Po długim czasie w Anglii zaświeciło słońce i w mojej duszy też. Jadę jutro do domu więc mnie rozpiera… Oczywiście radość. Zrobiłam grilla i oczywiście
Kuchnia PokoleńWaniliowo-czekoladowa babka marmurkowa z dodatkiem jogurtu naturalnego. Puszysta i wilgotna jednocześnie – doskonała. Na dzień dzisiejszy to najlepszy przepis na babkę marmurkową z jakiego do tej
Arabeska waniliowaPuszysta i delikatna, a zarazem wilgotna babka na maślance, z cytrynowym akcentem. Pyszna ! Możecie ją polukrować i ozdobić lub tylko delikatnie posypać cukrem pudrem. I to
Arabeska waniliowaWielkanoc powoli się zbliża, a zatem zapraszam na babkę. Przepis jest bardzo prosty i nie trzeba specjalnie "przymierzać się" do niego, wystarczy wcześniej przygotować
Arabeska waniliowabardziej jako kudłacze lub po prostu kokosanki. Kiedy w wieku kilkunastu lat zaczynałam przygodę z wypiekami, pomysł na takie ciastka doskonale sprawdzał się w sytuacjach awaryjnych. Gdy jakieś ciasto (jasne, ucierane lub biszkoptowe z dodatkiem tłuszczu) wychodziło z małym zakalcem (a miało być idealne), kroiłam je w kostkę i robiłam właśnie lamingtony. Ciastka były pyszne i nikt nawet nie zauważał
Arabeska waniliowaJeszcze jedna babka - wyjątkowa, prawdziwie świąteczna. Bez masła, margaryny, czy oleju, za to z serkiem mascarpone oraz białą czekoladą. Można też dodać do niej posiekaną gorzką
Arabeska waniliowaMiękkie, półkruche ciasto z czarną porzeczką w środku i kokosową pianką na wierzchu. Samo ciasto najpierw uciera się, a dopiero potem zagniata i chłodzi. To właśnie dzięki temu jest ono takie delikatne. Do tego wyraziste w smaku porzeczki oraz słodka pianka kokosowa, choć nie aż tak słodka jak beza. Wszystko razem tworzy bardzo smaczną całość. Czytaj dalej
Arabeska waniliowaW kolejnym wpisie pokażemy Wam jak przygotować szybkie wywodzące się z Azji danie. Kurczak curry z warzywami to połączenie ostrej pasty curry z delikatnym w smaku
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zrobiłam to ciasto z musem gruszkowym, ale również pyszne byłoby z musem jabłkowym. Ciasto jest pyszne godne polecenia i do tego bardzo proste w wykonaniu. Wykonanie
Kuchnia PokoleńMasło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy po jednym jajku i ucieramy, na koniec wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia i dokładnie ucieramy. 2. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy okrągłe ciasteczka. 3. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 25 minut. 4. Upieczone ciasteczka
IzabelawkuchniPyszne, puszyste i mocno cytrynowe babeczki z kremem na bazie serka mascarpone i lemon curdu. W środku nadziewane są lemon curdem. Idealny przysmak dla miłośników cytryn
AleTorcikłyżeczki esencji waniliowej 1/2 łyżeczki esencji migdałowej Krem: 50 g masła 100 g białej czekolady 50 g wiórków kokosowych 150 twarożku (np. Almette) 50 g jogurtu kremowego Ciasto: masło ucieramy z erytrolem na puszystą masę. Łączymy suche składniki. Mokre dodajemy do masy maślanej, ucieramy. Mokre składniki łączymy z suchymi. Masę przekładamy do kokilek na muffinki. Pieczemy ok. 25 minut
KucharzycaPrzepis na większą , podłużną blaszkę. 6JAJ 3/4SZKL.CUKRU 2ŁYŻECZKI PROSZKU 1 i1/4 szkl.mąki 3/4szkl.mąki ziemniaczanej ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~` Jajka rozdzielić.Białka ubić na sztywno z odrobiną soli
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiZdarza mi się i to dosyć często, że kupię jakieś produkty a potem „kiszę” w lodówce bo szkoda zjeść ot tak, bo są jakieś
greenscarfPyszny i prosty przepis na babeczki czekoladowo-kawowe z solonym karmelem i kremem śmietankowym. Składniki na babeczki: 75g gorzkiej czekolady 175g mąki pszennej 30g kakao 185g
AleTorcik