ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:211/881)

Babka cynamonowa - na święta 154

Wszystkie składniki powinny mieć jedną temperaturę (pokojową), mleko może być ciepłe, a tłuszcz miękki. Uważam, że ciasto jest proste do zrobienia, nie trzeba mieć super zdolności kulinarnych, by się udało... A i składniki są banalne :) składniki : 2 szklanki mąki pszennej 2 duże jajka - najlepsze wiejskie 3/4 szklanki cukru pudru szklanka mleka 3/4 kostki masła -18 dag po 2 płaskie łyżeczki(...)sodka będzie mniej intensywna w cieście) Mąkę łączymy z cynamonem i kakaem, dosypujemy to stopniowo do masy i ucieramy Wlewamy resztę mleka z sodką i ucieramy ostatecznie na jednolitą masę, w tym momencie kolor ciasta może ulec zmianie, ja użyłam powideł z czarnej porzeczki i tak się właśnie stało, ale kolor po upieczeniu ciasta znów będzie ładny - kakaowy Ja dodałam

Proste Potrawy
Migdałowo - cynamonowe ciasto ze śliwkami 149

Tortownicę o średnicy 23 cm -24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ze śliwek usuwamy pestki i kroimy na pół lub na ćwiartki (zależy od wielkości śliwek). Ciasto wykonujemy przy użyciu miksera. Miękkie masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajka i nadal ucieramy, aż uzyskamy miękką, puszystą masę. Dodajemy pozostałe składniki: mąkę pszenną, mąkę z migdałów, wanilię, cynamon, proszek do pieczenia, śmietanę(...)całość ucieramy, na małych obrotach, tylko do połączenia się składników. Ciasto będzie gęste. Ciasto wykładamy na blaszkę. Na wierzchu równomiernie rozkładamy śliwki (skórką do dołu) oraz migdały i całość posypujemy cukrem trzcinowym. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 50 minut w temperaturze 175 stopni. Grzałki: dolna + grzałka z termoobiegiem. Przed wyciągnięciem ciasta, sprawdźcie patyczkiem, czy jest upieczone. Wbijcie

Smak mojego domu
Orzechowe ciasto z jabłkami i cynamonem 187

miały temperaturę pokojową. Blaszkę- keksówkę, o wymiarach górnych około 10 cm x 30 cm, wykładamy papierem do pieczenia. Jabłka obieramy i kroimy na niewielkie kawałki. Ciasto wykonujemy przy użyciu miksera. Miękkie masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajka i nadal ucieramy, aż uzyskamy miękką, puszystą masę. Dodajemy pozostałe składniki: mąkę pszenną, mielone orzechy laskowe, wanilię, proszek do pieczenia, cynamon oraz(...)jogurt i całość ucieramy, na małych obrotach, tylko do połączenia się składników. Ciasto będzie gęste. Dodajemy jabłka i całość mieszamy łyżką. Ciasto wykładamy na blaszkę. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 60 minut w temperaturze 175 stopni. Grzałki: dolna + grzałka górna, bez termoobiegu. Przed wyciągnięciem ciasta, sprawdzamy patyczkiem, czy jest upieczone. Patyczek powinien być suchy.  Smacznego

Smak mojego domu
Bułeczki dyniowe z serem i chałka. 160

się do rąk, można dodać ewentualnie troszkę mąki ale nie za dużo. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, musi podwoić swoją objętość. Dobrze wyrośnięte ciasto to udany i pulchny wypiek. Ser ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym budynie i jajkiem. Gdy ciasto wyrośnie przekładamy je na podsypaną mąką stolnicę delikatnie rozwałkowujemy na około 1 cm wykrawamy po dw krążki

Sama słodycz i szczypta chili
Ucierane ciasto orzechowe z jabłkami i cynamonem 597

Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Jabłka obieramy, kroimy na niewielkie kawałki, wkładamy do miski, dodajemy cynamon i dokładnie mieszamy. Orzechy laskowe siekamy. Ciasto wykonujemy przy użyciu miksera. Miękkie masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajka i nadal ucieramy, aż uzyskamy miękką, puszystą masę. Dodajemy pozostałe składniki: mąkę pszenną, mielone orzechy laskowe, wanilię, proszek do pieczenia, cynamon oraz(...)jogurt i całość ucieramy, na małych obrotach, tylko do połączenia się składników. Ciasto będzie gęste. Ciasto wykładamy na blaszkę. Na wierzchu równomiernie rozkładamy jabłka oraz siekane orzechy laskowe i całość posypujemy cukrem trzcinowym. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 50 minut w temperaturze 175 stopni. Grzałki: dolna + grzałka z termoobiegiem. Przed wyciągnięciem ciasta, sprawdźcie patyczkiem, czy jest upieczone

Smak mojego domu
Migdałowe ciasto z borówkami i śliwkami 165

Wykonanie: Wszystkie składniki wyjmujemy z lodówki, aby miały temperaturę pokojową. Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Śliwki kroimy na ćwiartki. Migdały blanszowane siekamy. Ciasto wykonujemy przy użyciu miksera. Miękkie masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajka i nadal ucieramy, aż uzyskamy miękką, puszystą masę. Dodajemy pozostałe składniki: mąkę pszenną, mąkę z migdałów, wanilię, proszek do pieczenia, jogurt, olejek(...)migdałowy i całość ucieramy, na małych obrotach, tylko do połączenia się składników. Ciasto będzie gęste. Ciasto wykładamy na blaszkę. Na wierzchu równomiernie rozkładamy śliwki, borówki oraz siekane migdały i całość posypujemy cukrem trzcinowym. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 50 minut w temperaturze 175 stopni. Grzałki: dolna + grzałka z termoobiegiem. Przed wyciągnięciem ciasta, sprawdźcie patyczkiem, czy jest upieczone

Smak mojego domu
Migdałowe ciasto z truskawkami. 136

składniki wyjmujemy z lodówki, aby miały temperaturę pokojową. Tortownicę o średnicy 23 cm -24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Truskawki kroimy na pół. Migdały blanszowane siekamy. Ciasto wykonujemy przy użyciu miksera. Miękkie masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajka i nadal ucieramy, aż uzyskamy miękką, puszystą masę. Dodajemy pozostałe składniki: mąkę pszenną, mąkę z migdałów, wanilię, proszek do pieczenia, jogurt, olejek(...)migdałowy i całość ucieramy, na małych obrotach, tylko do połączenia się składników. Ciasto będzie gęste. Ciasto wykładamy na blaszkę. Na wierzchu równomiernie rozkładamy truskawki oraz siekane migdały i całość posypujemy cukrem trzcinowym. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 50 minut w temperaturze 175 stopni. Grzałki: dolna + grzałka z termoobiegiem. Przed wyciągnięciem ciasta, sprawdźcie, czy jest upieczone patyczkiem. Wbijcie

Smak mojego domu
Świąteczne ciasto makowe 151

Masa: 3/4 kostki masła  1 łyżka śmietany  2 łyżki cukru pudru 1 żółtko 7 dag orzechów włoskich Dodatkowo: bakalie nasączone alkoholem   Ciasto makowe:  Mak sparzamy. Ostygnięty mielimy dwa razy. Następnie ucieramy margarynę z cukrem,  po czym dodajemy żółtka.  Dokładnie ucieramy na puch.  Powoli dodajemy mak,  a na koniec proszek do pieczenia(...)mąką.  Ciasto biszkoptowe wylewamy na ciasto makowe. Pieczemy całość około 45 min w temp 180°C. Po wyjęciu ciasto studzimy i obracamy do „góry nogami”, tak by biszkopt był na spodzie. Masa : Orzechy mielimy.  Masło ucieramy.  Następnie dokładamy do niego śmietanę,   cukier i żółtko.  Gdy składniki dokładnie się połączą dokładamy orzechy. Dokładnie miksujemy. Masę

