ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:211/881)

pyszne ciasto pieczone z jabłkami z kisielem... 40

Składniki: jabłka kwaskowate 1 kg + woda 3/4 szklanki + cukier 1 szklanka + kisiel wiśniowy i 1/2 szklanki wody do wymieszania jajka 5 sztuk "L", cukier 3/4 szklanki

W Mojej Kuchni Lubię
Kilimandżaro 1404

kremem, ale nie mogłam się powstrzymać, żeby nie sięgnąć po kolejny kawałek. Polecam, nie tylko na imieniny. Przepis na ciasto pochodzi z jednej z książek Siostry Anastazji. Składniki: Ciasto: 6 jajek 1 szklanka cukru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie) 2 łyżki oleju 1 łyżka wody Masa jabłkowa(...)gotującego wlewać rozmieszaną mieszankę mleczno - jajeczną i energicznie mieszać. Gotować na małym ogniu, aż budyń zgęstnieje. Odstawić do ostudzenia. Masło utrzeć. Dodawać po łyżce budyniu i dokładnie ucierać lub miksować. Przełożyć ciasto. Na dno kłaść jeden blat biszkoptu. Na to masę jabłkową, następnie budyniową. Na wierzch drugi biszkopt. Przygotować polewę czekoladową. Wszystkie składniki polewy rozpuścić w kąpieli wodnej i bardzo

Sto kolorów kuchni
"malinówka"-pyszna sypana szarlotka bez jajek... 166

Składniki: kasza manna 2,5 szklanki, mąka tortowa 2,5 szklanki, proszek do pieczenia 3 łyżeczki, cukier 1,5 szklanki, jabłka 2 kg/malinówka, cynamon 1

W Mojej Kuchni Lubię
crumble z kisielowymi jabłkami... 139

Składniki: jabłka 1 kg, kisiel żurawinowy 2 opakowania, cukier brązowy 3/4 szklanki, dżem 250 ml, masło lub margaryna 15 dag, cukier brązowy 1 szklanka, cynamon 2

W Mojej Kuchni Lubię
Babka cynamonowa - na święta 147

Wszystkie składniki powinny mieć jedną temperaturę (pokojową), mleko może być ciepłe, a tłuszcz miękki. Uważam, że ciasto jest proste do zrobienia, nie trzeba mieć super zdolności kulinarnych, by się udało... A i składniki są banalne :) składniki : 2 szklanki mąki pszennej 2 duże jajka - najlepsze wiejskie 3/4 szklanki cukru pudru szklanka mleka 3/4 kostki masła -18 dag po 2 płaskie łyżeczki(...)sodka będzie mniej intensywna w cieście) Mąkę łączymy z cynamonem i kakaem, dosypujemy to stopniowo do masy i ucieramy Wlewamy resztę mleka z sodką i ucieramy ostatecznie na jednolitą masę, w tym momencie kolor ciasta może ulec zmianie, ja użyłam powideł z czarnej porzeczki i tak się właśnie stało, ale kolor po upieczeniu ciasta znów będzie ładny - kakaowy Ja dodałam

Proste Potrawy
Migdałowo - cynamonowe ciasto ze śliwkami 137

Tortownicę o średnicy 23 cm -24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ze śliwek usuwamy pestki i kroimy na pół lub na ćwiartki (zależy od wielkości śliwek). Ciasto wykonujemy przy użyciu miksera. Miękkie masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajka i nadal ucieramy, aż uzyskamy miękką, puszystą masę. Dodajemy pozostałe składniki: mąkę pszenną, mąkę z migdałów, wanilię, cynamon, proszek do pieczenia, śmietanę(...)całość ucieramy, na małych obrotach, tylko do połączenia się składników. Ciasto będzie gęste. Ciasto wykładamy na blaszkę. Na wierzchu równomiernie rozkładamy śliwki (skórką do dołu) oraz migdały i całość posypujemy cukrem trzcinowym. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 50 minut w temperaturze 175 stopni. Grzałki: dolna + grzałka z termoobiegiem. Przed wyciągnięciem ciasta, sprawdźcie patyczkiem, czy jest upieczone. Wbijcie

