Na początek może odpowiem na pytanie powtarzające się nieustannie - do szkoły poszłam jako uczennica, nie nauczycielka, choć może w moim wieku nie powinnam się do tego
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWakacje to jeden z najlepszych wynalazków ludzkości. Człowiek może się byczyć , spać do późna, spacerować, chodzić do kina i w ogóle robić, co mu się żywnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeW poniedziałek wieczorem wybraliśmy się z C. na koncert. Bilety dostał z pracy z pytaniem, czy mu pasuje. Ha! Wtorki mam wolne, więc lepszego dnia nie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeGdy zdecydowaliśmy się z C. na kupno domu, przeglądając ogłoszenia szybko stwierdziliśmy, że musimy ustalić jakieś kryteria. Ogłoszeń bowiem jest cała masa; większość zupełnie nas nie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeUff... Co to był za tydzień! Miałam wrażenie, że z pracy to już wcale nie wychodzę. A fakt, że ciągle jeszcze czułam się chora, nie poprawiał
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNiemal każdy, kto codziennie musi rano wstawać do pracy wie, czym pachnie dzień wolny. Piszę prawie , bo są takie indywidua jak mój Tato na przykład, które
Pożeraczka, czyli raz adobrzePo raz pierwszy ten piernik* robiłam w zeszłym roku na Święta i okazał się tak wyjątkowy w smaku, że dwukrotnie piekłam go w ciągu roku.W te
Kraina Miodem Płynącawszystkie użyte w przepisie składniki miały temperaturę pokojową, mąka była przesiana, a wszystko razem nie mieszane zbyt długo - tylko do połączenia składników. Poza tym ciasto ma same zalety: nie wymaga ubijania piany, ucierania masła, a nawet wyciągania miksera. Do odmierzania składników służy umyty i osuszony kubeczek po jogurcie naturalnym. W czasie, gdy ciasto się piecze przygotowujemy śmietankowy krem z mascarpone(...)suchego patyczka. Ciasto w mniejszej foremce będzie się piekło dłużej, a np. bez owoców - krócej. Należy sprawdzać. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce. ŚMIETANKOWY FROSTING : Do miseczki wkładamy serek mascarpone i mleko skondensowane. Ucieramy rózgą lub widelcem do połączenia składników. MUS Z MALIN : Maliny wkładamy do małego rondelka, dodajemy cukier i na małym ogniu podgrzewamy mieszając
cool and mintyNigdy bym nie pomyślała, że powiem kiedyś na głos: Jak miło było wstać tak późno w wolny dzień! o godzinie... Siódmej rano! Tak, tak, chyba powoli
Pożeraczka, czyli raz adobrzePrzeczytałam książkę Pameli Druckerman „ W Paryżu dzieci nie grymaszą ”. Autorka - amerykańska mama mieszkająca w Paryżu zauważa duże różnice w zachowaniu swojej córki i dzieci francuskich. Sęk
Posadzone i zjedzoneW zeszłym roku na naszym stole królował piernik z jabłkami . W tym roku pojawi się tort piernikowy, niesamowicie wilgotny, pachnący, rozpływający się w ustach. Tort
La grande e la piccola cuocaNareszcie! Udało się!Moi drodzy, radość i energia mnie rozpierają, cieszę się jak nastolatka po zdaniu matury. A może nawet bardziej, bo maturę się jednak częściej
Pożeraczka, czyli raz adobrzePrzy przeprowadzce należy wykazać się sporą dozą otwartości i elastyczności. Owszem, dobrze jest wszystko sobie zaplanować - tego dnia to, tamtego - tamto; jednak nie należy zapominać, że
Pożeraczka, czyli raz adobrzeGdy wieczorem wychodzę na spacer z Ptysią, już od progu otula nas kłębiasta mgła. Po chwili okazuje się jednak, że to wcale nie mgła; a przynajmniej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWyznania znad deski do prasowania … Kilka razy do roku, zwykle przed świętami lub gdy ktoś miał się u nas zatrzymać na kilka dni, mama wysyłała mnie
Posadzone i zjedzone