ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:239/881)

Ciasto orzechowa delicja z mlekiem w proszku 280

DODATKOWO -podwójne opakowanie ciastek delicje lub podobne o smaku pomarańczowym -50g czekolady mlecznej lub deserowej -łyżka kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 125ml wody CIASTO ORZECHOWE Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem na puch, dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakao oraz olej i wodę. Wszystko miksujemy, dodajemy zmielone orzechy(...)Odstawiamy do przestygnięcia-ma to być letnie.Masło w temp pokojowej ucieramy na puch i stopniowo dodajemy mleko z cukrami UWAGA na tym etapie krem wygląda nieciekawie-jakby się zważył-ale tak ma być. Dodajemy mleko w proszku i wszystko dokładnie miksujemy. Powstanie gładki krem. SKŁADANIE CIASTA Na pierwszy blat wykładamy trochę kremu, wyrównujemy wsadzamy na 10 minut do lodówki

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
MANTY Z SEREM – pyszna kuchnia uzbecka 303

wyrabiając za pomocą haka dolewamy mleko – ciasto ma wyjść gładkie i elastyczne. Podsypujemy mąkę i odstawiamy na ok. 20 minut. NADZIENIE: Ser biały ucieramy z żółtkiem oraz cukrem na kremową masę. CAŁOŚĆ: Ciasto rozwałkowujemy na cieniutki placek, wycinamy okręgi ( ok. 9 cm ) i na każdy układamy po łyżeczce farszu. Zlepiamy do góry tworząc „sakiewki”. Na garnku

Ostra na Słodko
Mazurek czekoladowy z daktylami 91

wymieszać. Kiedy nadzienie nadaje się do smarowania, przełożyć ciasto. Polewa; Cukier zagotować z wodą, po kilku minutach kiedy syrop tworzy nitkę, dodać margarynę i kakao, ucierać przez chwilę. Kiedy polewa zaczyna gęstnieć, wylać na ciasto i szybko udekorować prażonymi płatkami migdałów

Gotowanie jest łatwe
Ciasto z masłem orzechowym i jeżynami 163

łyżek masła orzechowego, 2 szklanki mąki , ok. 3/4 szkl. cukru, spulchniacze ( po 1 łyżeczce sody i proszku) szczypta soli i jeżyny. Jak upiec błyskawiczne ciasto z masłem orzechowym i jeżynami? Jajko ucieramy z cukrem i masłem orzechowym, dodajemy jogurt, mieszamy. Suche składniki mieszamy razem w misce. Do mokrych składników dodajemy suche i dokładnie łączymy. Masę przekładamy do keksówek, wciskamy swieże

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto drożdżowe z brzoskwiniami i kruszonką 176

godziny, aż podwoi swoją objętość.   Brzoskwinie obrać ze skórki i pokroić w półplasterki. Przygotować kruszonkę: wszystkie składniki wrzucić do miseczki i ucierać między palcami, aż powstanie kruszonka. Wyrośnięte ciasto rozciągnąć w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, poukładać na nim kawałki brzoskwiń, a wierzch posypać kruszonką. Piec ok. 35-40 minut w temp. 200 stopni

Simply Food
Serniczek z Brzoskwiniami 275

kubka cukru 0,5 kostki masła 1 puszka brzoskwiń w lekkim syropie szczypta soli Beza: 5 białek 1 kubek cukru Przygotowanie: masło ucieramy z cukrem, wbijamy żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia przesiewamy zagniatamy gładkie ciasto, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę w międzyczasie przygotowujemy masę serową, masło ucieramy z cukrem, wbijamy żółtka, dodajemy

Luźna Kuchnia
Torcik makowy 146

cukru pudru garść rodzynek, sparzonych wrzątkiem Dodatkowo: masło do wysmarowania formy ozdoby z czekolady lub cukru CZAS PRZYGOTOWANIA: 180 MIN +chłodzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI CIASTO: Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Żółtka ucieramy z cukrem przez około 5 minut. Stopniowo dodajemy mak wymieszany z kaszą manną i proszkiem do pieczenia. W osobnej misce białka ubijamy ze szczyptą soli(...)było szybciej :) Masło ucieramy aż się spieni, dodajemy cukier puder, a następnie łyżka po łyżce dodajemy masę budyniową. W tym momencie należy uważać, żeby masa się nie zważyła. Po każdej dodanej łyżce bardzo dokładnie miksujemy. Gotową masę dzielimy na 3 równe części, do dwóch z nich dodajemy rodzynki i mieszamy. WYKOŃCZENIE: Na paterze układamy pierwszy blat ciasta, smarujemy pierwszą częścią

