ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:232/881)

Murzynek z serem 161

wanilinowy, kakao oraz wodę zagotowujemy w rondlu odstawiamy do wystudzenia. Do wystudzonej masy dodajemy żółtka wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia. Łyżką drewnianą wyrabiamy dokładnie ciasto, na koniec dodajemy ubite białka.  Mikserem ucieramy żółtka z cukrem pudrem. Nie przerywając miksowania dodajemy ser, budyń, sok z cytryny. Pod koniec miksowania dodajemy ubite białka delikatnie mieszając masę serową. Ciasto rozkładamy

kgwjanczewo
Ciasto brzoskwiniowe z galaretką 157

cukrem. W jednej szklance wody łączymy  żółtka  z budyniem i mąką. Wlewamy do gotującego się soku. Energicznie mieszamy do zagotowania. Ostudzamy , a następnie ucieramy z jedną kostką masła. Przełożenie ciasta: Spód ciasta nasączamy kawą i smarujemy połową kremu. Na krem wykładamy nasączone kawą delicje. Na delicje wykładamy pozostałą część kremu i układamy pokrojone w paski brzoskwinie

W kuchennym oknie Ewy
Śliwkowy sernik 66

Śliwkowy sernik Ciasto robi się prosto i szybko, Masa sernikowa z owocami na kruchym spodzie. Składniki na ciasto: ·        ½ szklanki cukru pudru ·        10 dag margaryny ·        Niepełna szklanka mąki pszennej ·        6 żółtek(...)białek ·        1 szklanka cukru pudru Sposób przygotowania: 1.   Margarynę ucieramy z cukrem, dodając stopniowo żółtka, na koniec mąkę wymieszą z proszkiem. 2.   Ciasto wylewamy na dno formy ( 24 cm x 24 cm) i robimy masę serowa. 3.   Margarynę ucieramy z cukrem, dodając stopniowo żółtka. 4.   Ser mieszamy z budyniem

Kulinarna Chwila
Tort z kokosową wkładką i masą budyniową 141

nutelli 1 łyżka adwokatu Dodatkowo: czekoladowa polewa Helio kolorowe bratki Średnica tortownicy 26 cm. Najpierw robimy biszkopt dokładnie według TEGO przepisu . Następnie przygotowujemy ciasto kokosowe. Białka ubijamy na sztywno. Później dodajemy do nich cukier i dokładnie ucieramy aż cukier całkowicie się rozpuści. Na koniec dodajemy kokos i dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy do tortownicy (spód wyłóżcie papierem do pieczenia), a następnie(...)dokładnie ucieramy. Na koniec dzielimy ją na dwie równe części. Do jednej z nich dodajemy adwokat, a do drugiej nutelli i dokładnie mieszamy. Masy nie są bardzo słodkie więc spróbujcie je i ewentualnie dosłodźcie cukrem pudrem jeśli lubicie bardziej słodkie Biszkopt przecinamy na pół. Smarujemy ciemną masą (około 1/3 zostawiając trochę do dekoracji). Następnie przykrywamy ciastem kokosowym, które następnie smarujemy

PatiGotuje
Szybkie ciasto z jagodami i lukrem 175

ciasto urosło, a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy około 35 minut, aż się zarumieni. 3. Z cukru pudru i wody ucieramy lekko lejący lukier i polewamy wystudzone ciasto

Apetyczna babeczka
Kaszak, gryczak, a może jeszcze inaczej? 319

ciasto: Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru i łyżką mleka, odstawiamy do wyrośnięcia. Masło roztapiamy ostudzamy. Do mąki dodajemy, jajka, cukier, roztopione masło , mleko, cukier waniliowy. Ucieramy wszystko na koniec dodajemy drożdże, mieszamy. Ciasto powinno mieć płynna konsystencję , laną jak na biszkopt ( moje było trochę za gęste , dlatego dodajemy więcej  mleka jeśli widzimy, że jest gęste. Ciasto nie wyrabiamy

