ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:225/881)

Ciasto orzechowe z dynią i lukrem 174

temp. 160 stopni z termoobiegiem ok. 45-50 minut. Studzimy ciasto przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wierzch smarujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru i wody (całość dokładnie ucieramy łyżką, gdy zacznie gęstnieć wylewamy na ciasto, równomiernie rozsmarowujemy na powierzchni), możemy lukier posypać posiekanymi orzechami i większymi kawałkami orzechów. Polecam!   The post Ciasto orzechowe z dynią i lukrem appeared first

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Czas wlozyc korone czyli Galettes des rois 126

lyzeczki maki ziemniaczanej 3 jajka 1 lyzka Amaretto 1 zoltko do smarowania wykonanie: Cukier ucieramy z maslem do bialosci. Dodajemy jajka, migdaly i make ziemniaczana. Ucieramy. Na koncu dodajemy Amaretto. Z ciasta francuskiego wycinamy kola, mozna to zrobic za pomoca szklanki lub filizanki. Z tej porcji ciasta mi wyszlo 18 krazkow. Mase migdalowa wykladamy na polowe krazkow, pozostawiamy okolo

Przysmaki Karolki
Piętrowiec z makiem i masą orzechową 86

Kolejna odsłona ciasta z makiem. Piętrowiec z makiem i masą orzechową to takie ciacho „na bogato”. Ma biszkopt, makowiec, pyszną masę orzechową, no i czekoladę <3 czego można chcieć od życia więcej? Nic tylko czekać na święta! Piętrowiec z makiem i masą orzechową Składniki: Biszkopt: 8 jajek 8 łyżek cukru 16 g cukru wanilinowego (opakowanie) 8 łyżek mąki(...)ucierając) i masło. Na koniec dodajemy pianę i mieszamy delikatnie łyżką. Makowiec pieczemy w 150°C z termoobiegiem przez godzinę. Gotowy pozostawiamy do wystudzenia. Kiedy nasze ciasta wystygną przygotowujemy masę. Serki mascarpone delikatnie ucieramy i dodajemy masę orzechową. Całość chwilkę ucieramy, tylko do połączenia składników. Biszkopt kroimy wzdłuż na pół. Jego dół smarujemy połową masy, następnie przykrywamy ją makowcem

PatiGotuje
Babka drożdżowa z makiem 115

minut. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Jajka ubijamy i wlewamy do miski z rozczynem. Wyrabiamy ciasto. Dodajemy masło i dalej wyrabiamy. Gładkie ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Mak ucieramy z żółtkiem, cukrem pudrem i łyżką miodu. Dodajemy ubite białko oraz skórkę z pomarańczy. Delikatnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na długi prostokąt i rozsmarowujemy

Mienta blog
Fale dunaju 221

proszku do pieczenia 5 jajek 2 łyżki mleka 2 łyżki kakao 4-5 jabłek Białka ubijamy na sztywną pianę. Masło ucieramy z cukrem i powoli dodajemy żółtka, a następnie pianę z białek i mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao i mleko i mieszamy. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (23x35 cm) wykładamy(...)kostka masła kakao do posypania Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i studzimy. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem, a następnie, nie przerywając ucierania, dodajemy po łyżce ostudzony budyń. Gotową masę wykładamy na ostudzone ciasto i posypujemy kakao, lub startą czekoladą, Odstawiamy na kilka godzin do stężenia. Smacznego

Cynamonowe szczęście
Ciasto różowa pychotka 129

każdego coś dobrego Oczywiście mój blog kulinarny, to również bogactwo tradycyjnych świątecznych wypieków . Polecam Wam np. przepis na puszysty piernik , świąteczny sernik z brzoskwiniami lub ucierany makowiec z jabłkami . Składniki: Na ciasto: Na ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki cukru pudru 4 żółtka jaj klasy M 250 g masła lub margaryny 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia mała

Słodkie okruszki
Chatka puchatka z gotowanym serem 89

zrobić sernik gotowany a'la ciasto chatka puchatka lub chatka baby jagi. W oryginale ciasto to nie jest robione z serem gotowanym tylko z serem ucieranym z masłem, ale ja wybrałam dziś taką wersję. Ciasto wyszło bardzo smaczne i jak dla mnie fajnie wygląda. Dzieci również miały wielką frajdę i pytały czy w środku mieszka Kubuś Puchatek. Oto przepis: (adsbygoogle

