Dzi ś na ca ł ym ś wiecie obchodzone jest sł odkie święto: Dzień Muffina. Postanowi ł am uczcić to święto
La grande e la piccola cuocaMigdałowe ciasto z gruszkami pachnie cynamonem i orzechami. Wilgotny środek łączy w sobie miękkie gruszki oraz chrupiące orzechy i kawałki czekolady. Ciasto bardzo ładnie wyrasta, ma
niecodziennikparyOd kilkunastu dni sklepy kuszą świeżymi figami w bardzo dobrej cenie. Nic więc dziwnego, że 10 dojrzałych fig trafiło do naszego koszyka. Z połowy z nich
niecodziennikparyKochani kompletnie nie mam jakoś głowy do pisania. Nie zliczę nawet ile przepisów czeka na publikację. Pewnie koło 12... Żeby było śmieszniej, to te przepisy nie
Kuchnia w czekoladzieŚwięta Bożego Narodzenia to magiczny i niepowtarzalny czas w roku. Wypełniony aromatycznymi zapachami pomarańczy, sianka i choinki. Oczywiście do tych zapachów niezaprzeczalnie zalicza się piernik, bez
Wędrówki po kuchniŚliwki super owoc do ciast. Jest ich teraz bardzo dużo. Szkoda zmarnować więc ciągle szukam nowych przepisów. Ciasto nie jest suche. Wykonanie kruszonki kokosowej – Na
Kuchnia PokoleńPo długim czasie w Anglii zaświeciło słońce i w mojej duszy też. Jadę jutro do domu więc mnie rozpiera… Oczywiście radość. Zrobiłam grilla i oczywiście
Kuchnia PokoleńW kolejnym wpisie pokażemy Wam jak przygotować szybkie wywodzące się z Azji danie. Kurczak curry z warzywami to połączenie ostrej pasty curry z delikatnym w smaku
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zrobiłam to ciasto z musem gruszkowym, ale również pyszne byłoby z musem jabłkowym. Ciasto jest pyszne godne polecenia i do tego bardzo proste w wykonaniu. Wykonanie
Kuchnia PokoleńMasło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy po jednym jajku i ucieramy, na koniec wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia i dokładnie ucieramy. 2. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy okrągłe ciasteczka. 3. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 25 minut. 4. Upieczone ciasteczka
IzabelawkuchniPyszne, puszyste i mocno cytrynowe babeczki z kremem na bazie serka mascarpone i lemon curdu. W środku nadziewane są lemon curdem. Idealny przysmak dla miłośników cytryn
AleTorcikłyżeczki esencji waniliowej 1/2 łyżeczki esencji migdałowej Krem: 50 g masła 100 g białej czekolady 50 g wiórków kokosowych 150 twarożku (np. Almette) 50 g jogurtu kremowego Ciasto: masło ucieramy z erytrolem na puszystą masę. Łączymy suche składniki. Mokre dodajemy do masy maślanej, ucieramy. Mokre składniki łączymy z suchymi. Masę przekładamy do kokilek na muffinki. Pieczemy ok. 25 minut
KucharzycaPrzepis na większą , podłużną blaszkę. 6JAJ 3/4SZKL.CUKRU 2ŁYŻECZKI PROSZKU 1 i1/4 szkl.mąki 3/4szkl.mąki ziemniaczanej ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~` Jajka rozdzielić.Białka ubić na sztywno z odrobiną soli
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiZdarza mi się i to dosyć często, że kupię jakieś produkty a potem „kiszę” w lodówce bo szkoda zjeść ot tak, bo są jakieś
greenscarfPyszny i prosty przepis na babeczki czekoladowo-kawowe z solonym karmelem i kremem śmietankowym. Składniki na babeczki: 75g gorzkiej czekolady 175g mąki pszennej 30g kakao 185g
AleTorcikWęsiory to miejsce na Kaszubach gdzie znajdują się prahistoryczne, pogańskie kamienne kręgi. Tam też sprzedaje się jabłecznik domowej roboty i zwią go węsiorski. Ja znalazłam przepis
Moje Małe CzarowanieCoś dla wytrawnych smakoszy ! Pyszne muffinki na bazie oleju rzepakowego ze szpinakiem i mozzarellą. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego staram się