Smak mojego domu
Orzechowe ciasto z jabłkami i cynamonem 177

miały temperaturę pokojową. Blaszkę- keksówkę, o wymiarach górnych około 10 cm x 30 cm, wykładamy papierem do pieczenia. Jabłka obieramy i kroimy na niewielkie kawałki. Ciasto wykonujemy przy użyciu miksera. Miękkie masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajka i nadal ucieramy, aż uzyskamy miękką, puszystą masę. Dodajemy pozostałe składniki: mąkę pszenną, mielone orzechy laskowe, wanilię, proszek do pieczenia, cynamon oraz(...)jogurt i całość ucieramy, na małych obrotach, tylko do połączenia się składników. Ciasto będzie gęste. Dodajemy jabłka i całość mieszamy łyżką. Ciasto wykładamy na blaszkę. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 60 minut w temperaturze 175 stopni. Grzałki: dolna + grzałka górna, bez termoobiegu. Przed wyciągnięciem ciasta, sprawdzamy patyczkiem, czy jest upieczone. Patyczek powinien być suchy.  Smacznego

Smak mojego domu
Bułeczki dyniowe z serem i chałka. 147

się do rąk, można dodać ewentualnie troszkę mąki ale nie za dużo. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, musi podwoić swoją objętość. Dobrze wyrośnięte ciasto to udany i pulchny wypiek. Ser ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym budynie i jajkiem. Gdy ciasto wyrośnie przekładamy je na podsypaną mąką stolnicę delikatnie rozwałkowujemy na około 1 cm wykrawamy po dw krążki

Sama słodycz i szczypta chili
Ucierane ciasto orzechowe z jabłkami i cynamonem 577

Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Jabłka obieramy, kroimy na niewielkie kawałki, wkładamy do miski, dodajemy cynamon i dokładnie mieszamy. Orzechy laskowe siekamy. Ciasto wykonujemy przy użyciu miksera. Miękkie masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajka i nadal ucieramy, aż uzyskamy miękką, puszystą masę. Dodajemy pozostałe składniki: mąkę pszenną, mielone orzechy laskowe, wanilię, proszek do pieczenia, cynamon oraz(...)jogurt i całość ucieramy, na małych obrotach, tylko do połączenia się składników. Ciasto będzie gęste. Ciasto wykładamy na blaszkę. Na wierzchu równomiernie rozkładamy jabłka oraz siekane orzechy laskowe i całość posypujemy cukrem trzcinowym. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 50 minut w temperaturze 175 stopni. Grzałki: dolna + grzałka z termoobiegiem. Przed wyciągnięciem ciasta, sprawdźcie patyczkiem, czy jest upieczone

Smak mojego domu
Migdałowe ciasto z borówkami i śliwkami 153

Wykonanie: Wszystkie składniki wyjmujemy z lodówki, aby miały temperaturę pokojową. Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Śliwki kroimy na ćwiartki. Migdały blanszowane siekamy. Ciasto wykonujemy przy użyciu miksera. Miękkie masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajka i nadal ucieramy, aż uzyskamy miękką, puszystą masę. Dodajemy pozostałe składniki: mąkę pszenną, mąkę z migdałów, wanilię, proszek do pieczenia, jogurt, olejek(...)migdałowy i całość ucieramy, na małych obrotach, tylko do połączenia się składników. Ciasto będzie gęste. Ciasto wykładamy na blaszkę. Na wierzchu równomiernie rozkładamy śliwki, borówki oraz siekane migdały i całość posypujemy cukrem trzcinowym. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 50 minut w temperaturze 175 stopni. Grzałki: dolna + grzałka z termoobiegiem. Przed wyciągnięciem ciasta, sprawdźcie patyczkiem, czy jest upieczone

