Pyszna i prosta babka z makiem sypkim. Idealna na świąteczny stół. Taka do wykonania raz, dwa. Składniki ucieramy, do foremki i pieczemy. Oprószamy cukrem pudrem i gotowe. Bardzo polecam. Uda się każdemu :) Miłego poniedziałku Wam życzę :) Potrzebujemy: Na ciasto: 4 jajka 20 dag masła lub margaryny niepełna szklanka cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku(...)łyżki sypkiego maku Dodatkowo: masło lub margaryna do posmarowani foremki bułka tarta do oprószenia foremki cukier puder do oprószenia babki Wykonanie pysznej babki z makiem: 1. Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie wbijamy po jednym jajku i ucieramy. Przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia do dajemy do ucieranej masy i ucieramy, na koniec wsypujemy
Izabelawkuchnimasła 2 szklanki wiórków kokosowych 250 ml mleka cukier puder do posypania upieczonego ciasta Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml. Jak zrobić ciasto kokosowe? Masło ucierać z cukrem do czasu, aż nie będzie wyczuwalnych kryształków cukru. Pod koniec ucierania dodawać po jednym jajku. Następnie na przemian dodawać mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem
Kuchcik gotujeSzybkie ciasto na maślance z pomarańczową skórką Dziś mam dla Was kolejny, pyszny przepis na ciasto mieszane łyżką . Ostatnio pokazywałam Wam jak przygotować ucierany makowiec z jabłkami , ciasto krówka i świąteczny sernik z brzoskwiniami . Dziś przyszła pora na coś wyjątkowo szybkiego – pyszne ciasto czekoladowe na maślance , które dodatkowo wzbogaciłam kandyzowaną pomarańczową skórką. Jeśli nie lubicie pomarańczowej skórki do ciasta
Słodkie okruszkicukru ( pół szklanki ) 3 jajka 20 dag masła lub margaryny 10 dag wiórków kokosowych cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie pysznego ciasta kokosowego: 1. Masło ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym na puszystą masę, stopniowo wbijamy po jednym jajku i dalej ucieramy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy i ucieramy
Izabelawkuchnigalaretka 250 ml gorącej wody 200 ml zimnego mleka 1 śmietanka typu ,,Śnieżka'' Dodatkowo: 1 słoiczek powidła śliwkowego ( około 30 dag ) dowolna posypka do dekoracji Wykonanie: 1. Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy, dodajemy jogurt i ucieramy kilka chwil, na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia(...)ucieramy do dokładnego połączenia się składników. 2. Pieczenie: Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm, pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia, sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone i dokładnie studzimy. 3. Pianka: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej, studzimy i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śmietankę ,,Śnieżkę'' ubijamy z zimnym
Izabelawkuchnimascarpone 1/2 szklanki mielonych orzechów 2 łyżki cukru pudru sok i skórka z 1/2 cytryny polewa: 100 g czekolady 150 g śmietany 30% 1 łyżka masła Przygotowanie: ciasto: Miękkie masło ucieramy z miodem, a potem dodajemy po jednym jajku stale ucierając. Następnie do masy dodajemy mąkę wymieszaną z mielonymi orzechami oraz proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do tortownicy
Bon appetit mon amieodbieramy odrobinę na kruszonkę. Ciasto zawińcie w worki i schłodźcie w lodówce około 20-25min. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy do niej śmietankę, jajka i mąkę ucieramy na gładkie ciasto dodajemy do niego jagody i delikatnie mieszamy. Gotowe i schłodzone ciasto należy rozwałkować do wielkości blaszki ale żeby nie miało wysokich brzegów, masa też się upiecze i fajnie
Kuba Gotujejabłek (waga po obraniu) 2 łyżki soku z cytryny Wykonanie jabłek: Jabłka umyć, obrać i pokroić w słupki (grubość 1cm x 1cm). Skropić sokiem z cytryny. Wykonanie ciasta: Masło (100g) ucieramy mikserem na krem, dodajemy cukier, jajka, przesianą mąkę - dwa rodzaje - wraz z proszkiem do pieczenia oraz skórkę cytrynową. Ucieramy, aż masa stanie się jednolita. Tortownicę (średnica
