ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:236/881)

Tort czekoladowo-śmietankowy z truskawkami 114

łyżeczka kakao ½ łyżeczki kawy rozpuszczalnej ½ kieliszka rumu lub wiśniówki ½ łyżeczki cukru Przygotowanie tortu czekoladowo-śmietankowego z truskawkami Ciasto czekoladowe Przygotowanie tortu rozpoczynamy od upieczenia ciasta czekoladowego. Miękkie masło umieszczamy w misce i ucieramy na puch mikserem lub rózgą. Do utartego masła dodajemy porcjami cukier puder i dalej ucieramy masło. Teraz do masy maślanej wbijamy po jednym żółtku i dalej miksujemy(...)dodajemy zimny budyń i wszystko cały czas miksujemy lub ucieramy. Do miksowania warto użyć spiralnych końcówek a mikser ustawić na wysokie obroty - wówczas masa budyniowa będzie bardziej puszysta i delikatna. Gdy składniki się połączą śmietankowa masa budyniowa jest gotowa. Przekładamy tort czekoladowo-śmietankowy z truskawkami Przygotowujemy poncz do nasączenia ciasta. W filiżance wrzątkiem zalewamy łyżeczkę kakao z dodatkiem kawy rozpuszczalnej

Gotujemy i jemy
Tort czekoladowo-śmietankowy z truskawkami 114

łyżeczka kakao ½ łyżeczki kawy rozpuszczalnej ½ kieliszka rumu lub wiśniówki ½ łyżeczki cukru Przygotowanie tortu czekoladowo-śmietankowego z truskawkami Ciasto czekoladowe Przygotowanie tortu rozpoczynamy od upieczenia ciasta czekoladowego. Miękkie masło umieszczamy w misce i ucieramy na puch mikserem lub rózgą. Do utartego masła dodajemy porcjami cukier puder i dalej ucieramy masło. Teraz do masy maślanej wbijamy po jednym żółtku i dalej miksujemy(...)dodajemy zimny budyń i wszystko cały czas miksujemy lub ucieramy. Do miksowania warto użyć spiralnych końcówek a mikser ustawić na wysokie obroty - wówczas masa budyniowa będzie bardziej puszysta i delikatna. Gdy składniki się połączą śmietankowa masa budyniowa jest gotowa. Przekładamy tort czekoladowo-śmietankowy z truskawkami Przygotowujemy poncz do nasączenia ciasta. W filiżance wrzątkiem zalewamy łyżeczkę kakao z dodatkiem kawy rozpuszczalnej

Korniszonki
WANILIOWE MINI BUŁECZKI Z MASCARPONE – NA SŁODKO! 198

bezgraniczną! Mogłabym je przygotowywać codziennie i chyba nigdy nie brakło by mi pomysłów zarówno na dodatki do niego, jak i na sposób zwijania. I pomyśleć, że kiedyś uciekałam od ciasta drożdżowego! Dziś przygotowałam dla Was mini bułeczki, takie mini drożdżówki z nadzieniem serowym – na słodko oczywiście! Z dodatkiem prawdziwej wanilii! Bułeczki są niesamowicie puszyste i delikatne. Idealnie smakują zarówno(...)NADZIENIE SEROWE: * mascarpone – 500 g * żółtko – 2 szt * cukier – do smaku * wanilia ( ziarna ) – 1 szt * jajko do posmarowania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: NADZIENIE: Mascarpone ucieramy z żółtkami, wanilią i cukrem. CIASTO: Drożdże rozpuszczamy z cukrem. W rondelku roztapiamy masło, dolewamy mleko, dodajemy ziarna wanilii, grzejemy ( nie możemy zagotować! ), lekko studzimy. Mąkę przesiewamy. Do drożdży dodajemy przestudzone mleko