Pyszności Słodkości
CIASTO TYGRYSEK 237

dawna krąży w sieci. Zrobiłam go w uproszczonej wersji bez roladek w środku i z moją ulubioną delikatną masą z  CIASTA DELICJA . Jeśli nie przepadacie za słodkimi ciastami to będzie idealne, lekkie, delikatnie i rozpływające w ustach. Polecam, bo nie jest pracochłonne a cieszy zarówno oko jak  i podniebienie :) BISZKOPT :  4 jajka szklanka cukru(...)odstawiamy do przestudzenia ROBIMY KREM : Masło ucieramy na puch dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Gdy masa jest porządnie utarta wlewamy cienkim strumieniem zimne cytrynowe galaretki i dobrze ucieramy. Masę wylewamy na ciasto i wyrównujemy, trzeba się śpieszyć, krem szybko tężeje.  Plastry rolady ciasno układamy na masę, wylewamy pomarańczowe galaretki i placuszek wstawiamy do lodówki. Gdy galaretka się zetnie

Pani na deser
Ciasto chałwowo-wiśnione na czwarte urodziny bloga 180

przepisy proste, na typowe domowe ciasta, które można przygotować łatwo i bez stresu. Których zapach wydobywający się z piekarnika przeniesie nas w kolorowe, dziecięce dni. I takie ciasta też lubię; babki, ucierane z owocami, szarlotki, pierniczki. Choć zdjęcia są cały czas moją piętą achillesową, staram się, jak mogę. Czytam artykuły o fotografii kulinarnej, już za tydzień w moje ręce trafi(...)ciacho przygotowałam właśnie z myślą o dniu dzisiejszym. Jest nieco bardziej czasochłonne, ale jednocześnie proste w przygotowaniu. A smakuje... Moi drodzy, ono wręcz powala smakiem! Przepis na bazę, czyli ciasto czekoladowe, pochodzi z książki Signe Johansen, Scandilicious baking . Dość mocno je jednak zmodyfikowałam (w oryginalnej wersji też się pojawi - piekłam je wcześniej i smakuje wprost niebiańsko). Zamiast whisky pojawia się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort Kornelki 164

masy dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz mak. Całość delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy około 35 minut w 180 C. Gdy jedno ciasto stygnie przygotowujemy drugie. Margarynę ucieramy z cukrem, stopniowo dodając żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i kiśle. Ubitą pianę z białek łączymy z ciastem i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy

Zainspirowana w kuchni
Chałka z kruszonką 137

jajecznej. Mąkę przesiewamy w dużą miskę, mieszamy z solą. Dodajemy rozczyn, ubite jajka i mleko  z masłem. Wyrabiamy dokładnie. Wyrobione ciasto pozostawiamy w ciepłym miejscu,  aż podwoi swoją objętość, minimum 1 h. kruszonka:  masło ucieramy z cukrem(...)mąką, aż powstaną charakterystyczne grudki.  Jeżeli nie chce nam wyjść idealna kruszonka, masę wkładamy do lodówki na 30 minut,  po tym czasie ponownie ucieramy, za pewnie mieliśmy zbyt miękkie masło. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, posypana mąką, jeszcze chwilę zagniatamy,  a następnie ciasto dzielimy na 2 części. Z każdej części formujemy 3 wałki i zaplatamy warkocze. Następnie

Życie zaczyna się w kuchni
Wilgotna babka serowo- pistacjowa 98

Ta babka, to zdecydowanie "polecajka" dla osób lubiących nabiał i biały ser, ponieważ jest on mocno wyczuwalny. Dzięki niemu też, ciasto jest bardzo wilgotne, a odpowiednio

Kuchnia w czekoladzie
Wyniki konkursu z Home Green Tea Spa 100

Nagroda za 3 miejsce: Pani Majka „Jaka jest moja ulubiona potrawa świąteczna? To niewątpliwie makowiec mojej babci. Robiła go z sercem. Domowa masa makowa ucierana z miłością, kruche ciasto na jajkach od własnych kur i tyle radości Nikt nie wkładał więcej serca w pieczenie ciast niż ona. A pierogi Ach pierogi Te najlepiej robiła moja ciocia. Ona na wigilię

Słodkie okruszki
Prosta czekoladowa tarta z 7 składników 176

kielichu blendera, dodajemy odsączone z wody daktyle i miksujemy, następnie dodajemy kakao i masło i ponownie rozdrabniamy. (Kiedy nie posiadasz blendera, herbatniki można potłuc łyżką do ucierania lub wałkiem do ciasta, a daktyle rozdrobnić widelcem.)  Formę do tarty smarujemy cienką warstwą masła. Powstałą mieszanką wypełniamy spód i boki formy i mocno dociskamy. Schładzamy.  W rondelku podgrzewamy śmietankę

