ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:187/881)

Ciasto makowe z lukrem 84

Proste ciasto makowe z lukrem na pyszny deser, który sprawdzi się na każdą okazję. Pyszne ciasto z makiem przygotowuje się praktycznie w jednej misce. Makowiec to łatwe ciasto, zawsze wychodzi, jest delikatne i puszyste. Ciasto makowe z lukrem jest umiarkowanie słodkie, dlatego wielbiciele mocno słodkich wypieków powinni zwiększyć nieco ilość cukru. Przepis na makowiec jest bardzo łatwy do wykonania(...)wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. Na środku można zrobić delikatne wgłębienie/dołek, wtedy po upieczeniu ciasto będzie równe. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 175 stopni C przez około 25 - 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wystudzić i polać lukrem. Składniki na lukier ucierać energicznie, aż powstanie

Kuchcik gotuje
Wielkanocna babka z ajerkoniakiem i czekoladą. 186

HELIO 2 łyżki  płatków migdałowych od HELIO 1 łyżeczka masła lub margaryny do posmarowania foremki 2 łyżki bułki tartej do oprószenia foremki Wykonanie pysznej babki: 1. Ciasto : Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy, wlewamy ajerkoniak, wsypujemy obie mąki i chwilę ucieramy. Na koniec wsypujemy pastylki polewy mlecznej

Izabelawkuchni
Muffinki z ciasteczkami ,,Oreo''. 146

pieczenia 2 ciasteczka typu ,,Oreo'' Krem: 250 ml śmietanki kremówki 30 % cukier puder do smaku 2-3 ciasteczka typu ,,Oreo'' Dodatkowo: 12 ciasteczek typu ,,Oreo'' Wykonanie: 1. Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy, wsypujemy obie mąki, kakao i proszek do pieczenia i dokładnie ucieramy. Ciasteczka

Izabelawkuchni
Wielkanocne ciasto z migdałami i suszoną czereśnią 107

czereśni suszonych od HELIO 4 łyżki  płatków migdałowych od HELIO Dodatkowo: masło lub margaryna do posmarowania foremki bułka tarta do oprószenia foremki Wykonanie pysznego ciasta: 1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy, następnie wsypujemy mąkę i kaszę mannę, dodajemy proszek do pieczenia, wlewamy mleko(...)dokładnie ucieramy. Wsypujemy suszone czereśnie i dokładnie mieszamy.  2. Ciasto przekładamy do formy wcześniej posmarowanej masłem lub margaryną i oprószonej bułką tartą, ja piekłam w formie ceramicznej, ale ciasto można upiec w keksówce, formie do babki czy tortownicy. 3. Ciasto posypujemy płatkami migdałowymi.  4. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia i suchego patyczka, ja swoje ciasto

Izabelawkuchni
Wiśniowa karpatka z ciastem francuskim. 391

stopni na ok 20 min. Ciasto musi nam delikatnie się zezłocić. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia. Zimne ciasto na karpatkę przekładamy do miski i dokładnie ucieramy je z jajkami. Gotowe ciasto dzielimy na pół i każdą część rozsmarowujemy na blaszce 20x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180-200 stopni i pieczemy przez

Malinowe Pocałunki
Coffee and walnut cake, czyli kawowy tort orzechowy. 142

jajka 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 łyżeczki wody Składniki na krem: 400g cukru pudru 180g masła łyżka kawy rozpuszczalnej łyżeczka wody Dodatkowo orzechy do ozdoby. Sposób przygotowania: Biszkopt: masło ucierać z cukrem aż będzie puszyste. Zazwyczaj trwa to dosyć długo więc warto wspomóc się mikserem. Następnie dodajemy jajka jedno po drugim cały czas miksując. Kawę rozpuszczamy w wodzie i dodajemy(...)wysmarowanej masłem blaszki do pieczenia. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 º C. Możemy sprawdzić czy ciasto się upiekło używając drewnianego patyczka. Jeżeli jest suchy – ciasto gotowe. Krem: masło ucieramy dodając cukier puder. Kawę rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wody i dodajemy do ubijanego kremu. Wystudzone ciasto przekrawamy na pół i smarujemy kremem w środku i na wierzchu. Ozdabiamy orzechami

wysmienity
Placek z morelami 116

Dziś do kawy proponuję szybki placek z morelami, bo ostatnio z ciast była szarlotka i ucierane ze śliwkami – to dziś słodkie i miękkie morelki. W oryginalnym przepisie nie znam rodzaju śmietany, rozmiaru blaszki, czy temperatury pieczenia (nie podano), więc znów uruchomiłam swe eksperckie oko składniki miksuje się partiami, ja wrzuciłam raz dwa i zmiksowałam, po sprawie, wyszło szybko, sprawnie(...)pieczenia, u mnie spora łyżka cukier puder do posypania Przygotowanie: Żółtka oddzielam od białek, ucieram z cukrem. Po chwili dodaję olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, śmietanę, miksuję. Białka zimne miksuję ze szczyptą soli na sztywno. Dodaję do masy, mieszam już delikatnie szpatułką. Ciasto wykładam do formy, wtykam posiekane morele, posypuję cukrem waniliowym. Piekę 55 minut w temp

