Zaletti – kukurydziane włoskie ciasteczka z rodzynkami

Zaletti – kukurydziane włoskie ciasteczka z rodzynkami

Przepis na : deser

Zaletti, zaeti lub zaleti – kruche, żółte, kukurydziane ciasteczka z rodzynkami nasączonymi w grappie. Przepis na weneckie ciasteczka z mąką kukurydzianą i rodzynkami Ciasteczka Zaletti pochodzą z północnych Włoch, a dokładnie z regionu Veneto. Kruche, kukurydziane i żółte, takie są te ciasteczka. Mąka kukurydziana nadaje ciastkom kruchości i żółtawej barwy, stąd też ich nazwa. Zaletti, w gwarze zaeti, oznacza właśnie kolor żółty. Tradycyjnie do ciastek dodaje się mąkę kukurydzianą gruboziarnistą, taką jak do pol...

Czytaj dalej na blogu Tajemnice Smaku

Warto przeczytać

Ciasta na Święta Bożego Narodzenia

Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.

Czytaj dalej...

Odchudzający specjał z grejpfruta i pomarańczy!

Szybki koktajl odchudzający z pomarańczy i grejpfrutów.

Czytaj dalej...

Suszone pomarańcze na choinkę

Suszona pomarańcza na choinkę to prosty dodatek, który doda naszemu drzewku trochę tropikalnych klimatów.

Czytaj dalej...

Dieta cytrynowa (Lemon detox diet)

Sposób na pozbycie się toksyn z organizmu.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.