ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:244/881)

tort chałwowy 167

łyżki cukru   wykonanie: Całe jajka ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na białą, puszystą masę. Dodaję olej i jeszcze chwilę ucieram. Stopniowo dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao i mieszam delikatnie do połączenia składników. Ciasto wylewam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiam do gorącego piekarnika. Piekę około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Kiedy ciasto(...)przekrawam je na cztery  krążki. Gotuję budyń według przepisu na opakowaniu, odstawiam do całkowitego ostygnięcia. Ucieram miękkie masło dodając stopniowo zimny budyń, dokładnie miksuję. Na koniec dodaję pokruszoną chałwę i znów chwilę miksuję.   Składam tort układając na talerzu kolejno: - krążek ciasta nasączony kawą z alkoholem i cukrem - 1/4 część kremu - nasączone ciasto - 1/4 kremu  - bezy - ściśle jeden

babka w formie
KOSTKA KAWOWA 775

tworząc ,,kupki''. Pieczemy w 150 st. C ok 40 minut (termoobieg i piekłam od razu oba) lub 170- 180 góra dół. Ciasta sprawdzamy patyczkiem, kokos ma być ładnie zarumieniony. Odstawiamy do wystudzenia. Wyciągamy z blaszek. KREM: Masło ucieramy na pianę, dodajemy po łyżce budyniu aż do wyczerpania. Dobrze ucieramy.Żelatynę zalewamy(...)niewielką ilością zimnej wody. Odstawiamy do napęcznienia. Następnie rozpuszczamy w mikrofali. Do żelatyny dodajemy 3-4 łyżki kremu mieszamy i wlewamy do pozostałego kremu. Ucieramy i odstawiamy do lekkiego zgęstnienia.  PRZEKŁADANIE: Na 1 część ciasta wykładamy krem (4-5 łyżek odłożyłam na wierzch) Przykrywamy 2 ciastem (kokosem na wierzch.) Ciasto można już tak zostawić, całkiem fajnie wygląda. Ja posmarowałam

Pani na deser
Ptysie z bitą śmietaną 117

garnku zagotować wodę z masłem i szczyptą soli.  Dodać przesianą mąkę i mieszać energicznie i tak długo, aż ciasto będzie odchodzić od garnka. Ciasto przełożyć do miski i przestudzić. Kiedy już będzie letnie ucierać je, dodając kolejno po jednym jajku. Za pomocą szprycy wyciskać na blaszkę wyłożoną papierem ptysie. Ciasto rośnie więc należy zachować odstępy między nimi. Piec

O kuchni z uczuciem
Wielkanocny mazurek w różnych odsłonach 37

przygotowuje się na bazie kruchego ciasta, ale obecnie powstają też warianty z innymi rodzajami ciast. To niskie ciasto, najczęściej nieprzekraczające 4 cm wysokości. Uwagę przykuwają zdobienia z bakalii oraz lukru. Wielkanocne dekoracje są również przygotowywane z marcepanu lub specjalnej masy cukierniczej. Tradycyjny mazurek – kruche ciasto z masą kajmakową Do przygotowania podstawy mazurka, czyli kruchego ciasta, potrzebne jest masło, mąka(...)cukier puder. Składniki trzeba wymieszać, a następnie powoli ucierać, stopniowo dodając żółtka. Ważnym etapem jest uformowanie kuli z zagniecionego ciasta oraz odstawienie jej do lodówki. Tak przygotowane ciasto na pewno będzie kruche. Na stronie https://uwielbiam.pl/przepis/mazurek-tradycyjny możesz sprawdzić, co jeszcze będzie potrzebne do przygotowania wielkanocnego wypieku. Jeżeli nie lubisz za dużo czasu spędzać w kuchni lub po prostu

Obiad gotowy
Drożdżówki z serem i rodzynkami . 156

mieszamy, następie dodajemy olej i wyrabiamy ciasto. Stolnice podsypujemy mąką przekładamy ciasto i zagniatamy około 5 minut. Następnie miskę oprószamy mąką wkładamy ciasto i przykrywamy ściereczką , odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.  Ser ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i jajkiem na końcu dodajemy rodzynki i mieszamy. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i jeszcze raz zagniatamy, rozwałkowujemy na około

Sama słodycz i szczypta chili
Puszysta Hrabina 189

pieczenia. Ciasto wykładamy na przemian jasne ciasto następnie ciasto ciemne delikatnie mieszamy widelcem. Pieczemy 30 minut w nagrzanym piekarniku w 180 C.Upieczone ciasto odstawiamy do przestygnięcia.  Gotujemy budyń według przepisu na opakowaniu, studzimy, ucieramy z masłem na puszystą masę, pod koniec ucierania dodajemy kawę cappuccino. Galaretki rozpuszczamy w 3/4 litra przegotowanej wodzie odstawiamy do stężenia. Ciasto przekrawamy

kgwjanczewo
Obwarzanki cynamonowe 105

jajko, sól oraz rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrabiam ciasto. Odstawiam w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia. 2.  Masa cynamonowa: Masło ucieram z cukrem trzcinowym i cynamonem na jednolitą masę. 3.  Wyrośnięte ciasto wykładam na stolnicę i dzielę na mniejsze porcje. Z ciasta formuję około 30cm wałeczki. Dwa wałeczki łączę ze sobą na jednym z końców

