie ciasta: Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, ucierać mikserem ustawionym na wysokie obroty przez około 3 minuty Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu ucierać mikserem na średnich obrotach, aż składniki się połączą Mąkę

Proste Potrawy
Tęczowy tort (rainbow cake) 193

serka mascarpone 500 ml śmietanki kremówki 30-36% 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1 szklanka mocnej herbaty kolorowa posypka do dekoracji Wykonanie: Przygotowujemy ciasto: wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę. dalej obijając dodajemy po jednym jajku. Maki mieszamy z proszkiem do pieczenia

Kulinarne przygody Gatity
Tortowe ciasto z wkładką serową. 202

pełne szklanki mleka pół szklanki cukru pudru Na polewę: 3 łyżki cukru 3 łyżki kakao 3 łyżki masła lub margaryny odrobina gorącej wody Wykonanie tortowego ciasta z wkładką serową: 1. Sernik: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy po jednym jajku i ucieramy, następnie wsypujemy budynie w proszku i dodajemy ser, dokładnie ucieramy. Masę(...)następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do dokładnego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę tortową, orzechy i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części i wykładamy do dwóch blaszek wyłożonych papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Biszkopty pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni

Izabelawkuchni
Śniadaniowe bułeczki cynamonowe z truskawkami. 188

Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby rozczyn ,,ruszył''. 2. Ciasto: Margarynę roztapiamy z garnku i studzimy. Jajka, cukier i cukier waniliowy ucieramy na puszystość. Do mąki dajemy rozczyn, margarynę i utarte jajka. Zagniatamy mięciutkie ciasto. W razie potrzeby dolewamy ciepłego mleka, ja dolałam pół szklanki. Ciasto

Izabelawkuchni

Proponowane wyszukiwania