ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:225/881)

Babka drożdżowa z makiem 121

minut. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Jajka ubijamy i wlewamy do miski z rozczynem. Wyrabiamy ciasto. Dodajemy masło i dalej wyrabiamy. Gładkie ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Mak ucieramy z żółtkiem, cukrem pudrem i łyżką miodu. Dodajemy ubite białko oraz skórkę z pomarańczy. Delikatnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na długi prostokąt i rozsmarowujemy

Mienta blog
Fale dunaju 226

proszku do pieczenia 5 jajek 2 łyżki mleka 2 łyżki kakao 4-5 jabłek Białka ubijamy na sztywną pianę. Masło ucieramy z cukrem i powoli dodajemy żółtka, a następnie pianę z białek i mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao i mleko i mieszamy. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (23x35 cm) wykładamy(...)kostka masła kakao do posypania Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i studzimy. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem, a następnie, nie przerywając ucierania, dodajemy po łyżce ostudzony budyń. Gotową masę wykładamy na ostudzone ciasto i posypujemy kakao, lub startą czekoladą, Odstawiamy na kilka godzin do stężenia. Smacznego

Cynamonowe szczęście
Ciasto różowa pychotka 137

każdego coś dobrego Oczywiście mój blog kulinarny, to również bogactwo tradycyjnych świątecznych wypieków . Polecam Wam np. przepis na puszysty piernik , świąteczny sernik z brzoskwiniami lub ucierany makowiec z jabłkami . Składniki: Na ciasto: Na ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki cukru pudru 4 żółtka jaj klasy M 250 g masła lub margaryny 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia mała

Słodkie okruszki
Chatka puchatka z gotowanym serem 92

zrobić sernik gotowany a'la ciasto chatka puchatka lub chatka baby jagi. W oryginale ciasto to nie jest robione z serem gotowanym tylko z serem ucieranym z masłem, ale ja wybrałam dziś taką wersję. Ciasto wyszło bardzo smaczne i jak dla mnie fajnie wygląda. Dzieci również miały wielką frajdę i pytały czy w środku mieszka Kubuś Puchatek. Oto przepis: (adsbygoogle

Waniliowe Improwizacje
WuZetka 278

pieczenia. Mieszamy. Masę wlewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ja użyłam małą blaszkę. Pieczemy w 180 stopniach C ok. 45 minut, Ciasto studzimy i przekrawamy na 2 płaty.Krem: margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym oraz serkami. Przekładamy krem na płat ciasta, ale zostawiamy około pół szklanki, żeby na końcu zrobić kleksy. Następnie przykrywamy drugim płatem ciasta

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasteczka „poduszeczki” marcepanowe 112

Słodkie, chrupiące o kształcie „poduszeczki” ciasteczka marcepanowe, są smaczne i po przestudzeniu do chrupania gotowe.  Pierwsze masło, cukier, żółtka, śmietanę ucieramy i suche składniki dokładamy, żeby wszystko na ciasto zostało wyrobione, następnie ma być schłodzone, pokrojone, upieczone i wystudzone.  Teraz już tylko czas na smakowanie,  pysznych marcepanowych ciasteczek chrupanie :)   Składniki: 200 g masła w temp. pokojowej(...)cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy po 1 żółtku i nadal ucieramy.  Dodajemy w kawałeczkach marcepan, w dalszym ciągu ucieramy. Masa ma być bardzo puszysta. Do suchych składników dodajemy utartą masę i zagniatamy na gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części, robimy z nich wałki o średnicy ok. 5 cm. Każdą porcje ciasta zwijamy w folię spożywczą i wkładamy

Moniki Smakołyki
Chałka z daktylami 112

wyrabiaj ciasto drewnianą łyżką lub ręką przez 5 minut. Ciasto w misce przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1,5-2 godz. Składniki na kruszonkę ucieraj w miseczce aż powstaną grudki. Wyrośnięte ciasto przełóż na posypaną mąką stolnicę i krótko wyrób. Podziel na 6 równych części i z każdej zroluj długi cienki wałek. Końcówki wałków zlep razem

Delicious Place
Drożdżowy zawijaniec z powidłem, cynamonem i lukrem. 146

Ciasto: Masło lub margarynę roztapiamy i lekko studzimy, powinna być ciepła, ale nie gorąca czy zimna. Jajko, żółtko i oba cukry ucieramy na puszystość. Do mąki dajemy rozczyn, masło i utarte jajka. Zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto zagniatamy kilka minut na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną. Jeśli ciasto jest zbyt luźne dosypujemy mąki tortowej, a gdy jest zbyt twarde dolewamy odrobinę(...)już podczas przenoszenia do formy nadzienie trochę wypłynęło, a co za tym idzie w trakcie pieczenia również. 6. Pieczenie: Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 45-50 minut. Upieczone dokładnie studzimy. 7. Lukier: Zimne białko ucieramy z cukrem pudrem aż lukier będzie miał odpowiednią konsystencję i będzie biały. Możemy nie zużyć całego cukru, dlatego dodajemy