Tradycyjna kuchnia Kasi
Strucla makowa na szybko – krucho-drożdżowa 221

dosłownie, po kropelce) cały czas mieszając, dodajemy sok z cytryny i rum – musicie sami zobaczyć ile cukier ich wchłonie aż osiągnie konsystencję bardzo gęstej śmietany. Całość ucieramy łyżką lub drewnianą pałką. Lukrem polewamy ciasto, szczyt zdobimy kandyzowanymi owocami lub orzechami. Zostawiamy lukier do całkowitego zastygnięcia. Zazwyczaj od razu robię dwie strucle – wagę składników łatwo pomnożyć przez dwa i od razu

Karo in the Kitchen
Ciasteczka francuskie z serem i truskawką. 128

mała truskawek 500 g sera białego  1 cukier waniliowy 4/5 łyżek cukru do smaku 1 jajko 1 łyżka budyniu waniliowego Wykonanie : Ser mielimy i ucieramy z cukrem, cukrem waniliowy,jajkiem i budyniem. Ciasto rozwijamy i tniemy na  paski o szerokości około 10 cm, wycinamy kwadraty 10/10. Kwadrat składamy na pół tworząc trójkąt, około1 cm od boków robimy nacięcia

Sama słodycz i szczypta chili
Bułeczki drożdżowe z serem i malinami. 198

Maliny w syropie od Eterno Wykonanie: Drożdże pokruszyć do miseczki , dodać łyżkę cukru,połowę mleka i 1 łyżkę mąki , ucieramy i odstawiamy aby rozczyn wyrósł. Do miski przesiewamy resztę maki, dodajemy cukier waniliowy, żółtka , resztę cukru i wlewamy rozczyn , zarabiamy ciasto , następnie wlewamy roztopione mas ło i zagniatamy ciasto, musi odchodzić od ręki. P rzykr ywamy ściereczką i odstawiamy(...)odcinamy mniej więcej 6 kawałków z kt ó rych formujemy bułeczki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia przekładamy bu łki .Ser ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami, białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z serem. W cieście robimy filiżanką wgł ębienie i nakładamy po łyżce sera, na serze układamy malinki. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy około

Sama słodycz i szczypta chili
Ptysie tradycyjne z cytrynową nutą. 183

dostać w cukierniach . Solidna porcja słodkiego , lepkiego kremu bezowego pomiędzy dwoma blatami ciasta parzonego  mmm smak dzieciństwa :) Ja postanowiłam troszkę przełamać słodycz kremu dodając sok cytrynowy . Składniki : Ciasto parzone: 1 szklanka wody (250ml) pół kostki masła (125g) 1 szklanka mąki (170g) 4 jajka (u mnie rozmiar M) szczypta soli Krem bezowy: 3 białka z dużych(...)energicznie mieszać , aż masa zbije się w kulę i będzie odchodzić od ścianek garnka. Wystudzić. Gdy masa jest już całkowicie zimna dodawać po jednym jajku i ucierać masę mikserem. Na koniec uzyskamy gładkie ciasto o konsystencji gęstego budyniu. Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem. Piekarnik nagrzewamy do 190'C Masę wkładamy do rękawa cukierniczego z tylko o dużym

Malinowa Kawiarenka
Ciasto kakaowe z aronią 101

nawet standardowy, ciasto urozmaiciłam owocami:) Składniki : 2 małe jajka 2 szklanki mąki pszennej 13 dag masła 4 łyżeczki kakao 1 szklanka drobnego cukru 1 szklanka zsiadłego mleka ( u mnie kefir i gęsta śmietana pół na pół) 1 łyżeczka sodki 7 - 10 łyżek owoców aronii  Przygotowanie : Jajka utrzeć z cukrem, dodać kakao Dodać pokrojone masło i ucierać nadal(...)uzyskania puszystej masy Sodkę dodać do mleka ( ostrożnie, bo się pieni i zwiększa objętość)- wlać, ucierać do połączenia składników Odmierzoną mąkę wsypywać porcjami i nadal ucierać Dodać owoce i ostrożnie wymieszać Przełożyć ciasto do natłuszczonej foremki z kominem Piec ok. 45 min. w temp. 180*C Ciasto piekłam w okrągłej formie o średnicy 24 cm. Owoce aronii pochodziły z nalewki

Proste Potrawy
Drożdżóweczka z jabłkami 109

piekarnika i pieczemy ok 35-40 minut . Robimy lukier , wsypujemy cukier puder dolewamy stopniowo wodę i sok z cytryny ,  mieszamy a raczej ucieramy aż będzie gładki i błyszczący. Jak ciasto jest już "rumiane "wyciągamy na kratkę do ostygnięcia ,jeszcze letnie polewamy lukrem . smacznego

Wypieki Rene
Szybki keks makowy – ciasto nie tylko na święta 318

dosłownie, po kropelce) cały czas mieszając, dodajemy sok z cytryny i rum – musicie sami zobaczyć ile cukier ich wchłonie aż osiągnie konsystencję bardzo gęstej śmietany. Całość ucieramy łyżką lub drewnianą pałką. Lukrem polewamy ciasto, szczyt zdobimy kandyzowanymi lub świeżymi owocami i zostawiamy lukier do zastygnięcia. SKŁADNIKI 150g mąki tortowej 130g maku 120g drobnego białego cukru 190g margaryny (używam klasycznej Kasi

Karo in the Kitchen