ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:193/881)

Kokosowa babka z polewą i bakaliami. 132

margaryny niewielka ilość gorącej wody Dodatkowo: 1 łyżeczka masła lub margaryny 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki płatków migdałowych 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej Wykonanie: 1. Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i dokładnie ucieramy. Następnie wsypujemy wiórki kokosowe, obie mąki i proszek do pieczenia i dokładnie(...)ucieramy. 2. Pieczenie: Formę na babkę ( taką większą   z kominem ) smarujemy masłem lub margaryną i oprószamy bułką tartą. Następnie przekładamy do niej ciasto. Babkę pieczmy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem i lekko studzimy, następnie wyjmujemy z formy. 3. Polewa: Cukier i kakao przekładamy do garnka, dodajemy gorącej wody i mieszamy

Izabelawkuchni
Placek jabłkowo-serowy 66

waniliowego 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki cukru wanilinowego Warstwa jabłkowa: 1 słoik marmolady jabłkowej lub 750 g jabłek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto: Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, doda jajka i dalej ucierać, aż składniki się połączą. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wlać kilka kropli olejku rumowego i wyrobić ciasto. Wstawić je na godzinę(...)całkowitego wystygnięcia. Masa serowa: Ser trzykrotnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać jajko, śmietanę, budyń, cukier wanilinowy oraz ser. Ucierać ok. 20 minut. Wykonanie Na upieczone ciasto wyłożyć marmoladę jabłkową lub pokrojone w plastry jabłka. Na to wylać ser. Placek jabłkowo-serowy wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 o C ( góra-dół ), piec

niecodziennikpary
Prosty chleb z siemieniem lnianym 72

mąki, rozpuszczone drożdże wraz z resztą ciepłej wody, zmielone siemię lniane, cukier, sól i olej wymieszać w dużej misce (najlepiej skorzystać z miksera wyposażonego w hak do ciasta drożdżowego). Nie przerywając ucierania, dodać resztę mąki i dalej wyrabiać przez około 10 minut. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować olejem. Posmarowanymi olejem dłońmi podzielić ciasto na dwie części, położyć

Moja Delicja
Eklery z ricottą i matchą, z malinami i borówkami 63

amerykańskie cukier puder Wykonanie CIASTO Zagotowujemy w garnku wodę i mleko z masłem i szczyptą soli. Na wrzątek wsypujemy mąkę tortową i ziemniaczaną , zmniejszamy ogień i energicznie ucieramy, tak długo aż ciasto będzie lśniące i gładkie, i zacznie odstawiać od ścianek garnka. Ciasto studzimy i przekładamy do miksera. Następnie wbijamy kolejno jajka cały czas ucierając. Miękkim i plastycznym ciastem wypełniamy

Tajemnice Smaku
Wielkanocny bezglutenowy sernik bez cukru 118

spodu zagnieść i wyłożyć ciastem spód i boki tortownicy. Mikserem utrzeć jajka z erytrytolem i masłem lub olejem kokosowym. Do masy dodawać po łyżce ser i dalej ucierać. Wyłożyć masę na ciasto w tortownicy i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 60-70 minut. Czas pieczenia pod koniec kontrolujemy, żeby się nam sernik zbytnio nie przypiekł. Sernik kroimy

Marta próbuje
Prosty chleb z siemieniem lnianym 195

mąki, rozpuszczone drożdże wraz z resztą ciepłej wody, zmielone siemię lniane, cukier, sól i olej wymieszać w dużej misce (najlepiej skorzystać z miksera wyposażonego w hak do ciasta drożdżowego). Nie przerywając ucierania, dodać resztę mąki i dalej wyrabiać przez około 10 minut. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować olejem. Posmarowanymi olejem dłońmi podzielić ciasto na dwie części, położyć

Moja Delicja
ciasto twarogowe z jabłkami... 206

kawałeczki, posypać cynamonem, mąką ziemniaczaną i wymieszać jajka"L", miękka palma, cukier, twaróg pótłusty nie mielony w robocie ucierać z 5 minut wsypać makę z proszkiem i wymieszać z 1 minutę tortownica 24cm - wysmarować masłem, posypać tartą bułką i z 3/4 ciasta rozsmarować w blaszce wsypać na ciasto twarogowe jabłka i na jabłkach rozmarować resztę ciasta ciasto piec w 200C