W kuchennym oknie Ewy
MIODOWNIK Z MASĄ GRYSIKOWĄ I ORZECHAMI + FILMIK 306

Miodownik to rewelacyjne ciasto z masą z kaszy manny, powidłami i orzechami. Jest to ciasto bardzo treściwe i bardzo smaczne. Polecam je upiec 2-3 dni wcześniej przed podaniem, wtedy mięknie i nabiera nieziemskiego smaku. Miodownik można mroźić, polecam państwu przepis.          CIASTO :   200 g masła 2 łyżki miodu  4 łyżki mleka(...)masłem, nastepnie rozkładamy na 3 placku i teraz z tymi orzechami go pieczemy jak pozostałe placki.  Z podanych składników gotujemy mannę, studzimy ją i zimną ucieramy z masłem.  Na pierwszy blat ciasta rozkładamy powidła, na to cząść masy i rozsmarowuejmy ją maczając łyżkę w wodzie. Następnie drugi blat ciasta, powidła i masa, przykrywamy ciasto 3 blatem ciasta

Kulinarne Fantazje Marioli
Karpatka z kremem orzechowo- budyniowym 244

ciasta dodaję po jednym jajku. Miksuję. Ciasto wykładam na blaszkę (wym. 35cm x 35cm) wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką. Piekę około 30 minut w temp. 180 stopni. Upieczone ciasto przekrawam na pół. 2. Masa orzechowo- budyniowa: Jedną szklankę mleka gotuję razem z cukrem. Dodaję zmielone orzechy włoskie. Mieszam i gotuję około 15 minut. Masę odstawiam do przestudzenia. Z pozostałego mleka(...)gotującego się mleka. Budyń gotuję około 2 minut. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Dodaję budyń. Ucieram. Następnie dodaję masę orzechową. Wszystko razem ucieram. 3. Na jedno z upieczonych ciast wykładam masę orzechowo- budyniową. Wyrównuję. Przykrywam drugim ciastem. Czekoladę rozpuszczam nad kąpielą wodną. Z rozpuszczonej czekolady robię na wierzchu ciasta esy floresy. Całość posypuję posiekanymi orzechami

Tradycyjna kuchnia Kasi
PYSZNE FAWORKI PIWOSZKI + FILMIK 168

Faworki piwoszki przygotowane są z ciasta na bazie piwa. Ciasto podczas pieczenia ładnie rośnie, listkuje się, jest delikatne i smaczne. Nie wciąga tłuszczu przez co faworki są suche w środku i wręcz przepyszne. SKŁADNIKI : 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanka piwa 4 żółtka(...)łyżki cukru 1 łyżka masła cukier puder do posypania olej do smażenia PRZYGOTOWANIE : Żółtka należy dobrze utrzeć z cukrem, następnie dodajemy miękkie masło i dalej ucieramy, wlewamy piwo i wsypujemy mąkę. Ciasto jest dość gęste więc należy je zagnieść na stolnicy i dobrze wyrobić aby było elastyczne i gładkie. Posypujemy je mąką, nakrywamy woreczkiem i odkładamy na 20 minut

Kulinarne Fantazje Marioli
Gniazdka / pączki wiedeńskie / pączki hiszpańskie waniliowo-cytrynowe 213

wiele nazw, ale smak ten sam, który zna każdy :) Lekko chrupiące i słodkie z wierchu i mięciutkie w środku, Idealne na każdą porę roku, nie tylko karnawał :D Składniki: Ciasto: 500 ml wody 150 g masła 300 g mąki pszennej  6 jajek 1-2 łyżki ekstraktu waniliowego (lub spirytusu) szczypta soli olej do smażenia  Lukier: 200 g cukru(...)cytryny Przygotowanie: W garnuszku zagotować wodę z masłem i solą. Zdjąć z ognia, wsypać mąkę i energicznie mieszać drewnianą łyżką. Wstawić ponownie na ogień i ucierać do uzyskania jednolitej masy. Gdy ciasto zacznie odstawać od ścianek – zestawićz ognia i ostudzić. Przygotować papierki di pieczenia - z papieru do pieczenia wyciąć kwadraty o boku 6 cm (około 50 sztuk). Po tym czasie

Malinowo w kuchni
Słoneczka 1638

Mąkę, żółtka, margarynę oraz cukier waniliowy siekamy ze sobą i zagniatamy ciasto. Schładzamy w lodówce min. 30 minut. W tym czasie przygotowujemy lukier ucierając białka z cukrem pudrem. Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość 2-3mm i wycinamy krążki kieliszkiem lub małą literatką. Każdy smarujemy cieniutko lukrem i przekładamy na wyłożoną papierem blaszkę. Pieczemy w temp 180st C. na złoty(...)cukier. Smażymy na małym ogniu ciągle mieszając by się nie przypaliło do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce przestudzonych orzechów. Ucieramy do połączenia składników. Smarujemy jedno ciasto i przykładamy drugim, a na końcu obtaczamy w wiórkach kokosowych.  Do kremu możemy dodać odrobinę likieru orzechowego

