ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:185/881)

Pączki wiedeńskie 123

Pączki wiedeńskie czy inaczej  gniazdka,  polane lukrem to w tłusty czwartek  konkurencja dla zwykłych pączków , ciasto parzone wyciskane szprycą w formie gwiazdki , smażone na głębokim tłuszczu, fakt dietetyczne nie są oj nie, ale raz do roku można je zjeść bez obaw. Choć pracochłonne, ciężko się od nich oderwać. Przepis sprawdzony wiele razy, zawsze się udają. Składniki(...)wlać zimną wodę, wsypać szczyptę soli, doprowadzić do wrzenia, gdy masło się rozpuści, zmniejszyć ogień i zdecydowanym ruchem wsypać mąkę, cały czas energicznie mieszając najlepiej drewnianą pałką do ucierania, mieszać aż ciasto będzie gładkie i zacznie odchodzić od ścianek naczynia-musi być jednolite. Zestawić z ognia, wystudzić. Do wystudzonego ciasta wbijać kolejno po jednym jajku cały czas miksując.  Ciasto

Wanilia i Kardamon
Babka makowa z suszonymi śliwkami na kremówce 227

Przepis na tą babkę znalazłam w magazynie Apetyt (nr. 1/2016). Skusiła mnie dodatkiem śmietany kremówki zamiast masła. Trochę się obawiałam, czy się dobrze upiecze, jednak ostatecznie wypiek się udał. Ciasto jest bardzo delikatne, dlatego przy jego wyjmowaniu z formy należy uważać, aby pozostało w jednym kawałku. Ważne, aby natłuścić dobrze formę, wówczas powinna wyjść bez problemu. Babka nie tylko(...)puder do posypania Kremówkę ubić na półsztywno z cukrem waniliowym i 100 g cukru. Dodajemy żółtka i nadal ubijamy. Następnie wsypujemy mąkę i mielony mak. Dolewamy mleko i ucieramy na gładkie ciasto. Białka ubijamy na sztywną pianę. Wsypujemy pozostałe 100 g cukru i ubijamy na gładką bezę. Dodajemy ją do ciasta i ostrożnie mieszamy. Na koniec dodajemy suszone śliwki

My simple kitchen
Łatwy sernik z musem truskawkowym czyli Niedziele Śniadanie odc.84 i poWeekendowe Łakocie odc.124 w jednym 141

temu pokusiłam się o przygotowanie placków z twarogu i były przepyszne!  Kiedy zobaczyłam w "Mamuszce" przepis na to ciasto od razu sobie o nich przypomniałam i wiedziałam, że ciastem, tak jak i syrnikami, będę zachwycona!  Zwarte, lekko słodkawe ale i lekko kwaskowe, wilgotne, serowe po prostu. Nic więcej mi do szczęścia nie potrzeba... no może prócz kubka herbaty(...)truskawkowy: 200 g truskawek (50 g powinno być zamrożonych) 3 łyżki śmietany kremówki Piekarnik nagrzewamy do 160 st.C. a blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. W misie miksera ucieramy wszystkie składniki ciasta i odstawiamy na 15 minut by kaszka (semolina) wchłonęła wilgoć. Ciasto przekłądamy do foremki, wyrównujemy wierzch. Pieczemy ok 60 minut. Ciasto powinno stać się zwarte i rumiane z wierzchu

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ucierane ciasto jogurtowo - pomarańczowe. 122

łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy olejek pomarańczowy według uznania 1 szklanka mąki tortowej pół szklanki mąki krupczatki Dodatkowo: cukier puder do oprószenia ciasta Wykonanie: 1. Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy, dodajemy jogurt i ucieramy kilka chwil, dodajemy olejek według uznania, na koniec(...)wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, ucieramy do dokładnego połączenia się składników. 2. P ieczenie: Tak wykonane ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 21 cm x 25 cm. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30-35 minut do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone ciasto studzimy. 3. Podanie: Ciasto kroimy

Izabelawkuchni
Sernik z tofu 137

oraz sól. Dodaj schłodzoną, pokrojoną w kostkę margarynę i dłońmi wetrzyj ją w suche składniki. Kiedy ciasto będzie przypominało mokry piasek, dodaj przecier z mango i ponownie ucieraj, aż  uzyskasz gładkie ciasto. Wstaw je do lodówki na 30 minut. Tortownicę natłuść i wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wyjmij z lodówki i wyłóż nim dno przygotowanej formy. Wstaw ją ponownie

Roślinna - blog wegański
Zupa z kluskami z multicookera 158

porcję rosołową, kapustę ,pokrojone w kosteczkę pomidory oraz ziemniaki.Dodać przyprawy , zamknąć pokrywę .Pod koniec wlać ciasto na kluski . Jajka wbić do miseczki, dodać sól, mąkę i ucierać, aż na powierzchni ciasta ukażą się pęcherzyki powietrza.Wlewać ciasto cienkim strumieniem na gotującą się zupę. Zamieszać kluski i gotować 2 minuty. Ja mam specjalny ''przydaś'' do klusek , ale można takie kluski

Moje domowe kucharzenie
Na jagody ! Co zrobić z borówek czernic i borówek amerykańskich ? 225

Czarne jagody czyli borówki czernice i nieco większe od nich borówki amerykańskie to pyszne owoce. Przeważnie zjadamy je same albo dodajemy do ciast i przetworów, rzadziej do innych dań, chociaż pierogom z jagodami chyba nikt się nie oprze. Niżej znajdziecie trochę pomysłów na wykorzystanie brusznic i borówek. Przeważnie są to desery, ale trafi się także jakaś sałatka(...)Pomysł na borówki amerykańskie    Tartaletki z borówkami i kremem waniliowym    Tarta z budyniem i borówkami Tarta kokosowa z owocami letnimi   Placek ucierany z borówkami    Ciasto cytrynowe z borówkami Placek orkiszowy z jabłkami i borówkami   Bułeczki borówczanki Torcik serowy z owocami Placek orkiszowo-pszenny z owocami Zimowy placek z letnimi owocami Sałata