Z Marcepanemgodzin.Miękką margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę,nadal ucierając połączyć z wbijanymi kolejno żółtkami.Mąkę przesiać przez sito i jednym ruchem wsypać do masy.Dokładnie ucierać aż ciasto będzie puszyste i jednolite.Odsączone bakalie oprószyć mąką i dodać do ciasta z proszkiem do pieczenia i pozostałym rumem po odsączeniu.Dokładnie wymieszać.Białka ubić na sztywno ze szczyptą
Anielskie wypiekiNajprostsze ciasto jakie znam, każdy wykona je bez problemu. Wykonanie ciasta – jajka utrzeć z cukrem wanilinowym i cukrem na puszystą masę. Podczas mieszania wlewać olej
Kuchnia PokoleńPogoda jest, jaka jest. Czyli trochę słońca, trochę deszczu, a do tego wiatr, który rozwiewa poły kurtek, szale i niepokorne warkocze. Mimo wszystko, ilość światła i
Pożeraczka, czyli raz adobrzesłonecznikiem Paulina Kotlety rybne Marta Fasolowe browni od Laury Agnieszka Szpinakowy mix Danuta Sernik gotowany z mini rolsami Kasia Ucierane szybkie ciasto z wiśniami bez białego cukru i margaryny Joanna Błyskawiczne rogi serowe z powidłami śliwkowymi i rumem Magdalena Serniczek z Nutellą Marzena
Magiczne Życie MartySkładniki: jajka 2 sztuki "XL", cukier 1/2 szklanki, masło lub margaryna 15 dag, aromat migdałowy 2 krople, mąka krupczatka 1,5 szklanki, proszek do pieczenia 1
W Mojej Kuchni LubięBabeczki majonezowe z jabłkiem to małe słodkie muffinki z dodatkiem majonezu (jak w babce majonezowej ) oraz startych jabłek. Majonez nie jest wyczuwalny w smaku, więc nawet
Smakołyki BerenikiTo ciasto należy do prostych ciast, ale jest pyszne i nie suche. Polecam. Wykonanie ciasta w thermomix na dole, Przygotowanie ciasta – masło z cukrem utrzeć
Kuchnia Pokoleńcytryny - 1 opakowanie skórki pomarańczowej - ziarenka z laski wanilii - 4 łyżki cukru z prawdziwą wanilią - 220 do 250 g cukru pudru w zależności jak bardzo lubisz słodkie ciasta Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy połowę ilości cukru pudru, masa powinna zrobić się dużo bielsza. Ucieramy nadal dodając naprzemiennie żółtka z serem białym, masę ucieramy powoli i bardzo dokładnie, dodajemy
SMYKWKUCHNIBabka herbaciana zrobiona z okazji dnia herbaty...Babeczka z dodatkiem dużej ilości rodzynek namoczonych wcześniej w gorącej herbacie..Prosto, szybko i smacznie..wg oryginalnego przepisu na
Moje domowe kucharzenieTe najlepsze i najsłodsze pomarańcze będą dostępne na straganach już niedługo, ale już teraz można je dodać do pomarańczowych babeczek z czekoladą. To takie preludium do
Posadzone i zjedzonewodę, masło oraz szczyptę soli. Wszystko razem gotujemy. Gdy woda zacznie się gotować dodajemy mąkę pszenną i energicznie mieszamy. Ciasto powinno odchodzić od garnka. Odkładamy do ostygnięcia. Gdy ciasto już ostygnie ucieramy je z jajkami. Tak przygotowane ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i na blachę wyciskamy eklerki o długości ok 6 cm. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku o temperaturze 180 stopni
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneMoje życie jako blogerki kulinarnej nie jest pasmem samych sukcesów w gotowaniu i pieczeniu. Nieraz zdarza mi się ugotować coś, co niby jest zjadliwe, ale nie
Posadzone i zjedzoneKtórejś nocy siedziałam na kanapie i robiłam na drutach ogromny pled na wielkie amerykańskie łóżko king size bed . Słuchałam radia. A w nim koncertu grupy Queen
Posadzone i zjedzoneBardzo dobre ciasto, uwielbiam takie proste ciasta z owocami. Masło z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć na puszystą masę, co jakiś czas dodać po jajku i