Ostra na Słodko
PĄCZKI HISZPAŃSKIE, WIEDEŃSKIE lub GNIAZDKA 140

Pączki hiszpańskie mają swoją rzeszę wielbicieli. Robi się je z ciasta parzonego jak np. ptysie, a nie jak tradycyjne z ciasta drożdżowego. Zwane są również pączkami wiedeńskimi lub gniazdkami. Mimo,że są smażone na oleju, jedząc je nie wyczuwa się, że są nim nasączone. Tylko parę składników, ale niestety wymagają trochę pracy. Wynagradzają jednak delikatnym smakiem. Rozpływają się w ustach(...)pieczenia W garnku zagotowałam wodę, dodałam masło i szczyptę soli. Gdy masło się rozpuściło  wsypałam wcześniej przesianą przez sitko mąkę.  Energicznie wszystko wymieszałam. Ucierałam, aż składniki się połączyły i ciasto stało się gładkie. Najlepiej użyć drewnianej łyżki. Gdy odchodziło od garnka, odstawiłam aby wystygło. W czasie gdy stygło, zajęłam się wycinaniem z papieru do pieczenia  kwadratów

potrawyregionalne
Puszyste ciasto jogurtowe z borówkami wg Aleex 118

Intensywny weekend już mija. Przyjechali do nas Młodzi z Maleństwem, a więc cały świat kręcił się wokół nich. W sobotę przyjmowaliśmy gości. Byli nasi najbliżsi, by

W mojej kuchni
Pączki hiszpańskie 312

idealna przekąska na Tłusty Czwartek i nie tylko. Smakują obłędnie, są przygotowane z ciasta parzonego, które smaży się na głębokim tłuszczu. Jak wszystkie przekąski smażone mają sporo kalorii, jednak czas od czasu można sobie pozwolić na taki smakołyk. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pączki z ciasta parzonego są bardzo delikatne i pięknie rosną podczas smażenia. Świetnie smakują posypane cukrem pudrem lub białym(...)palnika, dodajemy przesianą mąkę i energicznie mieszamy drewnianą łyżką. Powstała masa powinna być gładka, jednolita i bez grudek. Przygotowane ciasto parzone zdejmujemy z palnika i odstawiamy do przestygnięcia. Do przestudzonego ciasta dodajemy po jednym jajku i zaczynamy ucierać. Można to zrobić za pomocą miksera na najmniejszych obrotach. Następnie dodajemy kolejne jajko, ucieramy i kolejne. Do rondelka wlewamy olej i podgrzewamy

Przepiski.pl
Babka kakaowa z dżemem przełożona kremem malinowym 138

galaretki malinowej, 300 ml śmietany 30%, Dodatkowo: 1 tabliczka białej czekolady, 1 łyżka mleka, czekoladowe jajka do dekoracji, Nektar z czarnej porzeczki Hortex.  PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto: Masło razem z cukrem i żółtkami ucieram na puszystą masę. Następnie wlewam mleko oraz dodaję mąkę wymieszaną z kakao i sodą oczyszczoną. Na końcu do masy dodaję dżem porzeczkowy oraz ubitą na sztywno

Tradycyjna kuchnia Kasi
Bananowa rozpusta 105

rodzimych jabłek, nie wiem co mam myśleć. Nie jestem ekspertem, jestem tylko zwykłym konsumentem, który ma prawo się zdziwić. Może ktoś mnie oświeci? Podążając więc za trendami postanowiłam zrobić ciasto z bananami właśnie. Pyszny biszkopt, masa budyniowa, mleko skondensowane, banany, bita śmietana, galaretka, och! Czy to nie brzmi jak bananowa rozpusta?! Do tego kieliszek delikatnej Pravdy o smaku brzoskwiniowym(...)dodajemy do niego po łyżce budyniu, ciągle ucierając. Postępujemy tak do końca. Gotową masę możemy umieścić w lodówce lub od razu posmarować nią ciasto. Następnym krokiem jest przygotowanie biszkoptu.  Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę.  Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ubitych żółtek. Do tak przygotowanych jajek przesiewamy mąki i delikatnie

