Składniki: jajka 3 sztuki, masło lub margaryna 1/2 kostki, cukier 1 szklanka, aromat cytrynowy 4 krople, mąka pszenna 2 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, śliwki
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: jajka 4 sztuki, olej rzepakowy 3/4 szklanki, mleko 3,2% 3/4 szklanki, cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 2,5 szklanki, proszek
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: jajka 5 sztuk "L", cukier 1 szklanka, skórka z cytryny 1 sztuka, margaryna 15 dag, mąka tortowa 1,5 szklanki, mąka ziemniaczana 2 łyżki, proszek
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: jajka 4 sztuki "L", cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, skórka z cytryny 1 łyżeczka, olej rzepakowy 3/4 szklanki, mąka tortowa 1,3/4 szklanki
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: jajka 3 sztuki, masło lub margaryna 1/2 kostki, cukier 1 szklanka, przyprawa do piernika 1 opakowanie, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki
W Mojej Kuchni Lubiętych składników zagniatamy gładkie ciasto. Kruchym ciastem wyklejamy wyłożoną papierem do pieczenia formę. Nakłuwamy i lekko smarujemy pozostałymi białkami. Następnie na kruche ciasto wykładamy masę makową i równo rozsmarowujemy. Kolejno zajmujemy się sernikiem. Najpierw ucieramy masło z cukrem na puszystą biała masę. Później dodajemy do niej żółtka i dokładnie ucieramy. W drugiej misce ubijamy na sztywno białka(...)zostały nam z kruchego ciasta). Następnie mieszamy budyń z mlekiem, mieszankę dodajemy do masła z żółtkami i chwilę ucieramy. Później dodajemy ser i krótko mieszamy całość do połączenia składników. Na koniec dodajemy stopniowo ubite białka i chwilę delikatnie mieszamy. Masę serową wylewamy na masę makową. Ciasto pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w 150°C z termoobiegiem około godzinę. Gotowe pozostawiamy
PatiGotujeSkładniki: jajka 4 sztuki, cukier 3/4 szklanki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda oczyszczona 1/2 łyżeczki, kakao 3
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: jajka 6 sztuk "L", cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 2 opakowania, margaryna 200 gram, mąka tortowa 2,5 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: jajka 6 sztuk "M", margaryna miękka 15 dag, cukier 3/4 szklanki, olejek migdałowy 1 łyżeczka, mąka pszenna 2 szklanki, buraki ugotowane drobno starte 1 szklanka
W Mojej Kuchni Lubiędrożdżowej zawsze sceptycznie podchodziłam. Postanowiłam w końcu ją zrobić no, bo jakby inaczej:) i co, i właśnie nic.Nie powiem, bo była smaczna ale ja jednak zostanę przy cieście drożdżowym i babce ucieranej. Zapraszam... przepis z blogu anikagotuje.blogspot. Skala smaku 6/10 ja nie użyłam rodzynek, zamiast skórki kandyzowanej dodałam skórki startej z pomarańczy. Składniki: 600 g mąki 50 g drożdży(...)przestudzonego rozczynu z mąki i mleka. Delikatnie przemieszać i odstawić do wyrośnięcia Żółtka utrzeć z cukrem na puszysta masę. Następnie dodać do nich mąkę oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrobić ciasto tak, aby odstawało od ręki Do tak wyrobionego ciasta dodać roztopione i przestudzone masło z łyżką oliwy i nadal wyrabiać, aż wszystkie składniki dobrze się połączą Na koniec dodać namoczone
Kubki smakuSkładniki: mąka tortowa 3 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda oczyszczona 1 łyżeczka, cukier 1 szklanka, jajka 4 sztuki , kakao 2 łyżki, mleko 1/2 szklanki
W Mojej Kuchni Lubięsztywną pianę. Do piany dodajemy cukier wraz z żółtkami i mieszamy. Do mąk dodajemy masło, proszek do pieczenia i ucieramy, do masy dodajemy jajka i ucieramy masę na gładko. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem formy i pieczemy w 180 st przez
Łycha smakówSkładniki: jajka 5 sztuk, masło lub margaryna 15 dag/miękka, Delecta aromat migdałowy 2 krople, cukier 1 szklanka, mąka tortowa 2 szklanki, Delecta proszek do pieczenia
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: mąka tortowa 25 dag, jajka 3 sztuki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, olej rzepakowy 150 ml, mleko 3,2% 200 ml, wiórki kokosowe 1 szklanka
W Mojej Kuchni LubięWstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika na 10-14 minut.Przygotowujemy masę biszkoptową:Do wysokiej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier, mleko, ekstrakt i ucieramy do białości. Pod koniec ubijania dosypujemy mąkę i mieszamy łyżką.Gdy ciasto się zarumieni, wyjmujemy je z piekarnika, a następnie układamy na jego wierzchu umytą żurawinę. Całość zalewamy gotową masą biszkoptową, a następnie wstawiamy do rozgrzanego
Słodkie Przyjemności