ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:232/881)

Sernik śmietankowo-wiśniowy 233

Składniki: ciasto: 1,5 szkl mąki krupczatki 0,5 kostki masła 3 żółtka 0,5 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa serowa: 1 kg sera mielonego 6 jajek 1 szkl cukru pudru 0,5 kostki masła(...)płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżki mąki pszennej 1 szkl mrożonych wiśni Przygotowanie: mąkę przesiewamy z proszkiem, siekamy z masłem żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dolewamy do mąki, wyrabiamy na jednolite ciasto. wiśnie odsączamy i wrzucamy do blendera i rozdrabniamy oddzielamy białka od żółtek, z białek ubijamy pianę, żółtka z cukrem ucieramy na puszystą masę, dodajemy masło

Luźna Kuchnia
Tarta Bakewell Gordona Ramsaya 153

jajko - 250 gram mąki Przygotowanie spodu: Masło i cukier miksujemy razem. Następnie dodajemy jajko i dalej mieszamy. Jako ostatnią wsypujemy mąkę - teraz nie możemy ucierać zbyt długo, bowiem im dłużej będziemy to robić, tym ciasto będzie twardsze.  Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty. Pozostawiamy nieco, wystającego poza formę, ciasta. Formę wkładamy do lodówki na 30 minut(...)waniliowej - 300 gram zmielonych migdałów - 3 łyżki mąki pszennej - domowy dżem truskawkowy - dżem morelowy Przygotowanie wypełnienia: Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy jajka i wanilię, dokładnie mieszając. Następnie wsypujemy migdały i mąkę.  Spód wyrównujemy - ucinając upieczone, dodatkowe ciasto i wykładamy na niego (spód) dżem truskawkowy (cienką warstwę). Na konfiturze lokujemy migdałową masę. Jeżeli pozostawiliśmy kawałki ciasta

Życie zamknięte w smaku
Murzynek ze śliwkami przekładany masą 197

szklanki mleka w proszku mleko z cukrem zagotować, a potem wsypujemy mleko w proszku i mieszamy trzepaczką aż masa będzie gęsta. Czekamy aż masa ostygnie i ucieramy z masłem potem przekładamy murzynka . Ciasto szybko się zrobiło i znikło

Moje Wyroby
Karpatka 228

mąkę z solą i od razu dokładnie i energicznie wymieszałam. Kiedy masa zaczęła formować się w zwartą kulę zdjęłam garnek z ognia i jeszcze przez moment ucierałam. Odstawiłam do wystudzenia. 2. Wystudzone ciasto zmiksowałam z jajkami (po każdym dokładnie mieszając). 3. Na końcu dodałam proszek do pieczenia. 4. Rozgrzałam piekarnik do 180 stopni. 5. Ciasto podzieliłam na dwie mniej więcej

Kulinarny Pamiętnik
Murzynek z serem 155

wanilinowy, kakao oraz wodę zagotowujemy w rondlu odstawiamy do wystudzenia. Do wystudzonej masy dodajemy żółtka wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia. Łyżką drewnianą wyrabiamy dokładnie ciasto, na koniec dodajemy ubite białka.  Mikserem ucieramy żółtka z cukrem pudrem. Nie przerywając miksowania dodajemy ser, budyń, sok z cytryny. Pod koniec miksowania dodajemy ubite białka delikatnie mieszając masę serową. Ciasto rozkładamy

kgwjanczewo
Ciasto brzoskwiniowe z galaretką 152

cukrem. W jednej szklance wody łączymy  żółtka  z budyniem i mąką. Wlewamy do gotującego się soku. Energicznie mieszamy do zagotowania. Ostudzamy , a następnie ucieramy z jedną kostką masła. Przełożenie ciasta: Spód ciasta nasączamy kawą i smarujemy połową kremu. Na krem wykładamy nasączone kawą delicje. Na delicje wykładamy pozostałą część kremu i układamy pokrojone w paski brzoskwinie