Mania WypiekaniaWkładamy na minimum pół godziny do lodówki. Po wyciągnięciu z lodówki pieczemy ok. 25-30 minut w temperaturze 200 stopni. Wykonanie kremu i owocowego wierzchu: Gdy ciasto się wystudzi ucieramy serek mascarpone wraz ze śmietaną, cukrem, skórką cytrynową i solą. W małym garnuszku rozgrzewamy miód - by stał się płynny, a następnie go studzimy. Ciasto smarujemy kremem i układamy
Mania WypiekaniaMarlena - http://smerfetka79.blogspot.com/ Wiosenka - http://www.eksplozjasmaku.blox.pl/ Martyna - http://chiliandsugar.blogspot.com/ Ania - http://przyprawmnie.blogspot.com/ Karolina - http://stokolorowkuchni.blox.pl/html Dorota - http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/ Gosia - http://jedzismakuj.blogspot.com/ Zapraszam po przepis na pyszne ciasto ! Składniki ( na małą blachę ) * 125 g masy marcepanowej * 160 g masła o temperaturze pokojowej * 100 g cukru pudru * 2 jajka * 250 g mąki pszennej * 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia(...)zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do startej masy marcepanowej dodać masło oraz cukier puder - utrzeć na gładką masę. Nie przerywając ucierania dodawać po jednym całym jajku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i mielonymi migdałami. Dodać do ciasta, dolać mleko i sok z cytryny - dokładnie połączyć. Brzoskwinie pokroić w drobną kostkę - dodać do ciasta - utrzeć raz jeszcze
kolorowotorcikowogmina Cmolas, powiat kolbuszowski Mazurek to jedno z tych ciast, których w naszym regionie na tradycyjnym wielkanocnym stole nie powinno zabraknąć. Zachęcam więc do upieczenia mazurka wykwintnego, który spełnia wszystkie kryteria wielkanocnego przysmaku: jest złożony z dwóch blatów kruchego ciasta, główny dodatek stanowią suszone owoce i smaczny krem, a ciasto jest niewysokie i bardzo słodkie (cukier można ograniczyć o połowę(...)jajko 2 czubate łyżki mąki pszennej 250 g masła Dodatkowo: 5 łyżek powideł śliwkowych 250 g suszonych owoców: śliwki, rodzynki, morele (zamiast moreli dodałam migdały) Zaczynamy od przygotowania ciasta. Miękkie masło ucieramy, dodając do niego stopniowo cukier puder, a następnie wbijając po jednym żółtku. Na koniec dodajemy mąkę pszenną przesianą z proszkiem do pieczenia i zagniatamy ciasto, które dzielimy
Trzeci talerzciasta jest niewiele, ot kawałek 'starego' ciasta, czekolada, śmietanka + dodatki w postaci posiekanych pistacji i malin. O tak, te maliny robią tu robotę i sprawiają, że słodycz ciasta przełamana jest kwaskowym i rozkosznym smakiem malin. Mmm, jakie to dobre! Mają tylko jeden minus, otóż... na jednej pralince się nie kończy! około 30 szt. 400 g ciasta, np. jogurtowego, ucieranego
Kraina Miodem Płynącaciasta jajko, nakłuć widelcem i wstawić na godzinę do lodówki.Upiec w nagrzanym piekarniku na złoty kolor. Krem;margarynę utrzeć do białości,dodawać porcjami masę krówkową i ucierać.Na zimnym cieście rozsmarować część kremu ,posypać orzechami,posmarować kremem.Resztą kremu za pomocą szprycy udekorować mazurek i ozdobić wg własnej wyobraźni
Ala piecze i gotujebędzie bajecznie proste i szybkie. 😉 Zacznijcie od jabłek, a następnie przejdźcie do przygotowania ciasta. Kruche ciasto: 250g masła w temperaturze pokojowej 150g drobnego cukru 2 dużej jajka wiejskie lub ekologiczne 500g mąki pszennej 1 łyżka ekstraktu waniliowego (lub 1 łyżka zimnej wody) Masło ucieramy z cukrem, gdy uzyskamy pożądaną konsystencję dodajemy jajka i miksujemy całość przez ok. 30 sekund(...)Następnie do masy dodajemy ekstrakt waniliowy, jeśli go nie macie pomińcie ten krok. Do masy dodajemy mąkę i całość miksujemy tylko do połączenia się składników. Zbyt długie ucieranie sprawi, że ciasto będzie twarde, a nie kruche! Jeśli ciasto będzie zbyt suche dodajcie do niego łyżkę wody i miksujcie krótko. Gotowe! Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy
Cooking Monstermaku łyżeczka proszku do pieczenia przepis Ucieramy margarynę z cukrem, dodając kolejno po jajku i porcjami mąkę. Do ostatniej porcji mąki dodajemy proszek do pieczenia, a pod koniec ucierania suchy mak. Ciasto wlewamy do posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formy do pieczenia i pieczemy w temp około 180 st.C. około 60 minut
Smakowite Dania