łyżce cukier stale ubijając. Kiedy uzyskamy sztywną, błyszczącą i gęstą pianę dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Wykładamy ją na papier do pieczenia w wymiarach zbliżonych do upieczonego wcześniej ciasta kruchego. Bezę pieczemy w temp 140 stopni ok 60 min. Beza musi być wypieczona, popękana i chrupiąca. Kiedy jest gotowa wyjmujemy ją i studzimy. Galaretka z malinami: 600 g malin (świeże(...)dotykała powierzchni budyniu. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na białą puszystą masę. Kiedy jest gotowe dodajemy partiami wystudzony budyń i całość dokładnie ucieramy. Wyjmujemy z lodówki ciasto kruche z galaretką i malinami. Wykładamy na nie masę budyniową i całość przykrywamy bezą. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na min 3-4 godz najlepiej na całą
Malinowe PocałunkiSkładniki: jajka 4 sztuki, olej rzepakowy 3/4 szklanki, cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka pszenna 2,5 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: jajka 6 sztuk, cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka ziemniaczana 3/4 szklanki, mąka tortowa 1,3/4 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, majonez
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: jajka 5 sztuk "L", cukier 3/4 szklanki, skórka cytryny w proszku Royal Brand 1łyżka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, margaryna 15 dag, mąka tortowa 2 szklanki
W Mojej Kuchni Lubięwysypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło i siekamy nożem. Cukier ucieramy z żółtkami i śmietaną i dodajemy do mąki. Zagniatamy ciasto.Następnie dzielimy na 4 części i musimy je rozwałkować. Dwie części wykładamy do dwóch foremek: - na jeden placek rozkładamy mak i przykrywamy ciastem, - na drugim rozkładamy jabłka i przykrywamy ciastem. Pieczemy w temp. 180 stopni przez(...)proszek do pieczenia i dalej ucieramy. Ubijamy pianę z białek. Dodajemy ją do maku, dodajemy bakalie i całość delikatnie mieszamy. Wykładamy na ciasto. MASA Składniki: 250 dag masła 1 galaretka cukier puder do smaku Wykonanie: Masło ucieramy z cukrem. Galaretkę rozpuszczamy w pół szklanki wody. Do utartego masła stopniowo wlewamy tężejącą galaretkę. Dodajemy cukier puder do smaku. PRZEŁOŻENIE PLACKA Ciasto
psgotujemySkładniki: puder 3/4 szklanki + zimna woda 4 łyżki + ocet 10% 1 łyżeczka + mąka ziemniaczana 2 łyżki, czekolada gorzka 200 gram, jabłka 6 sztuk większe, jajka 6
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: jajka 3 sztuki, cukier 1/2 szklanki, mleko 1/2 szklanki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, mąka tortowa 2,5 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka , soda oczyszczona
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: masło lub margaryna 1/2 kostki, cukier 1 szklanka, jajka 3 sztuki, budyń czekoladowy 1 opakowanie, marchew 1,5 szklanki, mąka tortowa 1,5 szklanki, proszek
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: jajka 5 sztuk "L", cukier 1 szklanka, mąka tortowa 2,5 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, przyprawa do piernika 1 łyżka, olej rzepakowy
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: galaretka cytrynowa 1 opakowanie, truskawki mrożone bez szypułek Hortex 1/2 kg opakowanie, jajka 3 sztuki "L", cukier 1/2 szklanki, margaryna miękka 12,5 dag, mąką
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: jajka 3 sztuki, masło lub margaryna 10 dag, olej do smażenia 1/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, cukier 3/4 szklanki, mąka pszenna typ 750 1
W Mojej Kuchni Lubięposmarowania strucli Wykonanie: Drożdze kruszymy, ucieramy zcukrem, dodajemy ciepłe mleko. Bierzemy ćwierć kila mąki, dodajemy 1/2 szklanki ciepłego mleka, dodajemy zaczyn drożdzowy i sól, odstwiamy do wyrośnięcia. (ok 15 minut). Po tym czasie do drugiej miski bierzemy reszte mąki, rozpuszczona wystudzoną margarynę oraz jajka utarte z cukrami, dodajemy wyrosnięte odstawione wczesniej ciasto. Wyrabiamy dokładnie(...)odstwiamy do podwojenia objętości. Kiedy ciasto urośnie, rozwałkowujemy je na prostokąt. Smarujemy powidłami owocowymi. Posmarowane ciasto dokładnie zwijamyw roladę. Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy przygotowana kruszonką ( ucieramy margaryne z cukrem i mąką, kruszymy na ciasto ). Pieczemy 45-50 minut w 170 st. Dla pewnosci sprawdzamy stan upieczenia patyczkiem do szaszłyków (upieczone nie bedzie się do patyczka brało
Z Majeczką w kuchniSkładniki: mąka krupczatka 2 szklanki, mąka tortowa 1 szklanka, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, kasza manna 2 szklanki, jabłka
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: marchew 5 sztuk, jabłka 2 sztuki, jajka 4 sztuki, mleko 1 szklanka, olej rzepakowy 1/2 szklanki, cukier 3/4 szklanki, mąka pszenna 500 z Kopytowa 1
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: jogurt naturalny 180 ml, jajka 3 sztuki, olej rzepakowy 180 ml, cukier 270 ml, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 540 ml, wiórki kokosowe 2
W Mojej Kuchni Lubię