mąki pszennej 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia ¾ szklanki drobnego cukru 1 łyżeczka ekstrakty waniliowego 3 duże jajka ( osobno żółtka i białka) 150ml mleka lub śmietanki kremówki Wykonanie: Ciasto czerwone: masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, na jasną i puszystą masę, nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku , następnie śmietanę oraz czerwony barwnik następnie do masy dodajemy przesianą mąkę
Słodkie zapomnienieOstatnio mam "czas na babki" i wszelkie proste ciasta... bez kremów, mas, lukrów... Jeśli już piekę ciasto to albo jest to właśnie babka albo jakieś proste ucierane bądź drożdżowe ciasto z owocami. Dziś miałam wielką ochotę na babkę cytrynową :) Ciasto : 4 całe jajka 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mąki 1/2 szklanki oleju 1 łyżeczki proszku do pieczenia
Walijskie PichcenieUwielbiam te chwile, kiedy mieszam, miksuje, ucieram i zagniatam ciasto, a moja kuchnia wypełnia się słodkimi zapachami wypieków. Uwielbiam kombinować, modyfikować przepisy i tworzyć zupełnie nowe, a najpiękniejszy moment to ten kiedy moi bliscy z zadowoleniem pałaszują ciasta i ciasteczka. Z tego uwielbienia powstał kokosowiec czyli biszkopt z kremem czekoladowym i wkładką kokosową, która moim zdaniem bardziej przypomina sklepowy batonik(...)ubijamy z cukrem na parze. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy do niego partiami ubite jajka i kakao. Biszkopt przekrawamy na pół, rozsmarowujemy na nim połowę kremu, przykrywamy wkładką kokosową, smarujemy resztą kremu i przykrywamy drugą połową biszkoptu. Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem w kąpieli wodnej i polewamy nią nasze ciasto. Przed podaniem chłodzimy przez kilka godzin w lodówce
Cynamonowe szczęścieBardzo szybkie i super pyszne ciasto z owocami pochodzi z „ sentymentowego ” zeszytu Stare przepisy są po prostu genialne. Zobaczcie sami Składniki: 6 jajek 200 g masła 1 szklanka cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 ½ szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 1 czubata(...)łyżka kakao 200 g ulubionych owoców (u mnie to truskawki i wiśnie – pół na pół) Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml Jajka, cukier, cukier waniliowy i masło ucieram dokładnie w misce (ciasto będzie wyglądać tak, jakby się zwarzyło, ale spokojnie, tak ma być ) Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i dodaję partiami do masy jajecznej. Blaszkę
Słodki sentymentOstatnio cały czas mam zachcianki na coś słodkiego najlepiej żeby było to ciasto bez masy, ucierane, typu babka. Tak właśnie powstało to cudownie szybkie i smaczne ciasto! Chyba każdy zna idealne smakowo połączenie orzechów i cynamonu, figi dodają niesamowity aromat dodatkowo ciasto jest niesamowicie wilgotne. Piekłam w tortownicy o średnicy 22 cm. Czytaj więcej
Pychotkaaaszklanki wrzątku 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 4 łyżeczki cukru 100 ml wódki polewa: 100 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 4 łyżki kakao 3-4 łyżki mleka wykonanie: ciasto: Całe jajka ucieram z cukrem na białą, puszystą masę. Dodaję olej i jeszcze chwilę ucieram. Stopniowo dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao i spirytus, mieszam delikatnie(...)krem: Miękkie masło ucieram na puszystą masę, stopniowo dodaję masę kajmakową. Na koniec wsypuję 3/4 słonecznika i mieszam. poncz: Kawę zaparzam wrzątkiem, słodzę. Odstawiam do ostygnięcia. Do zimnej wlewam wódkę, mieszam. polewa: Wszystkie składniki polewy wkładam do rondelka i podgrzewam, stale mieszając, aż do rozpuszczenia masła. Lekko studzę. Składam słonecznikowiec: pierwszy blat ciasta nasączam połową ponczu, wykładam
babka w formiemargaryny 4 łyżki kawy cappuccino POLEWA 50g czekolady mlecznej 2 łyżki masła 2 łyżki mleka łyżeczka kakao PONCZ Łyżka kawy rozpuszczalnej 3/4 szklanki wody 2 łyżki wódki CIASTO ORZECHOWE Jajka ucieramy z cukrem na jasną masę dodajemy przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia-miksujemy,dodajemy zmielone orzechy i wodę oraz olej-miksujemy. Ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem(...)oraz mąkę i wylewamy na gotujące się mleko-mieszamy do zgęstnienia i studzimy. W misce ucieramy masło lub margarynę na puch i dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu,na koniec dodajemy kawę cappuccino. (przed dołożeniem kawy można odłożyć sobie trochę kremu do dekoracji) Spód ciasta ponczujemy (składniki ponczu mieszamy ze sobą) wykładamy krem i przykrywamy drugim spodem Ponczujemy. Polewa składniki
