Składniki: jajka 5 sztuk "L", cukier 1 szklanka, mąka tortowa 1,3/4 szklanki, kakao 2 łyżki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda oczyszczona 1 łyżeczka, olej
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: jabłka 4 sztuki, rabarbar 1,5 szklanki, cynamon Prymat 2 łyżeczki, jajka 3 sztuki, masło lub margaryna 1/2 kostki, cukier 3/4 szklanki, mąka tortowa 1
W Mojej Kuchni LubięWszystkie składniki wrzucamy do naczynia i ugniatamy palcami tak, by zrobiły się jak najmniejsze grudki. Gdy jest zbyt mokre i klejące dosypujemy delikatnie mąki i roztrzepujemy ciasto palcami. 2.Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy miękkie masło, budyń w postaci proszku, łyżeczkę proszku do pieczenia, twaróg oraz wydrążone nasionka z wanilii .Wszystko miksujemy na gładką masę. 3. Białka ubijamy(...)Wysypujemy mąkę i cukier i wykładamy masło, które wgniatamy w suche składniki do momentu uzyskania dużych grudek. 4. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na spód posypujemy nasze kruche ciasto, lekko przyklepujemy, wylewamy równomiernie masę serową, wierzch posypujemy kruszonką . Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 1 godziny. Sprawdzamy patyczkiem drewnianym czy sernik jest już dobrze upieczony
vaniliowoczekoladowaciasto do przygotowania. Nie potrzeba nam wiele, wystarczy tylko kubeczek po jogurcie naturalnym, którym będzie nam służył jako miarka. Można do niego wykorzystać różne owoce- u mnie śliwki. Ciasto jest delikatne, puszyste i bardzo wilgotne. Polecam gorąco! Składniki: 1 kubeczek jogurtu naturalnego (200 g) 3 kubeczki mąki pszennej 1 1/2 kubeczka cukru 1 kubeczek oleju 3 jajka 1.5 łyżeczki(...)proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na puszystą pianę, dodać żółtka, cukier i ubijamy, aż piana będzie gęsta i puszysta. Stopniowo dodajemy olej, jogurt na zmianę z mąką. Ucieramy do połączenia składników. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem blaszki. Na wierzch poukładać odpestkowane śliwki, rozcięciem ku górze. Piec w 180°C około 50 minut, do suchego patyczka. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem
magiczna kuchnia Kasisztywną pianę. Dodaję żółtka oraz cukier. Nadal ubijając dodaję mąkę, olej, ocet oraz proszek do pieczenia. Na końcu do ciasta dodaję skórkę otartą z cytryny oraz wyciśnięty sok. Mieszam. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 25cm x 35cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 20 minut w temperaturze 180 stopni. Masa jabłkowa: Jabłka obieram, kroję na mniejsze kawałki. Przekładam do garnka(...)Pozostałe mleko gotuję. Wymieszaną masę wlewam do gotującego się mleka, mieszam. Gotuję 3 minuty. Studzę. Masło ucieram na puszystą masę. Dodaję zimny budyń oraz sok z cytryny. Ucieram. Masę wykładam na ciasto, wyrównuję. Na masie budyniowej układam herbatniki. Wierzch ciasta polewam rozpuszczoną razem z mlekiem na kąpieli wodnej czekoladą. Ciasto schładzam godzinę w lodówce
Tradycyjna kuchnia KasiHiszpański przysmak - churros. Zrobiłam z ciasta parzonego, smażonego na głębokim tłuszczu do chrupkości, a następnie posypałam cukrem i podałam z sosem czekoladowym. Bardzo takie nam smakowały. Składniki: 240 ml wody 50 g masła 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki cukru 3 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii szczypta soli Dodatkowo: olej do smażenia opcjonalnie cukier puder do oprószenia Przygotowanie(...)zagotować wodę, masło, cukier, sól, do momentu roztopienia się masła i rozpuszczenia się cukru. Do wrzątku wsypać mąkę, ekstrakt z wanilii i energicznie mieszać. Zdjąć z palnika, ucierać drewnianą łyżką, aż ciasto będzie odstawać od brzegów naczynia. Ostudzić. Do wystudzonej masy wbijać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Ciasto powinno być gładkie i gęste. Ciasto przełożyć do przygotowanego
