ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:222/881)

Ciasto z jabłkami i masą budyniową 86

proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto przekładamy do formy o wymiarach 25 cm x 35 cm i pieczemy 30 minut w 180 C. o upieczeniu ciasto odstawiamy do wystudzenia. Gdy ciasto stygnie możemy przygotować mase jabłkową. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jabłka przekładamy do garnka, wsypujemy cukier waniliowy i dusimy(...)ostygnięcia. Gdy masa jabłkowa stygnie możemy zrobić mase budyniową. Budynie śmietankowe gotujemy w mleku, dodając cukier. Gdy budyń będzie ugotowany odstawiamy go do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy stopniowo dodając budyń. Gdy ciasto wystygnie kroimy go na pół. Na jedną połowę przekładamy masę jabłkową, na nią masę budyniową i na wierzch, drugą połowę ciasta. Wierzch posypujemy cukrem pudrem

Zainspirowana w kuchni
Pierniczki z dojrzewającego ciasta na piernik staropolski 57

miesiącu dojrzewania w chłodnej piwnicy z części postanowiłam przygotować pierniczki. Z pomocą przyszła mi bratanica, mała Hania, więc przy okazji było mnóstwo zabawy. Dla przypomnienia podaję przepis na ciasto*. Składniki 500 g miodu 250 g cukru 250 g masła 1 kg mąki np. typ 550 3 jaja 125 ml mleka 1/2 łyżeczki soli 3 łyżeczki sody(...)miodu, masła i cukru, najlepiej w makutrze, ponieważ mikser po dodaniu mąki może okazać się za słaby. Stopniowo dodajemy mąkę z sodą i przyprawą piernikową, w trakcie ucierania podlewamy stopniowo mleko. Gotowe ciasto, albo pozostawiamy w makutrze, albo przekładamy do słoja lub kamionkowego garnka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce na 5 – 6 tygodni. Dojrzałe ciasto rozwałkowujemy

Tajemnice Smaku
Tort orzechowo-czekoladowy z bezą 143

piekarnik nagrzanego do 130c i w tej temperaturze pieczemy przez 20min, a następnie zmniejszamy do 100C i pieczemy przez 2h. Upieczoną bezę studzimy w uchylonym piekarniku. ciasto Żółtka oddzielamy od białek, ucieramy je z cukrem na pulchna masę żółtkową. Po łyżce dodajemy zmielone orzechy. Następnie dodajemy posiekaną czekoladę, proszek do pieczenia. Ubijamy pianę z białek i delikatnie łączymy z masą(...)przekładamy do tortownicy (24cm) wyłożonej papierem, wysmarowanej masłem i podsypanej bułką tartą. Ewentualnie masę można podzielić na połowę i upiec 2 blaty orzechowe w dwóch tortownicach bez potrzeby przekrawania ciasta w przypadku, gdy całość pieczemy w jednej. Orzechowe blaty wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy ok. 35-45min. krem Do misy miksera przekładamy serek mascarpone, śmietankę

Raj dla Podniebienia
Ciasto Ukrainka 7091

masło, miód, sodę i kakao, mieszać do połączenia się składników, ostudzić. Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić wgłębienie, wlać do środka masę i zagnieść ciasto. Podzielić na pięć równych części. Ciasto bardzo cienko rozwałkować  piec każdy placek oddzielnie położony na papierze do pieczenia, wysmarowanym tłuszczem, na blasze 25 x 35 cm, w nagrzanym piekarniku do 180 stop, przez(...)wolnym ogniu, ciągle mieszając, doprowadzić do zgęstnienia i zagotowania masy budyniowej, ostudzić. Masło i margarynę palmę utrzeć do białości, następnie dodawać po łyżce masy budyniowej, ucierać. Gotowym kremem przekładamy placki, Ciasto odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml

Kuchnia Danusi
Oponki po wiedeńsku (pączki, gniazda) 149

www.facebook.com/Di.gotuje      http://digotuje.blogspot.com   Przepis z blogu: Poezja smaku. Są to pączki (znane także jako pączki wiedeńskie lub hiszpańskie) z ciasta ptysiowego - moje ulubione!  Bardzo szybko znikają, ale i wbrew pozorom - są bardzo proste w przygotowaniu .   (około 50 sztuk) 500 ml wody 150g masła 300g mąki pszennej 6 jajek 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego(...)cytryny   W rondelku zagotować wodę z masłem i solą.   Rondel zdjąć z ognia i wsypać mąkę - energicznie mieszając drewnianą łyżką. Ponownie postawić na palnik i ucierać do uzyskania jednolitej masy (ciasto ma odstawać od ścianek garnuszka). Ostudzić. W międzyczasie - arkusz papieru do pieczenia posmarować olejem.   Masę utrzeć (najlepiej mikserem) z jajkami (dodając je pojedynczo). Na końcu dodać

Di gotuje
Rogale Marcińskie edycja II 151

łyżka drożdży suchych 12 g 1 szklanka ciepłego mleka 1 jajko 3 łyżki cukru szczypta soli 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 200 g miękkiego masła 25 g masła rozpuszczonego do ciasta Nadzienie: 300 g białego maku od Green Essence 100 g masy marcepanowej 100 g blanszowanych migdałów 100 gram orzechów włoskich 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3/4 szklanki cukru pudru(...)wody  5 łyżek posiekanych migdałów i orzechów Przygotowanie: Mąkę pszenną mieszamy z suchymi drożdżami, dodajemy resztę składników ( poza masłem)  i rozcieramy między palcami. Pod koniec ucierania dodajemy rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto, bardzo krótko tylko do połączenia składników. Ciasto powinno pozostać lepiące.  Formujemy z niego prostokąt, owijamy szczelnie folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 1 h. Schłodzone

Życie zaczyna się w kuchni
Sernik z borówkami 243

Przepis na sernik z borówkami znalazłam w książce z przepisami Siostry Anastazji (moja Babcia ma ich kilka na swojej półce), to takie typowo babciowe ciasto – tradycyjne, domowe i pyszne :) U mnie w nieco innej formie – jako małe serowe tarteletki (te śliczne foremki dostałam na urodziny i dotąd nie miałam okazji, żeby coś w nich upiec). Z podanych składników(...)zagniatamy, na koniec wlewamy ocet i dodajemy śmietany do odpowiedniej gęstości ciasta – powinno mieć konsystencję plasteliny. Foremki na tarteletki smarujemy masłem i wykładamy cienką warstwą ciasta. Oddzielamy żółtka od białek. Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem wa­niliowym, stopniowo dodając po jednym żółtku. Następnie dodajemy ser i mąkę ziemniaczaną wymieszaną z budyniem. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy

Ciastkozercy
Ciasto z truskawkami i ananasem 150

Szaleństwo truskawkowe ciągle trwa...tym razem proponuję proste ciasto według przepisu z bloga olainthekitchen Składniki : 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g śmietany słodkiej - u mnie 30 % 4 jajka 20 dag truskawek i 10 dag ananasa świeżego, dobrze osączonego z soku Składniki na kruszonkę: 1/4 szklanka cukru 10 dag masła 10 dag wiórek(...)składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Przygotowanie : Jajka ubijamy, dodajemy stopniowo cukier, tak by go rozetrzeć Teraz dodajemy mąkę połączoną z proszkiem - mieszamy dokładnie Wlewamy stopniowo śmietanę i ucieramy do momentu połączenia składników Ciasto przelewamy do foremki o średnicy 21 cm, na cieście układamy drobno pokrojone truskawki i ananas w kostkę, pieczemy przez 15 min w temp. 180 * C W czasie

Proste Potrawy
Sernik z kaszą manną na kruchym cieście. 145

mąką pszenną i przekładamy do blaszki o wymiarach około 25 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy kaszą manną. Następnie wkładamy do lodówki na czas przygotowanie masy serowej.  2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą(...)masę, następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy, wsypujemy budynie w proszku, dodajemy ser, wlewamy śmietankę i dokładnie ucieramy. Na koniec wsypujemy kaszę mannę i ucieramy.  3. Do pieczenia: Na schłodzone ciasto wykładamy równomiernie masę serową. 4. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 60-70 minut do zrumienienia. Upieczony studzimy. Ja studzę w piekarniku