Kuchnia PokoleńDawno, oj dawno mnie tu nie było. Życie nas pochłonęło zupełnie przez te ostatnie kilka dni i musiałam bloga troszkę zaniedbać. Ten tydzień mam nadzieję będzie
brunetkawkuchniWielkanoc to czas wypieków moich ukochanych bab, babek czy babeczek. Babę można upiec na wszelakie sposoby a tą k a tórą dziś przedstawiam to baba z
Moje Małe Czarowaniewiaderku (z lidla) 2 galaretki cytrynowe 1 szklanka cukru kryształu 0,5 l śmietany 30% można dodatkowo dodać aromat cytrynowy 1 opakowanie biszkoptów 1 galaretka truskawkowa na wierzch ciasta Ser ucieramy z cukrem, obie galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wody (u mnie szklanka ma pojemność 250ml). Studzimy. Gdy galaretka zaczyna tężeć, ubijamy śmietanę na sztywno. Do masy serowej
Moje Słodkie PiekiełkoJak wspaniale jest mieć wolny dzień niemal w środku tygodnia. Gdy wszyscy po śpiąco-męczącym poniedziałku zwlekają się z łóżek z niechętną myślą, że to dopiero
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDawno, oj dawno mnie tu nie było. Życie nas pochłonęło zupełnie przez te ostatnie kilka dni i musiałam bloga troszkę zaniedbać. Ten tydzień mam nadzieję będzie
brunetkawkuchniPyszneciasto o intensywnym smaku cytryny. Mąka ziemniaczana sprawia, że jest leciutkie i delikatne. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaDziś mam dla Was kolejny przepis na pyszny makowiec! Delikatny, puszysty biszkopt pokryty fantastyczną, mokrą masą makową jest świetnym pomysłem nie tylko na Święta! Świetnie
Ostra na Słodkoposmak orzechowy, mniam, mniam mniam. Za pomocą miksera rozetrzeć masło z cukrem na jednolitą masę. Dodać masło orzechowe i jajka, dokładnie połączyć. Teraz trzeba już użyć końcówki do ucierania gęstych ciast. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki, żeby powstała jednolita masa. Wyjąć ciasto z miski i lekko zagnieść jeśli masa nnie jest gładka. Ciasto
Kuchnia PokoleńSkładniki mąka pszenna, 3 szklanki jajka, 5 sztuk cukier, 1 i 1/2 szklanki olej, 1 szklanka woda gazowana, 1 szklanka cukier waniliowy, 1 opakowanie
Gotowanie moimi oczamiPo lekkiej obsesji na punkcie orzechów pekan w mojej kuchni rozpanoszył się, dosłownie i w przenośni, mak. Zaczęło się od tego, … Czytaj dalej →
brunetkawkuchniGdy na dworze szaro, buro i chcecie poprawic sobie humor , nic lepiej go nie poprawi jak to ciasto :) Do pełnego szczescia potrzebne beda sliwki ;) gdy w
Słodkości i nie tylkoOdkąd Zuzia zaczęła chodzić do przedszkola i nieco wcześniej zasypiać, weekendy wydają mi się wyjątkowo krótkie. Już nie możemy dowolnie … Czytaj dalej →
brunetkawkuchniPaździernik to zdecydowanie jeden z moich ulubionych miesięcy, zwłaszcza, gdy zaczyna się dniem tak pięknym, jak wczorajszy – z mglistym … Czytaj dalej →
brunetkawkuchnitarty ). Ciasto nakłuwamy widelcem i zapiekamy w nagrzanym piekarniku do 180 o C przez 20 minut. Jabłka obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Pasterkami wykładamy podpieczony spód ciasta. Jajka ucieramy z cukrem, cukrem wanilinowym i masłem. Na koniec dodajemy twaróg. Mieszamy. Masę twarogową wylewamy na ułożone jabłka. Pieczemy przez 40 - 45 minut w temp. 180 o C. SMACZNEGO
Smaki EwyW razie gdybyście nie zauważyli, ostatnio rządzą u nas banany ;) Najpierw były ciasteczka z bananami upieczone na prośbę Zuzi, … Czytaj dalej →