Zasmakuj Kuchni
Tarta na orkiszowym spodzie z rabarbarem i migdałami. 159

płatków migdałowych Skworcu 4 łyzki cukru trzcinowego   Dodatkowo; 2 łyżki cukru trzcinowego Skworcu   do posypania po wierzchu białko do posmarowania wierzchu ciasta   Przygotowanie; Miękkie masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy żółtko, mąkę przesianą a także śmietanę. Wszystko razem zagniatamy. Ciasto będzie dosyć klejące, ale takie ma być. Łyżką wykładamy na folę spożywczą i wkładamy na około

Radość kipiąca uśmiechem.
CZEKOLADOWE CIASTO Z GRUSZKAMI 149

Szybkie proste i pyszne ciasto czekoladowe z całymi gruszkami. Uwielbiam takie ciacha, zresztą ucierane to jedno z moich ulubionych ciast. Ciasto możecie przygotować samo tj.  ciacho bez dodatków lub dodać do niego owoce jakie lubicie, ja uwielbiam całe wielkie mokre i soczyste gruszki zatopione w czekoladowym cieścieCiasto jest banalnie proste nie wymaga żadnych większych umiejętności.  Potrzebujecie(...)mąki i dalej ucieraj, dodaj łyżkę mleka czekoladowego i dalej ucieraj. Tak, aż do wyczerpania składników. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Dodaj pianę do masy i delikatnie wymieszaj. Gruszki obierz ze skórki, obetnij końcówki aby stabilnie stały. Ustaw je w formie i zalej dookoła ciastem czekoladowym. Resztę 50 g czekolady pokrusz i poukładaj na wierzchu.  Wstaw

SMYKWKUCHNI
Czekoladowe ciasto z rodzynkami i kawałkami czekolady. 196

cukier waniliowy 4 łyżki kopiaste łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej pół szklanki rodzynek 5 dag mlecznej czekolady Wykonanie: 1. Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy, dodajemy śmietanę, śmietankę kremówkę i kakao, nadal ucieramy, na koniec wsypujemy mąkę, proszek(...)pieczenia i sodę, całość dokładnie ucieramy. Na koniec dodajemy rodzynki i czekoladę pokrojoną w małą kostkę. Dokładnie mieszamy. 2. Pieczenie: Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 25 cm x 21 cm ( ciasto jest dość gęste i takie ma być ). Ciasto  pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem

Izabelawkuchni
Ciasto Kokosowo – Jabłkowe 161

mleka kokosowego Lukier: 80 g cukru pudru 3 łyżki mleka kokosowego Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy jajka. Następnie stopniowo wsypujemy łyżka po łyżce mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i z wiórkami kokosowymi. Ucierając wlewamy mleko kokosowe. Powstałe puszyste ciasto przelewamy do okrągłej formy o średnicy 26 cm i wygładzamy. Jabłka obieramy, przekrawamy na pół, pozbywamy się(...)Takie połówki jabłek umieszczamy na cieście, lekko dociskając. Pieczemy w rozgrzanym do 160 stopni piekarniku, około 45 minut. Studzimy w formie a następnie na kratce kuchennej. Wystudzone ciasto polewamy lukrem. Cukier puder ucieramy z mlekiem kokosowymi do białości. * źródło przepisu – książka kucharska „Backvergnugen vie – noch nie” The post Ciasto Kokosowo – Jabłkowe appeared first on Made

Made By Mom And Son
Ciasto cytrynowo lawendowe z orzechami nerkowca 80

pudru 20 g masła 30 g sera białego 5 ml soku z cytryny Wykonanie CIASTO Orzechy nerkowca miksujemy jak najdrobniej.  W dużej misce mieszamy ze sobą zmiksowane orzechy, mąkę, proszek do pieczenia, sodę, otartą skórkę z cytryny i kwiaty lawendy. Masło z cukrem ucieramy na krem, następnie dodajemy pojedynczo żółtka i ucieramy, dodajemy sok z cytryny i jeszcze chwilę(...)około 30 – 40 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika i po 10 minutach przekładamy na kratkę, studzimy. Po ostudzeniu na ciasto wylewamy polewę. POLEWA Wszystkie składniki na polewę ucieramy lub krótko miksujemy i rozprowadzamy na przestudzonym cieście. Ciasto odstawiamy w chłodne miejsce aby polewa stężała. Smacznego

Tajemnice Smaku
Ciasteczka maślane z powidłami,bardzo pyszne, jak z cukierni 116

powideł śliwkowych cukier puder do oprószenia ciasteczek  Wykonanie: Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na gładki krem, następnie dodajemy żółtka i znowu ucieramy. Mąkę przesiewamy z mąką ziemniaczaną i mieszamy. Z ciast formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, koniec kuli do ucierania  moczymy w mące i delikatnie dociskając robimy wgłębienie w kulce ciasta. Każdą dziurkę napełniamy powidłami

Sama słodycz i szczypta chili
Przepis na sernik bez spodu z brzoskwiniami 93

Przepis na sernik z brzoskwiniami. Ciasto jest bardzo delikatne i kremowe, a dzięki temu że jest to sernik bez masła, zawsze tak samo wilgotne. Nawet po wyjęciu z lodówki sernik bez spodu zachowuje się tak samo. Jak zrobić sernik bez spodu z budyniem? Przepis na ciasto jest bardzo prosty, nie trzeba miksować ani długo ucierać. Jeżeli szukasz przepisu na ciasto

Dieta moja pasja

Proponowane wyszukiwania