Kuchnia w czekoladzie
SERNIK WANILIOWY Z BUDYNIEM CZEKOLADOWYM 440

budyń śmietankowy – 1 opSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:CIASTO:Zagniatamy mąkę przesianą z proszkiem , cukier , jajka i masło na gładkie ciasto.Wykładamy na blachę ( 22 x 28 )MASA BUDYNIOWA:Budynie gotujemy wg. przepisu na opakowaniu.Gorące wylewamy na ciasto.MASA SEROWA:Białka ubijamy z odrobiną soli.Margarynę ucieramy z cukrem.Stale ucierając dodajemy żółtka i serki homogenizowane.Dodajemy budyń śmietankowy a na samym końcu ubitą

Ostra na Słodko
Orzechowiec z dużą ilością frużeliny 197

cytryny - 1 łyżeczka kakao - 1 łyżka Dodatkowo: orzechy włoskie - 200 g frużelina porzeczkowa - 400 g lub dżem porzeczkowy Przygotowanie: Ciasto białe: Jajko wybić do miski, utrzeć z cukrami. Następnie dodać miękkie masło i śmietanę, dalej ucierać. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać do pozostałych składników, utrzeć na wolnych obrotach do pojawienia się grudek. Przełożyć ciasto na stolnicę zagnieść ciasto(...)się mleko, mieszając doprowadzić do zgęstnienia i zagotowania budyniu, ostudzić. Miękkie masło utrzeć, dodawać po łyżce ostudzonego budyniu dalej ucierać, na samym końcu dodać sok z cytryny, wymieszać, podzielić krem na 2 części, jedną część kremu wymieszać z kakao. Składanie ciasta: Na pierwsze ciasto wyłożyć krem biały, przykryć drugim ciastem. Wyłożyć krem kakaowy, zostawiając łyżkę kremu, przykryć trzecim plackiem. Resztą

Kuchnia Danusi
WANILIOWY ŚLIWKOWIEC 151

pyszne, najlepiej proste ciasta. Te właśnie takie jestSkładniki:20 dag mąki 15 dag cukru 2 łyżki cukru waniliowego 1 łyżka aromatuwaniliowego kostka margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka 60dag śliwek węgierek kruszonka: 6 łyżek mąki 4 łyżki cukru 2 łyzki margaryny Wykonanie:Margarynę ucieramy z cukrami, dalej(...)ucierając dodajemy jajka. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy po trochu do masy jajecznej, mieszamy( nie miksujemy). Do prodiża wkładamy papier do pieczenia, wykładamy ciasto, połówki sliwek wciskamy w ciasto.Z podanych składników ucieramy kruszonkę. Posypujemy nią wierzch ciasta.Ciasto pieczemy ok 45 minut

Z Majeczką w kuchni
Zapach świąt... STRUCLA MAKOWA. 282

cukru 3 łyżki miodu' 2 białka szczypta soli 50g rodzynków  50g skórki pomarańczowej kandyzowanej 50g mielonych migdałów Ciasto : Drożdże rozcieram z 2 łyżkami cukru, mieszam z ciepłym mlekiem i 3 łyżkami mąki, zostawiam do podwojenia objętości. Żółtka i jajko ucieram do białości z pozostałym cukrem. Masło rozpuszczam z olejem, studzę. Do miski przesiewam mąkę, robię zagłębienie, gdzie dodaję utarte(...)ściereczką. Masa makowa: Mak sparzam, osączam i mielę 3 razy. Białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli, rodzynki sparzam. Mak ucieram z cukrem, modem, migdałami. Dodaję rodzynki, skórkę pomarańczową, a na sam koniec pianę z białek. Wyrośnięte ciasto  wylewam (jest dość lepkie i luźne) na obficie posypaną mąką stolnicę. Oprószam mąką ciasto, ugniatam chwilę, aby stało się bardziej zwarte

W kuchni Karmel-itki