MamaOskarka
3 BIT 2 170

Jeśli jesteście fanami bardzo słodkiego ciasta to będzie dla Was idealne. Robiłam go też z budyniem, takim jak do kremówki i moim zdaniem jest smaczniejsze oraz zdecydowanie mniej słodsze,  przepis tutaj . Zapraszam do przetestowania przepisów :) SKŁADNIKI: 3 opakowania herbatników (po 200 g) puszka masy krówkowej (400 g) kakao do posypania mleko do nasączania MASA BUDYNIOWA: 1 budyń waniliowy(...)mleko i cały czas mieszając gotujemy przez chwilę. Odstawiamy do wystudzenia.  Masło w temperaturze pokojowej rozcieramy na puch, dodajemy po łyżce zimnego budyniu i dobrze ucieramy. Czynność powtarzamy do wyczerpania. SKŁADAMY CIASTO: Blachę o wymiarach 25/40 wykładamy folią spożywczą. Układamy pierwszą warstwę herbatników, pędzelek moczymy w mleku i nasączamy  herbatniki . Wykładamy masę budyniową i równo smarujemy. Nakładamy drugą

Pani na deser
Tarta z rabarbarem i kremem 103

ciasta Jak zrobić tartę z rabarbarem i kremem?  Rozpoczynamy od zrobienia ciasta kruchego. Do misy wsypujemy mąkę, cukier puder, sól, dodajemy masło i ucieramy rękoma na kruszonkę. Dodajemy żółtka i kwaśną śmietanę. Szybko zagniatamy ciasto, aby się nie ogrzało od rąk.  Z ciasta formujemy kulkę, zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez

Kuchnia Łukasza
Prosty chlebek bananowy wg Aleex 72

W swojej kuchni niezmiennie cenię prostotę. Nie mam teraz tyle czasu na gotowanie, ile bym chciała. Przez to jednak moje dania nie mogą tracić na jakości

W mojej kuchni
Ciasto dyniowe 138

gorącej wody łyżka soku z pomarańczy Wykonanie: Masło ucieramy z cukrami na jasny, puszysty krem. Dodajemy po 1 jajku miksując krótko po każdym dodaniu. Następnie dodajemy skórkę z pomarańczy i puree z dyni. Miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem, sodą i cynamonem, dodajemy do masy maślanej i miksujemy tylko do połączenia składników. Ciasto wykładamy do natłuszczonej i obsypanej bułką(...)tartą tortownicy. Ciasto pieczmy w 180 stopniach około 50-60 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.  Lukier: cukier puder ucieramy z wodą i sokiem z pomarańczy do uzyskania gęstego lukru. Dekorujemy ciasto. SMACZNEGO! Do dekoracji ciast i ciasteczek lukrem lub czekoladą polecamy pojemniki marki Wilton dostępne w sklepie Makowski Kredens . Wygodna końcówka z małym otworem umożliwia

Smak mojej kuchni
CIASTO MARCHEWKOWE Z KARDAMONEM, PISTACJAMI I SUSZONYMI MORELAMI 142

pysznych dodatków. Z marchewką i skórką otartą z cytryny. Z suszonymi morelami, pistacjami i cytrynowym lukrem.  Delikatnie pachnące kardamonem. Ciasto jest łatwe do przygotowania, i jestem pewna, że nie sprawi problemu nawet początkującym kucharzom.  Najpierw dokładnie ucieramy olej z jajkami i cukrem, następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i krótko mieszamy, do połączenia składników. Na koniec(...)Miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Masę wykładamy do przygotowanej formy, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 40 minut, do suchego patyczka. Gotowe ciasto wyjmujemy na kratkę i jeszcze ciepłe dekorujemy lukrem ( cukier puder ucieramy - łyżką lub widelcem - stopniowo dodając sok z cytryny, do otrzymania gładkiej i lśniącej polewy; na koniec można wmieszać kandyzowaną skórkę pomarańczową

cool and minty
Babka – po prostu – wg Aleex 129

Pierwszy tydzień po feriach był bardzo intensywny. Przez parę wolnych dni nawarstwiło się kilka spraw, które trzeba było natychmiast, od ręki załatwić. Poza tym trafiło się

W mojej kuchni
Drożdżówki cytrynowe z serkiem mascarpone 100

drożdże i wszystko razem wyrabiamy około 10 minut. Ciasto powinno ładnie odchodzić od ręki - jeśli jest lepkie należy dodać trochę mąki w trakcie wyrabiania. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. 3. Serek mascarpone ucieramy z dwoma łyżkami cukru pudru i pozostałą częścią cukru waniliowego oraz dwoma jajkami. 4. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat i jeszcze chwilkę wyrabiamy. Formujemy wałek

kulinarnyswiatdomi