ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:229/881)

Brioszki z twarożkiem, morelami i cytrynowym tymiankiem 50

niezwykle delikatne, rozpływające się w ustach drożdżówki. Inspiracja na ciasto pochodzi z niezawodnej książki Rachel Khoo „Mała paryska kuchnia”. A w tej drożdżowej rozkoszy postanowiłam zamknąć waniliowy twarożek i soczyste morele z dodatkiem cytrynowego tymianku, który jest wprost stworzony do deserów. Koniecznie spróbujcie :) 10-12 sztuk ciasto: 80 g masła 50 ml mleka 5 g suchych drożdży(...)składników na ciasto. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Miskę owijamy folią i wstawiamy na noc do lodówki. Na następny dzień ciasto wyjmujemy na kilkanaście minut, by lekko się ogrzało. W tym czasie morele kroimy w ćwiartki, przekładamy je na nieprzywieralną patelnię, zasypujemy cukrem, dodajemy łyżkę wody oraz tymianek i dusimy, aż lekko zmiękną. Odstawiamy je do przestudzenia. Twarożek ucieramy z cukrem

Mienta blog
Pychotka bakaliowa 168

gotuję 2 minuty. Odstawiam do przestudzenia. Masło razem z cukrem pudrem ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję ziemny budyń. Ucieram. Na końcu wlewam spirytus i ucieram. Masę wykładam na jedno z ciast bakaliowych. Wyrównuję. Na masie układam drugie ciasto, pianką do dołu.  4. Polewa: Masło, kakao, cukier i wodę przekładam do garnuszka i zagotowuję. Studzę. Gęstą polewę rozsmarowuję

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasto ze śliwkami i kruszonką 172

umytych śliwek (najlepiej węgierek)   Kruszonka: 1. Sypkie składniki na kruszonkę wymieszać. Dodać masło i posiekać nożem, następnie rękoma zagnieść kruszonkę. 2. Śliwki przepołowić i wypestkować. Ciasto: 2. Masło utrzeć z cukrem, ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 3 minuty. Następnie dodać żółtka i wymieszać, aż składniki połączą się w jednolitą masę. 3. Na maślaną masę przesiać mąkę

Mała Cukierenka
Ciasto ze śliwkami i kruszonką 182

umytych śliwek (najlepiej węgierek)   Kruszonka: 1. Sypkie składniki na kruszonkę wymieszać. Dodać masło i posiekać nożem, następnie rękoma zagnieść kruszonkę. 2. Śliwki przepołowić i wypestkować. Ciasto: 2. Masło utrzeć z cukrem, ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 3 minuty. Następnie dodać żółtka i wymieszać, aż składniki połączą się w jednolitą masę. 3. Na maślaną masę przesiać mąkę

Mała Cukierenka
Ciasto marchewkowe 53

Piec 50 minut w 180 st.C. Ciasto zostawić do przestudzenia. 2. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodawać po łyżce mascarpone cały czas ucierając. Ucierać mikserem na jednolitą masę. 3. Przestudzone ciasto przeciąć na pół i przełożyć połową kremu. Resztą kremu posmarować wierzch ciasta. Udekorować orzechami włoskimi. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Danka Pichci
Szwedzkie bułeczki kardamonowe (kardemummabullar) 72

ciasto podwoi swoją objętość. Ciasto wykładamy na blat i wałkujemy, delikatnie podsypując mąką, na prostokąt o wymiarach 34 x 60 cm.  Składniki nadzienia kardamonowego ucieramy lub miksujemy, a następnie smarujemy nim ciasto. Wzdłuż dłuższego boku odmierzamy 3 odcinki 20 cm. Ciasto składamy na trzy, najpierw lewą stronę ciasta do środka, a następnie prawą cześć też do środka, nakrywając nią

Kulinarne przygody Gatity
Zimowa surówka na życzenie Anety:) i blender 102

koktajle), ubija, miesza (białka jajek, desery, ciasta), sieka (w mniejszych ilościach owoce, warzywa, orzechy, ser, mięso, itp.), mieli (zioła, nasiona). Inne modele mają również funkcje: kruszenia, ucierania, krojenia w plastry, w słupki, wyrabiania ciasta. Kosztuje między 150zł a 260zł (online), ale to wydatek, który naprawdę się opłaca. Źródło informacji i zdjęcia: tutaj . Winter raw vegetable salad at the request

