ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:233/881)

Zapach świąt... STRUCLA MAKOWA. 279

cukru 3 łyżki miodu' 2 białka szczypta soli 50g rodzynków  50g skórki pomarańczowej kandyzowanej 50g mielonych migdałów Ciasto : Drożdże rozcieram z 2 łyżkami cukru, mieszam z ciepłym mlekiem i 3 łyżkami mąki, zostawiam do podwojenia objętości. Żółtka i jajko ucieram do białości z pozostałym cukrem. Masło rozpuszczam z olejem, studzę. Do miski przesiewam mąkę, robię zagłębienie, gdzie dodaję utarte(...)ściereczką. Masa makowa: Mak sparzam, osączam i mielę 3 razy. Białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli, rodzynki sparzam. Mak ucieram z cukrem, modem, migdałami. Dodaję rodzynki, skórkę pomarańczową, a na sam koniec pianę z białek. Wyrośnięte ciasto  wylewam (jest dość lepkie i luźne) na obficie posypaną mąką stolnicę. Oprószam mąką ciasto, ugniatam chwilę, aby stało się bardziej zwarte

W kuchni Karmel-itki
Tort pomarańczowy 90

pomarańczy, 3 żółtka, 15 g mąki ziemniaczanej, 220 g masła, 2 łyżki brandy, do nasączenia : 100 ml hebraty z cytryną lub brandy Ciasto : 5 żółtek i 1 jajko utrzeć z cukrem na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodać skórkę z pomarańczy. Białka ubić na sztywną pianę. Na żółtka wsypać wiórki i bułkę, wyłożyć pianę i delikatnie ale dokładnie wymieszać. Masę(...)wysypanej bułką tartą. Wstawić do piekranika nagrzanego do 170 stopni i piec około 40 – 50 minut. Po upieczeniu ciasto wyjąć z tortownicy i odstawić do ostygnięcia, najlepiej na kilka godzin. Krem : żółtka utrzeć z cukrem i mąką ziemniaczaną. Nie przerywajac ucierania wlać powoli gorący sok pomarańczowy. Odstawić do ostudzenia. Masło utrzeć na pulchną masę, Ucierając dodawać masę budyniową. Pod koniec

królestwo garów
3 BIT 154

kwaśnej śmietany lub mleka łyżka żelatyny WYKONANIE CIASTA : Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i siekamy z margaryną. Robimy w środku dołeczek i dodajemy żółtka, miód, sodę. Szybko zarabiamy ciasto i dzielimy na 3 części. Pieczemy z nich kolejno placki na blasze 25/40 wyłożonej papierem do pieczenia w 180 stopniach C. WYKONANIE KREMU :  Galaretki rozpuszczamy(...)mleko i chwilkę gotujemy, cały czas mieszając. Studzimy. Masło rozcieramy na puch i dodajemy po łyżce budyniu aż do wyczerpania oraz zimne cytrynowe galaretki. Dobrze ucieramy, krem będzie dość gęsty.  SKŁADANIE CIASTA : Na jeden placek wykładamy masę krówkową i przykrywamy drugim, następnie smarujemy kremem budyniowym i przykrywamy trzecim ciastem. WYKONANIE POLEWY : Wszystkie składniki  oprócz żelatyny rozpuszczamy

Pani na deser
Kruche ciasto ze śliwkami i płatkami owsianymi 216

mnie nieodzownie czas pieczenia ciast ze śliwkami. Cała moja rodzinka uwielbia wypieki ze śliwkami. W weekend upiekłam aż 2 różne ciasta śliwkowe i jednym z nich dzielę się dziś na blogu. Poniższy przepis z płatkami owsianymi jest wręcz narkotyczny . Świetnie smakuje, pięknie pachnie i nie wymaga też dużo pracy w kuchni. Ciasto ze śliwkami i płatkami owsianymi – składniki: Szklanka(...)śliwek węgierek 3 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu Sposób wykonania ciasta ze śliwkami i płatkami owsianymi Do przygotowania owsianego ciasta ze śliwkami potrzebować będziemy przede wszystkim: 2 miski, dużej blaszki o wymiarach 25 x 30 cm. Dużą blachę wyścielam papierem do pieczenia. Krok 1. Przygotowuję kruche ciasto owsiane Do miski wsypuję: płatki owsiane, pokruszone płatki migdałów, mąkę, szczyptę soli oraz

