masła 2 szklanki wiórków kokosowych 250 ml mleka cukier puder do posypania upieczonego ciasta Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml. Jak zrobić ciasto kokosowe? Masło ucierać z cukrem do czasu, aż nie będzie wyczuwalnych kryształków cukru. Pod koniec ucierania dodawać po jednym jajku. Następnie na przemian dodawać mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem
Kuchcik gotujeSzybkie ciasto na maślance z pomarańczową skórką Dziś mam dla Was kolejny, pyszny przepis na ciasto mieszane łyżką . Ostatnio pokazywałam Wam jak przygotować ucierany makowiec z jabłkami , ciasto krówka i świąteczny sernik z brzoskwiniami . Dziś przyszła pora na coś wyjątkowo szybkiego – pyszne ciasto czekoladowe na maślance , które dodatkowo wzbogaciłam kandyzowaną pomarańczową skórką. Jeśli nie lubicie pomarańczowej skórki do ciasta
Słodkie okruszkicukru ( pół szklanki ) 3 jajka 20 dag masła lub margaryny 10 dag wiórków kokosowych cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie pysznego ciasta kokosowego: 1. Masło ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym na puszystą masę, stopniowo wbijamy po jednym jajku i dalej ucieramy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy i ucieramy
Izabelawkuchnigalaretka 250 ml gorącej wody 200 ml zimnego mleka 1 śmietanka typu ,,Śnieżka'' Dodatkowo: 1 słoiczek powidła śliwkowego ( około 30 dag ) dowolna posypka do dekoracji Wykonanie: 1. Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy, dodajemy jogurt i ucieramy kilka chwil, na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia(...)ucieramy do dokładnego połączenia się składników. 2. Pieczenie: Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm, pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia, sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone i dokładnie studzimy. 3. Pianka: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej, studzimy i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śmietankę ,,Śnieżkę'' ubijamy z zimnym
Izabelawkuchnimascarpone 1/2 szklanki mielonych orzechów 2 łyżki cukru pudru sok i skórka z 1/2 cytryny polewa: 100 g czekolady 150 g śmietany 30% 1 łyżka masła Przygotowanie: ciasto: Miękkie masło ucieramy z miodem, a potem dodajemy po jednym jajku stale ucierając. Następnie do masy dodajemy mąkę wymieszaną z mielonymi orzechami oraz proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do tortownicy
Bon appetit mon amieodbieramy odrobinę na kruszonkę. Ciasto zawińcie w worki i schłodźcie w lodówce około 20-25min. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy do niej śmietankę, jajka i mąkę ucieramy na gładkie ciasto dodajemy do niego jagody i delikatnie mieszamy. Gotowe i schłodzone ciasto należy rozwałkować do wielkości blaszki ale żeby nie miało wysokich brzegów, masa też się upiecze i fajnie
Kuba Gotujejabłek (waga po obraniu) 2 łyżki soku z cytryny Wykonanie jabłek: Jabłka umyć, obrać i pokroić w słupki (grubość 1cm x 1cm). Skropić sokiem z cytryny. Wykonanie ciasta: Masło (100g) ucieramy mikserem na krem, dodajemy cukier, jajka, przesianą mąkę - dwa rodzaje - wraz z proszkiem do pieczenia oraz skórkę cytrynową. Ucieramy, aż masa stanie się jednolita. Tortownicę (średnica
Mania WypiekaniaWkładamy na minimum pół godziny do lodówki. Po wyciągnięciu z lodówki pieczemy ok. 25-30 minut w temperaturze 200 stopni. Wykonanie kremu i owocowego wierzchu: Gdy ciasto się wystudzi ucieramy serek mascarpone wraz ze śmietaną, cukrem, skórką cytrynową i solą. W małym garnuszku rozgrzewamy miód - by stał się płynny, a następnie go studzimy. Ciasto smarujemy kremem i układamy