Izabelawkuchni
Fale dunaju z wiśniami 309

jajek 2 łyżki mleka 2 łyżki kakao 2 garście wiśni szczypta soli Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Masło ucieramy z cukrem i powoli dodajemy żółtka, a następnie pianę z białek i mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao i mleko i mieszamy. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (23x33 cm) wykładamy(...)kostka masła kakao do posypania Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i studzimy. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem, a następnie, nie przerywając ucierania, dodajemy po łyżce ostudzony budyń. Gotową masę wykładamy na ostudzone ciasto i posypujemy kakao, lub startą czekoladą, Odstawiamy na kilka godzin do stężenia. Smacznego.     var widgetParams = "{ 'Id':'1914fb15-0ac0-4810-b1b8-9295b9b79433','AffId

Cynamonowe szczęście
Drożdżówka z budyniem i rabarbarem 185

Ucierane z rabarbarem (klik) już było więc kolej na drożdżówkę i to nie byle jaką,bo na bogato,z budyniem. Wystarczy zaparzyć kubek ulubionej kawy lub herbaty i zajadać.  ciasto: 3 szkl. mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 250 ml mleka 4 łyżki cukru 1 łyżka cukru z wanilią 2 żółtka 1 jajko 2 łyżki jogurtu naturalnego 4 łyżki

Kolorowa kuchnia Elki
Szwedzkie bulki cynamonowo kardamonowe - Vetebullar 195

minuty. Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrastania na 1 godzinę tak by podwoiło objętość. Dwie blachy wykładamy papierem do pieczenia. W misce ucieramy składniki nadzienia na gładką masę. Ciasto dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy je na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm. Rozprowadzamy na nich po połowie nadzienia. Ciasto zwijamy jak roladę, kroimy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Naleśniki ze szpinakiem 73

CIASTO NALEŚNIKOWE: 1 szklanka mleka 1,5 szklanki wody mineralnej lub gazowanej 2 szklanki mąki 3 łyżki oleju szczypta soli SKLADNIKI NA FARSZ SZPINAKOWY: 450 g szpinaku mrożonego – u mnie liście 2 ząbki czosnku 1 kulka mozzarelli – 125 g szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz łyżka oliwy PRZYGOTOWANIE: Składniki na ciasto łączę w misce i ucieram szybko rózgą kuchenną

Zasmakuj Kuchni
Czy dobry robot planetarny musi być drogi? 113

dekoracji. Duża misa sprawia, że na raz można ubić naprawdę duże ilości śmietany. Końcówka do mieszania ciasta z łatwością miesza zarówno małe, jak i duże porcje ciasta. Sprawdza się również podczas ucierania. Ostatnio robiłam w niej szybki serniczek z małej ilości składników. Wyszedł pysznie, a jego przygotowanie było szybkie i dosłownie dziecinnie proste (pomagały mi maluchy). I tu podkreślę

Słodkie okruszki
TOFURNIK POMARAŃCZOWY 142

Piernik rozgrzewam do 180 stopni Celsjusza. Formę do tarty delikatnie smaruję olejem kokosowym i wylepiam ciastem. Wstawiam do gorącego piekarnika i podpiekam około 10-15 minut, aż ciasto się zrumieni. Tofu kruszę, ucieram z cukrem, sokiem pomarańczowym. Dodaję skórkę otartą z pomarańczy, pastę waniliową i szczyptę soli. Wylewam na podpieczony spód i wstawiam ponownie do piekarnika. Przez 10 minut piekę

W kuchni Karmel-itki
MAKOWIEC JESZCZE WCIĄŻ MŁODEJ GOSPODYNI, CHYBA ;-))) 116

niego drożdże i 2 łyzki cukru, wymieszaj i wlej w głębienie w mące. Łyżką zagarnij trochę mąkę i wymieszaj, tak powstaje zaczyn na ciasto. Odstawimy miskę na 20 minut. W tym czasie jajka ucieramy na puch z cukrem. Po tym czasie zaczynamy zagniatać ciasto, dodajemy jajka z cukrem, resztę mleka i zagniatamy ciasto energicznie. Dodajemy roztopiony tłuszcz. Ciasto wyrabiamy około

