cytryny, 2 łyżki rum, olejek cytrynowy PRZYGOTOWANIE: Do garnka wlać mleko,dodać masło,sól i cukier,zagotować. Następnie do ugotowanego mleka wsypać mąkę,dobrze ucierać łyżką zaparzoną masę,aż powstanie kula ciasta,ostudzić. Do ostudzonej masy dodawać stopniowo po jednym jajku,cały czas ucierając. Gotową zaparzoną masę nakładać do szprycy,wyciskać krążki ciasta na natłuszczony papier pergaminowy. Zsuwać z papieru
Kuchnia Danusijednocześnie bardzo efektowne i łatwe w przygotowaniu – poradzą sobie z nimi nawet osoby dopiero stawiające pierwsze kroki w tworzeniu słodkich wypieków. Pomysły na pączki znajdziesz tutaj: https://www.przepisy.pl/przepisy/ciasta/paczki-oponki-donaty Ciasto na takie pączki przyrządzimy z: 200 g mąki pszennej, 100 g masła, 4 jajek, szczypty soli, oleju do smażenia. Do zrobienia glazury lukrowej potrzebne nam będą natomiast: 200 g cukru(...)soku z cytryny, 3 łyżki gorącej wody. W garnku zagotowujemy szklankę wody z masłem oraz szczyptą soli. Redukujemy ogień i wsypujemy na wrzątek uprzednio przesianą mąkę. Ucieramy, aż do uzyskania gładkiej konsystencji; studzimy. Ciasto przekładamy do misy miksera i łączymy z wbijanymi kolejno jajkami. Przekładamy do szprycy cukierniczej, a z papieru pergaminowego wycinamy kwadraty o wymiarach 10 x 10 centymetrów
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaśmietanki kremówki 30 lub 36% 3 łyżki cukru pudru łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią lub łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 łyżeczki żelatyny Wykonanie: Ciasto: mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą i kakao. Masło ucieramy z cukrem na jasny, puszysty krem. Wbijamy po 1 jajku i miksujemy do połączenia składników. Następnie na przemian dodajemy maślankę oraz suche składniki kończąc(...)suchymi składnikami. Formę do muffin wykładamy papierowymi papilotkami, papilotki napełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy w 180 stopniach około 25 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy babeczki są upieczone. Babeczki odstawiamy do wystudzenia. Krem: serek ucieramy krótko z cukrem i cukrem waniliowym lub ekstraktem z wanilii. Kremówkę ubijamy osobno na sztywno. Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami zimnej wody, odstawiamy do napęcznienie
Smak mojej kuchnipłaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 kostka margaryny 2 szklani mąki pszennej Margarynę ucieramy z cukrem, cały czas ucierając dodajemy po 1 żółtku, a następnie pozostałe składniki. Białka ubijamy na sztywną pianę i ostrożnie mieszamy z ciastem. Pieczemy ok 35 minut w 180 st. C. Wkładka jabłkowa: 4 jabłka 3/4 szklanki cukru kryształu 2 szklanki(...)kostka masła 1 szklanka cukru pudru 1 szklanka kwaśniej śmietany (u mnie 18%) 1 cukier waniliowy Dodatkowo słoik dżemu - u mnie śliwkowy. Masło ucieramy z cukrami na puch, następnie cały czas ucierając dodajemy po łyżce śmietany. Ciasto piernikowe kroimy na pół, smarujemy dżemem, na dżem kładziemy warstwę jabłkową, na nią krem i drugi placek piernikowy. Całość proponuję polać polewą czekoladową
Cynamonowe szczęściedzisiaj na pyszny serniczek z kulkami czekoladowymi siostry Anieli. Przyznam się że dawno go nie piekłam a przecież jest taki pyszny. Może upieczecie taki na święta ? :) Zapraszam :) Składniki na ciasto: 1 i 3/4 szklanki mąki typ 550 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 200 g miękkiego masła 3 żółtka 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia(...)Wykonanie : W misce ucieramy 2 żółtka z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i masłem na krem, następnie przesiewamy mąkę z proszkiem i kakao, zagniatamy ciasto i odkładamy na około 10 minut do lodówki. Ser mielimy dwukrotnie, żółtka ucieramy z masłem, cukrem i cukrem waniliowym na krem. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Utarte żółtka z masłem dodajemy do sera
Sama słodycz i szczypta chiliłyżki* cukier – 4 łyżki* masło – 4 łyżki* woda – 2 łyżkiDODATKOWO :* powidła śliwkoweSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:CIASTO:Wszystkie składniki na ciasto dokładnie ze sobą mieszamy i wyrabiamy na gładkie ciasto.( jeśli się nie klei zwiększamy odrobinę ilość śmietany , a jeśli jest za mokre dodajemy mąki ).Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny.KREM:Do garnka wlewamy mleko(...)mannę.Gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając.Kiedy mleko zagotuje się mieszamy jeszcze 2 minuty i odstawiamy z ognia do ostygnięcia.Następnie miękkie masło ucieramy dodając po łyżce masy z kaszy.CIASTO:Wyjmujemy ciasto z lodówki i dzielimy na 3 kawałki.Rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej delikatnie mąką.Uwaga!Ciasto bardzo ciężko się wałkuje!Rozwałkowane ciasto wkładamy do blachy o wymiarach