Gotuj z Agnes
Makowiec ucierany 86

Makowiec ucierany to jedno z ciast, które gorąco polecam upiec na Święta. Jest bardzo prosty i szybki do przygotowania. Zawsze wychodzi i pięknie wyrasta a do tego cudownie smakuje i długo zachowuje świeżość

AniaGotuje.pl
Kluski kładzione z boczkiem i cebulką 165

cebulę i  dalej smażymy do zrumienienia składników. W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Do miski przesiewamy mąkę, wbijamy jajka i wlewamy wodę. Solimy. Łyżką ucieramy składniki na  gładkie ciasto (powinno być gęste). Ciasto kładziemy na wrzątek za pomocą łyżki. Gotujemy około 2 minut od momentu kiedy wypłyną na powierzchnię.  Kluski odławiamy łyżką cedzakową i wrzucamy

Qchnia po prostu
Ciasto ucierane z jabłkami 422

Jeden z prostszych wypieków, które poczyniłam ostatnimi czasy. Bez specjalnych zakupów, ogromu czasu i sił. Wymagane tylko chęci i podstawowe składniki, aaa no i piekarnik by

Kuchnia w czekoladzie
Imbirowy rosół z lanymi kluskami 150

garnka, wlać wodę, dodać przyprawy ,skrzydełka i gotować do miękkości warzyw. 4  łyżki mąki 2 jajka sól Jajka wbić do miseczki, dodać sól, mąkę i ucierać, aż na powierzchni ciasta ukażą się pęcherzyki powietrza. Wlewać przez lejek na gotującą się zupę bulion.Zamieszać i gotować jeszcze 2-3 minuty

Moje domowe kucharzenie
makowa babka z pomarańczowo-czekoladową polewą... 179

Składniki: margaryna 15 dag, jajka 6 sztuk "M", cukier 3/4 szklanki, aromat waniliowy 1 łyżeczka, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1 czubata łyżeczka, dżem

W Mojej Kuchni Lubię
sernik "Izaura" po mojemu... 133

grzanie góra/dół, sernik piec około 50 minut, w formie wystudzić, polać polewą ze szklanki i zostawić do zastygnięcia w chłodnym miejscu - sernik jest pyszny a ciasto może być jako ucierane również do innych wypieków ............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Dżem z czerwonej porzeczki 139

każdy z nas lubi kwaskowe owoce, dlatego możemy je wykorzystać do przygotowania koktajli i kompotów. Możemy z nich przygotować różne desery: lody, galaretki, czy kisiel. Pyszne będą ciasta drożdżowe czy też ucierane, przepyszny też jest porzeczkowy sernik na zimno. Porzeczki możemy również zamknąć w słoikach, przygotujemy z nich galaretkę dżem,  sosy do mięs czy też nalewkę. Możliwości jest

Kulinarne przygody Gatity
Orzechowiec 164

Pyszne, pulchniutkie, miodowe z orzechami ciasto, świąteczne, ale nie niekoniecznie, dobre na każdą okazję, ważne, że łatwe i szybkie, szybko się piecze, nic nie trzeba ucierać, a smakuje... rewelacyjnie Składniki: Ciasto miodowe 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru brązowego pół szklanki oleju kostka margaryny 5 jajek 4 łyżki śmietany 18% 4 łyżki miodu 3 łyżeczki przyprawy do piernika

kgwjanczewo
Zupa pieczarkowa z kluseczkami 169

kostkę wrzucić do garnka zalać wodą , dodać przyprawy oraz pieczarki i marchewkę.Gotować prawie  do miękkości ziemniaków. Jajka wbić do miseczki, dodać sól, mąkę i ucierać, aż na powierzchni ciasta ukażą się pęcherzyki powietrza.Wlewać ciasto cienkim strumieniem na gotującą się zupę. Zamieszać i gotować jeszcze około 2 minuty. Pod  koniec dodać masło.Dodać również śmietanę , koperek