Qlinarnie i Qlinarnie
Ciasto dyniowe z orzechami 172

termoobiegiem ok. 45-50 minut. Studzimy ciasto przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wierzch smarujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z pomarańczy lub wody (całość dokładnie ucieramy trzepaczką, gdy zacznie gęstnieć wylewamy na ciasto, równomiernie rozsmarowujemy na powierzchni), możemy lukier posypać tartymi orzechami i większymi kawałkami orzechów. Smacznego! The post Ciasto dyniowe z orzechami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chlebek bananowy wg Aleex 85

Jesień zmienia moją kuchnię. Zaczynają się w niej pojawiać bardzo często zupy. Lubimy je, bo są sycące i cudownie rozgrzewają. Inne są też desery i ciasta

W mojej kuchni
Sernik z wiśniami 149

Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy pianę na sztywno z białek a żółtka ubijamy z cukrem na puszysty krem. Następnie dodajemy po łyżce sera i cały czas ucieramy. Masło wcześniej topimy aby do ciasta użyć schłodzonego. Mieszamy wszystko razem i dodajemy śmietanę i ubite białka. Połowę masy wylewamy na zimny spód, rozkładamy część wiśni i wylewamy resztę masy serowej. Na wierzch

Różne smaki w kuchni
Ciasto z marcepanem 150

Sobota i weekend. Musiałam upiec coś słodkiego do kawy. Moje dziecię miało ochotę na tort princessa , ale zapomniało kupić zielony marcepan. Postarałam się jednak upiec ciasto

codojedzenia
Ciasto Hrabina 26955

mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Budyń odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję zimny budyń. Na końcu do masy dodaję proszek cappuccino. Ucieram. 5. Na jeden z blatów ciasta wykładam połowę masy cappuccino, wyrównuję. Biszkopty maczam w kawie i układam na cieście. Na biszkopty wykładam drugą część masy cappuccino, wyrównuję. Galaretki rozpuszczam w 3 szklankach wrzątku

Tradycyjna kuchnia Kasi
Sernik z wiśniami 298

Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy pianę na sztywno z białek a żółtka ubijamy z cukrem na puszysty krem. Następnie dodajemy po łyżce sera i cały czas ucieramy. Masło wcześniej topimy aby do ciasta użyć schłodzonego. Mieszamy wszystko razem i dodajemy śmietanę i ubite białka. Połowę masy wylewamy na zimny spód, rozkładamy część wiśni i wylewamy resztę masy serowej. Na wierzch

Słodkości i nie tylko
FALE DUNAJU 141

PRZYGOTOWANIE :  Masło ucieramy z cukrem na puch, następnie ciągle ucierając dodajemy żółtka. Wsypujemy do masy mąkę wymieszaną z proszkiem, mieszamy i po chwili ubite białka.  3/4 ciasta wykładamy na wysmarowaną blaszkę o wymiarach 25/30, następnie 1/4 ciasta mieszamy z kakao.  Ciemne ciasto rozkładamy na jasnym cieście lekko je wyrównując.  Brzoskwinie odcedzamy i kroimy w paski rozkładamy(...)gotujemy gęsty budyń.  Rozkładamy go na dwa talerze i dobrze studzimy, powinien być chłodny.  Margarynę ucieramy mikserem i dodajemy po troszku budyń. Ucieramy do momentu wyrobienia całego.  Masę budyniową rozkładamy na ciasto.  Składniki polewy przekładamy do garnka, ciągle mieszając zagotowujemy.  Kiedy lekko przestygnie polewamy nią ciasto, chłodzimy je około 2 godziny.  Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Ciasto RED VELVET 125

maślanki 3 jajka 1 łyżeczka octu Krem: 1 szkl. cukru 1 cukier waniliowy 1 budyń śmietankowy  1/2 l mleka 1 masło Ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, sól i sodę. W drugiej misce ucieramy olej z cukrem. Dodajemy jajka. Następnie dodajemy kakao i czerwony barwnik. Na koniec dodajemy stopniowo mąkę  z sodą i maślankę. Ciasto przekładamy do formy

Pyszności Słodkości