ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:221/881)

Ciasto drożdżowe z kruszonką 141

nich dołek, do którego wlewamy rozpuszczony (letni lub zimny) tłuszcz, olej i wyrośnięte drożdże. Całość mieszamy razem przy pomocy drewnianej łyżki lub widelca. Dobrze wyrobione ciasto pozostawiamy na chwilę. Miękkie masło ucieramy widelcem na jednolitą masę, dodajemy do niego cukier i cukier waniliowy. Jeszcze raz mieszamy, po czym stopniowo dodajemy mąkę. Ciasto drożdżowe przekładamy do małej lub średniej blaszki wysmarowanej

Smakowy Raj
Słodka delicja 319

cukier waniliowy tłuszcz do formy PONADTO: śmietana 36%-1 szkl galaretka z owoców leśnych-1 opak PRZYGOTOWANIE: CIASTO Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym. Margarynę pokroić na kawałki,stopniowo dodając do żółtek,nie przerywając ucierania. Mąkę pszenną,ziemniaczaną,wymieszać(...)proszkiem do pieczenia,przesiać do masy żółtkowej,utrzeć. Powstanie z tego kruszonka. Białka ubić na sztywno,dodając cukier,ubić na pianę. Na bardzo małych obrotach miksera,ucierać kruszonkę,dodając pianę,delikatnie wymieszać. Ciasto zrobi się lejące. Formę o wymiarach 25x36 wysmarować tłuszczem,wylać ciasto na blachę. NADZIENIE: Jabłka obrać,zetrzeć na tarce o dużych oczkach,wsypać do jabłek cukier waniliowy

Kuchnia Danusi
Truskawkowy obłoczek 221

wodą i kakao- mieszamy tak długo aż cukier się rozpuści i odstawiamy do ostygnięcia *** *** Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem i dodajemy razem z jajkami do ostudzonej polewy. Dokładnie mieszamy *** *** Ciasto wylewamy na płaską blachę (moja ma wymiary 25×25 cm) i pieczemy 20-25 minut ( do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180’C *** *** Przygotowujemy krem: z mleka odlewamy(...)się mleka, cały czas mieszamy i gotujemy aż zgęstnieje (około 2 minuty). Budyń studzimy. Masło ucieramy razem z cukrem pudrem i stopniowo dodajemy zimny budyń. Całość dokładnie ucieramy i wykładamy na wystudzone ciasto *** *** Przygotowujemy masę truskawkową: truskawki miksujemy na gładką masę (należy je uprzednio rozmrozić). Galaretki rozpuszczamy w połowie wody, która jest podana na opakowaniu (czyli dwie galaretki rozpuszczamy

Blog z Apetytem
Słodka szachownica. 100

pomarańczowej 250 g mąki pszennej 25 g stopionej czekolady białko do posmarowania Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać skórkę pomarańczową, wymieszać. Stopniowo dosypywać mąkę ,ucierać i wyrobić miękkie ,gładkie ciasto. Można sobie pomóc palcami. Ciasto podzielić na połowy. Do jednej dodać stopioną czekoladę i wyrobić. Oba ciasta zawinąć w folię i włożyć przynajmniej na godzinę do lodówki

Kulinarny karnet Christophera
Makowe ciasto z kremem czekoladowym 2418

roku postawiłam na połączenie, które zawsze smakuje wybornie – mak, czekolada i kajmak. Makowe ciasto z kremem czekoladowym to kwintesencja świąt Uwielbiam to ciasto, i ten krem, i polewę z kajmaku… Mogłabym go jeść bez końca XD Makowe ciasto z kremem czekoladowym Składniki: Ciasto: 250 g maku 250 ml mleka około 250 ml wody 240 g cukru 10 jajek(...)Następnie ubijamy śmietanę pod koniec dodajemy utrwalacz i przestudzoną czekoladę. Krem delikatnie ubijamy do połączenia składników (uważajcie, żeby nie przebić śmietany). Tak przygotowanym kremem smarujemy ciasto i przygrywamy go drugą połową. Na koniec ucieramy na gładko kajmak z masłem. Tak przygotowaną polewą smarujemy górę ciasta. Całość pozostawiamy do stężenia. Smacznego Artykuł Makowe ciasto z kremem czekoladowym pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
Łza słoniowa 144

wyłożyć papierem do pieczenia. • Masę podzielić na dwie części, wyłożyć do blaszek. • Piec w temp. 170 st.C przez 15 minut, każde osobno. • Wyjąć ciasto razem z papierem i złożyć je wzdłuż na pół, i w tej pozycji wystudzić. Masa orzechowa • Orzechy zmielone zalać wrzącym mlekiem, przemieszać i odstawić(...)cukrem pudrem i cukrem waniliowym na gładką masę. • Dodawać po łyżce orzechów na przemian z łyżką budyniu i powoli ucierać do wyczerpania składników. Składanie ciasta • Biszkopty rozłożyć i posmarować oba masą orzechową, tak aby przy długich bokach było mniej masy, a najwięcej na środku. • Banany obrać, jeśli trzeba

To co kocham
Cuszima - ciasto 217

się prezentuje i co najważniejsze bardzo smaczne. Biszkopty można upiec dzień wcześniej dzięki czemu przyspieszymy czas pieczenia i przekładania ciasta. W zakładce Ciasta znajdziecie więcej przepisów na ciasta kruche, z truskawkami, drożdżowe, ucierane, biszkoptowe i inne. Zapraszam na smaczne ciacho. Biszkopt jasny: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywno(...)masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką do połączenia składników Blaszkę o wymiarach 38x23 cm wyłożyć na dnie papierem. Nie smarować boków formy. Wlać ciasto, wyrównać i piec w 180 stopniach C około 40 minut. Biszkopt po wystudzeniu wyjąć z blaszki. Biszkopt kakaowy 6 jajek 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao

