ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:191/881)

Ciasto z jabłkami, bezą migdałową i bitą śmietaną 229

Dzisiaj zapraszam na nowy torcik jabłkowy. Na ucieranym spodzie, z bezą, budyniami i bitą śmietaną. Ciasto smaczne, aromatyczne, trochę migdałowe i waniliowe. Jabłka doprawione są cynamonem. Aby dodać jeszcze więcej smaku, masę jabłkową przygotowałam na soku pomarańczowym. Torcik jest pyszny, dobrze smakuje z filiżanką ulubionej herbaty. Polecam na jesienny wieczór. Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Royal(...)cukru (niekoniecznie)2 łyżeczki cukru wanilinowegoDodatkowo:300g śmietanki kremówki 30%2-3 łyżki cukru pudrupłatki migdałowe do posypania  Ciasto:1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą. 2. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym (ucierać mikserem na najwyższych obrotach przez około 3 minuty). Następnie dodawać po jednym żółtku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem. Dodać jajko

Mała Cukierenka
Jabłecznik ucierany - inaczej :) 201

jabłka 1 łyżeczka roztopionego masła cynamon PRZYGOTOWANIE W malakserze ucieramy masło na gładką masę. Dodajemy stopniowo cukry, olejek i sól. Następnie po jednym jajku - za każdym razem ucierając po pół minuty. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy stopniowo na zmianę z mlekiem. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto przelewamy do tortownicy (26cm) wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą

Moje Kuchenne Rewelacje
Meduza Siostry Anastazji 195

ananasów odlewam i zagotowuję. Żółtka, mąkę i cukier mieszam i wlewam na gotujący sok i gotuję budyń. Nakrywam folią i odstawiam do wystygnięcia. Masło ucieram, dodaje porcjami zimny budyń i wykładam masę na przestudzone ciasto. Obie galaretki rozpuszczam w dwóch szklankach wrzątku i odstawiam. Na cieście układam krążki ananasa, pomiędzy krążkami, a także w otwory w ananasach układam drobne owoce

Ciasteczkowy Potwór
Croissant 200

przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Ponownie wyjmujemy i uderzamy pięścią oraz wstawiamy do zamrażalnika na 30 minut. Masło wkładamy do miski i ucieramy na gładką masę. Ciasto musimy rozwałkować na prostokąt. Na 2/3 długości ciasta rozkładamy połowę masła i składamy je jak list, an 3 części. Ciasto obracamy o 90 stopni i ponownie musimy

Ciastka i ciasta
Puszysty sernik z bezą orzechową na kruchym cieście ze smalcem 136

zagnieść kruche wyłożyć na brytfankę. Następnie przygotować ser: ucierając go z cukrem, cukrem wanilinowym i budyniem. Następnie wlać śmietanę, mleko, olej, 2 jajka i 4 żółtka dalej ucierać. Całość wylać na ciasto kruche. Białka ubić na sztywno z cukrem następnie mieszać w to orzechy z bułką tartą i łyżką wyłożyć bezę na ser tak aby nie utonęła. Piec godzinę

Pychotkaaa
Brzoskwiniowiec 164

przykrywamy brzoskwinie. Boki zgniatamy tak aby nie było widać brzoskwiń .Pieczemy 30-40 min. w 180 stopniach. Ze szklanki cukru pudru i 1 łyżki kwaśnej śmietany ucieramy lukier i gorące ciasto polewamy lukrem

Passion of Cooking
Szarlotka z połówkami jabłek 170

stopniach.                             Ze szklanki cukru pudru i 1 łyżki kwaśnej śmietany ucieramy lukier i gorące ciasto polewamy lukrem

Passion of Cooking
Mazurek cytrynowy 172

łączymy z proszkiem do pieczenia. W osobnym pojemniku masło mieszamy przy pomocy miksera z żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym, a także śmietaną. Pod koniec ucierania dodajemy łyżkę spirytusu. Łączymy mąke z powstałą masą i wyrabiamy ciasto. Można ręcznie lub za pomocą miksera, ciasto powinno wyjść odrobine lepkie. Wkładamy je do lodówki na ok 5-10 min. W tym czasie blachę(...)jest gotowe gdy nabierze pieknego złotego koloru. Następnie przygotowujemy polewę: białka ucieramy mikserem z cukrem pudrem i ubijamy na gęstą lśniącą masę, pod koniec ucierania dodajemy soku z cytryny. Polewę nakładamy na ostudzone wcześniej ciasto. Jeśli chodzi o dekoracje, my naszą otrzymałyśmy dzięki roztopionej czekoladzie w kąpieli wodnej i płatkom migdałowym, lecz każdy może spróbować zrealizować własny pomysł i wykorzystać

Kolizje Smaków
Czekoladowa tarta z kremem limonkowym i borówkami 221

Studzimy ciasto.                                             W trakcie pieczenia ciasta przygotowujemy krem. Mascarpone ucieramy z cukrami i wlewamy sok z limonek. Dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Ubijamy śmietanę - też na sztywno- i dodajemy do kremu. Wstawiamy krem do lodówki. Kiedy