brunetkawkuchnicały czas ucierając dodawać pojedynczo jajka, a na koniec wódkę. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i dodawać stopniowo na przemian z mlekiem i cały czas ucierać. Gotowe ciasto jest bardzo elastyczne, nie klei się do rąk. Dużą łyżką nabierać ciasto i formować kulki. Układać na blaszce wyłożonej papierem. Każdą kulkę lekko spłaszczyć palcami. Piec w piekarniku nagrzanym
O kuchni z uczuciemTym wypiekiem jestem zaskoczona, oczywiście pozytywnie. Babkę zrobiłam przez przypadek - zostało mi sporo białek po pączkach i kremie brulee , więc poszukałam przepisu na ich wykorzystanie. Prostszego
Domowa Cookierenka AgiNASZE DOMOWE Płatki róż" . PRZYGOTOWANIE: 1. Masło ucieram razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodaję kolejno pokruszony ser, jajko oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ucieram. 2. Ciasto wykładam na stolnicę i zagniatam. Zawijam w folię spożywczą i wkładam na 2 godziny do lodówki. 3. Ciasto rozwałkowuję. Szklanką wykrawam w cieście krążki. Krążki dzielę na dwie
Tradycyjna kuchnia KasiPyszne ciasto biszkoptowe z Nutellą, z masą oraz wspaniałymi owocami zatopionymi w galaretce.Cudo nie ciasto. Gorąco polecam. Jest wspaniałe!!! Jak wszystkie ciasta Siostry Anastazji Składniki : 1
Ciasteczkowy PotwórSkoro na jednym blogu cukinii u mnie dostatek , to na drugim także nie może jej zabraknąć :) Przy okazji wykorzystałam przepis Agnieszki na ciasto
Ciasteczkowy Potwórrozgrzaną patelnię wlewam po jednej chochelce ciasta naleśnikowego i smażę na rumiano z obu stron. Gotowe wykładam na talerz. Czynność powtarzam do wyczerpania ciasta. Żółtka ucieram z cukrem do białości, dodaję porcjami twaróg i na środek każdego naleśnika nakładam masę serową i składam naleśniki. Układam na talerzach po dwa naleśniki na osobę. Składniki polewy podgrzewam w rondelku, aż całkowicie
Ciasteczkowy PotwórTakich babeczek to można zjeść całkiem sporo takie one pyszne i do tego takie wilgotne. Są to babki dla wielbicieli kokosu we wszelakiej postaci, mnie przypominają
Moje Małe CzarowanieWiosna i Wielkanoc to czas bab, mazurków, serników i nie może ich zabraknąć na naszych stołach. Dziś moja propozycja to lekka, jogurtowa baba z lukrem pachnącym
Moje Małe CzarowanieTak dzisiaj na szybko powstała taka babka . Mocno czekoladowa , wilgotna . Może być propozycją na wielkanocny stół , ale z racji tej ,że robi się błyskawicznie i nie
Malinowa KawiarenkaZnowu dzieciństwo :)Przepis zmodyfikowany po latach, ale doskonale pamiętam babkę zwaną "łaciatą" z domu. Przepis pochodził ze starej kucharskiej książki, a moja mama zapisała
bistro mamaO amarantusie dowiedziałam się niedawno. To jedna z najstarszych i najzdrowszych roślin na świecie,a w takiej postaci w Polsce znana od niedawna.Kupiłam amarantus firmy
bistro mamaTort dla Mimnie.Mimnie jest zodiakalnym Skorpionem.Mimnie lubi koty.Mimnie prowadzi BLOG..Mimnie zrobiła coś dla mnie.Ja dla Mimnie zrobiłam urodzinowy tort.Czytaj więcej »
bistro mamaJeśli kiedykolwiek znajdziecie się w sytuacji podobnej jak ja w poniedziałek, upieczcie ten tort! Nie wymaga pracy, większego wysiłku, nie jest czasochłonny i ratuje honor synowej
bistro mamaMożna się z listopadowym szałem świątecznym nie zgadzać, można się przeciw niemu buntować. Można robić publiczne manifesty i pisać na blogu jak bardzo jesteśmy oburzeni, że
bistro mamaPora się odgruzować... wyciągnąć stare przepisy i dodać zdjęcia z dysku, które czekają w kolejce od miesiąca. Dawno nie miałam tak długiej przerwy na blogu i
bistro mamaPamiętacie jak chodziliście do szkoły i zaczynał się okres jesienny? Czas katarów, kaszlania, ale też zbierania kasztanów, żołędzi, orzechów włoskich. Trzeba było bardzo uważać, bo niemiłosiernie
