ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:212/881)

Chałka z kruszonką 128

jajecznej. Mąkę przesiewamy w dużą miskę, mieszamy z solą. Dodajemy rozczyn, ubite jajka i mleko  z masłem. Wyrabiamy dokładnie. Wyrobione ciasto pozostawiamy w ciepłym miejscu,  aż podwoi swoją objętość, minimum 1 h. kruszonka:  masło ucieramy z cukrem(...)mąką, aż powstaną charakterystyczne grudki.  Jeżeli nie chce nam wyjść idealna kruszonka, masę wkładamy do lodówki na 30 minut,  po tym czasie ponownie ucieramy, za pewnie mieliśmy zbyt miękkie masło. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, posypana mąką, jeszcze chwilę zagniatamy,  a następnie ciasto dzielimy na 2 części. Z każdej części formujemy 3 wałki i zaplatamy warkocze. Następnie

Życie zaczyna się w kuchni
Wilgotna babka serowo- pistacjowa 89

Ta babka, to zdecydowanie "polecajka" dla osób lubiących nabiał i biały ser, ponieważ jest on mocno wyczuwalny. Dzięki niemu też, ciasto jest bardzo wilgotne, a odpowiednio

Kuchnia w czekoladzie
Wyniki konkursu z Home Green Tea Spa 81

Nagroda za 3 miejsce: Pani Majka „Jaka jest moja ulubiona potrawa świąteczna? To niewątpliwie makowiec mojej babci. Robiła go z sercem. Domowa masa makowa ucierana z miłością, kruche ciasto na jajkach od własnych kur i tyle radości Nikt nie wkładał więcej serca w pieczenie ciast niż ona. A pierogi Ach pierogi Te najlepiej robiła moja ciocia. Ona na wigilię

Słodkie okruszki
Prosta czekoladowa tarta z 7 składników 164

kielichu blendera, dodajemy odsączone z wody daktyle i miksujemy, następnie dodajemy kakao i masło i ponownie rozdrabniamy. (Kiedy nie posiadasz blendera, herbatniki można potłuc łyżką do ucierania lub wałkiem do ciasta, a daktyle rozdrobnić widelcem.)  Formę do tarty smarujemy cienką warstwą masła. Powstałą mieszanką wypełniamy spód i boki formy i mocno dociskamy. Schładzamy.  W rondelku podgrzewamy śmietankę

Gotuj z Agnes
Makowiec ucierany 60

Makowiec ucierany to jedno z ciast, które gorąco polecam upiec na Święta. Jest bardzo prosty i szybki do przygotowania. Zawsze wychodzi i pięknie wyrasta a do tego cudownie smakuje i długo zachowuje świeżość

AniaGotuje.pl
Kluski kładzione z boczkiem i cebulką 153

cebulę i  dalej smażymy do zrumienienia składników. W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Do miski przesiewamy mąkę, wbijamy jajka i wlewamy wodę. Solimy. Łyżką ucieramy składniki na  gładkie ciasto (powinno być gęste). Ciasto kładziemy na wrzątek za pomocą łyżki. Gotujemy około 2 minut od momentu kiedy wypłyną na powierzchnię.  Kluski odławiamy łyżką cedzakową i wrzucamy

Qchnia po prostu
Ciasto ucierane z jabłkami 410

Jeden z prostszych wypieków, które poczyniłam ostatnimi czasy. Bez specjalnych zakupów, ogromu czasu i sił. Wymagane tylko chęci i podstawowe składniki, aaa no i piekarnik by

Kuchnia w czekoladzie
Imbirowy rosół z lanymi kluskami 135

garnka, wlać wodę, dodać przyprawy ,skrzydełka i gotować do miękkości warzyw. 4  łyżki mąki 2 jajka sól Jajka wbić do miseczki, dodać sól, mąkę i ucierać, aż na powierzchni ciasta ukażą się pęcherzyki powietrza. Wlewać przez lejek na gotującą się zupę bulion.Zamieszać i gotować jeszcze 2-3 minuty

Moje domowe kucharzenie
makowa babka z pomarańczowo-czekoladową polewą... 168

Składniki: margaryna 15 dag, jajka 6 sztuk "M", cukier 3/4 szklanki, aromat waniliowy 1 łyżeczka, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1 czubata łyżeczka, dżem

W Mojej Kuchni Lubię
sernik "Izaura" po mojemu... 126

grzanie góra/dół, sernik piec około 50 minut, w formie wystudzić, polać polewą ze szklanki i zostawić do zastygnięcia w chłodnym miejscu - sernik jest pyszny a ciasto może być jako ucierane również do innych wypieków ............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Dżem z czerwonej porzeczki 132

każdy z nas lubi kwaskowe owoce, dlatego możemy je wykorzystać do przygotowania koktajli i kompotów. Możemy z nich przygotować różne desery: lody, galaretki, czy kisiel. Pyszne będą ciasta drożdżowe czy też ucierane, przepyszny też jest porzeczkowy sernik na zimno. Porzeczki możemy również zamknąć w słoikach, przygotujemy z nich galaretkę dżem,  sosy do mięs czy też nalewkę. Możliwości jest

Kulinarne przygody Gatity
Orzechowiec 153

Pyszne, pulchniutkie, miodowe z orzechami ciasto, świąteczne, ale nie niekoniecznie, dobre na każdą okazję, ważne, że łatwe i szybkie, szybko się piecze, nic nie trzeba ucierać, a smakuje... rewelacyjnie Składniki: Ciasto miodowe 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru brązowego pół szklanki oleju kostka margaryny 5 jajek 4 łyżki śmietany 18% 4 łyżki miodu 3 łyżeczki przyprawy do piernika

kgwjanczewo
Zupa pieczarkowa z kluseczkami 161

kostkę wrzucić do garnka zalać wodą , dodać przyprawy oraz pieczarki i marchewkę.Gotować prawie  do miękkości ziemniaków. Jajka wbić do miseczki, dodać sól, mąkę i ucierać, aż na powierzchni ciasta ukażą się pęcherzyki powietrza.Wlewać ciasto cienkim strumieniem na gotującą się zupę. Zamieszać i gotować jeszcze około 2 minuty. Pod  koniec dodać masło.Dodać również śmietanę , koperek

Moje domowe kucharzenie
Sernik " Złota rosa " 137

jajka szklanka cukru 1/2 szkl. oleju sok z połowy cytryny budyń śmietankowy lub waniliowy 2 szkl. mleka Piana  : 1/2 szklanki cukru 4 białka z ciasta + 1 dodatkowe  Jajka ucieramy z cukrem na kremowy puch . Dodajemy kolejno ser, olej , sypki budyń , sok z cytryny i na samym końcu 2 szklanki mleka. Masa jest bardzo rzadka , więc się

Różne smaki w kuchni
Zupa z kurkami i kluseczkami 129

miałam mrożone , a w sezonie oczywiście dodajemy świeże ] i pokrojone w kostkę ziemniaki.Gotować prawie do miękkości ziemniaków.  Jajka wbić do miseczki, dodać sól, mąkę i ucierać, aż na powierzchni ciasta ukażą się pęcherzyki powietrza. Wlewać ciasto cienkim strumieniem na gotującej się zupy.Gotować razem jeszcze kilka minut. Dodać śmietanę,pokrojony koperek, doprawić w razie potrzeby

Moje domowe kucharzenie