Mania WypiekaniaMarlena - http://smerfetka79.blogspot.com/ Wiosenka - http://www.eksplozjasmaku.blox.pl/ Martyna - http://chiliandsugar.blogspot.com/ Ania - http://przyprawmnie.blogspot.com/ Karolina - http://stokolorowkuchni.blox.pl/html Dorota - http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/ Gosia - http://jedzismakuj.blogspot.com/ Zapraszam po przepis na pyszne ciasto ! Składniki ( na małą blachę ) * 125 g masy marcepanowej * 160 g masła o temperaturze pokojowej * 100 g cukru pudru * 2 jajka * 250 g mąki pszennej * 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia(...)zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do startej masy marcepanowej dodać masło oraz cukier puder - utrzeć na gładką masę. Nie przerywając ucierania dodawać po jednym całym jajku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i mielonymi migdałami. Dodać do ciasta, dolać mleko i sok z cytryny - dokładnie połączyć. Brzoskwinie pokroić w drobną kostkę - dodać do ciasta - utrzeć raz jeszcze
kolorowotorcikowogmina Cmolas, powiat kolbuszowski Mazurek to jedno z tych ciast, których w naszym regionie na tradycyjnym wielkanocnym stole nie powinno zabraknąć. Zachęcam więc do upieczenia mazurka wykwintnego, który spełnia wszystkie kryteria wielkanocnego przysmaku: jest złożony z dwóch blatów kruchego ciasta, główny dodatek stanowią suszone owoce i smaczny krem, a ciasto jest niewysokie i bardzo słodkie (cukier można ograniczyć o połowę(...)jajko 2 czubate łyżki mąki pszennej 250 g masła Dodatkowo: 5 łyżek powideł śliwkowych 250 g suszonych owoców: śliwki, rodzynki, morele (zamiast moreli dodałam migdały) Zaczynamy od przygotowania ciasta. Miękkie masło ucieramy, dodając do niego stopniowo cukier puder, a następnie wbijając po jednym żółtku. Na koniec dodajemy mąkę pszenną przesianą z proszkiem do pieczenia i zagniatamy ciasto, które dzielimy
Trzeci talerzciasta jest niewiele, ot kawałek 'starego' ciasta, czekolada, śmietanka + dodatki w postaci posiekanych pistacji i malin. O tak, te maliny robią tu robotę i sprawiają, że słodycz ciasta przełamana jest kwaskowym i rozkosznym smakiem malin. Mmm, jakie to dobre! Mają tylko jeden minus, otóż... na jednej pralince się nie kończy! około 30 szt. 400 g ciasta, np. jogurtowego, ucieranego
Kraina Miodem Płynącaciasta jajko, nakłuć widelcem i wstawić na godzinę do lodówki.Upiec w nagrzanym piekarniku na złoty kolor. Krem;margarynę utrzeć do białości,dodawać porcjami masę krówkową i ucierać.Na zimnym cieście rozsmarować część kremu ,posypać orzechami,posmarować kremem.Resztą kremu za pomocą szprycy udekorować mazurek i ozdobić wg własnej wyobraźni
Ala piecze i gotujebędzie bajecznie proste i szybkie. 😉 Zacznijcie od jabłek, a następnie przejdźcie do przygotowania ciasta. Kruche ciasto: 250g masła w temperaturze pokojowej 150g drobnego cukru 2 dużej jajka wiejskie lub ekologiczne 500g mąki pszennej 1 łyżka ekstraktu waniliowego (lub 1 łyżka zimnej wody) Masło ucieramy z cukrem, gdy uzyskamy pożądaną konsystencję dodajemy jajka i miksujemy całość przez ok. 30 sekund(...)Następnie do masy dodajemy ekstrakt waniliowy, jeśli go nie macie pomińcie ten krok. Do masy dodajemy mąkę i całość miksujemy tylko do połączenia się składników. Zbyt długie ucieranie sprawi, że ciasto będzie twarde, a nie kruche! Jeśli ciasto będzie zbyt suche dodajcie do niego łyżkę wody i miksujcie krótko. Gotowe! Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy
Cooking Monstermaku łyżeczka proszku do pieczenia przepis Ucieramy margarynę z cukrem, dodając kolejno po jajku i porcjami mąkę. Do ostatniej porcji mąki dodajemy proszek do pieczenia, a pod koniec ucierania suchy mak. Ciasto wlewamy do posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formy do pieczenia i pieczemy w temp około 180 st.C. około 60 minut