bistro mamaZnowu słodkie! ;-) no cóż łasuch ze mnie ogromniasty! Dzisiaj zapraszam Was na czekoladowe muffiny z dodatkiem bananów i chałwy, podane z kremem czekoladowym. Muffinki wyszły
SMYKWKUCHNIBanalnie prosty przepis z gatunku – wrzuć – dodaj – wymieszaj i upiecz. Jego przygotowanie trwa dosłownie chwilę. Już sam zapach unoszący się podczas pieczenia zapowiada
mojewypiekiinietylkociast – 1 op* brzoskwinie – 1 puszka* budyń waniliowy – 2 opakowaniaBEZA:* białko – 4 szt* cukier puder – 8 łyżekDODATKOWO:* brzoskwinie – 2 szt* śmietana 36% – 150 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:CIASTO:Masło ucieramy z cukrem na gładką masę.Dodajemy żółtka , olejek , a następnie budynie i cały czas miksujemy.Dodajemy zmielony ser i dalej ucieramy , do połączenia się składników.Białka ubijamy na sztywno
Ostra na Słodkołyżeczka- cukier – 1 łyżka- amaretto – 1 łyżkaKREM:- serek mascarpone – 125 g- śmietana 36 % – ok. 50 g- cukier puder – 30 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : CIASTO :Jajka ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę.Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.Miksujemy do połączenia składników.Przelewamy do foremek na muffinki ( u mnie jak zawsze silikonowe ).Wypełniamy
Ostra na SłodkoZmniejszyć ogień i wrzucić całą mąkę, energicznie mieszając do czasu, aż będzie odstawało od ścianek garnka. Po tym czasie wyłączyć i ostudzić. Dodawać kolejno po jednym jajku i ucierać. Gotowe ciasto przełożyć do szprycy i wyciskać na kawałki papieru. Olej rozgrzać, papier do pieczenia wraz z ciastem odwracać do góry nogami i chwilę czekać aż gniazdka się odkleją. Smażyć kilka
charlotte gotujeWeekend! Czas na coś słodkiego dla bliskich. Postawiłam na szybkie i łatwe w wykonaniu czekoladowe muffinki. Są bardzo smaczne i dość słodkie. Przygotowałam je z dodatkiem
SMYKWKUCHNIkruszonka - w opisie, cukier puder - ile potrzeba, bułka tarta 4 łyżki jajka, miękka palma, cukier z 4 minuty na dużych obrotach ucierać wsypać mąkę z proszkiem i ucierać z 3 minuty ciasto ma byc dość gęste do rozsmarowania tortownica 20cm i foremka 15x15 wyłożyć papierem do pieczenia i rozdzielić ciasto, posypać na wierzchu tartą bułką cienką warstwę rozsypać na ciastach
W Mojej Kuchni LubięPomysł na pysznego murzynka z dodatkiem kawy podpatrzyłam u Majanki ..ja piekłam w keksówce...no i był tak szybko zjedzony...zdążyłam tylko pstryknąć takie zdjęcie
Moje domowe kucharzenieDziś trochę orientalne małe co nieco, a mianowicie Rose del deserto, czyli ciasteczka alla Róże pustyni. Te oryginalne pustynne minerały przypominające płatki róży, to nic innego
Mia Cucina SofietaCiasto nazwałam różana pianka z dwóch powodów. Po pierwsze użyłam do niego płatków róży ucieranych z cukrem od Ogródek Dziadunia (są rewelacyjne), a po drugie na płatkach jest leciutka pianka ze śmietany kremówki i serka mascarpone z dodatkiem żelatyny, oraz polewa z gorzkiej czekolady. Spód to u mnie ciasto kruche, ale jak wolicie biszkopt, to też może być :-). Miłego(...)kremówkę, serek mascarpone i ubijam na puszystą piankę, dodaję cukier i żelatynę (trzeba uważać, żeby nie była ciepła, bo powstaną nam grudki), miksuję do połączenia się składników. 3. Ciasto kruche smaruję ucieranymi z cukrem płatkami róży, na nie wykładam piankę i wstawiam na chwilę do lodówki. 4. W kąpieli wodnej rozpuszczam czekoladę, masło i mleko, mieszam, żeby składniki cię połączyły