Moje domowe kucharzenie
Sernik " Złota rosa " 146

jajka szklanka cukru 1/2 szkl. oleju sok z połowy cytryny budyń śmietankowy lub waniliowy 2 szkl. mleka Piana  : 1/2 szklanki cukru 4 białka z ciasta + 1 dodatkowe  Jajka ucieramy z cukrem na kremowy puch . Dodajemy kolejno ser, olej , sypki budyń , sok z cytryny i na samym końcu 2 szklanki mleka. Masa jest bardzo rzadka , więc się

Różne smaki w kuchni
Zupa z kurkami i kluseczkami 140

miałam mrożone , a w sezonie oczywiście dodajemy świeże ] i pokrojone w kostkę ziemniaki.Gotować prawie do miękkości ziemniaków.  Jajka wbić do miseczki, dodać sól, mąkę i ucierać, aż na powierzchni ciasta ukażą się pęcherzyki powietrza. Wlewać ciasto cienkim strumieniem na gotującej się zupy.Gotować razem jeszcze kilka minut. Dodać śmietanę,pokrojony koperek, doprawić w razie potrzeby

Moje domowe kucharzenie
Gniazdka/Hiszpańskie Pączki - idealny smakołyk do porannej kawki. 84

wody sól Przygotowanie: W garnku zagotować wodę z masłem i szczyptą soli. Mąkę przesiać przez sito i jednym, szybkim ruchem wsypać do wrzątku, cały czas energicznie mieszając. Ucierać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i zacznie odstawać od ścianek garnka. Zdjąć z ognia i odstawić do ostudzenia. Przestudzoną masę zmiksować z jajkami. Z papieru pergaminowego wycinać kwadraty, posmarować olejem. Ciasto

My World by Dagmara Rek
Churros 159

ekstraktu z wanilii 3 jajka W garnuszku zagotować wodę, masło, cukier i sól. Do wrzątku wsypać mąkę wymieszaną z cynamonem i ekstrakt z wanilii. Zdjąć z ognia, ucierać drewnianą łyżką, aż ciasto będzie odstawać od brzegów naczynia.  Wystudzić. Do zimnej masy dodać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Ciasto powinno być gładkie ale gęste. Przygotować maszynkę

kulinarnyswiatdomi
Zupa z zacierkami 158

przełożyć do garnka , dodać przyprawy i  pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę i pietruszkę .Gotować prawie do miękkości ziemniaków. Jajka wbić do miseczki, dodać sól, mąkę i ucierać, aż na powierzchni ciasta ukażą się pęcherzyki powietrza.Wlewać ciasto cienkim strumieniem do gotującej się zupy  i chwilkę razem pogotować

Moje domowe kucharzenie
Babeczki do koszyczka 150

minut do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pozostały, cukier waniliowy, jajko oraz zaczyn, wszystko dokładnie mieszamy, na końcu dodajemy rodzynki i roztopione masło. Ucieramy do momentu aż ciasto wchłonie masło, odstawiamy pod przykryciem na godzinę do wyrośnięcia. Foremki do babeczek natłuszczamy olejem, wypełniamy ciastem do 3/4 wysokości, odstawiamy do wyrośnięcia. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez

Bajeczna Kuchnia
Czekoladowiec bez mąki 192

Dawno nie piekłam ciasta z dodatkiem czekolady. Naszła mnie ochota....ale tym razem zdecydowałam się na coś w rodzaju brownie,ale bez grama mąki :) Ciasto wyszło

Słodkości i nie tylko
Pączki Hiszpańskie 130

wlać do garnka dodać masło szczyptę zagotować wsypać  mąkę z szczyptą soli mieszać energicznie aż ciasto zacznie się  odklejać od ścianek garnka 2. Ciasto przełożyć do miski zostawić aż przestygnie mikserem ucierać  wbijając po jednym jajku aż powstanie gładkie ciasto  (ilość jajek zależy od wielkości ciasto nie może być zbyt miękkie ) przełożyć do szprycy szprycować

W królestwie smaków Beaty
Brownies z kremem orzechowym 125

W tygodniu tez trzeba mieć cos do kawy zawsze wychodze z takiego założenia. Przyznam, że codziennie muszę zjeść coś z nutą słodyczy takie przyzwyczajenie ale nie

