ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:224/881)

Tarta z jabłkami i polewą migdałowo-miodową 125

Ciastem wykładamy spód i boki foremki ( średnica 26 cm)  W przepisie tak nie ma , ale ja podpiekłam na złoty kolor spód tarty  ) Składniki kremu ucieramy na masę i wykładamy na ciasto, posypujemy tarta bułką . Jabłka mieszamy z cukrem i cynamonem . Układamy na kremie. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 C ok. 45 min. W tym czasie

Różne smaki w kuchni
Tarta z jabłkami i polewą migdałowo-miodową 187

lodówki. Ciastem wykładamy spód i boki foremki ( średnica 26 cm) W przepisie tak nie ma , ale ja podpiekłam na złoty kolor spód tarty ) Składniki kremu ucieramy na masę i wykładamy na ciasto, posypujemy tarta bułką . Jabłka mieszamy z cukrem i cynamonem . Układamy na kremie. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 C ok. 45 min. W tym czasie na małym ogniu

Słodkości i nie tylko
Ciasto na piernik staropolski dojrzewający 327

prosty. Jedynym problemem może okazać się znalezienie odpowiedniego miejsca na czas dojrzewania. Ciasto powinno dojrzewać w chłodnym miejscu, czyli najlepiej w lodówce albo w chłodnej piwnicy. Przepis na ciasto pochodzi z Moje Wypieki , został przetestowany przez bardzo, bardzo wiele osób. Jeżeli receptura ma tyle pochlebnych recenzji, więc nie ma co eksperymentować. Warunkiem udanego piernika jest korzenna przyprawa, którą najlepiej przygotować(...)miodu, masła i cukru, najlepiej w makutrze, ponieważ mikser po dodaniu mąki może okazać się za słaby. Stopniowo dodajemy mąkę z sodą i przyprawą piernikową, w trakcie ucierania podlewamy stopniowo mleko. Gotowe ciasto, albo pozostawiamy w makutrze, albo przekładamy do słoja lub kamionkowego garnka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce na 5 – 6 tygodni. Po tym czasie możemy

Tajemnice Smaku
wielkanocna baba 98

pieczenia. Masło utrzeć z cukrem na gładką,puszysta masę. Dodać stopniowo po jednym jajku ciągle ucierając. Do tak utartej masy dodać mąkę z proszkiem i dalej ucierać do połączenia składników. Następnie ⅕ ciasta odłożyć i połączyć z kakao. Resztę ciasta przelać do wysmarowanej masłem formy do gotowania babki ,na wierzch wlać ciasto z kakao. Zamknąć formę i włożyć do wysokiego garnka

mojej kuchni
wielkanocna baba 128

pieczenia. Masło utrzeć z cukrem na gładką,puszysta masę. Dodać stopniowo po jednym jajku ciągle ucierając. Do tak utartej masy dodać mąkę z proszkiem i dalej ucierać do połączenia składników. Następnie ⅕ ciasta odłożyć i połączyć z kakao. Resztę ciasta przelać do wysmarowanej masłem formy do gotowania babki ,na wierzch wlać ciasto z kakao. Zamknąć formę i włożyć do wysokiego garnka

w mojej kuchni
Fale Dunaju siostry Anastazji 268

łyżki mleka  10 dag cukru pudru  olejek rumowy Sposób przygotowania: Masło, cukier, żółtka utrzeć. Wsypać mąkę z proszkiem i dalej ucierać dodając mleko.Ciasto podzielić na dwie części. Z białek ubić pianę. Do jednej części ciasta dodać 2/3 piany, a do drugiej części ciasta dodać kakao i resztę piany. Delikatnie wymieszać. Do foremki wylać ciasto jasne. Na jasne wylać(...)wierzchu lekko wciskając w ciasto. Piec w temp. 180 st. C przez ok 40 minut. Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu. Masło ucierać w cukrem i stopniowo dodawać zimny budyń. Dodać olejek waniliowy. Masę wyłożyć na zimne ciasto. Wszystkie składniki polewy wymieszać i zagotować na małym ogniu. Wystudzoną polać ciasto. Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój

Cukiernia Pychotki
UCIERANE CIASTO ZE ŚLIWKAMI 148

szybciutko, co na pewno jest jego zaletą.  Pięknie mi wyrosło i było bardzo smaczne: puszyste, mięciutkie, ale jednak niezbyt wilgotne. Ot takie fajne ucierane ciacho.  Dodatkowo smak podkręciły tu śliwki - uwielbiam je w cieście! Mimo, że ciasto nie jest bardzo wilgotne gorąco polecam ten przepis :)) Składniki : ½ kostki miękkiego masła  1 szklanka mąki pszennej ½ szklanki mąki krupczatki(...)mikserem do puszystości. Następnie dodajemy jajka i żółtko - chwilę miksujemy, a po nich dodajemy  mąki z proszkiem do pieczenia. Ucieramy mikserem do połączenia się składników. Na koniec wlewamy porcjami mleko i dodajemy kaszę mannę i budyń waniliowy. Gdy ciasto jest gładkie, a wszystkie składniki dokładnie połączone ze sobą wylewamy je na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką. na cieście