W kuchennym oknie Ewy
Śliwkowy sernik 57

Śliwkowy sernik Ciasto robi się prosto i szybko, Masa sernikowa z owocami na kruchym spodzie. Składniki na ciasto: ·        ½ szklanki cukru pudru ·        10 dag margaryny ·        Niepełna szklanka mąki pszennej ·        6 żółtek(...)białek ·        1 szklanka cukru pudru Sposób przygotowania: 1.   Margarynę ucieramy z cukrem, dodając stopniowo żółtka, na koniec mąkę wymieszą z proszkiem. 2.   Ciasto wylewamy na dno formy ( 24 cm x 24 cm) i robimy masę serowa. 3.   Margarynę ucieramy z cukrem, dodając stopniowo żółtka. 4.   Ser mieszamy z budyniem

Kulinarna Chwila
Tort z kokosową wkładką i masą budyniową 131

nutelli 1 łyżka adwokatu Dodatkowo: czekoladowa polewa Helio kolorowe bratki Średnica tortownicy 26 cm. Najpierw robimy biszkopt dokładnie według TEGO przepisu . Następnie przygotowujemy ciasto kokosowe. Białka ubijamy na sztywno. Później dodajemy do nich cukier i dokładnie ucieramy aż cukier całkowicie się rozpuści. Na koniec dodajemy kokos i dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy do tortownicy (spód wyłóżcie papierem do pieczenia), a następnie(...)dokładnie ucieramy. Na koniec dzielimy ją na dwie równe części. Do jednej z nich dodajemy adwokat, a do drugiej nutelli i dokładnie mieszamy. Masy nie są bardzo słodkie więc spróbujcie je i ewentualnie dosłodźcie cukrem pudrem jeśli lubicie bardziej słodkie Biszkopt przecinamy na pół. Smarujemy ciemną masą (około 1/3 zostawiając trochę do dekoracji). Następnie przykrywamy ciastem kokosowym, które następnie smarujemy

PatiGotuje
Szybkie ciasto z jagodami i lukrem 170

ciasto urosło, a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy około 35 minut, aż się zarumieni. 3. Z cukru pudru i wody ucieramy lekko lejący lukier i polewamy wystudzone ciasto

Apetyczna babeczka
Kaszak, gryczak, a może jeszcze inaczej? 308

ciasto: Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru i łyżką mleka, odstawiamy do wyrośnięcia. Masło roztapiamy ostudzamy. Do mąki dodajemy, jajka, cukier, roztopione masło , mleko, cukier waniliowy. Ucieramy wszystko na koniec dodajemy drożdże, mieszamy. Ciasto powinno mieć płynna konsystencję , laną jak na biszkopt ( moje było trochę za gęste , dlatego dodajemy więcej  mleka jeśli widzimy, że jest gęste. Ciasto nie wyrabiamy

W kuchennym oknie Ewy
MIODOWNIK Z MASĄ GRYSIKOWĄ I ORZECHAMI + FILMIK 295

Miodownik to rewelacyjne ciasto z masą z kaszy manny, powidłami i orzechami. Jest to ciasto bardzo treściwe i bardzo smaczne. Polecam je upiec 2-3 dni wcześniej przed podaniem, wtedy mięknie i nabiera nieziemskiego smaku. Miodownik można mroźić, polecam państwu przepis.          CIASTO :   200 g masła 2 łyżki miodu  4 łyżki mleka(...)masłem, nastepnie rozkładamy na 3 placku i teraz z tymi orzechami go pieczemy jak pozostałe placki.  Z podanych składników gotujemy mannę, studzimy ją i zimną ucieramy z masłem.  Na pierwszy blat ciasta rozkładamy powidła, na to cząść masy i rozsmarowuejmy ją maczając łyżkę w wodzie. Następnie drugi blat ciasta, powidła i masa, przykrywamy ciasto 3 blatem ciasta

