Ostatnio cały czas mam zachcianki na coś słodkiego najlepiej żeby było to ciasto bez masy, ucierane, typu babka. Tak właśnie powstało to cudownie szybkie i smaczne ciasto! Chyba każdy zna idealne smakowo połączenie orzechów i cynamonu, figi dodają niesamowity aromat dodatkowo ciasto jest niesamowicie wilgotne. Piekłam w tortownicy o średnicy 22 cm. Czytaj więcej
Pychotkaaaszklanki wrzątku 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 4 łyżeczki cukru 100 ml wódki polewa: 100 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 4 łyżki kakao 3-4 łyżki mleka wykonanie: ciasto: Całe jajka ucieram z cukrem na białą, puszystą masę. Dodaję olej i jeszcze chwilę ucieram. Stopniowo dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao i spirytus, mieszam delikatnie(...)krem: Miękkie masło ucieram na puszystą masę, stopniowo dodaję masę kajmakową. Na koniec wsypuję 3/4 słonecznika i mieszam. poncz: Kawę zaparzam wrzątkiem, słodzę. Odstawiam do ostygnięcia. Do zimnej wlewam wódkę, mieszam. polewa: Wszystkie składniki polewy wkładam do rondelka i podgrzewam, stale mieszając, aż do rozpuszczenia masła. Lekko studzę. Składam słonecznikowiec: pierwszy blat ciasta nasączam połową ponczu, wykładam
babka w formiemargaryny 4 łyżki kawy cappuccino POLEWA 50g czekolady mlecznej 2 łyżki masła 2 łyżki mleka łyżeczka kakao PONCZ Łyżka kawy rozpuszczalnej 3/4 szklanki wody 2 łyżki wódki CIASTO ORZECHOWE Jajka ucieramy z cukrem na jasną masę dodajemy przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia-miksujemy,dodajemy zmielone orzechy i wodę oraz olej-miksujemy. Ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem(...)oraz mąkę i wylewamy na gotujące się mleko-mieszamy do zgęstnienia i studzimy. W misce ucieramy masło lub margarynę na puch i dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu,na koniec dodajemy kawę cappuccino. (przed dołożeniem kawy można odłożyć sobie trochę kremu do dekoracji) Spód ciasta ponczujemy (składniki ponczu mieszamy ze sobą) wykładamy krem i przykrywamy drugim spodem Ponczujemy. Polewa składniki
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuCiasto z suszoną figą jest bardzo pyszne. Ucierane, kakaowe i lekko wilgotne. Idealne na podwieczorek z filiżanką aromatycznej kawy. Prosta receptura, więc uda się każdemu. Jest również podzielne. Można je również zabrać na piknik czy na drugie słodkie śniadanie do pracy. Ostatnio bardzo lubię piec takie proste ciasta. Upieczcie takie, a ja słodkich i udanych wypieków Wam życzę(...)ciasta z figą: 1. Masło lub margarynę ucieramy na puszystość z cukrami, wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao, następnie dodajemy na przemian z mlekiem do ucieranych składników i dokładnie ucieramy. 2. Figi kroimy w małą kostkę, dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy. 3. Ciasto przekładamy do foremki keksówki wyłożonej
Izabelawkuchnismaku kokosowym 1 kostka masła Wykonanie: Z masła, cukru, mleka i kakao ugotować czekoladę. Wystudzić, odlać 3/4 szklanki czekolady do polania ciasta. Do pozostałej masy czekoladowej dodawać po 1 żółtku na na przemian z mąką i ucierać. Wcześniej mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na pianę i delikatnie wmieszać do ciasta(...)najlepiej za pomocą drewnianej łyżki. Gotowe ciasto przelać na duża blachę i piec ok 50 min w 160'-170'C. Po upieczeniu, wystudzić ciasto i przekroić na pół. Masę krówkową ucierać, dodając po łyżce miękkie masło. Masą przełożyć ciasto,wierzch ciasta polać odlaną wcześniej czekoladą i odstawić na 2 doby w chłodne miejsce
Ciasteczkowy Potwórsztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem na puszysty kogel mogel. Do żółtek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej i wodę .Wszystko ucieramy i dodajemy ubite białka. Całość delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy do tortownicy i pieczemy około 30 min w temp 180 stopni do suchego patyczka .Studzimy i kroimy na dwa równe spody o takiej samej(...)Żółtka ucieramy z cukrem na puszysty kogel mogel. Do żółtek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia z kakao oraz olej i wodę .Wszystko ucieramy i dodajemy ubite białka. Całość delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy do tortownicy i pieczemy około 30 min w temp 180 stopni do suchego patyczka .Studzimy i kroimy na dwa równe spody o takiej samej wysokości
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuprzed transportem). Następnie zetrzyj skórkę na najmniejszych oczkach tarki i wyciśnij sok. Rodzynki zalej ciepłą wodą, odstaw i przejdź do przygotowania ciasta. Masło utrzyj z cukrem przy pomocy miksera na puszystą masę. Dodawaj po jednym jajku i ucieraj dalej. Do miski z maślano-jajeczną masą przesiej oba rodzaje mąki, dodaj proszek do pieczenia i sodę oraz startą skórkę pomarańczową(...)Wmieszaj delikatnie w ciasto. Formę do pieczenia babki wysmaruj masłem i oprósz bułka tartą. Wyłóż do niej ciasto, po czym wstaw do nagrzanego do 165 st. C piekarnika na około 50 minut (lub do tzw. suchego patyczka). Po wyciągnięciu z piekarnika, ciasto przestudź w formie. Na koniec udekoruj lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczową. Smacznego! Artykuł Ucierana babka pomarańczowa z rodzynkami
