ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:212/881)

Makowiec ucierany 78

Makowiec ucierany to jedno z ciast, które gorąco polecam upiec na Święta. Jest bardzo prosty i szybki do przygotowania. Zawsze wychodzi i pięknie wyrasta a do tego cudownie smakuje i długo zachowuje świeżość

AniaGotuje.pl
Kluski kładzione z boczkiem i cebulką 159

cebulę i  dalej smażymy do zrumienienia składników. W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Do miski przesiewamy mąkę, wbijamy jajka i wlewamy wodę. Solimy. Łyżką ucieramy składniki na  gładkie ciasto (powinno być gęste). Ciasto kładziemy na wrzątek za pomocą łyżki. Gotujemy około 2 minut od momentu kiedy wypłyną na powierzchnię.  Kluski odławiamy łyżką cedzakową i wrzucamy

Qchnia po prostu
Ciasto ucierane z jabłkami 418

Jeden z prostszych wypieków, które poczyniłam ostatnimi czasy. Bez specjalnych zakupów, ogromu czasu i sił. Wymagane tylko chęci i podstawowe składniki, aaa no i piekarnik by

Kuchnia w czekoladzie
Imbirowy rosół z lanymi kluskami 143

garnka, wlać wodę, dodać przyprawy ,skrzydełka i gotować do miękkości warzyw. 4  łyżki mąki 2 jajka sól Jajka wbić do miseczki, dodać sól, mąkę i ucierać, aż na powierzchni ciasta ukażą się pęcherzyki powietrza. Wlewać przez lejek na gotującą się zupę bulion.Zamieszać i gotować jeszcze 2-3 minuty

Moje domowe kucharzenie
makowa babka z pomarańczowo-czekoladową polewą... 175

Składniki: margaryna 15 dag, jajka 6 sztuk "M", cukier 3/4 szklanki, aromat waniliowy 1 łyżeczka, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1 czubata łyżeczka, dżem

W Mojej Kuchni Lubię
sernik "Izaura" po mojemu... 130

grzanie góra/dół, sernik piec około 50 minut, w formie wystudzić, polać polewą ze szklanki i zostawić do zastygnięcia w chłodnym miejscu - sernik jest pyszny a ciasto może być jako ucierane również do innych wypieków ............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Dżem z czerwonej porzeczki 137

każdy z nas lubi kwaskowe owoce, dlatego możemy je wykorzystać do przygotowania koktajli i kompotów. Możemy z nich przygotować różne desery: lody, galaretki, czy kisiel. Pyszne będą ciasta drożdżowe czy też ucierane, przepyszny też jest porzeczkowy sernik na zimno. Porzeczki możemy również zamknąć w słoikach, przygotujemy z nich galaretkę dżem,  sosy do mięs czy też nalewkę. Możliwości jest

Kulinarne przygody Gatity
Orzechowiec 161

Pyszne, pulchniutkie, miodowe z orzechami ciasto, świąteczne, ale nie niekoniecznie, dobre na każdą okazję, ważne, że łatwe i szybkie, szybko się piecze, nic nie trzeba ucierać, a smakuje... rewelacyjnie Składniki: Ciasto miodowe 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru brązowego pół szklanki oleju kostka margaryny 5 jajek 4 łyżki śmietany 18% 4 łyżki miodu 3 łyżeczki przyprawy do piernika

kgwjanczewo
Zupa pieczarkowa z kluseczkami 165

kostkę wrzucić do garnka zalać wodą , dodać przyprawy oraz pieczarki i marchewkę.Gotować prawie  do miękkości ziemniaków. Jajka wbić do miseczki, dodać sól, mąkę i ucierać, aż na powierzchni ciasta ukażą się pęcherzyki powietrza.Wlewać ciasto cienkim strumieniem na gotującą się zupę. Zamieszać i gotować jeszcze około 2 minuty. Pod  koniec dodać masło.Dodać również śmietanę , koperek

Moje domowe kucharzenie
Sernik " Złota rosa " 142

jajka szklanka cukru 1/2 szkl. oleju sok z połowy cytryny budyń śmietankowy lub waniliowy 2 szkl. mleka Piana  : 1/2 szklanki cukru 4 białka z ciasta + 1 dodatkowe  Jajka ucieramy z cukrem na kremowy puch . Dodajemy kolejno ser, olej , sypki budyń , sok z cytryny i na samym końcu 2 szklanki mleka. Masa jest bardzo rzadka , więc się

Różne smaki w kuchni
Zupa z kurkami i kluseczkami 135

miałam mrożone , a w sezonie oczywiście dodajemy świeże ] i pokrojone w kostkę ziemniaki.Gotować prawie do miękkości ziemniaków.  Jajka wbić do miseczki, dodać sól, mąkę i ucierać, aż na powierzchni ciasta ukażą się pęcherzyki powietrza. Wlewać ciasto cienkim strumieniem na gotującej się zupy.Gotować razem jeszcze kilka minut. Dodać śmietanę,pokrojony koperek, doprawić w razie potrzeby

Moje domowe kucharzenie
Gniazdka/Hiszpańskie Pączki - idealny smakołyk do porannej kawki. 80

wody sól Przygotowanie: W garnku zagotować wodę z masłem i szczyptą soli. Mąkę przesiać przez sito i jednym, szybkim ruchem wsypać do wrzątku, cały czas energicznie mieszając. Ucierać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i zacznie odstawać od ścianek garnka. Zdjąć z ognia i odstawić do ostudzenia. Przestudzoną masę zmiksować z jajkami. Z papieru pergaminowego wycinać kwadraty, posmarować olejem. Ciasto

My World by Dagmara Rek
Churros 152

ekstraktu z wanilii 3 jajka W garnuszku zagotować wodę, masło, cukier i sól. Do wrzątku wsypać mąkę wymieszaną z cynamonem i ekstrakt z wanilii. Zdjąć z ognia, ucierać drewnianą łyżką, aż ciasto będzie odstawać od brzegów naczynia.  Wystudzić. Do zimnej masy dodać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Ciasto powinno być gładkie ale gęste. Przygotować maszynkę

kulinarnyswiatdomi
Zupa z zacierkami 152

przełożyć do garnka , dodać przyprawy i  pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę i pietruszkę .Gotować prawie do miękkości ziemniaków. Jajka wbić do miseczki, dodać sól, mąkę i ucierać, aż na powierzchni ciasta ukażą się pęcherzyki powietrza.Wlewać ciasto cienkim strumieniem do gotującej się zupy  i chwilkę razem pogotować

Moje domowe kucharzenie
Babeczki do koszyczka 147

minut do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pozostały, cukier waniliowy, jajko oraz zaczyn, wszystko dokładnie mieszamy, na końcu dodajemy rodzynki i roztopione masło. Ucieramy do momentu aż ciasto wchłonie masło, odstawiamy pod przykryciem na godzinę do wyrośnięcia. Foremki do babeczek natłuszczamy olejem, wypełniamy ciastem do 3/4 wysokości, odstawiamy do wyrośnięcia. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez

Bajeczna Kuchnia