SMYKWKUCHNI
Bezglutenowe muffinki dyniowe 113

jogurtu naturalnego Do misy malaksera przełóż puree z dyni (lub upieczone kawałki dyni), dodaj mąkę, cynamon, proszek do pieczenia oraz jajka, miód i jogurt naturalny. Całość dokładnie ucieraj, aż do powstania jednolitego ciasta. Gdy masa będzie za bardzo zbita, możesz dodać trochę mleka. Ciasto powinno dać się nakładać łyżką, ale nie powinno być bardzo płynne. Formę na muffinki wyłóż papierowymi

365 dni dookoła kuchni
Kakaowe naleśniki z owocami 139

Jajka ucieramy mikserem, dodajemy mleko, wodę, olej, kakao i mąkę.  Ilość kakao zależy od waszych preferencji, u nas była płaska łyżeczka ponieważ nie lubimy goryczki kakao. Ucieramy do powstania jednolitej masy. Ciasto odstawiamy na 10 minut, jeśli wyszło nam za gęste dodajemy trochę wody, jak za rzadkie dodajemy mąkę.  Rozgrzewamy patelnię.  Wlewamy ciasto i smażymy bardzo krótko

Życie zaczyna się w kuchni
Chlebek dyniowy z marchewką i bakaliami 158

Wczoraj upiekłam kolejną dynię. Przygotowałam kilka przepisów z jej udziałem. Na początek proponuję chlebek dyniowy z bakaliami. Pyszne wilgotne ciasto zresztą jak każde ciasto dyniowe , idealne

codojedzenia
Naleśniki idealne - Lubella! 256

oleju ulubiony dżem, u mnie malinowy z nutą kopry włoskiego od Owocowa Rozkosz Przygotowanie: Jajka ucieramy mikserem, dodajemy sól, mleko,wodę, olej i mąkę. Ucieramy do powstania  jednolitej masy. Ciasto odstawiamy na 10 minut, jeśli wyszło nam za gęste dodajemy trochę wody, jak za rzadkie dodajemy mąkę. Rozgrzewamy patelnię.  Wlewamy ciasto i smażymy z dwóch stron krótko

Życie zaczyna się w kuchni
Choinki z piernika 112

st.C przez 15 minut. • Bezpośrednio po wyjęciu piernikowych trójkątów z piekarnika należy położyć na nich papierową formę i przyciąć na gorąco, póki ciasto nie stwardnieje. Lukier • Białko ucierać z cukrem pudrem ok. 30 minut ręcznie, mnie w Kitchen Aid zajęło to 5 minut. Pod koniec dodać sok z cytryny. • Podzielić

To co kocham
Leśny mech 395

natłuszczonej formy (okrągłej lub kwadratowej tortownicy). Pieczemy około godziny w 180 stopniach. Krem: śmietanę ubijamy na najwyższych obrotach miksera aż zgęstnieje. Dodajemy cukier i serek. Całość ucieramy, aż masa będzie gładka. Upieczone ciasto rozkrawamy na wysokości około 2/3. Na dolny blat wykładamy krem śmietanowy. Pokruszoną resztę ciasta wykładamy na krem i posypujemy owocami granatu.  Zanim zaczniemy jeść, trzeba przynajmniej

Lawendowe Niebo
Babka gotowana 134

pieczenia. Masło utrzeć z cukrem na gładką,puszysta masę. Dodać stopniowo po jednym jajku ciągle ucierając. Do tak utartej masy dodać mąkę z proszkiem i dalej ucierać do połączenia składników. Następnie ⅕ ciasta odłożyć i połączyć z kakao. Resztę ciasta przelać do wysmarowanej masłem formy do gotowania babki ,na wierzch wlać ciasto z kakao. Zamknąć formę i włożyć do wysokiego garnka

w mojej kuchni
Placek ze śliwkami i kruszonką 133

razie tylko szukam, przeglądam i znajduję takie perełki jak http://meblohand.eu/ , wszystko w jednym miejscu, można kombinować ;) Poszukiwania mebli, dodatków i tym podobnych, warto umilić sobie pysznym ciastem. Dziś mam dla Was ucierany placek ze śliwkami i kruszonką, uwielbiam. Smak dzieciństwa w najlepszym wydaniu. Bardzo polecam :) Składniki: 100 g miękkiego masła 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta

Domowa cukiernia Ewy
Różowe pierogi z serem 175

śmietany Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania farszu. Rozcieramy biały ser, dodajemy jajko i 40 mililitrów soku malinowego (radzę powoli, żeby farsz nie był zbyt płynny). Mieszamy i ucieramy na jednolitą masę.  Zagniatamy ciasto na pierogi: przesiewamy mąkę i mieszamy ją z solą, dodajemy jajko, powoli dolewamy wodę - wyrabiamy ciasto do chwili, gdy na jego przekroju pokażą się małe otworki, które

Życie zamknięte w smaku
Tarta z ricottą i malinami 96

chłodzimy je przez 30 minut w lodówce. Po tym czasie wyklejamy ciastem formę do tarty i nakłuwamy widelcem. Następnie w nagrzanym piekarniku do 180 o C podpiekamy ciasto przez 15 minut. Ricottę ucieramy z jajkami, cukrem pudrem. Na podpieczoną tartę nakładamy maliny i wylewamy masę z ricotta. Pieczemy dalej przez ok 35 minut. I gotowe. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Tarta z kremem waniliowym i czerwonymi owocami 149

wałkujemy, następnie wykładamy nim formę do tarty i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni gdzie pieczemy ok. 15-20 minut do zrumienienia tarty. Podczas pieczenia ciasta robimy krem waniliowy. Najpierw ucieramy żółtka z cukrem. Następnie do żółtek dodajemy obie mąki oraz esencję waniliową i ucieramy na jednolitą masę. Kiedy masa jest już gotowa to do osobnego garnka wlewamy

Kuchenne Wariacje
Babeczki w paseczki 173

Ucierane babeczki z trzech kolorów ciasta. Warstwy w trakcie pieczenia tworzą fantazyjne wzory.     Składniki: -5 jajek -1,5 szklanki cukru -2,5 szklanki + 4 łyżki mąki -1 szklanka oleju -1 szklanka letniej wody -2 płaskie łyżki kakao -2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia -wanilia  -pomarańczowy barwnik spożywczy Jajka miksujemy z cukrem. Dodajemy wanilię. Dolewamy olej

Maminek kulinarny
Szarlotka migdałowa 194

płatkach Przygotowanie: Do misy miksera przesiać mąkę pszenną, migdałową i proszek do pieczenia. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło, cukier, cukier waniliowy, żółtka i zmiksować końcówką do ucierania, aż składniki się połączą. Ciasto przełożyć na blat, uformować wałek. Podzielić na cztery części. Formę o wymiarach 33*23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta włożyć do woreczka i włożyć

Ala piecze i gotuje
Ciasteczka bananowe z czekoladą białą, mleczną i gorzką 129

grubo posiekanej czekolady białej, mlecznej i gorzkiej w dowolnych proporcjach W misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia, czekoladę i sól. Olej, miód, jajko  i banana ucieramy na gładką masę. Jeśli ciasto jest za rzadkie można dodać nieco więcej mąki.Do masy dodajemy wymieszane wcześniej suche składniki. Zagniatamy ciasto.  Ciasteczka możemy formować na dwa sposoby: Kulkę ciasta wkładamy

Chocolate Muffin Blog
Walentynkowe Ciasteczka z Witrażem 217

kolorze różowym lub czerwonym Walentynkowe Ciasteczka z Witrażem  - Sposób przygotowania:  Masło miksujemy razem z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. Następnie dodajemy resztę składników i ucieramy do otrzymania gładkiej masy. Ciasto zawijamy w folie i umieszczamy w lodówce na ok. 30 minut.  Po tym czasie na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość

Słodka Strona
Ciasteczka z Serduszkami na Walentynki 263

różowy lub czerwony barwnik w proszku Ciasteczka z Serduszkami na Walentynki - Sposób przygotowania: Masło miksujemy razem z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. Następnie dodajemy resztę składników i ucieramy do otrzymania gładkiej masy. Ciasto dzielimy na 2 części i do jednej z nich dodajemy odrobinę barwnika - wyrabiamy do otrzymania jednolitej konsystencji. Ciasta zawijamy w folie i umieszczamy w lodówce

Słodka Strona
Babka cytrynowa z lukrem 162

złSKŁADNIKI na ciasto:250 g mąki pszennej250 g cukru250 g margaryny4 jajka1/2 szklanki mleka1 łyżeczka proszku do pieczenia1 cytrynabułka tartaSKŁADNIKI na lukier1 szklanka cukru pudru1 cytrynaposypka dekoracyjnaPRZYGOTOWANIE ciasta:Żółtka oddzielamy od białek, ucieramy z cukrem i margaryną na jednolitą masę. Dodajemy startą skórkę z cytryny oraz sok z całej cytryny. Następnie dolewamy mleko i dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem

kulinarnyJa