Ania gotuje
Rabarbar i kokos czyli szybkie ciasto do kawy 105

Rabarbar i kokos, piękna pogoda, zapach świeżo zaparzonego espresso…Wreszcie ciepło, słonecznie i rabarbarowo. W zeszłym tygodniu była u mnie premiera na rabarbar. Upiekłam galette

codojedzenia
Słodkie środy - Ciasto "Kostka cappuccino" 341

deserów 60 g cappuccino 2-3 łyżki cukru pudru Góra ciasta 250 ml śmietany 36% 1 łyżka cukru pudru 20 g cappuccino   PRZYGOTOWANIE: Ciasto: do miski wkładamy masło i ucieramy je do białości. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, ostudzamy i dodajemy do masła - dokładnie miksujemy. Kawę rozpuścić w gorącej wodzie, lekko przestudzić i dodać do masy, razem(...)miksujemy następnie dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.  Białka ubijamy na sztywno - dodajemy do masy i delikatnie łączymy. Blaszkę średniej wielkości wykładamy papierem do pieczenia, ciasto wylewamy i wstawiamy do piekarnika na 170 stopni na 25-30 minut - ciasto ma być suche przy sprawdzaniu patyczkiem. Ciasto przekrawamy wzdłuż na dwa płaty.   Masa: serek mascarpone zmiksować

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
PIJAK 123

ubitej masy delikatnie wymieszać łyżką. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut  Wystudzony biszkopt posmarować dżemem z czarnej porzeczki.  ciasto makowo-kokosowe: Białka ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę. Stopniowo dodać wiórki kokosowe i mak ( delikatnie wymieszać łyżką ). Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika ( temp. ok 170 stopni ). Piec przez(...)mleka wymieszać z żółtkami i budyniem. Resztę mleka zagotować. Wlać mleko z żółtkami i ponownie zagotować ciągle mieszając. Do przestudzonej masy budyniowej stopniowo dodawać masło i ucierać na puszystą masę. Wyłożyć na ciasto kokosowo-makowe.  Na masę budyniową wyłożyć biszkopty maczane w alkoholu. Ja użyłam nalewki wiśniowej. Według mnie wódka daje posmak cierpkości dla biszkoptów.  Polewa: margarynę , cukier

Darcia w kuchni
Pawi ogon wg Siostry Anastazji 175

font-family:"Times New Roman","serif";} Na stolnicę wsypujemy mąkę. Mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy margarynę i siekamy nożem. Cukier ucieramy z jajkiem i żółtkiem i dodajemy do mąki. Dodajemy śmietanę i lekko zarabiamy ciasto, po czym wkładamy je na 2-3 godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części. 1 część wałkujemy i pieczemy placek(...)szklanki mleka roztrzepujemy jajka, mąkę ziemniaczaną i pszenną. Resztę mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Gotujemy budyń. Ugotowany budyń studzimy, po czym ucieramy masło i dodajemy do niego stopniowo zimny budyń. DODATKOWO DO CIASTA POTRZEBUJEMY 2 ZIELONE GALARETKI - przygotować je wg przepisu na opakowaniu Przełożenie placka: Na upieczony kruchy placek wykładamy połowę przygotowanego kremu. Na kremie układamy 3 rolady

psgotujemy
Dwukolorowy sernik z gruszkami 141

cukru. Dodajemy 4 jajka, obie mąki, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia. Następnie 2 łyżki kakao i 3 łyżki mleka.  Całość miksujemy.  Ciasto wylewamy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. 4 żółtka ucieramy z twarogiem , resztą cukru, kremówką, 1,5 opakowania budyniu i rodzynkami. Do masy dodajemy ubite na sztywno białka. Masę twarogową wylewamy na ciemne ciasto