kruche babeczkiwłoskie orzechy to moje ulubione. Ciasto z bakaliami jest przepyszne. Słodkie, aromatyczne i takie świąteczne. Jego smak dodatkowo podkreśla sok i otarta skórka z pomarańczy. Po prostu bajka! Ciasto z bakaliami Składniki: na formę o średnicy 18 cm i wysokości 15 cm 125 g suszonych moreli 125 g suszonej żurawiny 2 duże pomarańcze, otarta skórka i sok 125 g włoskich(...)Pokrój w kostkę morele, orzechy przekrój na pół. Z marcepanu uformuj kulki. Wyciśnij sok z pomarańczy i otrzyj skórkę. Umieść masło w misie i utrzyj z cukrem. Pod koniec ucierania dodaj po jednym jajku. Jeśli zaczną się pojawiać grudki wsyp trochę mąki. Dodaj bakalie, sok i skórkę z pomarańczy na przemian z mąką wymieszaną z proszkiem i cynamonem. Mieszaj
codojedzeniaPRZYGOTOWANIE : Z kawałka dyni i 2 marchewek wyciskamy sok wyciskarką wolnoobrotową. Sok odkładamy a pulpę po jego wyciśnięciu dodamy do ciasta na babkę. Masło i cukier ucieramy, następnie dodajemy jajka i chwilę miksujemy. Do ciasta dodajemy wytłoczyny z dyni i marchewki, ponownie ucieramy. Następnie wsypujemy, mąkę, proszek i sodkę. Wszystko dobrze ucieramy. Formę na babkę smarujemy masłem
Kulinarne Fantazje MarioliSezon na truskawki w pełni, czas więc na szybkie ciasto z truskawkami. Tym razem ucierane, puszyste i wilgotne, posypane na górze kruszonką. Czas przygotowania: 20 min Czas pieczenia: 40 min Składniki: (na blaszkę 21×21) 4 jajka pół szklanki cukru (110 g) 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli 1/2 szklanki oleju (100 ml) 1 i 1/2 szklanki mąki(...)Jajka z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli zmiksuj za jasną, gęstą masę. Wlej olej i miksuj jeszcze przez chwilę. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i wsyp do ciasta, miksuj krótko tylko do uzyskania gładkiego ciasta. Kruszonka: wszystkie składniki połącz za pomocą dłoni do uzyskania okruchów. Ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, Na wierzchu poukładaj truskawki
Słodki Blogproszku do pieczenia Masa grysikowa: 2 szklanki mleka 4 łyżki grysiku (kaszy manny) 20 dkg margaryny 1 szklanka cukru pudru sok z jednej cytryny Dodatkowo: 1 czekolada mleczna Ciasto czekoladowe: margarynę ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy jajko, mąkę, mleko, kakao i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do formy o wymiarach 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia(...)pieczemy około 30 minut w temp.180 stopni. Masa grysikowa: mleko zagotowujemy z kaszą manną i odstawiamy do wystudzenia. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy sok z cytryny i wystudzona kaszę mannę, mieszamy. Masę wykładamy na ciasto czekoladowe i na wierzch ścieramy czekoladę. SMACZNEGO
Kuchnia u BietkiUcierane baby często goszczą u nas podczas Wielkanocy, więc pomyślałam, że i klasyczna Zebra może stać się babą :). Dla tych co nie mają czasu na długie zagniatanie ciast, prosta, smaczna i ucierana.... Składniki: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 6 jaj, najlepiej wiejskich 120 ml mleka 1 kostka margaryny 1 pełna szklanka cukru kryształu 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier(...)masę, można ucierać pałką w makutrze lub zrobić to mikserem. Dodajemy żółtka oraz wanilię. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy mleko. Ucieramy całość na jednolitą gładką masę. 2. Białka ubijamy, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na połowę, do jednej części dodajemy kakao. 3. Formę na babkę smarujemy tłuszczem i posypujemy kasza manną lub bułką
Apetyczna babeczka