Czyli wiosna w Rodzinnych Ogródkach Działkowych! Tak, tak, dziś jest dzień, w którym postanowiłam pokazać na blogu nowy wątek w naszym życiu, który odciągnął mnie dość
bistro mamaCytrynowa pychotka to mocno aromatyczne ciasto cytrynowe, na biszkopcie, z obłędnie pysznym kremem cytrynowym, delikatną jak puch pianką i galaretką cytrynową. Całość udekorowana kleksem bitej śmietany
Rita creativeCiasto pycha, będzie u mnie gościć często. Ciasto długo świeże i nic suche. Polecam Jogurt wylać do innego naczynia, umyć. Kubek po jogurcie musi służyć jako
Kuchnia PokoleńCiasto na maślance ze śliwkami to kolejna odsłona tego pysznego i łatwego do zrobienia ciasta. Jeśli niezbyt dobrze czujecie się w temacie pieczenia ciast, ciasto na
niecodziennikparyLubicie ciasto ze śliwkami ? Ja wręcz przepadam. Blondie ze śliwkami na pewno wam przypadnie do smaku tak jak mi. Jest to proste ciasto, mocno aromatyczne, które
codojedzeniaDzisiaj zapraszamy na przepyszne, miękkie i wilgotne ciasto na maślance z wiśniami . Do tego szybkiego i prostego w zrobieniu ciasta użyliśmy wiśni, które zebrałam ze starych
niecodziennikparyPyszne ciasto, wyjątkowo proste i szybkie w wykonaniu. Składniki suche wymieszać razem. Jajka, cukier i olej wymieszać dokładnie za pomocą miksera. Wsypać składniki suche i dokładnie
Kuchnia PokoleńMasło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku i dokładnie ucieramy. Wsypujemy suche składniki i całość dokładnie ucieramy. 2. Ciasto przekładamy do foremki do pieczenia muffinek wyłożonej papierowymi papilotkami. 3. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25-30 minut. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone. Upieczone studzimy. 4. Gotowe
IzabelawkuchniDzi ś na ca ł ym ś wiecie obchodzone jest sł odkie święto: Dzień Muffina. Postanowi ł am uczcić to święto
La grande e la piccola cuocaMigdałowe ciasto z gruszkami pachnie cynamonem i orzechami. Wilgotny środek łączy w sobie miękkie gruszki oraz chrupiące orzechy i kawałki czekolady. Ciasto bardzo ładnie wyrasta, ma
niecodziennikparyOd kilkunastu dni sklepy kuszą świeżymi figami w bardzo dobrej cenie. Nic więc dziwnego, że 10 dojrzałych fig trafiło do naszego koszyka. Z połowy z nich
niecodziennikparyKochani kompletnie nie mam jakoś głowy do pisania. Nie zliczę nawet ile przepisów czeka na publikację. Pewnie koło 12... Żeby było śmieszniej, to te przepisy nie
Kuchnia w czekoladzieŚwięta Bożego Narodzenia to magiczny i niepowtarzalny czas w roku. Wypełniony aromatycznymi zapachami pomarańczy, sianka i choinki. Oczywiście do tych zapachów niezaprzeczalnie zalicza się piernik, bez
Wędrówki po kuchniŚliwki super owoc do ciast. Jest ich teraz bardzo dużo. Szkoda zmarnować więc ciągle szukam nowych przepisów. Ciasto nie jest suche. Wykonanie kruszonki kokosowej – Na
Kuchnia PokoleńPo długim czasie w Anglii zaświeciło słońce i w mojej duszy też. Jadę jutro do domu więc mnie rozpiera… Oczywiście radość. Zrobiłam grilla i oczywiście
Kuchnia PokoleńWaniliowo-czekoladowa babka marmurkowa z dodatkiem jogurtu naturalnego. Puszysta i wilgotna jednocześnie – doskonała. Na dzień dzisiejszy to najlepszy przepis na babkę marmurkową z jakiego do tej
Arabeska waniliowaPuszysta i delikatna, a zarazem wilgotna babka na maślance, z cytrynowym akcentem. Pyszna ! Możecie ją polukrować i ozdobić lub tylko delikatnie posypać cukrem pudrem. I to
Arabeska waniliowaWielkanoc powoli się zbliża, a zatem zapraszam na babkę. Przepis jest bardzo prosty i nie trzeba specjalnie "przymierzać się" do niego, wystarczy wcześniej przygotować
