jego początki datuje się na okolice XVI wieku. I chociaż przygotowanie profiterolek wymaga od nas poświęcenia trochę czasu, to zaręczam, że efekt końcowy całkowicie nam to zrekompensuje. Składniki: Ciasto parzone: 1 szklanka wody 1 szklanka mleka 1/2 kostki masła 1/2 łyżeczki soli 2 szklanki mąki 8 jaj Krem patissiere: 3 żółtka 3 łyżki cukru 500ml mleka 1 łyżeczka mąki pszennej(...)energicznie mieszamy, aby ciasto się nam nie przypaliło. Gotujemy mieszając około 2 minut, aż ciasto zacznie być jednolite i lśniące. Odstawiamy do wystygnięcia. Do zimnego ciasta dodajemy po jednym jajku i ucieramy mikserem na najwyższych obrotach. Gdy masa połączy się z jajkiem dodajemy kolejne jajko i tak do końca. Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego. Na blasze wyłożonej papierem wyciskamy
Jacob Tastescukru waniliowego - 1 budyń waniliowy - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - sok i skórka otarta z 1 cytryny oraz - 1 l jagód Przygotowanie: Ciasto: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy masło i siekamy. Jajka ucieramy z cukrem i dodajemy do mąki. Dokładnie zagniatamy wszystkie składniki, następnie wkładamy ciasto na minimum 30 minut do lodówki. Gdy ciasto się chłodzi(...)mielimy a żółtka oddzielamy od białek. Miękkie masło ucieramy z cukrami, dodając kolejno żółtka, ser, budyń, proszek do pieczenia, skórkę i sok z cytryny. Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą serową. Jagody płuczemy i odsączamy. Formę o wymiarach 24 cm x 24 cm wylepiamy ciastem, wylewamy na wierzch masę serową a na wierzch wykładamy
Zainspirowana w kuchniserka mascarpone polewa 1/2 szklanki mleka 100 g mlecznej czekolady 100 g gorzkiej czekolady 100 g drobno posiekanych prażonych orzechów ziemnych bez soli przepis ciasto Do miski przekładamy jajka, wsypujemy cukier kryształ i wszystko ucieramy na jasną masę. Do masy jajecznej dodajemy kakao i całość dokładnie miksujemy. Następnie wlewamy olej, wsypujemy makę pszenną oraz proszek do pieczenia i wszystko łączymy(...)pieczenia i dokładnie je rozprowadzamy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C około 25 minut, po upieczeniu dokładnie studzimy. Wystudzone ciasto przekrawamy wzdłuż na pół. masa orzechowa Do miski przekładamy miękkie masło i ucieramy je na puszczystą masę. Do masła dodajemy masę kajmakową i wszystko dokładnie razem łączymy. Następnie wsypujemy orzechy oraz pokruszone krakersy, całość mieszamy łyżką. Jedną
Smakowite Daniaśmietany 12% Owoce: • 200g jagód, umytych i osączonych • 1 łyżka mąki do obtoczenia owoców Dodatkowo: • cukier puder do posypania ciasta Sposób przygotowania: 1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Formę z kominkiem wysmarować masłem i posypać mąką. 2. Masło ucierać z cukrem mikserem na najwyższych obrotach przez kilka minut. Następnie zmniejszyć obroty miksera na niskie lub średnie i dodawać(...)jednym jajku. Po każdym dodaniu ucierać przez około 30 sekund. Na tym etapie masa może się warzyć. 3. Do maślanej masy dodać połowę mąki, krótko wymieszać. Dodać ekstrakt z wanilii. 4. Dodać całą śmietanę, wymieszać i wsypać resztę mąki, krótko wymieszać. 5. Owoce obtoczyć w mące i dodać do ciasta, delikatnie wymieszać łyżką. 6. Ciasto przełożyć do formy z kominem