Kulinarne Fantazje Marioli
Karpatka z kremem orzechowo- budyniowym 232

ciasta dodaję po jednym jajku. Miksuję. Ciasto wykładam na blaszkę (wym. 35cm x 35cm) wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką. Piekę około 30 minut w temp. 180 stopni. Upieczone ciasto przekrawam na pół. 2. Masa orzechowo- budyniowa: Jedną szklankę mleka gotuję razem z cukrem. Dodaję zmielone orzechy włoskie. Mieszam i gotuję około 15 minut. Masę odstawiam do przestudzenia. Z pozostałego mleka(...)gotującego się mleka. Budyń gotuję około 2 minut. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Dodaję budyń. Ucieram. Następnie dodaję masę orzechową. Wszystko razem ucieram. 3. Na jedno z upieczonych ciast wykładam masę orzechowo- budyniową. Wyrównuję. Przykrywam drugim ciastem. Czekoladę rozpuszczam nad kąpielą wodną. Z rozpuszczonej czekolady robię na wierzchu ciasta esy floresy. Całość posypuję posiekanymi orzechami

Tradycyjna kuchnia Kasi
PYSZNE FAWORKI PIWOSZKI + FILMIK 162

Faworki piwoszki przygotowane są z ciasta na bazie piwa. Ciasto podczas pieczenia ładnie rośnie, listkuje się, jest delikatne i smaczne. Nie wciąga tłuszczu przez co faworki są suche w środku i wręcz przepyszne. SKŁADNIKI : 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanka piwa 4 żółtka(...)łyżki cukru 1 łyżka masła cukier puder do posypania olej do smażenia PRZYGOTOWANIE : Żółtka należy dobrze utrzeć z cukrem, następnie dodajemy miękkie masło i dalej ucieramy, wlewamy piwo i wsypujemy mąkę. Ciasto jest dość gęste więc należy je zagnieść na stolnicy i dobrze wyrobić aby było elastyczne i gładkie. Posypujemy je mąką, nakrywamy woreczkiem i odkładamy na 20 minut

Kulinarne Fantazje Marioli
Gniazdka / pączki wiedeńskie / pączki hiszpańskie waniliowo-cytrynowe 207

wiele nazw, ale smak ten sam, który zna każdy :) Lekko chrupiące i słodkie z wierchu i mięciutkie w środku, Idealne na każdą porę roku, nie tylko karnawał :D Składniki: Ciasto: 500 ml wody 150 g masła 300 g mąki pszennej  6 jajek 1-2 łyżki ekstraktu waniliowego (lub spirytusu) szczypta soli olej do smażenia  Lukier: 200 g cukru(...)cytryny Przygotowanie: W garnuszku zagotować wodę z masłem i solą. Zdjąć z ognia, wsypać mąkę i energicznie mieszać drewnianą łyżką. Wstawić ponownie na ogień i ucierać do uzyskania jednolitej masy. Gdy ciasto zacznie odstawać od ścianek – zestawićz ognia i ostudzić. Przygotować papierki di pieczenia - z papieru do pieczenia wyciąć kwadraty o boku 6 cm (około 50 sztuk). Po tym czasie

Malinowo w kuchni
Słoneczka 1627

Mąkę, żółtka, margarynę oraz cukier waniliowy siekamy ze sobą i zagniatamy ciasto. Schładzamy w lodówce min. 30 minut. W tym czasie przygotowujemy lukier ucierając białka z cukrem pudrem. Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość 2-3mm i wycinamy krążki kieliszkiem lub małą literatką. Każdy smarujemy cieniutko lukrem i przekładamy na wyłożoną papierem blaszkę. Pieczemy w temp 180st C. na złoty(...)cukier. Smażymy na małym ogniu ciągle mieszając by się nie przypaliło do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce przestudzonych orzechów. Ucieramy do połączenia składników. Smarujemy jedno ciasto i przykładamy drugim, a na końcu obtaczamy w wiórkach kokosowych.  Do kremu możemy dodać odrobinę likieru orzechowego

Kuchnia w czekoladzie