Ostra na SłodkoDodać orzechy i pozostałe składniki na ciasto, wymieszać 30 s/obr. 5. Przełożyć do natłuszczonej formy do pieczenia (25x35 cm). Piec około 40 min w 180st. C. Oczywiście możemy zrobić ciasto bez Thermomixa. Wtedy marchewkę po prostu ścieramy na tarce, orzechy siekamy a resztę składników stopniowo dodajemy i wszystko razem łączymy. Masa serowa: 150 g twarogu 80 g cukru 1 opakowanie(...)naczynia miksującego włożyć cukier i cukier wanilinowy, zemleć 10 s/obr. 10. Dodać twaróg i sok z cytryny, zmiksować 40 s/obr. 6. Bez Thermomixa wszystko razem ucieramy na gładką masę i smarujemy ostudzone ciasto
Olikowa kuchniawodę z masłem i szczyptą soli. Dodać przesianą mąkę i mieszać energicznie i tak długo aż ciasto będzie odchodzić od garnka. i będzie szkliste. Ciasto przełożyć do miski i przestudzić. Kiedy już będzie letnie ucierać je, dodając kolejno po jednym jajku. Za pomocą szprycy wyciskać na blaszkę wyłożoną papierem podłużne eklery. Ciasto rośnie więc należy zachować odstępy między nimi. Piec
O kuchni z uczuciemkakao, zagniatamy i również zamrażamy. CIASTO KOKOSOWE : Białka ubijamy, partiami dodajemy cukier i ubijamy aż cukier nie będzie wyczuwalny. Wsypujemy kokos i krótko ubijamy. CIASTO MAKOWE : Białka ubijamy, dodajemy cukier i dokładnie miksujemy. Żółtka ucieramy razem z pozostałymi składnikami. Na końcu wlewamy parę kropli olejku. Dodajemy pianę i delikatnie mieszamy. SKŁADANIE CIASTA : Na podpieczone ciasto wykładamy słoiczek powidła. Ciasto makowe
Pani na deserszkl wody cukier do smaku Przygotowanie: Ciasto: Mąkę przesiać do misy miksera dodać zimne masło pokrojone w kostkę oraz pozostałe składniki. Końcówką do ucierania miksować na wolnych obrotach do połączenia się składników. Przełożyć ciasto na blat zagnieść i uformować kulę. Ciasto podzielić na pół. Blachę 24*33 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Jedną część ciasta równomiernie rozprowadzić
Ala piecze i gotujedrożdże, łyżeczkę cukru i niewielką ilość mleka. Wymieszać z odrobiną mąki, na gęstą papkę. Oprószyć rozczyn mąką i odstawić na 10 minut. Wyrabiamy ciasto, dodajemy do miski mleko i zaczynamy wyrabiać. W miseczce ucieramy jajka z cukrem, dodajemy do masy ciągle wyrabiając, na samym końcu tłuszcz (masło rozpuszczamy w rondelku). Ciasto drożdżowe tym lepsze im dłużej wyrabiane, więc
SMYKWKUCHNIgórę przygotowujemy w taki sam sposób. Czyli ciasto, na to beza i płatki migdałowe. Najwygodniej jest, kiedy posiadamy dwie identyczne tortownice i od razu obie części przygotowujemy jednocześnie. Jeżeli nie - to składniki musimy podzielić na dwie części i najpierw upiec spód - a później górę ciasta.Masło utrzeć z solą i cukrem (ucierać przez około 3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe(...)dodawać ją do maślanej masy. Składniki dokładnie, ale krótko wymieszać.Przygotować tortownicę o średnicy 23 cm (lub tak jak wspominałam wcześniej dwie tortownice) i wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta przenieść do jednej tortownicy, a drugą połowę do drugiej. Równomiernie rozprowadzić. Teraz czas na bezę. Jeżeli od razu robimy ciasto na dwie tortownice, ubijamy 4 białka z 2 łyżeczkami
Świat Ciastamleko z ksylitolem/erytrolem i dodajemy kaszę manną. Gdy zacznie się gotować dodajemy budynie rozpuszczone w mleku. Gotujemy do uzyskania gęstej konsystencji. Odstawiamy do wystudzenia. Maslo ucieramy mikserem. Stopniowo dodajemy budyń. Smarujemy pierwszą część ciasta masą i nakładamy drugą z orzechami. Ciasto jemy na drugi dzień
Czarnawisienkapoziomie piekarnika, grzałka góra-dół, bez termoobiegu . Po wyjęciu z piekarnika, pozostawić w formie do ostygnięcia - zbyt wczesne wyjęcie z tortownicy może sprawić, że ciasto straci kształt. Po wystudzeniu polać lukrem. Lukier ucierać mikserem w wysokim naczyniu za pomocą pojedynczego trzepaka. Ilość dodanych łyżek płynów będzie zależała od tego, jak gęsty ostatecznie chcemy lukier uzyskać - u mnie
Grunt to przepis!cytryny 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 1 cukier waniliowy 1 kubek cukru Przygotowanie: składniki na kruchy spód siekamy i szybko wyrabiamy ciasto, wkładamy na pół godziny do lodówki ser ucieramy z połową cukru oraz masłem, żółtka oddzielamy od białek, kolejno wbijamy do masy serowej, z białek ubijamy pianę z pozostałym cukrem mąkę i cukier waniliowy dosypujemy
Luźna Kuchnia