Słodka StrefaHiszpański przysmak - churros. Zrobiłam z ciasta parzonego, smażonego na głębokim tłuszczu do chrupkości, a następnie posypałam cukrem i podałam z sosem czekoladowym. Bardzo takie nam smakowały. Składniki: 240 ml wody 50 g masła 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki cukru 3 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii szczypta soli Dodatkowo: olej do smażenia opcjonalnie cukier puder do oprószenia Przygotowanie(...)zagotować wodę, masło, cukier, sól, do momentu roztopienia się masła i rozpuszczenia się cukru. Do wrzątku wsypać mąkę, ekstrakt z wanilii i energicznie mieszać. Zdjąć z palnika, ucierać drewnianą łyżką, aż ciasto będzie odstawać od brzegów naczynia. Ostudzić. Do wystudzonej masy wbijać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Ciasto powinno być gładkie i gęste. Ciasto przełożyć do przygotowanego
Słodka StrefaSkładniki: jajka 4 sztuki "L", cukier 3/4 szklanki, margaryna 12,5 dag, buraczki 1 kubek/starte ugotowane, kakao 2 łyżki, mąka tortowa 1,5 szklanki, proszek do
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: jajka 3 sztuki, masło lub margaryna 1/2 kostki, cukier 1 szklanka, mąka tortowa 1,3/4 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, banan 2 sztuki
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: jajka 4 sztuki, masło lub margaryna 12,5 dag, cukier 3/4 szklanki, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, kiwi 8 sztuk jajka
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: jajka 4 sztuki, masło lub margaryna 1/2 kostki, cukier 1/2 szklanki, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, śmietana gęsta 3 łyżki, śliwki
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: jajka 4 sztuki, cukier 1 szklanka, mąka tortowa 2,5 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, olej rzepakowy 3/4 szklanki, kawa rozpuszczalna 3/4 szklanki
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: jajka 4 sztuki, masło lub margaryna 1/2 kostki, cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka pszenna 2 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
W Mojej Kuchni Lubięzaangażowaniem to robiła... I oczywiście tradycyjnie podjadała ciasto na surowo! Składniki: 1/2 kg mąki pszennej 2/3 kostki masła 25 dkg miodu 2 łyżki mieszanki korzennej do piernika 4 łyżki cukru 2 żółtka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Masło trzeba rozpuścić z miodem i przyprawą korzenną i odstawić do wystygnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem. Następnie powoli, cały czas miksując(...)przyprawami. Na koniec dodajemy partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Po chwili ciasto będzie tak gęste, że mikser będzie miał trudności z dalszym ucieraniem, wtedy trzeba się przerzucić na pracę ręczną. Zagniatamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na 2 godziny, aby odpoczęło lodówce. Następnie wałkujemy na grubość
Kulinarne Inspiracjeciasta odrywamy małe kawałki (ok. 7g), z których formujemy kuleczki, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odstępach. Każdą kulkę delikatnie spłaszczamy widelcem (niezbyt mocno, gdyż ciasto jest bardzo kruche i ciasteczka nie mogą być za cienkie), odbijając na wierzchu wzorek charakterystyczny dla widelca. Pieczemy ciastka około 15 minut lub nieco krócej (czas pieczenia zależy oczywiście(...)floresy na powierzchni zimnych ciastek, W wersji z termomixem: Orzechów nie musimy kroić nożem tylko wrzucamy do naczynia i siekamy 5s/ obroty 5, dodajemy pozostałe składniki ucieramy 30s/obroty 5. Wyjmujemy ciasto z termomixa i zagniatamy w wałek o grubości mniej więcej 3-4 cm. Dalej postępujemy jak w przepisie powyżej. Przepis na Orzechowe ciasteczka w wersji do wydruku
KulinarneImpresje.plSkładniki: jajka 6 sztuk "M", margaryna miękka 20 dag, cukier 1 szklanka, przyprawa do piernika 1 opakowanie, kakao 4 łyżki, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: jajka 4 sztuki, cukier 3/4 szklanki, aromat migdałowy 2 krople, przyprawa do piernika 1/2 opakowania, kakao 2 łyżki, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia
W Mojej Kuchni Lubię