My Culinary Art
Sernik gotowany na biszkopcie 157

Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia, ocet i ucieramy. Do piany dodajemy masę z żółtek. Dodajemy również przesianą mąkę, a na końcu olej. Dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 3 równe części. Do pierwszej części dodajemy wiórki kokosowe, do drugiej - mak, a do trzeciej - kakao. Do wysmarowanej tortownicy(...)ciasto na zmianę. Na koniec lekko mieszamy ciasto widelcem, aby powstał marmurkowy wzorek. Ciasto pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu ciasto możemy przekroic na dwa lub trzy placki. Sernik gotowany: Ucieramy margarynę, cukier puder i żółtka. Dodajemy zmielony ser i nadal ucieramy. Masę gotujemy na małym ogniu. Kiedy zacznie wrzeć wlewamy mleko wymieszane z mąką ziemniaczaną

Pyszności Słodkości
Sernik gotowany na makowo-kokosowo-kakaowym biszkopcie 144

Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia, ocet i ucieramy. Do piany dodajemy masę z żółtek. Dodajemy również przesianą mąkę, a na końcu olej. Dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 3 równe części. Do pierwszej części dodajemy wiórki kokosowe, do drugiej - mak, a do trzeciej - kakao. Do wysmarowanej tortownicy(...)ciasto na zmianę. Na koniec lekko mieszamy ciasto widelcem, aby powstał marmurkowy wzorek. Ciasto pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu ciasto możemy przekroic na dwa lub trzy placki. Sernik gotowany: Ucieramy margarynę, cukier puder i żółtka. Dodajemy zmielony ser i nadal ucieramy. Masę gotujemy na małym ogniu. Kiedy zacznie wrzeć wlewamy mleko wymieszane z mąką ziemniaczaną

Salonik smaków
Babka pianka z sosem z chałwy 160

posypanej tartą bułka, formy z kominkiem  i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170'C na 30-40 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Wyjmuję i odstawiam by wystygło.  Chałwę ucieram mikserem dolewając po trochu rozpuszczone i przestudzone masło.  Babkę wyjmuję z formy, kroję na kawałki, na każdy talerzyk nalewam po łyżce sosu i układam porcję

Ciasteczkowy Potwór
CHATKA Z PIERNIKA 120

wystygnięcia. Sklejanie domku: Do sklejenia chatki: 1 białko około 1,5 szklanki cukru pudru Cukier puder przesiać, utrzeć razem z białkiem łyżką lub drewnianą pałką (ja ucieram wszystko razem mikserem, końcówką do wyrabiania ciasta kruchego). Lukier powinien być bardzo gęsty, szybciej zastygnie i będzie mocniej trzymał sklejane elementy. Dobrze jest znaleźć sobie odpowiedniej wielkości podpórki, które będą przytrzymywać

RAROSSA
CIASTO Z POŁÓWKAMI KAKI 141

drugą częścią ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-40 min. Lukier: Do miski wlewamy śmietanę, dodajemy porcjami cukier puder i ucieramy do uzyskania jednolitego, lśniącego lukru, bez grudek. Ciasto prosto po wyjęciu z piekarnika, jeszcze gorące, polewamy przygotowanym lukrem.    Gdy ciasto wystygnie możemy zacząć degustację

Kuchnia MagdaLeny
Mazurek orzechowo-kajmakowy 118

szybko zagniatamy ciasto kruche. Odstawiamy do lodówki na 30-60 min. Masa orzechowa Mleko gotujemy. Orzechy zalewamy mlekiem i zostawiamy do napęcznienia. Masa kajmakowa Masło ucieramy i dodajemy po łyżce masy krówkowej. Pieczemy ciasto kruche ok 30 min w 180 stopniach. Ostygnięty mazurek smarujemy dżemem. Na wierzch wykładamy masę orzechową. Na górę wykładamy masę kajmakową i ozdabiamy bakaliami

Mieszam w Garnku
Kruche Ciastka Potrójnie Czekoladowe 198

pieczenia 100g posiekanej gorzkiej czekolady 100g posiekanej mlecznej czekolady 100g posiekanej białej czekolady Dodatkowo: 3-5 łyżek cukru kokosowego lub brązowego cukru trzcinowego do obtoczenia ciasta 1. Do miski przekładamy masło i ucieramy mikserem przez około 1 minutę. Dodajemy cukier, cukier wanilinowy i ucieramy jeszcze przez około 2 minuty. Następnie dodajemy jajko i mieszamy mikserem do połączenia składników

Mała Cukierenka