ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:233/881)

Pączki Wiedeńskie 154

mąkę  i energicznie mieszamy,musi powstać kula ciasta. Ciasto odstawiamy do przestygnięcia.Następnie przekładamy do misy miksera, ciągle ucierając dodajemy po jednym jajku, ucieramy na gładki krem. Rękaw cukierniczy z gwieździstą tylką napełniamy ciastem. W garnku rozgrzewamy około 1 l oleju. Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraciki i wyciskamy na nich z ciasta koło. Ja swoje pączusie zrobiłam małe

Sama słodycz i szczypta chili
Pierogi ze słodkim serem – kuchnia podkarpacka 187

sól, wodę i wyrabiamy miękkie, elastyczne ciasto. Ciasto przykrywamy, żeby nie obsychało. Jeśli ser jest wilgotny odsączamy go jak najbardziej i przecieramy przez sito. Ser ucieramy w makutrze (lub w malakserze) dodając pozostałe składniki. Ciasto rozwałkowujemy cienko, wykrawamy kółka, napełniamy je farszem i zlepiamy. Gotujemy w taki sam sposób, jak pierogi ruski. W garnku zagotowujemy wodę, lekko ją solimy

Trzeci talerz
Brownie z gruszkami 171

Czasem mam tak, że choć słodkie chodzi za mną krok w krok, to nijak nie chce mi się nic piec. To właśnie ten moment w moim

Kuchnia w czekoladzie
Wielkanocna babka szampańska (Ciambella allo spumante) 167

stopni. Ciasto przelewamy do formy o średnicy 24 cm wysmarowanej masłem.  Babkę p ieczemy ok. 35-40 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia .  Cukier puder ucieramy z kurkumą i mlekiem do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Jeżeli lukier będzie za gęsty, dodajemy odrobinę mleka, jeżeli za rzadki - cukier puder. Ostudzoną babkę dekorujemy

La grande e la piccola cuoca
Bananowo-migdałowe placki 121

dłoni płatków migdałowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta cynamonu do smaku szczypta soli olej do smażenia Przygotowanie: W misce łączymy wszystkie składniki, miksujemy lub ucieramy trzepaczką na gładkie nieco gęste ciasto. Smażymy na gorącym oleju z obu stron na rumiano nakładając łyżką niewielkie porcje, gotowe odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy z dżemem, syropem lub posypane cukrem pudrem

Zasmakuj Kuchni
Babeczki z masłem orzechowym i konfiturą malinową 268

100g cukru pudru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 1/2 łyżeczki pasty waniliowej Dodatkowo: 12 łyżeczek konfitury malinowej posiekane orzeszki arachidowe (mogą być słone) Ciasto: 1. Do miski przełożyć oba masła i dodać cukier, ucierać mikserem na najwyższych obrotach przez około 2-3 minuty. Następnie dodać pozostałe składniki na ciasto i wymieszać mikserem do połączenia składników, proszę za długo

Mała Cukierenka
Szybkie puszyste ciasto z owocami 1082

Jadłam to ciasto u mojej siostrzyczki, smak mnie zadziwił. Ciasto jak puszek, pycha. Palmę lub masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Co jakiś czas dodawać

Kuchnia Pokoleń
Babeczki marchewkowe na wzór szwajcarskiego Rueblitorte 171

Kiedy w tym roku postanowiłam posadzić sobie więcej warzywek każdy się śmiał, że nic nie urośnie, bo ziemia "nijaka". Nawet w momencie sadzenia, kiedy wspólnie z

Kuchnia w czekoladzie
Francuska tarta z musem jogurtowym na bazie budyniu 207

tarty papierem pergaminowym i wyłóż na nie ciasto francuskie, po nakłuwaj widelcem i piecz w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 10-15 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni. W misce ucieraj budyń z jogurtem, aż powstanie gładka masa, następnie stopniowo dodawaj mleko skondensowane, cały czas ucierając. Gotową masą zalej upieczone i wystudzone tary, następnie udekoruj świeżymi

Niezły Młynek
Szpinakowe z żurawiną 161

Odkąd na święta wielkanocne przygotowałam szpinakową babkę, tak teraz jest to jedno z moich ulubionych ciast. Tym razem zrobiłam z solidnej porcji i dodałam suszoną żurawinę

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką 174

godzinę.   W czasie gdy ciasto rośnie umyć i pokroić rabarbar.    Wykonanie kruszonki:  Składniki na kruszonkę włożyć do miski i ucierać palcami, aż masa stanie się podobna do okruszków.  Wyrośnięte ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wysypać pokrojony rabarbar i posypać kruszonką. Piec 30 minut w w temperaturze 150 stopni

Mania Wypiekania
Babka szpinakowa 205

Już od jakiegoś czasu nosiłam się z zamiarem upieczenia ciasta ze szpinakiem. A skoro zbliżają się święta, to postawiłam na babkę z tym zdrowym, zielonym dodatkiem

Kuchnia w czekoladzie
Pączki z Nadzieniem Różanym 162

słoiczek konfitury różanej Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku. Dodajemy 150 g mąki. Mieszamy drewnianą łyżką. Odstawiamy, pod przykryciem w ciepłe miejsce, do napuszenia. Jajka, żółtka ucieramy z cukrem. Wlewamy do napuszonego ciasta. Dodajemy pozostałą mąkę, ekstrakt z wanilii i rozpuszczone masło. Zagniatamy całość, do połączenia. Odstawiamy, pod przykryciem, w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie wykładamy ciasto

Made By Mom And Son
Ciasteczka z płatkami owsianymi i słonecznikiem 186

pieczenia Do dzieła!!! Słonecznik chwilę prażymy na suchej patelni. Studzimy. Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku i proszek do pieczenia - dokładnie ucieramy. Łączymy z resztą składników - zagniatamy. Ciasto będzie się delikatnie lepić do dłoni Lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego, delikatnie spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odległości ok 2 cm. Pieczemy

sierotka maRysia w kuchni
Ciasto cytrynowe z masą budyniową 227

gotującej masy i ponownie zagotować. Gorącą masą przełożyć blaty ciasta. Kiedy masa ostygnie wstawić do lodówki. 3. Lukier: Cukier i sok dokładnie wymieszać i ucierać do białości aby polewa była lejąca. Gotowym lukrem polać ciasto i dowolnie udekorować. Smacznego :) Rady: Do lukru zamiast soku można dać wodę lub zrobić proporcje pół na pół jeśli polewa będzie za kwaśna

Na Ciasteczkowych Papierach