Arabeska waniliowabardziej jako kudłacze lub po prostu kokosanki. Kiedy w wieku kilkunastu lat zaczynałam przygodę z wypiekami, pomysł na takie ciastka doskonale sprawdzał się w sytuacjach awaryjnych. Gdy jakieś ciasto (jasne, ucierane lub biszkoptowe z dodatkiem tłuszczu) wychodziło z małym zakalcem (a miało być idealne), kroiłam je w kostkę i robiłam właśnie lamingtony. Ciastka były pyszne i nikt nawet nie zauważał
Arabeska waniliowaJeszcze jedna babka - wyjątkowa, prawdziwie świąteczna. Bez masła, margaryny, czy oleju, za to z serkiem mascarpone oraz białą czekoladą. Można też dodać do niej posiekaną gorzką
Arabeska waniliowaMiękkie, półkruche ciasto z czarną porzeczką w środku i kokosową pianką na wierzchu. Samo ciasto najpierw uciera się, a dopiero potem zagniata i chłodzi. To właśnie dzięki temu jest ono takie delikatne. Do tego wyraziste w smaku porzeczki oraz słodka pianka kokosowa, choć nie aż tak słodka jak beza. Wszystko razem tworzy bardzo smaczną całość. Czytaj dalej
Arabeska waniliowaW kolejnym wpisie pokażemy Wam jak przygotować szybkie wywodzące się z Azji danie. Kurczak curry z warzywami to połączenie ostrej pasty curry z delikatnym w smaku
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zrobiłam to ciasto z musem gruszkowym, ale również pyszne byłoby z musem jabłkowym. Ciasto jest pyszne godne polecenia i do tego bardzo proste w wykonaniu. Wykonanie
Kuchnia PokoleńMasło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy po jednym jajku i ucieramy, na koniec wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia i dokładnie ucieramy. 2. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy okrągłe ciasteczka. 3. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 25 minut. 4. Upieczone ciasteczka
IzabelawkuchniPyszne, puszyste i mocno cytrynowe babeczki z kremem na bazie serka mascarpone i lemon curdu. W środku nadziewane są lemon curdem. Idealny przysmak dla miłośników cytryn
AleTorcikłyżeczki esencji waniliowej 1/2 łyżeczki esencji migdałowej Krem: 50 g masła 100 g białej czekolady 50 g wiórków kokosowych 150 twarożku (np. Almette) 50 g jogurtu kremowego Ciasto: masło ucieramy z erytrolem na puszystą masę. Łączymy suche składniki. Mokre dodajemy do masy maślanej, ucieramy. Mokre składniki łączymy z suchymi. Masę przekładamy do kokilek na muffinki. Pieczemy ok. 25 minut
KucharzycaPrzepis na większą , podłużną blaszkę. 6JAJ 3/4SZKL.CUKRU 2ŁYŻECZKI PROSZKU 1 i1/4 szkl.mąki 3/4szkl.mąki ziemniaczanej ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~` Jajka rozdzielić.Białka ubić na sztywno z odrobiną soli
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiZdarza mi się i to dosyć często, że kupię jakieś produkty a potem „kiszę” w lodówce bo szkoda zjeść ot tak, bo są jakieś
greenscarfPyszny i prosty przepis na babeczki czekoladowo-kawowe z solonym karmelem i kremem śmietankowym. Składniki na babeczki: 75g gorzkiej czekolady 175g mąki pszennej 30g kakao 185g
AleTorcikWęsiory to miejsce na Kaszubach gdzie znajdują się prahistoryczne, pogańskie kamienne kręgi. Tam też sprzedaje się jabłecznik domowej roboty i zwią go węsiorski. Ja znalazłam przepis
Moje Małe CzarowanieCoś dla wytrawnych smakoszy ! Pyszne muffinki na bazie oleju rzepakowego ze szpinakiem i mozzarellą. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego staram się