W Mojej Kuchni Lubię
Róża ucierana z cukrem, czyli konfitura różana 120

Konfitura różana Konfitura z róży cukrowej to tradycyjny dodatek do ciast i deserów – idealne nadzienie do pączków z różą, wypełnienie do mazurków, dodatek do sernika wiedeńskiego oraz ciasta czekoladowego. Przepis na ucierana różę jest banalnie prosty, wymaga tylko dłuuuugiego ucierania w makutrze

Gotujemy i jemy
pyszne,łatwe,smaczne ciasto truskawkowe ze śmietaną galaretkową... 146

galaretka pomarańczowa 1 opakowanie jajka XL lub 4 "L", miękkie masło, cukier, aromat cytrynowy mikserem ucierać z 4 minuty, masa bedzie grudkowata i taka ma być wsypać mąkę z proszkiem, kakao i mikserem krótko tylko połączyć składniki na gęste ciasto silikonowa tortownica 24 cm - przetrzeć formę ręcznikiem papierowym nasączonym olejem i rozsmarować w formie ciasto ciasto na cieście poukładać truskawki

W Mojej Kuchni Lubię
truskawki z budyniem w ucieranym cieście... 156

łyżeczki, truskawki 20 sztuk, budyń waniliowy 2 opakowania, cukier puder - ile potrzeba jajka "L", miękka palma, cukier ucierać mikserem z 5 minut - masa będzie "zważona" ale to ma tak być wsypac mąkę z proszkiem i utrzeć z 2 minuty dość gęste ciasto tortownica 24cm - wysmarować masłem i posypać tartą bułką, do blaszki rozsmarować 3/4 ciasta 700 ml mleka zagotować

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto kokosowo jogurtowe ze śliwkami 146

Piec w piekarniku nagrzanym na 175 stopni z termoobiegiem około 45 minut.  Po wyjęciu ciasto ostudzić. Lukier kokosowy:  Do likieru wsypywać po łyżce cukru i ucierać na gładko. Lukrem polać ciasto.  Inspiracja klik

Ala piecze i gotuje
Tarta z owocami z kremem z mascarpone 133

naszego ciasta nie spłyną. Pieczemy 10 minut pod obciążeniem w 180 stopniach. Po tym czasie należy zdjąć pergamin z grochem i piec jeszcze 15 - 20 minut. Ciasto pozostawiamy do ostudzenia.  Mascarpone ucieramy z masłem i  cukrem na gładki krem, smarujemy nim wystudzone ciasto. Na wierzch układamy pokrojone i umyte owoce. Tartę przechowujemy w lodówce

Delusional Trine
Buleczki Slimaczki kardamonowe z nadzieniem cynamonowym (Kanelbullar) czyli Slodki Czwartek odc.126 132

połączą mieszamy ciasto jeszcze przez 5 minut. Jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie, dodajemy trochę mąki. Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy do wyrastania na 30-45 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Ucieramy łyżka lub mikserem składniki nadzienia. Na podsypanym mąką blacie  rozwałkowujemy ciasto na prostokąt o wymiarach 40 na 50 cm. Rozsmarowujemy nadzienie na połowie ciasta. Składamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
CIASTO DROŻDŻOWE - BABKA WIELKANOCNA 141

wsypujemy go do miseczki z żółtkami. Nie robimy tego "na oko", bo za duża ilość cukru może spowodować, że ciasto nie wyrośnie. W zbyt słodkim środowisku drożdże bowiem słabiej rosną i to nawet wtedy, gdy znacznie zwiększymy ich ilość. Starannie ucieramy żółtka z cukrem i szczyptą soli - najlepiej mikserem. Masło (także dokładnie odważone)  przekładamy do małego rondelka, stawiamy(...)puder. W rondelku lekko podgrzewamy rum z wodą, po czym przelewamy gorący płyn do cukru. Chwilę mieszamy by składniki się połączyły, potem dodajemy sok z cytryny i ucieramy, aż masa uzyska gęstość ciasta naleśnikowego (jeśli wyjdzie zbyt gęsta, dodajemy odrobinę gorącej wody). Wyjmujemy upieczone ciasto na stół i pozostawiamy na 10-15 min (nie dłużej, bo przejdzie zapachem blachy

Moja Książka Kucharska
Mazurek z pianką kawową 116

Następnie zagniatamy ciasto. Owijamy je folią spożywczą i odkładamy na czas przygotowania bezy do lodówki. W międzyczasie robimy bezę. Białka ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy cukier i ucieramy aż się rozpuści. Ciasto wyciągamy z lodówki i dzielimy na 3 części. Następnie wyklejamy nimi 3 takie same blachy do pieczenia (można również rozwałkować). Jedno z nich smarujemy bezą, a później obficie

PatiGotuje