Smakowite Daniaprzekładam na blaszkę o wymiarach 24cm x 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 40 minut w temperaturze 170 stopni (do suchego patyczka). Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa równe blaty. 2. Sernik: Żółtka ucieram razem z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Dodaję zmielony ser biały. Ucieram. Następnie dodaję budyń i śmietanę. Na końcu do masy serowej dodaję ubitą(...)budynie. Masę wlewam na gotujące się mleko. Mieszam i gotuję 2 minuty. Odstawiam do przestudzenia. Masło razem z cukrem pudrem ucieram na puszystą masę. Dodaję zimny budyń. Ucieram. 4. Na jeden blat ciasta orzechowego wykładam połowę masy budyniowej i wyrównuję. Na masie układam sernik, delikatnie zdejmując papier. Na serniku wykładam pozostałą masę i wyrównuję. Na masie układam drugie z ciast
Tradycyjna kuchnia Kasigęstego jogurtu greckiego (lub śmietany 18%) 1 opakowanie budyniu waniliowego (bez cukru) 20 g cukru waniliowego 120 g kaszy manny (grysiku) 400 g czarnych porzeczek szczypta soli Wykonanie: Ciasto: Miękkie masło ucieramy wraz z cukrem na puch. Nie przerywając ucierania dodajemy żółtka, jedno po drugim. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy sól oraz budynie czekoladowe i mieszamy. Następnie
MyCookBook.plPolewa: 80 g margaryny 2 łyżki kakao 3 łyżki wody 2 łyżki cukru pudru Wymiary formy 37 cm x 24 cm Rozpoczynamy od przygotowania ciasta z białek. Białka ubijamy na sztywno. Później dodajemy cukier i ucieramy na gładką i szklistą pianę. Następnie dodajemy ocet i również dokładnie ucieramy. Na koniec dodajemy obie mąki, proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką(...)masa się połączyła i zgęstniała, uważając żeby jej nie przypalić. Studzimy. W misce ucieramy masło na puszystą masę, łączymy z masą budyniową i dokładnie ucieramy. Wszystkie składniki na polewę wrzucamy do ganka i zagotowujemy. Spód ciasta smarujemy połową masy, później układamy na niej sernik, który następnie smarujemy resztą masy, przykrywamy ją drugą połową ciasta. Na koniec całość polewamy dokładnie polewą
PatiGotujeszklanki mąki Przygotowanie ciasta na spód i wierzch sernika tzw. kruszonkę Cukier utrzeć z jajkami, dodać kakao, rozpuszczone masło oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia - ucierać Wyjdzie nam dość twarde, jednolite ciasto, zrobić z niego kulkę ( a jeszcze lepiej dwie; większą i mniejszą ) i włożyć do zamrażalnika na 3 -4 godz. - nie dłużej, bo jeśli będzie zbyt twarde(...)bakalie - u mnie żurawina Przygotowanie: Cukier ucieramy z całymi jajkami, dodajemy stopniowo ser i ucieramy Dodajemy mąkę ziemniaczaną i rozpuszczone masło ( nie może być zbyt gorące ! ) - ucieramy Na wysmarowaną blaszkę ścieramy większą część ciasta, wykładamy masę serową, teraz ścieramy drugą część - to będzie wierzch sernika Pieczemy około 1 godz. w temp. 180 stopni C, pozwalamy ciastu ostygnąć w piekarniku, wpierw
Proste Potrawyszybsze w przygotowaniu niż te pieczone, ale niektórym z nich trzeba poświęcić trochę więcej czasu, a innym mniej. Ciasto Snickers właśnie należy do tej drugiej grupy. Robiąc to ciasto nie musimy ucierać kremu lub ubijać śmietany albo czekać, aż galaretka stężeje. Wystarczy tylko ugotować budyń, rozpuścić kajmak i czekoladę, a następnie ułożyć warstwami! Muszę przyznać, że jest to jedno
Danka Pichcioraz żółtka. Miksuję. Na końcu dodaję ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie mieszam. Ciasto wykładam na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą tortownicę o średnicy 26cm. 2. Ciasto serowe: Masło ucieram razem z cukrem, cukrem waniliowym oraz żółtkami. Następnie dodaję ser, mąkę, budyń oraz proszek do pieczenia. Białka ubijam na sztywno. Pianę dodaję do masy serowej. Mieszam. Masę serową
Tradycyjna kuchnia Kasi