Z Marcepanemgodzin.Miękką margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę,nadal ucierając połączyć z wbijanymi kolejno żółtkami.Mąkę przesiać przez sito i jednym ruchem wsypać do masy.Dokładnie ucierać aż ciasto będzie puszyste i jednolite.Odsączone bakalie oprószyć mąką i dodać do ciasta z proszkiem do pieczenia i pozostałym rumem po odsączeniu.Dokładnie wymieszać.Białka ubić na sztywno ze szczyptą
Anielskie wypiekiNajprostsze ciasto jakie znam, każdy wykona je bez problemu. Wykonanie ciasta – jajka utrzeć z cukrem wanilinowym i cukrem na puszystą masę. Podczas mieszania wlewać olej
Kuchnia PokoleńPogoda jest, jaka jest. Czyli trochę słońca, trochę deszczu, a do tego wiatr, który rozwiewa poły kurtek, szale i niepokorne warkocze. Mimo wszystko, ilość światła i
Pożeraczka, czyli raz adobrzesłonecznikiem Paulina Kotlety rybne Marta Fasolowe browni od Laury Agnieszka Szpinakowy mix Danuta Sernik gotowany z mini rolsami Kasia Ucierane szybkie ciasto z wiśniami bez białego cukru i margaryny Joanna Błyskawiczne rogi serowe z powidłami śliwkowymi i rumem Magdalena Serniczek z Nutellą Marzena
Magiczne Życie MartySkładniki: jajka 2 sztuki "XL", cukier 1/2 szklanki, masło lub margaryna 15 dag, aromat migdałowy 2 krople, mąka krupczatka 1,5 szklanki, proszek do pieczenia 1
W Mojej Kuchni LubięBabeczki majonezowe z jabłkiem to małe słodkie muffinki z dodatkiem majonezu (jak w babce majonezowej ) oraz startych jabłek. Majonez nie jest wyczuwalny w smaku, więc nawet
Smakołyki BerenikiTo ciasto należy do prostych ciast, ale jest pyszne i nie suche. Polecam. Wykonanie ciasta w thermomix na dole, Przygotowanie ciasta – masło z cukrem utrzeć
Kuchnia Pokoleńcytryny - 1 opakowanie skórki pomarańczowej - ziarenka z laski wanilii - 4 łyżki cukru z prawdziwą wanilią - 220 do 250 g cukru pudru w zależności jak bardzo lubisz słodkie ciasta Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy połowę ilości cukru pudru, masa powinna zrobić się dużo bielsza. Ucieramy nadal dodając naprzemiennie żółtka z serem białym, masę ucieramy powoli i bardzo dokładnie, dodajemy
SMYKWKUCHNIBabka herbaciana zrobiona z okazji dnia herbaty...Babeczka z dodatkiem dużej ilości rodzynek namoczonych wcześniej w gorącej herbacie..Prosto, szybko i smacznie..wg oryginalnego przepisu na
Moje domowe kucharzenieTe najlepsze i najsłodsze pomarańcze będą dostępne na straganach już niedługo, ale już teraz można je dodać do pomarańczowych babeczek z czekoladą. To takie preludium do
Posadzone i zjedzonewodę, masło oraz szczyptę soli. Wszystko razem gotujemy. Gdy woda zacznie się gotować dodajemy mąkę pszenną i energicznie mieszamy. Ciasto powinno odchodzić od garnka. Odkładamy do ostygnięcia. Gdy ciasto już ostygnie ucieramy je z jajkami. Tak przygotowane ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i na blachę wyciskamy eklerki o długości ok 6 cm. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku o temperaturze 180 stopni
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneMoje życie jako blogerki kulinarnej nie jest pasmem samych sukcesów w gotowaniu i pieczeniu. Nieraz zdarza mi się ugotować coś, co niby jest zjadliwe, ale nie
Posadzone i zjedzoneKtórejś nocy siedziałam na kanapie i robiłam na drutach ogromny pled na wielkie amerykańskie łóżko king size bed . Słuchałam radia. A w nim koncertu grupy Queen
Posadzone i zjedzoneBardzo dobre ciasto, uwielbiam takie proste ciasta z owocami. Masło z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć na puszystą masę, co jakiś czas dodać po jajku i
Kuchnia Pokoleń