W mojej kuchniGeneralnie w każdym kruchym cieście chodzi o to, aby z mąki uwolnić jak najmniej glutenu - mieszaniny białek, które pośrednio odpowiadają za wyrastanie ciasta. Podczas wyrabiania każdego ciasta (czy to kruche, biszkopt, drożdżowe, ucierane) gluten wraz z wodą tworzy strukturę na kształt sieci, która nadaje gotowemu ciastu ciągliwą konsystencję. Podczas pieczenia powietrze (pochodzące z przesianej mąki) lub dwutlenek węgla (wytwarzany przez
W kuchni Katiemnie dziś zaległe ciacho :-). Przepis mama przyniosła od koleżanki z pracy. Lubię je, bo nie jest bardzo słodkie. Takie łaciate rzeczywiście, jedno ciasto to ciasto kruche, a ciemne to ucierane ze śmietaną, do tego delicje, galaretka. Pracochłonne tez nie jest, więc tylko robić :-)). Blaszka 23x33 cm. Polecam i życzę miłego dnia :-)) Składniki ciasto kruche: 1 kostka masła
kruche babeczkiszklanka wody Dodatkowo: okrągłe biszkopty WYKONANIE Jasne ciasto: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier. Następnie delikatnie mieszając, dodajemy mąkę,ocet, olej, proszek. Ciasto ciemne: Żółtka razem z całymi jajkami ucieramy z cukrem na puch, delikatnie mieszając dodajemy mąkę, olej, proszek i kakao. Formę wielkości (24x36cm) wykładamy papierem do pieczenia, a potem na przemian układamy ciasto(...)mieszamy z budyniem. Do gotującego się mleka wlewamy budyń. Zagotowujemy i studzimy. Margarynę ucieramy na puch, stopniowo dodajemy y budyń. Galaretka Wodę zagotowujemy potem łączymy z galaretką. odstawiamy do wystudzenia. Napar Z podanych składników robimy napar i studzimy. Przekładamy ciasto: Pierwszy blat możemy nasączyć naparem z herbaty, nakładamy połowę kremu. Następnie kładziemy okrągłe biszkopty
W kuchennym oknie Ewywaniliowy 4 łyżki wiórek kokosowych 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki mąki krupczatki 1 szklanka mąki tortowej Dodatkowo: około 30 dag świeżych truskawek Wykonanie pysznego ciasta z truskawkami: 1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrami na puszystą masę, wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy. Wsypujemy obie maki z proszkiem do pieczenia i ucieramy, na koniec wsypujemy wiórki kokosowe
Izabelawkuchnistopniowo dodajemy ser i budyń w proszku cały czas ucierają c. Białka lekko spieniamy, dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy . Na końcu wsypujemy rodzynki oraz otartą skórkę ze sparzonej wcześniej cytryny . Następnie formę (ok. 21x28 cm) wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy tłuszczem. Dno wyścielamy większą ilością ciasta, a następnie wykładamy przygotowany ser. Z pozostałej części ciasta formujemy(...)nagrzanego do 1 80 stopni i pieczemy przez 1 h, po czym wyłączamy piec i pozostawi amy sernik w piekarniku na kolejną godzinę. Po tym czasie wyjmujemy ciasto. Studzimy. Lukier: Cukier puder ucieramy razem z wodą do otrzymania gładkiej konsystencji. Gdyby okazał się za rzadki dodajemy więcej cukru pudru, jeśli zbyt gęsty - wody. Przygotowanym lukrem polewamy wierzch sernika krakowskiego
