Znowu dzieciństwo :)Przepis zmodyfikowany po latach, ale doskonale pamiętam babkę zwaną "łaciatą" z domu. Przepis pochodził ze starej kucharskiej książki, a moja mama zapisała
bistro mamaO amarantusie dowiedziałam się niedawno. To jedna z najstarszych i najzdrowszych roślin na świecie,a w takiej postaci w Polsce znana od niedawna.Kupiłam amarantus firmy
bistro mamaTort dla Mimnie.Mimnie jest zodiakalnym Skorpionem.Mimnie lubi koty.Mimnie prowadzi BLOG..Mimnie zrobiła coś dla mnie.Ja dla Mimnie zrobiłam urodzinowy tort.Czytaj więcej »
bistro mamaJeśli kiedykolwiek znajdziecie się w sytuacji podobnej jak ja w poniedziałek, upieczcie ten tort! Nie wymaga pracy, większego wysiłku, nie jest czasochłonny i ratuje honor synowej
bistro mamaMożna się z listopadowym szałem świątecznym nie zgadzać, można się przeciw niemu buntować. Można robić publiczne manifesty i pisać na blogu jak bardzo jesteśmy oburzeni, że
bistro mamaPora się odgruzować... wyciągnąć stare przepisy i dodać zdjęcia z dysku, które czekają w kolejce od miesiąca. Dawno nie miałam tak długiej przerwy na blogu i
bistro mamaPamiętacie jak chodziliście do szkoły i zaczynał się okres jesienny? Czas katarów, kaszlania, ale też zbierania kasztanów, żołędzi, orzechów włoskich. Trzeba było bardzo uważać, bo niemiłosiernie
bistro mamaZnowu słodkie! ;-) no cóż łasuch ze mnie ogromniasty! Dzisiaj zapraszam Was na czekoladowe muffiny z dodatkiem bananów i chałwy, podane z kremem czekoladowym. Muffinki wyszły
SMYKWKUCHNIBanalnie prosty przepis z gatunku – wrzuć – dodaj – wymieszaj i upiecz. Jego przygotowanie trwa dosłownie chwilę. Już sam zapach unoszący się podczas pieczenia zapowiada
mojewypiekiinietylkociast – 1 op* brzoskwinie – 1 puszka* budyń waniliowy – 2 opakowaniaBEZA:* białko – 4 szt* cukier puder – 8 łyżekDODATKOWO:* brzoskwinie – 2 szt* śmietana 36% – 150 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:CIASTO:Masło ucieramy z cukrem na gładką masę.Dodajemy żółtka , olejek , a następnie budynie i cały czas miksujemy.Dodajemy zmielony ser i dalej ucieramy , do połączenia się składników.Białka ubijamy na sztywno
Ostra na Słodkołyżeczka- cukier – 1 łyżka- amaretto – 1 łyżkaKREM:- serek mascarpone – 125 g- śmietana 36 % – ok. 50 g- cukier puder – 30 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : CIASTO :Jajka ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę.Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.Miksujemy do połączenia składników.Przelewamy do foremek na muffinki ( u mnie jak zawsze silikonowe ).Wypełniamy
Ostra na SłodkoZmniejszyć ogień i wrzucić całą mąkę, energicznie mieszając do czasu, aż będzie odstawało od ścianek garnka. Po tym czasie wyłączyć i ostudzić. Dodawać kolejno po jednym jajku i ucierać. Gotowe ciasto przełożyć do szprycy i wyciskać na kawałki papieru. Olej rozgrzać, papier do pieczenia wraz z ciastem odwracać do góry nogami i chwilę czekać aż gniazdka się odkleją. Smażyć kilka
charlotte gotujeWeekend! Czas na coś słodkiego dla bliskich. Postawiłam na szybkie i łatwe w wykonaniu czekoladowe muffinki. Są bardzo smaczne i dość słodkie. Przygotowałam je z dodatkiem
SMYKWKUCHNIkruszonka - w opisie, cukier puder - ile potrzeba, bułka tarta 4 łyżki jajka, miękka palma, cukier z 4 minuty na dużych obrotach ucierać wsypać mąkę z proszkiem i ucierać z 3 minuty ciasto ma byc dość gęste do rozsmarowania tortownica 20cm i foremka 15x15 wyłożyć papierem do pieczenia i rozdzielić ciasto, posypać na wierzchu tartą bułką cienką warstwę rozsypać na ciastach
W Mojej Kuchni Lubię