Walijskie Pichcenie
Ciasto czekoladowo serowe z wiśniami i migdałami 176

Sposób przygotowania: Jajka, cukier puder i cukier waniliowy zmiksować.  Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać i połączyć z masą jajeczną oraz olejem (miksujemy lub ucieramy - masa jest bardzo gęsta).  Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (23x35), a na wierzchu równomiernie rozłożyć wydrylowane wiśnie.  Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (funkcja

Nie tylko w kuchni
Ciasto biszkoptowe z zarodkami pszennymi 132

cynamonem garść jagód goji Przygotowanie: Białka ubić na sztywną pianę, dosypywać stopniowo cukier- ubijać Potem dodawać po jednym żółtku, ubijać Dosypywać mąkę zmieszaną z zarodkami i proszkiem - ucierać najlepiej mikserem Wsypać do ciasta gruszkę i jagody, wymieszać łyżką i wylać do natłuszczonej foremki                         Piekłam

Proste Potrawy
Ciasto z cynamonem i jabłkami 184

łączymy z cukrem ucieramy dodajemy olej - ucieramy  Powstałym płynem zalewamy owoce i odstawiamy je na 10 minut. Po tym czasie dodajemy do nich przesianą mąkę z sodką, cynamonem oraz osączone rodzynki. Wszystko dokładnie i powoli mieszamy, aż powstanie gęsta masa Przelewamy ją do tortownicy- wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.  Ciasto pieczemy w 180°C przez 45 minut(...)cukrem pudrem. Ja zrobiłam kruszonkę.  przepis stąd Kruszonka: 1/2 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru ok.1/4 - 250 gramowej kostki masła lub margaryny Wszystkie składniki połączyć i ucierać między palcami, wierzch posypać przed upieczeniem ciasta. Nie mogę się oprzeć pokusie by nie pokazać Wam pięknego zdjęcia tegorocznej jesieni w Kołobrzegu

Proste Potrawy
Ciasto z makiem 120

Ciasto z masą makową i lukrem cytrynowym to ciasto, które składem i wyglądem przypomina makowiec ucierany. Wykonasz je w kilka chwil, bez użycia miksera. To przepis na wyjątkowo proste w przygotowaniu ciasto, a bardzo efektowne. Zapraszam po sprawdzony przepis na ciasto z makiem i cytrynowym lukrem. SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki pszennej ½ szklanki cukru 1 łyżka cukru z wanilią szczypta soli

Zasmakuj Kuchni
Ciasto orzechowe z dynią i lukrem 183

temp. 160 stopni z termoobiegiem ok. 45-50 minut. Studzimy ciasto przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wierzch smarujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru i wody (całość dokładnie ucieramy łyżką, gdy zacznie gęstnieć wylewamy na ciasto, równomiernie rozsmarowujemy na powierzchni), możemy lukier posypać posiekanymi orzechami i większymi kawałkami orzechów. Polecam!   The post Ciasto orzechowe z dynią i lukrem appeared first

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Czas wlozyc korone czyli Galettes des rois 134

lyzeczki maki ziemniaczanej 3 jajka 1 lyzka Amaretto 1 zoltko do smarowania wykonanie: Cukier ucieramy z maslem do bialosci. Dodajemy jajka, migdaly i make ziemniaczana. Ucieramy. Na koncu dodajemy Amaretto. Z ciasta francuskiego wycinamy kola, mozna to zrobic za pomoca szklanki lub filizanki. Z tej porcji ciasta mi wyszlo 18 krazkow. Mase migdalowa wykladamy na polowe krazkow, pozostawiamy okolo

Przysmaki Karolki
Piętrowiec z makiem i masą orzechową 98

Kolejna odsłona ciasta z makiem. Piętrowiec z makiem i masą orzechową to takie ciacho „na bogato”. Ma biszkopt, makowiec, pyszną masę orzechową, no i czekoladę <3 czego można chcieć od życia więcej? Nic tylko czekać na święta! Piętrowiec z makiem i masą orzechową Składniki: Biszkopt: 8 jajek 8 łyżek cukru 16 g cukru wanilinowego (opakowanie) 8 łyżek mąki(...)ucierając) i masło. Na koniec dodajemy pianę i mieszamy delikatnie łyżką. Makowiec pieczemy w 150°C z termoobiegiem przez godzinę. Gotowy pozostawiamy do wystudzenia. Kiedy nasze ciasta wystygną przygotowujemy masę. Serki mascarpone delikatnie ucieramy i dodajemy masę orzechową. Całość chwilkę ucieramy, tylko do połączenia składników. Biszkopt kroimy wzdłuż na pół. Jego dół smarujemy połową masy, następnie przykrywamy ją makowcem

PatiGotuje
Babka drożdżowa z makiem 124

minut. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Jajka ubijamy i wlewamy do miski z rozczynem. Wyrabiamy ciasto. Dodajemy masło i dalej wyrabiamy. Gładkie ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Mak ucieramy z żółtkiem, cukrem pudrem i łyżką miodu. Dodajemy ubite białko oraz skórkę z pomarańczy. Delikatnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na długi prostokąt i rozsmarowujemy

Mienta blog