Kubki smaku
Świąteczny makowiec z kruszonką i lukrem 1600

ciasta ścieramy je na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Makowiec pieczemy około 45-50 minut w temp. 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika lukrujemy wystudzone ciasto i dekorujemy cukrowymi gwiazdkami. Lukier: Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny i lukrujemy wystudzone ciasto.   The post Świąteczny makowiec z kruszonką i lukrem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Odwrocone ciasto ze sliwkami 102

Kolejny wypiek, który był już dawno do zrealizowania, ale ciągle odkładałam go na potem. Teraz nadszedł czas śliwek, więc wyboru nie było, mus było zrobić ciasto

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Zebra dyniowo czekoladowa 238

W piwnicy zalegało mi jeszcze troszkę dyni, którą kupiłam na zupkę. Postanowiłam potraktować ją podobnie jak przy kremie- zapiec i zmiksować. Z tym, że mus dodałam

Kuchnia w czekoladzie
Babka cytrynowa czyli Slodki Czwartek, Maly Lakomcuch w kuchni i poWeekendowe Lakocie w jednym 153

Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy na gładką masę. Przekładamy do natłuszczonej formy z kominkiem i pieczemy ok 40 minut. Wbity patyczek powinien być suchy. Ciasto wyjmujemy i studzimy. Ucieramy lukier z podanych składników i lukrujemy nim babkę

Dzieje kuchennej Wiewióry
Strucla orzechowa 163

oraz 1 łyżką mąki. Wlać do wgłębienia w mące drożdże i opruszyć lekko mąką. Pozostawić na około 30min w ciepłe miejsce. Po 30 minutach czas na wyrobienie ciasta. Znowu w oddzielnej miseczce ucieramy żółtka z cukrem pudrem, dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło. Całość wlewamy do mąki z drożdżami. I czas na zagniatanie. Ciasto musi być gładkie i elastyczne. Gdy już

Amatorka kuchenna
Kurkuma - Naturalny żółty barwnik do ciast,tortów,makaronów oraz sosów ! 128

warzywnych,pikli,majonezów. Doskonale przyprawia potrawy z baraniny,wieprzowiny,kurczaka,fasoli i soi. Poprawia smak gotowanych jajek,omletów,serów topionych i sałatek rybnych. szczypta kurkumy dodana do ciasta drożdżowego,biszkoptowego lub ucieranego (np. babka piaskowa ) nada mu atrakcyjny żółty kolor. Warto ją mieć w swojej kuchni,można ją kupić prawie w każdym sklepie spożywczym

Przepisy i porady kulinarne
Sernik " Złota rosa " 606

jajka szklanka cukru 1/2 szkl. oleju sok z połowy cytryny budyń śmietankowy lub waniliowy 2 szkl. mleka   Piana : 1/2 szklanki cukru 4 białka z ciasta + 1 dodatkowe  Jajka ucieramy z cukrem na kremowy puch . Dodajemy kolejno ser, olej , sypki budyń , sok z cytryny i na samym końcu 2 szklanki mleka. Masa jest bardzo rzadka , więc się

Słodkości i nie tylko
malinowy ucieraniec... 146

jajka, cukier, tłuszcz miękki, olejek pomarańczowy utrzeć mikserem z 5 minut masa będzie "zważona" ale to ma tak być do masy wsypać przesianą mąkę z proszkiem i ucierać z 2 minuty ciasto ma być gęste tortownica 24 cm, dno wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować tłuszczem i obsypać mąką ciasto rozsmarować na dnie blaszki i posypać opłukanymi i obsuszonymi

W Mojej Kuchni Lubię
śliwkowiec z kokosową nutą... 155

puder jajka, cukier, tłuszcz miękki utrzeć mikserem z 5 minut masa będzie "zważona" ale to w niczym nie przeszkadza do masy wsypać przesianą mąkę z proszkiem i ucierać z 2 minuty ciasto ma być gęste tortownica 24 cm, dno wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować tłuszczem i obsypać mąką ciasto rozsmarować na dnie blaszki i posypać je wiórkami kokosowymi

W Mojej Kuchni Lubię