O kuchni z uczuciem
Pleśniak z porzeczkami i pianką 128

naczynia miksującego dodać pokrojone w kostkę masło, mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, ucierać – naczynie zamknięte, interwał, czas 1 minuta dodać żółtka i śmietanę, ucierać interwał, czas 1 minuta wyjąć ciasto, zlepić w kulę, spłaszczyć i podzielić na dwie części. Jedna musi być większa. Tą większą część rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i do lodówki

Kuchnia Pokoleń
Śmietankowiec z galaretką 170

Idealne ciasto do kawy na bazie „mokrego” biszkoptu przełożonego bitą śmietaną z galaretką. To po trochu wuzetka i ciasto tortowe. Biszkopt zawsze wychodzi, a zamiast ucieranego kremu ubijamy śmietanę i mieszamy ją ze stężałą galaretką. Szybkie i smaczne! Składniki: Ciasto – 6 dużych jajek – 1 szklanka cukru

To co kocham
Babka z kawową łatką wg Aleex 147

Przesiać oba rodzaje mąki i dodać do utartych żółtek. Na tym etapie masa będzie bardzo gęsta i trudna do ucierania. Tak ma być. 6. Na koniec delikatnie dodać pianę z białek. Ja dodawałam pianę porcjami: 1/3 część piany dodałam do ciasta i wmieszałam mikserem na najniższych obrotach. Resztę piany dodawałam porcjami i mieszałam delikatnie trzepaczką, aby masa była jednolita

W mojej kuchni
Ciasto maślankowe z mango i lukrowaną kruszonką 168

kroimy w kostkę. Układamy na cieście, posypujemy przygotowaną kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175° C i pieczemy przez 50 minut. Gotowe wyjmujemy i polewamy lukrem (ucieramy cukier puder z sokiem cytrynowym). Ciasto maślankowe z mango i lukrowaną kruszonką – wilgotne, bardzo aromatyczne, o ciekawej strukturze przypominającej z wygladu (po upieczeniu) ciasto drożdżowe. Niezwykle proste, niezwykle szybkie w wykonaniu i niezwykle

mojewypiekiinietylko
Wspólne pieczenie i ciasto „Babałuch” 242

niego jajka. A na końcu po ostygnięciu, ucierałam masło i łączyłam z budyniem. Tutaj wygląda to troszkę inaczej, na pewno dużo szybciej. Do gotowego ciepłego budyniu wrzuca się kostkę margaryny i miksuję do momentu jej rozpuszczenia i połączenia z resztą składników. I taką masę teściowa od razu wylała na ciasto. Szykowanie masy budyniowej Masa przekładamy na ciasto Ostatni krok(...)margaryny Margarynę rozpuszczamy w rondelku. Jajka, cukier i kakao ucieramy, do momentu aż masa będzie gęsta i dobrze połączona. Na końcu dodajemy rozpuszczoną, ciepłą margarynę i ucieramy do lekkiego zgęstnienia. Polewę wylewamy na ciasto i przyozdabiamy wiórkami kokosowymi. Ciasto trzymamy w lodówce. Wiem, że wolicie kiedy dokładnie w przepisie podaję Wam dokładne ilości w gramach, a nie w szklankach

Relaxtime
CIASTO JOGURTOWE Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ 106

Ciasto jogurtowe, które zawsze się sprawdza! U mnie w wersji z rabarbarem i kruszonką, ale tak naprawdę jest to ciasto uniwersalne i pasują do niego prawie

Kuchnia MagdaLeny
Szarlotka malinowo - różana 136

już sił żeby zrobić zdjęcie. To nietypowa szarlotka bo z malinami i cukrem różanym. Do ciasta możemy użyć zwykłego cukru. Różany jednak zdecydowanie zmienia nam smak i wygląd ciasta. Zamiast malin możemy też użyć innych owoców.       Składniki: 450 g mąki pszennej 2 jajka 250 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g cukru różanego (może być(...)mąki ziemniaczanej 1 budyń waniliowy Przygotowanie:   Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, pokrojone masło i ucieramy w robocie. Na koniec dodajemy jajka i ucieramy do połączenia się składników. Ciasto dzielimy na dwie części i wkładamy do lodówki na 30 min. Gotujemy budyń. Cukier i mąkę ziemniaczaną mieszamy i obtaczamy maliny. Część ciasta rozwałkować i wyłożyć spód

Lili w kuchni
Kołocz Śląski Z Serem I Posypką 115

pszennej typ 480 2 łyżki śmietany kwaśnej 18 % Przepis z moimi lekkimi zmianami Ciasto drożdżowe 1. Z drożdży, mleka i jednej łyżeczki cukru tworzymy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia na około 10-15 minut. 2.   Masło rozpuszczamy i ścieramy do niego skórkę z pomarańczy. Ucieramy jaja, żółtko i cukier, a następnie dodajemy przesianą mąkę i zaczyn drożdżowy. Dalej wyrabiamy(...)dodajemy masło i wyrabiamy tak długo, aż cały tłuszcz zostanie wchłonięty. Zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 godziny. Pamiętając aby przegnieść  ciasto co 30 minut. Nadzienie 3. Jajka ucieramy z żółtkiem i cukrem. 4. Łączymy z serem z utartymi jajkami (jeśli ser był z kostki, mielimy go dwukrotnie) 5. Dodajemy skórkę pomarańczową, bakalie oraz proszek

Gotowanie...to proste !