Moje Kuchenne Rewelacje
Sernik wiedeński z suszonymi morelami 367

jestem amatorką pieczenia serników, ponieważ unikam ciast w których trzeba osobno ucierać żółtka i osobno ubijać białka :-P To takie nudne i pracochłonne! Ale za to uwielbiam je jeść! Chyba nie ma lepszego ciasta na świecie jak sernik wiedeński. W związku z tym, że mamy noworoczny koncert wiedeński to i musimy mieć upieczony w domu sernik wiedeński ! :) Przy okazji odsyłam(...)masło i dalej ucieramy. Potem dodajemy 1 op. budyniu i jeszcze chwilę ucieramy. Na koniec dodajemy białka ubite na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Białka delikatnie mieszamy z masą serową przy pomocy drewnianej łyżki. Następnie bakalie obtaczamy w mące i dodajemy do masy. Mieszamy. Ciasto wlewamy do tortownicy (średnica ok. 25 -27 cm) wysmarowanej masłem i posypanej bułką

Bon Appetit Małgorzaty
Wielkanocna baba parzona 204

przepisie ilość składników jest x 4. Tak więc: mąka to 4litry, masło klarowane 1litr, 60 żółtek... Przy czym, musiałabym palić w piecu drewnem i 2 godziny ucierać jajka z cukrem! Koszmar! Ile ciast bym upiekła z całości? 12 sztuk! To część dostawy do cukierni! J     Jako, że przepis był dla mnie bardzo interesujący, podjęłam wyzwanie. Na wstępie autorka(...)bakalie, sól, 200g mąki zaparzamy gorącym mlekiem, zostawiając 2-3 łyżki mleka do rozczynu drożdżowego. Mieszamy na jednolite ciasto, przykrywamy i odstawiamy. Ciasto bardzo gęste. Robimy rozczyn z drożdży, czyli drożdże mieszamy w 3 łyżkach mleka. Żółtka ucieramy na parze z cukrem do białości, najlepiej ręcznym mikserem. Do utartych żółtek dodajemy kawałkami zaparzone wystudzone ale jeszcze ciepłe ciasto, miksujemy

Leśny Zakątek
Wilgotne ciasto czekoladowe na czekoladzie bez miksera 1056

Mięciutkie, wilgotne, pyszne ciasto czekoladowe na prawdziwej czekoladzie i to bez miksera . Kolejny mój przepis do działu ciast szybkich w przygotowaniu . Składniki do ciasta mieszamy łyżką. Żadnego ubijania, ucierania, miksowania. Po prostu połączyć, wymieszać, przelać do foremki i upiec. Do ciasta możecie użyć zwykłego, białego cukru, ale ja tym razem użyłam trzcinowego z cukrem brzozowym, czyli ksylitolem. Do tego koniecznie

Moja Delicja
Biszkoptowe ciasto z porzeczkami 129

każdy z nas lubi kwaskowe owoce, dlatego możemy je wykorzystać do przygotowania koktajli i kompotów. Możemy z nich przygotować różne desery: lody, galaretki, czy kisiel. Pyszne będą ciasta drożdżowe czy też ucierane, przepyszny też jest porzeczkowy sernik na zimno. Porzeczki możemy również zamknąć w słoikach, przygotujemy z nich galaretkę dżem,  sosy do mięs czy też nalewkę. Możliwości jest

Kulinarne przygody Gatity
pyszne ciasto z resztek po soku z kremem mascarpone... 185

Składniki: resztki z wyciśniętego soku: marchew 4 sztuki średnie, jabłka 3 sztuki, banan 4 sztuki, mandarynki 6 sztuk CIASTO: jajka 5 sztuk, cukier 3/4 szklanki, aromat

W Mojej Kuchni Lubię
Magiczne ciasto 154

się magiczne. Sama byłam zaskoczona metamorfozą tegoż wypieku, gdy podczas przygotowania "pływało" sobie w miseczce, a podczas pieczenia zaczęło pięknie się rozwarstwiać tworząc piękną masę pomiędzy dwoma blatami  ciasta. Przepis wypatrzyłam na blogu  Bożenki- Smakowe Kubki , ale że mam mniejszą formę do zapiekania to dodatkowo korzystałam  http://decoraciondemabel.blogspot.com/2013/03/tarta-magica-de-chocolate-e-ideas-de.html  z oryginału. Warto wypróbować, bo sam proces(...)Jednak kuchnia to prawdziwa magia:) Składniki: 4 jajka 150 g cukru 100 g mąki 1 łyżka wody 1/2 litra mleka 1/2 kostki masła 50 g kakao Wykonanie: Żółtka ucieram z cukrem do białości, wlewam wodę i płynne masło.Mąkę przesiewam, mieszam z kakao i dodaje stopniowo do żółtek. Następnie wlewam bardzo cienkim strumieniem ciepłe mleko, miksując na najniższych obrotach, gdyż

Ciasteczkowy Potwór

Proponowane wyszukiwania