Różne smaki w kuchni
Babka z mlekiem w proszku 127

cukru waniliowego 15 g proszku do pieczenia 3 jajka lukier 100 g cukru pudru 50 g skórki pomarańczowej 40 ml wody 40 ml soku z cytryny Ciasto : Białka oddzielamy od żółtek. Miękkie masło ucieram z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaję po jednym żółtku. Miksuję. Dodaję mąkę, proszek do pieczenia i mleko w proszku. Miksuję. Białka ubijam na sztywno. Dodaję

Ciasta z tradycjami
SERNIK STRACCIATELLA 113

Przygotowanie : Wszystkie składniki na ciasto dokładnie łączymy, aż powstanie jednolite ciasto. wyłożyć nim tortownicę 24 cm.  Jajka ucieramy z cukrem, następnie dalej ucierając dodajemy cały ser, białki, śmietanę i mąkę z budyniem. Na koniec wsypujemy startą na tarce czekoladę.  Masę serową wylewamy na spod ciasta i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170*C, przez około 1 godzinę. Sernik

Kulinarne Fantazje Marioli
Drożdżówki z serem, białą czekoladą i malinami 151

rzadkie można dosypać 1 łyżkę mąki i ponownie wyrobić. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (1 - 1,5 godziny).  Twarożek ucieramy z czekoladą i jajkiem.   Od wyrośniętego ciasta odrywamy kawałki po ok. 85 g każdy. Formujemy kuleczkę i układamy na blaszce. Bułeczki przykrywamy i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia . Gdy drożdżówki lekko urosną, szklanką

Chocolate Muffin Blog
Ciasto jogurtowe z truskawkami wg Aleex (TM5) 142

Wakacje. Wprawdzie w szkole nadal trwa rekrutacja i egzaminy potwierdzające kwalifikacje w zawodzie, ale trafił mi się wyjazd. Znikam na kilka dni. Przede mną nowe doświadczenia

W mojej kuchni
DWUKOLOROWY SERNIK Z PIERNIKAMI 135

soli na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem. Do żółtek dodajemy porcjami zmielony ser, a następnie serki homogenizowane, proszek budyniowy, kakao i mieszamy mikserem. Na końcu delikatnie łączymy z białkami ubitymi na sztywną pianę. Masę czekoladową wykładamy na masę waniliową i na wierzchu wykładamy pozostałą część pierników w czekoladzie (jeśli nam jakieś zostały). Ciasto pieczemy w temp. 160 stopni przez(...)wyłączonym, lekko uchylonym piekarniku. Polewa: Czekoladę gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej.  Do miski wlewamy wyciśnięty sok z cytryny, dodajemy porcjami cukier puder i ucieramy do uzyskania jednolitego, lśniącego lukru, bez grudek. Ciasto dekorujemy polewą czekoladową oraz lukrem. Przechowujemy w lodówce

Kuchnia MagdaLeny
DWUKOLOROWY SERNIK Z PIERNIKAMI 145

soli na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem. Do żółtek dodajemy porcjami zmielony ser, a następnie serki homogenizowane, proszek budyniowy, kakao i mieszamy mikserem. Na końcu delikatnie łączymy z białkami ubitymi na sztywną pianę. Masę czekoladową wykładamy na masę waniliową i na wierzchu wykładamy pozostałą część pierników w czekoladzie (jeśli nam jakieś zostały). Ciasto pieczemy w temp. 160 stopni przez(...)wyłączonym, lekko uchylonym piekarniku. Polewa: Czekoladę gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej.  Do miski wlewamy wyciśnięty sok z cytryny, dodajemy porcjami cukier puder i ucieramy do uzyskania jednolitego, lśniącego lukru, bez grudek. Ciasto dekorujemy polewą czekoladową oraz lukrem. Przechowujemy w lodówce

Kuchnia MagdaLeny