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuCiasto z suszoną figą jest bardzo pyszne. Ucierane, kakaowe i lekko wilgotne. Idealne na podwieczorek z filiżanką aromatycznej kawy. Prosta receptura, więc uda się każdemu. Jest również podzielne. Można je również zabrać na piknik czy na drugie słodkie śniadanie do pracy. Ostatnio bardzo lubię piec takie proste ciasta. Upieczcie takie, a ja słodkich i udanych wypieków Wam życzę(...)ciasta z figą: 1. Masło lub margarynę ucieramy na puszystość z cukrami, wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao, następnie dodajemy na przemian z mlekiem do ucieranych składników i dokładnie ucieramy. 2. Figi kroimy w małą kostkę, dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy. 3. Ciasto przekładamy do foremki keksówki wyłożonej
Izabelawkuchnismaku kokosowym 1 kostka masła Wykonanie: Z masła, cukru, mleka i kakao ugotować czekoladę. Wystudzić, odlać 3/4 szklanki czekolady do polania ciasta. Do pozostałej masy czekoladowej dodawać po 1 żółtku na na przemian z mąką i ucierać. Wcześniej mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na pianę i delikatnie wmieszać do ciasta(...)najlepiej za pomocą drewnianej łyżki. Gotowe ciasto przelać na duża blachę i piec ok 50 min w 160'-170'C. Po upieczeniu, wystudzić ciasto i przekroić na pół. Masę krówkową ucierać, dodając po łyżce miękkie masło. Masą przełożyć ciasto,wierzch ciasta polać odlaną wcześniej czekoladą i odstawić na 2 doby w chłodne miejsce
Ciasteczkowy Potwórsztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem na puszysty kogel mogel. Do żółtek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej i wodę .Wszystko ucieramy i dodajemy ubite białka. Całość delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy do tortownicy i pieczemy około 30 min w temp 180 stopni do suchego patyczka .Studzimy i kroimy na dwa równe spody o takiej samej(...)Żółtka ucieramy z cukrem na puszysty kogel mogel. Do żółtek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia z kakao oraz olej i wodę .Wszystko ucieramy i dodajemy ubite białka. Całość delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy do tortownicy i pieczemy około 30 min w temp 180 stopni do suchego patyczka .Studzimy i kroimy na dwa równe spody o takiej samej wysokości
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuprzed transportem). Następnie zetrzyj skórkę na najmniejszych oczkach tarki i wyciśnij sok. Rodzynki zalej ciepłą wodą, odstaw i przejdź do przygotowania ciasta. Masło utrzyj z cukrem przy pomocy miksera na puszystą masę. Dodawaj po jednym jajku i ucieraj dalej. Do miski z maślano-jajeczną masą przesiej oba rodzaje mąki, dodaj proszek do pieczenia i sodę oraz startą skórkę pomarańczową(...)Wmieszaj delikatnie w ciasto. Formę do pieczenia babki wysmaruj masłem i oprósz bułka tartą. Wyłóż do niej ciasto, po czym wstaw do nagrzanego do 165 st. C piekarnika na około 50 minut (lub do tzw. suchego patyczka). Po wyciągnięciu z piekarnika, ciasto przestudź w formie. Na koniec udekoruj lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczową. Smacznego! Artykuł Ucierana babka pomarańczowa z rodzynkami
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pysznego ciasta: 1. Masło i oba cukry ucieramy na puszystą masę, wbijamy stopniowo po jednym i dokładnie ucieramy, wsypujemy wszystkie pozostałe sypkie składniki, wlewamy mleko i dokładnie ucieramy. 2. Tak wykonane ciasto przekładamy do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm. W ciasto lekko wciskamy obrane banany. 3. Pieczemy
IzabelawkuchniTo ciasto musicie zrobić...a powody są dwa ! Po pierwsze - jest niezwykle proste w przygotowaniu. A po drugie - jest z czekoladą. I chyba
kolorowotorcikowopicia. Ma ono wspaniały smak, rozpływa się w ustach. Bardzo polecam i zapraszam po przepis. SKŁADNIKI *przepis na blaszkę 25x25cm *szklanka to u mnie zawsze 250ml KAKAOWE CIASTO -6 jajek -3/4 szkl cukru -2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia -1,5 szkl mąki pszennej tortowej -8 łyżek oleju -8 łyżek wody -2 łyżki kakao KREM -1 litr(...)dajemy masło w temp pokojowej i ucieramy na gładką masę. Następnie stopniowo dodajemy budyń i wszystko miksujemy na gładki krem. Z kremu odkładamy kilka łyżek do osobnej miseczki. CIASTO KAKAOWE Jajka ucieramy z cukrem na jasną masę. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao,olej i wodę i wszystko miksujemy na gładką masę. Masę przekładamy do blaszki i pieczemy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku