Składniki: jajka 3 sztuki, masło lub margaryna 10 dag, olej do smażenia 1/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, cukier 3/4 szklanki, mąka pszenna typ 750 1
W Mojej Kuchni Lubięposmarowania strucli Wykonanie: Drożdze kruszymy, ucieramy zcukrem, dodajemy ciepłe mleko. Bierzemy ćwierć kila mąki, dodajemy 1/2 szklanki ciepłego mleka, dodajemy zaczyn drożdzowy i sól, odstwiamy do wyrośnięcia. (ok 15 minut). Po tym czasie do drugiej miski bierzemy reszte mąki, rozpuszczona wystudzoną margarynę oraz jajka utarte z cukrami, dodajemy wyrosnięte odstawione wczesniej ciasto. Wyrabiamy dokładnie(...)odstwiamy do podwojenia objętości. Kiedy ciasto urośnie, rozwałkowujemy je na prostokąt. Smarujemy powidłami owocowymi. Posmarowane ciasto dokładnie zwijamyw roladę. Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy przygotowana kruszonką ( ucieramy margaryne z cukrem i mąką, kruszymy na ciasto ). Pieczemy 45-50 minut w 170 st. Dla pewnosci sprawdzamy stan upieczenia patyczkiem do szaszłyków (upieczone nie bedzie się do patyczka brało
Z Majeczką w kuchniSkładniki: mąka krupczatka 2 szklanki, mąka tortowa 1 szklanka, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, kasza manna 2 szklanki, jabłka
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: marchew 5 sztuk, jabłka 2 sztuki, jajka 4 sztuki, mleko 1 szklanka, olej rzepakowy 1/2 szklanki, cukier 3/4 szklanki, mąka pszenna 500 z Kopytowa 1
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: jogurt naturalny 180 ml, jajka 3 sztuki, olej rzepakowy 180 ml, cukier 270 ml, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 540 ml, wiórki kokosowe 2
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: jajka 7 sztuk "M", masło lub margaryna 15 dag, cukier 1 szklanka, mleko 3/4 szklanki, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda
W Mojej Kuchni Lubiępączki . Pączki z cukrem pudrem są mięciutkie, pulchne i przede wszystkim bardzo smaczne. Idealne na tłusty czwartek, karnawał lub też na imprezę domową. PĄCZKI Z CUKREM PUDREM SKŁADNIKI: Ciasto na pączki: mąka (1 kg) mleko (0,5 litra) jajka (2 szt.) żółtka (5 szt.) masło (100 g) cukier (150 g) drożdże świeże (100 g) lub (28 g suchych) sól (szczypta) spirytus(...)chwilkę ubijamy, aż masa stanie się gęsta. Dzięki tak ubitym jajkom pączki będą pulchniutkie. 3.) Do miski przekładamy rozczyn drożdżowy, przesianą mąkę, ciepłe mleko, sól i wcześniej ucieraną masę jajeczną. Wyrabiamy ciasto, aż będzie odchodzić od ręki tak około 15 - 20 min.. Można też wyrobić ciasto za pomocą miksera (będzie to trwało około 10 - 15 min.). Dodajemy roztopione masło
RITA food channelSkładniki: jajka 4 sztuki "L", cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, masło lub margaryna 15 dag, wiórki kokosowe 3/4 szklanki, mąka tortowa 2 szklanki, proszek
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: mąka tortowa 1 szklanka, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, wiórki kokosowe 1 szklanka, mak suchy 1 szklanka, białka 10 sztuk, sól - szczypta, cukier wanilinowy 1
W Mojej Kuchni Lubięłyżce cukier stale ubijając. Kiedy uzyskamy sztywną, błyszczącą i gęstą pianę dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Wykładamy ją na papier do pieczenia w wymiarach zbliżonych do upieczonego wcześniej ciasta kruchego (ja zrobiłam to za pomocą rękawa cukierniczego i ozdobnej tylki). Bezę pieczemy w temp 140 stopni ok 60 min. Beza musi być wypieczona i chrupiąca. Kiedy jest gotowa wyjmujemy(...)dotykała powierzchni budyniu. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na białą puszystą masę. Kiedy jest gotowe dodajemy partiami wystudzony budyń i całość dokładnie ucieramy. Wyjmujemy z lodówki ciasto kruche z galaretką ananasową. Wykładamy na nie masę budyniową i całość przykrywamy bezą. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na min 3-4 godz najlepiej na całą
Malinowe PocałunkiSkładniki: kasza manna 2 szklanki, mąka pszenna 1 szklanka, mąka krupczatka 1 szklanka, cukier 1 szklanka, proszek do pieczenia 2 czubate łyżeczki, jabłka szara reneta 1
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: jabłka kwaskowate 1 kg + woda 3/4 szklanki + cukier 1 szklanka + kisiel wiśniowy i 1/2 szklanki wody do wymieszania jajka 5 sztuk "L", cukier 3/4 szklanki
W Mojej Kuchni Lubiękremem, ale nie mogłam się powstrzymać, żeby nie sięgnąć po kolejny kawałek. Polecam, nie tylko na imieniny. Przepis na ciasto pochodzi z jednej z książek Siostry Anastazji. Składniki: Ciasto: 6 jajek 1 szklanka cukru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie) 2 łyżki oleju 1 łyżka wody Masa jabłkowa(...)gotującego wlewać rozmieszaną mieszankę mleczno - jajeczną i energicznie mieszać. Gotować na małym ogniu, aż budyń zgęstnieje. Odstawić do ostudzenia. Masło utrzeć. Dodawać po łyżce budyniu i dokładnie ucierać lub miksować. Przełożyć ciasto. Na dno kłaść jeden blat biszkoptu. Na to masę jabłkową, następnie budyniową. Na wierzch drugi biszkopt. Przygotować polewę czekoladową. Wszystkie składniki polewy rozpuścić w kąpieli wodnej i bardzo
Sto kolorów kuchniSkładniki: kasza manna 2,5 szklanki, mąka tortowa 2,5 szklanki, proszek do pieczenia 3 łyżeczki, cukier 1,5 szklanki, jabłka 2 kg/malinówka, cynamon 1
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: jabłka 1 kg, kisiel żurawinowy 2 opakowania, cukier brązowy 3/4 szklanki, dżem 250 ml, masło lub margaryna 15 dag, cukier brązowy 1 szklanka, cynamon 2
W Mojej Kuchni Lubię