Izabelawkuchni
Sernik kukułkowy z płatkami migdałowymi. 162

mąką pszenną i przekładamy do blaszki o wymiarach około 21 cm x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy bułką tartą. Następnie wkładamy do lodówki na czas przygotowanie masy serowej. 2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą(...)masę, następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy, wsypujemy budynie w proszku, dodajemy ser i dokładnie ucieramy. Na koniec dodajemy masę krówkową i ponownie dokładnie ucieramy. 3. Do pieczenia: Na schłodzone ciasto wykładamy równomiernie masę serową. 4. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60-70 minut do zrumienienia. Upieczony studzimy. Ja studzę w piekarniku, a następnie

Izabelawkuchni
Ciasto grejpfrutowe czyli Słodki Czwartek odc.124 143

się rozpuści. Gdy ciasto jest już upieczone wyjmujemy je z foremki i przekładamy na kratkę do studzenia. Nakłuwamy wykałaczką i nasączamy syropem. Pozostawiamy do ostygnięcia. Ucieramy składniki lukru i polewamy nim ciasto

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ptysie z bitą śmietaną 176

gotować ciągle mieszając. Ciasto jest gotowe gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od ścianek garnka. Pozostawić do ostygnięcia. Do wystudzonej masy dodawać po jednym jajku, ucierać do połączenia się składników, gotowe ciasto wyciskać lub kłaść łyżką w odstępach na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Czas pieczenia pierwsze 15 minut w 220 stopniach , kolejne 15 - 20 min w 160 stopniach. Masa

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Rogale Marcińskie Edycja III 108

Składniki: Ciasto: 3,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżka drożdży suchych 12 g 1 szklanka ciepłego mleka 1 jajko 3 łyżki cukru szczypta soli 25 g masła rozpuszczonego do ciasta 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 200 g miękkiego masła Nadzienie: 300 g białego maku  100 g masy marcepanowej 100 g blanszowanych migdałów 100 gram orzechów włoskich 2 łyżki kandyzowanej skórki(...)wody  5 łyżek posiekanych migdałów i orzechów Przygotowanie: Mąkę pszenną mieszamy z suchymi drożdżami, dodajemy resztę składników ( poza masłem)  i rozcieramy między palcami. Pod koniec ucierania dodajemy rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto, bardzo krótko tylko do połączenia składników. Ciasto powinno pozostać lepiące.  Formujemy z niego prostokąt, owijamy szczelnie folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 1 h. Schłodzone

Życie zaczyna się w kuchni
Ciasto czekoladowe przekładane 170

Ponadto 0,5 puszki masy toffi 1 słoiczek dżemu porzeczkowego Wykonanie: Margarynę, cukier oraz jajka ucieramy. Mąkę, sodę i kakao mieszamy razem dobrze. Osobno łączymy mleko z dżemem. Do utartej masy dodajemy mąkę na przemian z koktajlem mlecznym do powstania jednolitej gładkiej masy. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem pergaminowym o wymiarach ok 25x35 cm pieczemy(...)łyżki mąki ziemniaczanej i 2 łyżki mąki pszennej, mieszamy dokładnie i wlewamy do gotującego się mleka, chwilę gotujemy, następnie ostawić do  wystudzenia. Miękką margarynę ucieramy, dodając po trochu przestudzony budyń. Spód ciasta smarujemy dżemem, z kremu budyniowego odkładamy 1/3 część masy, którą mieszamy z masą toffi, pozostały budyń wykładamy na dżem, przykrywamy drugim płatem ciasta, na wierzch

kgwjanczewo
Rabarbarowe Oczarowanie 202

przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa blaty. 2. Biszkopt jasny: Białka ubijam na sztywną pianę. Stopniowo dodaję żółtka oraz cukier. Nadal ubijając dodaję olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 25 minut w temperaturze 180 stopni. 3. Mus rabarbarowy: Rabarbar obieram i kroję w kostkę. Przekładam do garnka(...)gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Budyń odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję zimny budyń. Następnie dodaję kakao oraz spirytus. Ucieram. 5. Na jedno z ciast makowych wykładam gęsty mus rabarbarowy. Wyrównuję. Na musie układam biszkopt jasny. Na biszkopt wykładam masę kakaową, wyrównuję. Na wierzchu układam drugie ciasto makowe.  6. Czekolady rozpuszczam

Tradycyjna kuchnia Kasi