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pysznego ciasta: 1. Masło i oba cukry ucieramy na puszystą masę, wbijamy stopniowo po jednym i dokładnie ucieramy, wsypujemy wszystkie pozostałe sypkie składniki, wlewamy mleko i dokładnie ucieramy. 2. Tak wykonane ciasto przekładamy do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm. W ciasto lekko wciskamy obrane banany. 3. Pieczemy
IzabelawkuchniTo ciasto musicie zrobić...a powody są dwa ! Po pierwsze - jest niezwykle proste w przygotowaniu. A po drugie - jest z czekoladą. I chyba
kolorowotorcikowopicia. Ma ono wspaniały smak, rozpływa się w ustach. Bardzo polecam i zapraszam po przepis. SKŁADNIKI *przepis na blaszkę 25x25cm *szklanka to u mnie zawsze 250ml KAKAOWE CIASTO -6 jajek -3/4 szkl cukru -2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia -1,5 szkl mąki pszennej tortowej -8 łyżek oleju -8 łyżek wody -2 łyżki kakao KREM -1 litr(...)dajemy masło w temp pokojowej i ucieramy na gładką masę. Następnie stopniowo dodajemy budyń i wszystko miksujemy na gładki krem. Z kremu odkładamy kilka łyżek do osobnej miseczki. CIASTO KAKAOWE Jajka ucieramy z cukrem na jasną masę. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao,olej i wodę i wszystko miksujemy na gładką masę. Masę przekładamy do blaszki i pieczemy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokumasła 82 % pół puszki masy krówkowej o smaku czekoladowym ( 20 dag ) cukier puder do smaku ( ja dałam 1 łyżkę ) dowolna cukrowa posypka Wykonanie: 1. Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku, dodajemy masę krówkową, kakao i budyń w proszku i ucieramy, na koniec wsypujemy mąką i z proszkiem do pieczenia(...)dokładnie ucieramy. 2. Do formy do pieczenia muffinek przekładamy ciasto używając papierowych papilotek i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone. Upieczone muffinki dokładnie studzimy. 3. Krem: Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy masę krówkową i dokładnie ucieramy. 4. Tak przygotowany krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką
Izabelawkuchnitypu Princessa Masa do obłożenia tortu: 80g masła 4 łyżki kremu czekoladowego typu Nutella Dekoracja: 50g wafelków orzechowych w czekoladzie typu Princessa Pralinki Ferrero Rocher *** Ciasto: żółtka jajek ucieramy z połową cukru, aż powstanie jasna masę. Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dalej miksując dodajemy resztę cukru i ubijamy, aż powstanie gęsta, lśniąca piana(...)zgęstnieje. Do masy dodajemy posiekane orzechy oraz wafelki i delikatnie mieszamy *** *** Blaty ciasta nasączamy ponczem. Na pierwszym blacie układamy połowę masy truflowej. Przykrywamy drugim ba=latem i wykładamy resztę masy. Całość przykrywamy ostatnim blatem i wkładamy do lodówki *** *** Następnie przygotowujemy masę do obłożenia tortu: miękkie masło ucieramy na jasną, puszystą masę. Dodajemy krem czekoladowy i nadal miksujemy, aż uzyskamy jednolity
Blog z Apetytemproste, a tak pyszne. Ciasto ekspresowe z niespodzianką i malinami, albo innymi ulubionymi owocami możecie przygotować w 30 minut . To połączenie przepisu ze „słodkosentymentowego zeszytu” z odrobiną własnej inwencji. Kto spróbuje, nie pożałuje Składniki: 6 jajek 200 g masła(...)szklanka cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao Uwaga: szklanka 200 ml Jajka, cukier, cukier waniliowy i masło ucieram dokładnie w misce (ciasto będzie wyglądać tak, jakby się zwarzyło, ale spokojnie, tak ma być ) Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i kakao i dodaję partiami do masy jajecznej. Blaszkę
Słodki sentymentmasło. Wyrabiam ciasto. Oprószam mąką i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. 2. Masa serowa: Masło ucieram z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkiem. Dodaję pokruszony ser i razem ucieram. 3. Wyrośnięte ciasto wykładam na stolnicę i dzielę na dwie części. Jedną z części rozwałkowuję tworząc okrąg. Ciasto kroję na trójkąty. Na każdy kawałek ciasta nakładam porcję masy serowej. Ciasto zwijam
Tradycyjna kuchnia KasiWSZYSTKIE SKŁADNIKI POWINNY BYC W TEMPERATURZE POKOJOWEJ Składniki na blaszkę 26 cm : Ciasto : - 300 g mąki pszennej typ 550 - 6 jajek - 270 g cukru - 220 g margaryny Kasia - 1 duża łyżka śmietany 18 % - kilka kropel olejku waniliowego - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - prawie cały barwnik spożywczy ( ja kupiłam i polecam na aukcji http://allegro.pl(...)zwykłym mikserze kilkoma pulsacyjnymi obrotami robimy masę do przełożenia, masło ucieramy na białą masę i stopniowo dodajemy cukier , ucieramy i dodajemy serek Philadelphia i jeszcze chwile ucieramy I składamy ciasto , kładziemy na paterze czerwone ciasto ,smarujemy masą na to kładziemy sernik ,po schłodzeniu powinien być na tyle twardy ,że da się bez problemu zsunąć całość smarujemy serkiem i obsypujemy okruchami
Wypieki Rene