adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Po upieczeniu pozostawiłam ciasto jeszcze na kilka minut w piekarniku, a następnie wyjęłam je na metalową kratkę i studziłam w formie. Po wystudzeniu ciasto udekorowałam. Sok wyciśnięty z cytryny ucierałam z cukrem pudrem do uzyskania gęstego, białego lukru. Lukrem polałam ciasto, robiąc esy floresy. Śmietanę podgrzałam i wrzuciłam do niej połamaną na kawałki białą czekoladę. Mieszałam
Waniliowe Improwizacjeciasto : 250 g masła / margaryny 1 szklanka cukru pudru 4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka 1 łyżka śmietany ( gdyby ciasto nie chciało się zagnieść ) Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami ( ja ucierałam mikserem ) dodajemy mąkę z proszkiem i ewentualnie śmietanę. Zagniatamy półkruche ciasto. Przekładamy do woreczka i chłodzimy w lodówce
Kulinarne Fantazje MarioliSkładniki: jajka 4 sztuki, cukier 1 szklanka, masło lub margaryna 1/2 kostki, mąka tortowa 1,3/4 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, jabłka 10 średnie
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: jajka 3 sztuki, mleko 1,5 szklanki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, cukier 3/4 szklanki, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda oczyszczona
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: jajka 3 sztuki, masło lub margaryna 1/2 kostki, cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
W Mojej Kuchni Lubiępekanów - ok. 25 ml rumu bacardi (w wersji dla dzieci oczywiście pomijamy) Dodatkowo: - elektryczny wypiekacz do orzeszków Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Sodę mieszmy ze śmietaną. Ciasto zrobiłam w blenderze. Żółtka ucieramy z cukrem. Do utartych żółtek dodajemy pokrojone na kawałki miękkie masło, śmietanę z sodą oraz mąkę z proszkiem. Miksujemy do połączenia składników. Zagniatamy kulę, zawijamy w folię(...)przy użyciu pędzla olejem, wkładamy przygotowane porcje ciasta i pieczemy. W moim wypiekaczu wystarczyły niecałe 2 minuty. Przygotowujemy masę do wypełnienia orzeszków. Mleko zagotowujemy z cukrem. Zmielone orzechy i migdały zalewamy wrzącym mlekiem, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Do zimnej masy dodajemy mleko w proszku oraz rum – mieszamy. Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy porcjami masę orzechową. Gotową
mojewypiekiinietylkoSkładniki: jajka 4 sztuki "L", cukier 1/2 szklanki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, banan mocno dojrzały 1 sztuka większy, mąka pszenna 1,3/4 szklanki, kakao 3 łyżki
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: cukier 3/4 szklanki, jajka 3 sztuki "L", olej rzepakowy 1/2 szklanki, kakao 4 łyżki, mąka tortowa 1,3/4 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda
W Mojej Kuchni LubięS kładniki: żółtka 8 sztuk "L", cukier 3/4 szklanki, palma 15 dag, mąka tortowa 1 czubata szklanka, budyń śmietankowy 1 opakowanie, proszek do pieczenia 1 łyżeczka
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: jajka 4 sztuki, cukier drobny 3/4 szklanki, twaróg 20 dag/śmietankowy, masło lub margaryna 1/2 kostki, aromat migdałowy 2 krople, mąka tortowa 1 szklanka, mąka
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: jajka 4 sztuki, cukier 1 szklanka, masło lub margaryna 1/2 kostki, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, skórka pomarańczowa 1 duża
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: jajka 6 sztuk "L", cukier 1 szklanka, masło lub margaryna 15 dag, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, dynia 2 szklanki/mus
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: jajka 5 sztuk "L", cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 1,3/4 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, olej rzepakowy 1/2 szklanki
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: jajka 5 sztuk, cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, masło lub margaryna 15 dag/stopione, maślanka
W Mojej Kuchni Lubięstraganach ciągle możemy spotkać soczyste śliwki , które kuszą nas swoim wyglądem i smakiem. Robiłam już oczywiście ciasta z ich dodatkiem – ucierane i drożdżowe , robiłam krem zwany czekośliwką , muffinki i różne inne przetwory. Dziś zapraszam Was na pyszne knedle ze śliwkami. Ale nie takie zwykłe knedle, bo będą one dietetyczne oraz zdrowe i wskakują do działu BE FIT. Przygotowane(...)miękkości w lekko osolonej wodzie, odcedzamy, całkowicie studzimy, a następnie miksujemy z łyżką wody na „krem”. Do kaszy wsypujemy mąki oraz ser biały, zagniatamy. Uwaga! Gdyby ciasto było bardzo klejące zwiększamy odrobinę ilość mąki – uważajmy, by nie przesadzić, bo ciasto zrobi się twarde. Ważne jest wystudzenie kaszy – ciepła znacznie bardziej się klei. Urywamy po kawałku
Ostra na Słodko