Waniliowe Improwizacje
WuZetka 273

pieczenia. Mieszamy. Masę wlewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ja użyłam małą blaszkę. Pieczemy w 180 stopniach C ok. 45 minut, Ciasto studzimy i przekrawamy na 2 płaty.Krem: margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym oraz serkami. Przekładamy krem na płat ciasta, ale zostawiamy około pół szklanki, żeby na końcu zrobić kleksy. Następnie przykrywamy drugim płatem ciasta

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasteczka „poduszeczki” marcepanowe 106

Słodkie, chrupiące o kształcie „poduszeczki” ciasteczka marcepanowe, są smaczne i po przestudzeniu do chrupania gotowe.  Pierwsze masło, cukier, żółtka, śmietanę ucieramy i suche składniki dokładamy, żeby wszystko na ciasto zostało wyrobione, następnie ma być schłodzone, pokrojone, upieczone i wystudzone.  Teraz już tylko czas na smakowanie,  pysznych marcepanowych ciasteczek chrupanie :)   Składniki: 200 g masła w temp. pokojowej(...)cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy po 1 żółtku i nadal ucieramy.  Dodajemy w kawałeczkach marcepan, w dalszym ciągu ucieramy. Masa ma być bardzo puszysta. Do suchych składników dodajemy utartą masę i zagniatamy na gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części, robimy z nich wałki o średnicy ok. 5 cm. Każdą porcje ciasta zwijamy w folię spożywczą i wkładamy

Moniki Smakołyki
Chałka z daktylami 108

wyrabiaj ciasto drewnianą łyżką lub ręką przez 5 minut. Ciasto w misce przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1,5-2 godz. Składniki na kruszonkę ucieraj w miseczce aż powstaną grudki. Wyrośnięte ciasto przełóż na posypaną mąką stolnicę i krótko wyrób. Podziel na 6 równych części i z każdej zroluj długi cienki wałek. Końcówki wałków zlep razem

Delicious Place
Drożdżowy zawijaniec z powidłem, cynamonem i lukrem. 145

Ciasto: Masło lub margarynę roztapiamy i lekko studzimy, powinna być ciepła, ale nie gorąca czy zimna. Jajko, żółtko i oba cukry ucieramy na puszystość. Do mąki dajemy rozczyn, masło i utarte jajka. Zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto zagniatamy kilka minut na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną. Jeśli ciasto jest zbyt luźne dosypujemy mąki tortowej, a gdy jest zbyt twarde dolewamy odrobinę(...)już podczas przenoszenia do formy nadzienie trochę wypłynęło, a co za tym idzie w trakcie pieczenia również. 6. Pieczenie: Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 45-50 minut. Upieczone dokładnie studzimy. 7. Lukier: Zimne białko ucieramy z cukrem pudrem aż lukier będzie miał odpowiednią konsystencję i będzie biały. Możemy nie zużyć całego cukru, dlatego dodajemy

Izabelawkuchni
Fale dunaju z wiśniami 305

jajek 2 łyżki mleka 2 łyżki kakao 2 garście wiśni szczypta soli Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Masło ucieramy z cukrem i powoli dodajemy żółtka, a następnie pianę z białek i mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao i mleko i mieszamy. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (23x33 cm) wykładamy(...)kostka masła kakao do posypania Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i studzimy. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem, a następnie, nie przerywając ucierania, dodajemy po łyżce ostudzony budyń. Gotową masę wykładamy na ostudzone ciasto i posypujemy kakao, lub startą czekoladą, Odstawiamy na kilka godzin do stężenia. Smacznego.     var widgetParams = "{ 'Id':'1914fb15-0ac0-4810-b1b8-9295b9b79433','AffId

Cynamonowe szczęście
Drożdżówka z budyniem i rabarbarem 182

Ucierane z rabarbarem (klik) już było więc kolej na drożdżówkę i to nie byle jaką,bo na bogato,z budyniem. Wystarczy zaparzyć kubek ulubionej kawy lub herbaty i zajadać.  ciasto: 3 szkl. mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 250 ml mleka 4 łyżki cukru 1 łyżka cukru z wanilią 2 żółtka 1 jajko 2 łyżki jogurtu naturalnego 4 łyżki

Kolorowa kuchnia Elki
Szwedzkie bulki cynamonowo kardamonowe - Vetebullar 189

minuty. Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrastania na 1 godzinę tak by podwoiło objętość. Dwie blachy wykładamy papierem do pieczenia. W misce ucieramy składniki nadzienia na gładką masę. Ciasto dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy je na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm. Rozprowadzamy na nich po połowie nadzienia. Ciasto zwijamy jak roladę, kroimy

Dzieje kuchennej Wiewióry