Smaczna Pyza
CIASTO BUDYNIOWE ZE ŚLIWKAMI 270

budyniowym, proszkiem do pieczenia oraz solą.  Masło ucieramy na puszystą masę razem z cukrem. Następnie dodajemy po jednym jajku, nie przerywając ucierania. Na końcu dodajemy mąkę wymieszaną z suchymi składnikami i miksujemy do połączenia składników. Ciasto przenosimy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (średnica około 23-24 cm) i wyrównujemy. Wierzch ciasta posypujemy kaszą manną i równomiernie rozkładamy kawałki

Kuchnia MagdaLeny
KEKS WYKWINTNY 137

Keks kojarzy się z ciastem na słodko, które jest bogato nadziane bakaliami. Ale keks może być również wytrawny, bogato nadziany warzywami i nie tylko... Moja propozycja to keks mocno pieczarkowy z dodatkiem papryki czerwonej oraz żółtego sera, a do tego dobrze przyprawiony. Idealnie pasuje jako dodatek do czerwonego barszczy czy kremowych zup, ale świetnie smakuje też solo. Można go podawać(...)mikserem na sztywną pianę. Przesianą przez sito mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy dodając po jednym żółtku. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej ucieramy na jednolite ciasto.  Do uzyskanego ciasta dodajemy usmażone pieczarki z cebulą, paprykę, ser żółty oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, papryką słodką mieloną  oraz sosem

Kuchnia MagdaLeny
KEKS WYKWINTNY 156

Keks kojarzy się z ciastem na słodko, które jest bogato nadziane bakaliami. Ale keks może być również wytrawny, bogato nadziany warzywami i nie tylko... Moja propozycja to keks mocno pieczarkowy z dodatkiem papryki czerwonej oraz żółtego sera, a do tego dobrze przyprawiony. Idealnie pasuje jako dodatek do czerwonego barszczy czy kremowych zup, ale świetnie smakuje też solo. Można go podawać(...)mikserem na sztywną pianę. Przesianą przez sito mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy dodając po jednym żółtku. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej ucieramy na jednolite ciasto.  Do uzyskanego ciasta dodajemy usmażone pieczarki z cebulą, paprykę, ser żółty oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, papryką słodką mieloną  oraz sosem

Kuchnia MagdaLeny
Pierogi z sezonowymi owocami 159

młodszym, którzy na drzewo nie potrafili się wspiąć. Nie wyobrażam sobie, żeby moje dzieci nie poznały smaków mojego dzieciństwa. Sezonowych owoców, z których mama wyczarowywała nie tylko ciasta kruche i ucierane z prodiża, ale też letnie obiady na słodko. Ryż z truskawkami, makaron z serem i jagodami, knedle ze śliwkami. Bardzo, ale to bardzo mile wspominam pierogi z jabłkami. Jeszcze(...)sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} ciasto na pierogi: ok. 400 g mąki 3 łyżki roztopionego masła 3-4 łyżki jogurtu naturalnego ½ szklanki ciepłej wody szczypta soli oraz: w sumie ok. 700 g sezonowych owoców: np. truskawki

bistro mama
Fale Dunaju z brzoskwiniami i galaretką agrestową 62

pyszne ciasto, lecz jego modyfikacja z brzoskwiniami i galaretką smakuje o niebo lepiej! Składniki: Ciasto: 3/4 kostki masła lub Kasi 4 jaja 2 szklanki maki tortowej 100 g cukru 2 łyżeczki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia brzoskwinie z puszki odsączone Krem: gotowy krem budyniowy (np.typu Karpatka) 1/2 kostki masła Dodatkowo: 2 galaretki agrestowe trochę kakao do posypania ciasta(...)ciasta, również chwilę miksując. Podzielić ciasto na 2 części. Do jednej dodajemy kakao. Następnie wylewamy jasna masę na blachę; potem ciemna, a na wierzch rozłożyć brzoskwinie. Piec około 45 minut w 180-190 st. Następnie rozpuszczamy 2 galaretki agrestowe w 800 ml wody, gdy zacznie mocno tężeć wylewamy na ostudzone ciasto. Gotujemy krem wg przepisu i ucieramy z masłem

Olcia gotuje!
Ucierane z truskawkami i rabarbarem 98

Pyszne ciacho ucierane z owocami sezonowymi i kruszonką. Mój mąż to ciasto uwielbia. Jeśli skusicie się na zrobienie tego ciasta to zostawcie proszę znak po sobie w postaci komentarza. Będzie mi bardzo miło☺ Składniki(blaszka 23/33): ciasto : mąka pszenna 500 g, cukier 250 g, jajka 3 szt, maślanka 1 szklanka, olej 0,5 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki

kulinarne odsłony pati
Cynamonki 142

wszystko i wyrabiamy ciasto. Gdy będzie gładkie i lśniące odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Nadzienie: 80 g masła 6 łyżek cukru 2 łyżeczki cynamonu Gdy ciasto wyrasta przygotowujemy nadzienie - miękkie masło ucieramy z cukrem i cynamonem. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt grubości ok 1 cm i smarujemy go nadzieniem, a następnie zwijamy jak roladę, którą następnie kroimy na plastry

Cynamonowe szczęście

Proponowane wyszukiwania