Słodka Stronakamiennego, niż drewnianego. Gnieciemy, aż łupinki oddzielą się od ziaren, wywalamy łupinki, a ziarna ucieramy na drobny proszek. Tak możecie kupić mielony kardamon. Nie, nie będzie tak ładnie pachniał. Tak, będzie dużo drobniejszy- ale to wcale nie plus, bo te mini kropeczki kardamonu w cieście są genialne. Tak, oszczędzicie czas i nerwy, bo kardamon jest twardy. Podsumowując- warto samemu(...)mnie jest to wyjątkowe, egzotyczne ciasto. Trochę cytrusowe, trochę korzenne i lekko różane. Kombinacja rzadko spotykana, z pewnością warta spróbowania. Wciąż nie wiem dlaczego akurat to jest "ciasto miłości." Chociaż i przygotowanie (ucieranie kardamonu, nasączanie syropem) i efekt końcowy, są bardzo zmysłowe. Można odpalić sobie kadzidełko, zapuścić jakieś plumkanie na sitarze i poczuć irańskie słońce. I być jak Pers
les mirabellesżółtku na przemian z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu ubijamy pianę z białek i delikatnie musimy ją wmieszać do ciasta. Gotowe przelewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i szykujemy masę serową. Masło ucieramy z cukrem, dodając po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami zmielony twaróg i wiórki kokosowe. Białka ubijamy na pianę i delikatnie łączymy z masą
Ciasteczkowy Potwórdrugą rozwałkowuję i wykładam na blaszkę (wymiary 22×30 cm). 2. Masa serowa: Jajka ucieram z cukrem oraz masłem. Dodaję zmielony ser, budyń oraz mąkę krupczatkę. Dokładnie ucieram. Masę serową wykładam na ciasto na blaszce. Wyrównuję. Układam jagody. 3. Piana : Białka ubijam na sztywną pianę razem z cukrem i mąką ziemniaczaną. Pianę wykładam na ciasto. Wyrównuję. Na wierzch ścieram
Tradycyjna kuchnia Kasipieczenia i mąkę. Całość mieszamy i na koniec dodajemy ubitą pianę z białek. Spód blachy smarujemy tłuszczem i posypujemy bułka tartą ( nie brzegi ). Ciasto wylewamy na blachę. ½ kostki masła ucieramy z 4 jajkami i szklanką cukru oraz dodajemy opakowanie twarogu. Mieszamy. Wykładamy na ciasto. Na koniec w masę serowa wkładamy maliny. Pieczemy w piekarniku nagrzanym
Smaki Ewybazylia ","1\/2 szt awokado","2 \u0142y\u017cki jogurt grecki","1 gar\u015b\u0107 natka pietruszki","1-2 z\u0105bek czosnek"],"recipeInstructions":["Cukini\u0119 ucieramy na tarce o grubych oczkach. Mieszamy sk\u0142adniki na ciasto i wyk\u0142adamy do formy ok. 20x20 cm.","Pomidora kroimy w plastry i uk\u0142adamy na wierzch ciasta. R\u00f3\u017cyczki broku\u0142a kroimy(...)pomidor oregano, bazylia sos czosnkowy 1/2 szt awokado 2 łyżki jogurt grecki 1 garść natka pietruszki 1-2 ząbek czosnek Sposób przygotowania Cukinię ucieramy na tarce o grubych oczkach. Mieszamy składniki na ciasto i wykładamy do formy ok. 20x20 cm. Pomidora kroimy w plastry i układamy na wierzch ciasta. Różyczki brokuła kroimy w plastry i wykładamy na pomidora. Na wierzch
KucharzycaBabka marmurkowa , babka ucierana, babka piaskowa . Babka ucierana, dwukolorowa, z dodatkiem kakao. Babka z PRL-u. Kojarzy mi się z Babcią, która często piekła babkę lub takie ciasto w podłużnej formie (w keksówce) 200 g miękkiego masła, 300 g cukru pudru, 4 jajka, 1/4 szklanki mleka lub śmietany (u mnie śmietanka 30%), cukier waniliowy, 200 g mąki pszennej (1 szklanka(...)masło na pulchną masę. Dalej ucierając dodawać na przemian, trochę cukru i po jednym żółtku, oraz cukier waniliowy. Ucierać do uzyskania pulchnej masy. Następnie dalej ucierając dodawać obie mąki. Wlać mleko lub śmietanę. Ubić pianę z białek. Delikatnie wymieszać pianę z ciastem. Połowę ciasta przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Drugą część masy wymieszać z kakaem. Wyłożyć
królestwo garów