Smak mojego domu
Migdałowe ciasto z truskawkami. 127

składniki wyjmujemy z lodówki, aby miały temperaturę pokojową. Tortownicę o średnicy 23 cm -24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Truskawki kroimy na pół. Migdały blanszowane siekamy. Ciasto wykonujemy przy użyciu miksera. Miękkie masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajka i nadal ucieramy, aż uzyskamy miękką, puszystą masę. Dodajemy pozostałe składniki: mąkę pszenną, mąkę z migdałów, wanilię, proszek do pieczenia, jogurt, olejek(...)migdałowy i całość ucieramy, na małych obrotach, tylko do połączenia się składników. Ciasto będzie gęste. Ciasto wykładamy na blaszkę. Na wierzchu równomiernie rozkładamy truskawki oraz siekane migdały i całość posypujemy cukrem trzcinowym. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 50 minut w temperaturze 175 stopni. Grzałki: dolna + grzałka z termoobiegiem. Przed wyciągnięciem ciasta, sprawdźcie, czy jest upieczone patyczkiem. Wbijcie

Smak mojego domu
Świąteczne ciasto makowe 138

Masa: 3/4 kostki masła  1 łyżka śmietany  2 łyżki cukru pudru 1 żółtko 7 dag orzechów włoskich Dodatkowo: bakalie nasączone alkoholem   Ciasto makowe:  Mak sparzamy. Ostygnięty mielimy dwa razy. Następnie ucieramy margarynę z cukrem,  po czym dodajemy żółtka.  Dokładnie ucieramy na puch.  Powoli dodajemy mak,  a na koniec proszek do pieczenia(...)mąką.  Ciasto biszkoptowe wylewamy na ciasto makowe. Pieczemy całość około 45 min w temp 180°C. Po wyjęciu ciasto studzimy i obracamy do „góry nogami”, tak by biszkopt był na spodzie. Masa : Orzechy mielimy.  Masło ucieramy.  Następnie dokładamy do niego śmietanę,   cukier i żółtko.  Gdy składniki dokładnie się połączą dokładamy orzechy. Dokładnie miksujemy. Masę

Pyszności Słodkości
CIASTO TYGRYSEK 225

dawna krąży w sieci. Zrobiłam go w uproszczonej wersji bez roladek w środku i z moją ulubioną delikatną masą z  CIASTA DELICJA . Jeśli nie przepadacie za słodkimi ciastami to będzie idealne, lekkie, delikatnie i rozpływające w ustach. Polecam, bo nie jest pracochłonne a cieszy zarówno oko jak  i podniebienie :) BISZKOPT :  4 jajka szklanka cukru(...)odstawiamy do przestudzenia ROBIMY KREM : Masło ucieramy na puch dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Gdy masa jest porządnie utarta wlewamy cienkim strumieniem zimne cytrynowe galaretki i dobrze ucieramy. Masę wylewamy na ciasto i wyrównujemy, trzeba się śpieszyć, krem szybko tężeje.  Plastry rolady ciasno układamy na masę, wylewamy pomarańczowe galaretki i placuszek wstawiamy do lodówki. Gdy galaretka się zetnie

Pani na deser
Ciasto chałwowo-wiśnione na czwarte urodziny bloga 168

przepisy proste, na typowe domowe ciasta, które można przygotować łatwo i bez stresu. Których zapach wydobywający się z piekarnika przeniesie nas w kolorowe, dziecięce dni. I takie ciasta też lubię; babki, ucierane z owocami, szarlotki, pierniczki. Choć zdjęcia są cały czas moją piętą achillesową, staram się, jak mogę. Czytam artykuły o fotografii kulinarnej, już za tydzień w moje ręce trafi(...)ciacho przygotowałam właśnie z myślą o dniu dzisiejszym. Jest nieco bardziej czasochłonne, ale jednocześnie proste w przygotowaniu. A smakuje... Moi drodzy, ono wręcz powala smakiem! Przepis na bazę, czyli ciasto czekoladowe, pochodzi z książki Signe Johansen, Scandilicious baking . Dość mocno je jednak zmodyfikowałam (w oryginalnej wersji też się pojawi - piekłam je wcześniej i smakuje wprost niebiańsko). Zamiast whisky pojawia się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort Kornelki 151

masy dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz mak. Całość delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy około 35 minut w 180 C. Gdy jedno ciasto stygnie przygotowujemy drugie. Margarynę ucieramy z cukrem, stopniowo dodając żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i kiśle. Ubitą pianę z białek łączymy z ciastem i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy

Zainspirowana w kuchni